MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-21. Penicilinski šok

Šta je to anafilaktički šok?
Penicilinski šokTo je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja je noćna mora svakom roditelju. Počinje tako što imuni sistem reaguje na bezazlene supstance kao da su ozbiljna pretnja za organizam. Ovo stanje podstiče oslobađanje histamina i ostalih hemikalija koje izazivaju veliki broj simptoma – neki od njih su opasni po život.

Simptomi kod bebe su:
- oticanje kože, usana, grla, jezika ili lica;
- hripanje ili ozbiljni problemi prilikom disanja;
- ubrzan puls ili nepravilan rad srca;
- koprivnjača;
- gubitak svesti;
- povraćanje;
- dijareja;
- veoma bleda boja tena i znojenje, crvena ili čak plava boja kože. Simptomi se obično javljaju dva sata nakon izlaganja supstanci, mada su nekada dovoljni i minuti, a neretko se javljaju i posle četiri sata.

Ova vrsta šoka je neobična za bebe ispod 6 meseci, delom što nisu izložene mnogim alergenima, posebno onima iz hrane. Uopšteno, potrebno je da organizam bude izložen više od jedanput alergenu kako bi došlo do reakcije. Nekada je potrebno da dete napuni 2, 3 godine kako bi se određena alergija ispoljila. Ipak, ne smemo zanemariti činjenicu da se anafilaktički šok dešava i bebama koje nemaju ni mesec dana kao i starijoj deci koja prethodno nisu bila izložena nijednom poznatom alergenu.

Koje supstance će najverovatnije izazvati jaku reakciju?
Postoji dosta alergena, ali sledeći su najčešći:
- kikiriki, orašasti plodovi (orah, indijski orah), ljuskari (račići, škampi, jastog), riba, mleko i jaja su najčešći krivci mada bilo koja vrsta hrane može izazvati tešku alergijsku reakciju.
- lekovi na bazi penicilina (uključujući i najrasprostranjeniji lek- amoksicilin).
- ujedi insekata i pčela (posebno ako je u pitanju bumbar, pčela, osa, žuti mrav...).
- lateks (koji se često koristi u zdravstvene svrhe).
- dodaci i boje koji se stavljaju u hranu.

Šta da uradim ukoliko moje dete ima ozbiljnu alergijsku reakciju?
Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko dete ne može pravilno da diše ili se onesvesti. Stavite ga u ležeći položaj i podignite mu noge kako ne bi došlo do šoka. Pokušajte da ga smirite tako što ćete mu pričati, ali bitno je i da Vi ostanete pribrani.

Ukoliko je dete mlađe od 6 meseci, ne dajte mu antihistamin. Čak i ako je starije, ukoliko ima problema sa disanjem ili gutanjem, ne dajte mu ovaj lek jer može da se uguši.

Kada stigne hitna pomoć, detetu će pomoći na licu mesta tako što će mu dati injekciju koja će zaustaviti reakciju za nekoliko minuta.

Posle ukazane prve pomoći, lekari će dete odvesti u bolnicu gde će ga pregledati i posmatrati da li će nastupiti zakasnela reakcija. Lekari Vam mogu pomoći da utvrdite šta se tačno desilo i šta je izazvalo celu situaciju.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-12-11.  | 

Nega zuba kod dece

Nega zuba kod deceZdravi zubi i desni su od ogromnog značaja za opšte zdravlje deteta. Odličan početak brige o zubima je pranje dva puta dnevno i korišćenje zubarskog konca.2013-03-02.  | 

Geografski jezik

Geografski jezikGeografski jezik je bolest jezika nepoznate etiologije. Javlja se najčešće u dečjem uzrastu i to dva puta češće kod devojčica nego kod dečaka. Mogući uzroci ovog oboljenja su: alergija, anemija, genetika, neadekvatni stomatološki radovi ili jak stres.2010-07-12.  | 

Povezanost obilnog znojenja i dehidratacije

Povezanost obilnog znojenja i dehidratacijeKada je toplo napolju i znojite se, ožednite. Zbog čega? Žeđ je znak dehidratacije. To znači da telo nema dovoljno vode kako bi pravilno funkcionisalo. Putem hrane i napitaka, osoba unosi vodu u svoj organizam, a gubi je znojenjem, uriniranjem, kada ima dijareju ili povraća. Verovali ili ne, ali gubite malu količinu vode i dok dišete.

Telu je potrebna voda kako bi funkcionisalo pravilno. Obično se nedostatak lako nadoknadi – kada uđete u kuću i popijete nekoliko čaša vode. Ako ne nadoknadite izgubljenu vodu, nećete se osećati dobro, a ako ste dosta dugo bez nje biće Vam jako loše i možete završiti u bolnici. Kako je odraslima, tako je i deci.2011-05-03.  | 

Šestogodišnje dete se žali na bol u butini

Šestogodišnje dete se žali na bol u butiniNeobična je pojava da se šestogodišnje dete žali na bol u butini. Mišići butine nisu mišići koji mogu boleti od velike aktivnosti. Ako Vaše dete trpi bol, a mislite da je u pitanju problem, moramo priznati da ste u pravu. Ako ste gotovo sigurni da dete nije doživelo ikakvu povredu, nema modrica ni otoka na mestu koje boli, moramo razmotriti i druge mogućnosti.2010-08-07.  | 

Bol u grudima

Šta je bol u grudima?
Bol u grudimaDete se može žaliti na bol u grudima. Najčešći razlog za kratkotrajni (akutni) bol je kašljucanje. Kašalj može da izazove osetljivost mišića u grudnom zidu, gornjem stomaku ili dijafragmi. Dešava se da bol nastane usled napornih vežbi, podizanja i bilo čega što podrazumeva rad gornjeg dela tela. Ovaj tip upale mišića se pogoršava pomeranjem ramena. Bolesti srca su retko uzroci bola u grudima kod dece.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS