MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-21. Penicilinski šok

Šta je to anafilaktički šok?
Penicilinski šokTo je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja je noćna mora svakom roditelju. Počinje tako što imuni sistem reaguje na bezazlene supstance kao da su ozbiljna pretnja za organizam. Ovo stanje podstiče oslobađanje histamina i ostalih hemikalija koje izazivaju veliki broj simptoma – neki od njih su opasni po život.

Simptomi kod bebe su:
- oticanje kože, usana, grla, jezika ili lica;
- hripanje ili ozbiljni problemi prilikom disanja;
- ubrzan puls ili nepravilan rad srca;
- koprivnjača;
- gubitak svesti;
- povraćanje;
- dijareja;
- veoma bleda boja tena i znojenje, crvena ili čak plava boja kože. Simptomi se obično javljaju dva sata nakon izlaganja supstanci, mada su nekada dovoljni i minuti, a neretko se javljaju i posle četiri sata.

Ova vrsta šoka je neobična za bebe ispod 6 meseci, delom što nisu izložene mnogim alergenima, posebno onima iz hrane. Uopšteno, potrebno je da organizam bude izložen više od jedanput alergenu kako bi došlo do reakcije. Nekada je potrebno da dete napuni 2, 3 godine kako bi se određena alergija ispoljila. Ipak, ne smemo zanemariti činjenicu da se anafilaktički šok dešava i bebama koje nemaju ni mesec dana kao i starijoj deci koja prethodno nisu bila izložena nijednom poznatom alergenu.

Koje supstance će najverovatnije izazvati jaku reakciju?
Postoji dosta alergena, ali sledeći su najčešći:
- kikiriki, orašasti plodovi (orah, indijski orah), ljuskari (račići, škampi, jastog), riba, mleko i jaja su najčešći krivci mada bilo koja vrsta hrane može izazvati tešku alergijsku reakciju.
- lekovi na bazi penicilina (uključujući i najrasprostranjeniji lek- amoksicilin).
- ujedi insekata i pčela (posebno ako je u pitanju bumbar, pčela, osa, žuti mrav...).
- lateks (koji se često koristi u zdravstvene svrhe).
- dodaci i boje koji se stavljaju u hranu.

Šta da uradim ukoliko moje dete ima ozbiljnu alergijsku reakciju?
Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko dete ne može pravilno da diše ili se onesvesti. Stavite ga u ležeći položaj i podignite mu noge kako ne bi došlo do šoka. Pokušajte da ga smirite tako što ćete mu pričati, ali bitno je i da Vi ostanete pribrani.

Ukoliko je dete mlađe od 6 meseci, ne dajte mu antihistamin. Čak i ako je starije, ukoliko ima problema sa disanjem ili gutanjem, ne dajte mu ovaj lek jer može da se uguši.

Kada stigne hitna pomoć, detetu će pomoći na licu mesta tako što će mu dati injekciju koja će zaustaviti reakciju za nekoliko minuta.

Posle ukazane prve pomoći, lekari će dete odvesti u bolnicu gde će ga pregledati i posmatrati da li će nastupiti zakasnela reakcija. Lekari Vam mogu pomoći da utvrdite šta se tačno desilo i šta je izazvalo celu situaciju.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2009-01-02.  | 

Ako je zima nije lav

Ako je zima nije lavUvek smo u dilemi kako obući dete pre nego ga pustimo napolje po zimi i snegu. Deca neizmerno uživaju u čarima zime i igrama na snegu, ali su istovremeno u tom periodu vrlo osetljivi na hladnoću. Hladnoća, vetar i sneg nose sa sobom i određene rizike od kojih ih moramo zaštititi. Za bolju zaštitu tokom zime najbolje je takozvano slojevito oblačenje. Nošenjem nekoliko tanje odevne garderobe, umesto jednog debelog i teškog, telo se mnogo bolje čuva od hladnoće. Vazduh je odličan izolator, pa tako vazdušni prostor između slojeva garderobe ima važnu ulogu u zaštiti od hladnoće.2011-05-21.  | 

Tikovi kod dece (grčevi)

Šta su tikovi?
Tikovi kod dece (grčevi)To su brzi, ponavljajući grčevi mišića – treptanje (migovi), grimase, mrštenje, okretanje glave u stranu ili sleganje ramenima. Većina tikova traje 1 sekundu. Obično se češće dešavaju kada je dete pod stresom. Kada je opušteno, tikovi nisu toliko česti. Takođe se dešavaju dok dete spava. Tikovi se tri puta češće dešavaju kod dečaka nego kod devojčica.2011-08-01.  | 

Otvoreni arterijski duktus

Otvoreni arterijski duktusU pitanju je stanje srca koje nastaje kada se arterijski duktus ne zatvori. To je, u normalnim okolnostima, privremeni krvni sud koji povezuje plućnu arteriju (glavnu žilu koja iz srca odvodi krv u pluća) i aortu (glavnu žilu koja odvodi čistu krv punu kiseonika iz srca u organizam). To je veoma bitan vid komunikacije, koji omogućuje prenatalni razvoj i rast ploda. Ukoliko ostane otvoren nakon porođaja, to stanje se naziva otvoreni arterijski duktus.2008-11-21.  | 

Varičela

Varičela ili ovčije boginje je akutno zarazno oboljenje, koje se manifestuje osipom.

Uzrokovano je virusom. Varičela je rasprostranjena širom sveta i uglavnom se javlja kod mlađe dece. Bolest se najčešće javlja u vidu epidemije a prenosi se kapljičnim putem. Ona prolazi kroz više stadijuma: makula, papula, vezikula (crvenilo, ispupčenje, plik).2006-11-14.  | 

Moji prvi zubici

Od pravilnog razvoja zuba naravno zavisi i razvoj vilice kao i stalnih zuba. Izgled zuba je nasledan. Vasoj bebi prvi zubici mogu se pojaviti vec na prvoj polovini prve godine zivota. Prvo rastu srednji donji sekutici, zatim srednji gornji a potom bocni gornji i donji sekutici.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS