MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-21. Penicilinski šok

Šta je to anafilaktički šok?
Penicilinski šokTo je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja je noćna mora svakom roditelju. Počinje tako što imuni sistem reaguje na bezazlene supstance kao da su ozbiljna pretnja za organizam. Ovo stanje podstiče oslobađanje histamina i ostalih hemikalija koje izazivaju veliki broj simptoma – neki od njih su opasni po život.

Simptomi kod bebe su:
- oticanje kože, usana, grla, jezika ili lica;
- hripanje ili ozbiljni problemi prilikom disanja;
- ubrzan puls ili nepravilan rad srca;
- koprivnjača;
- gubitak svesti;
- povraćanje;
- dijareja;
- veoma bleda boja tena i znojenje, crvena ili čak plava boja kože. Simptomi se obično javljaju dva sata nakon izlaganja supstanci, mada su nekada dovoljni i minuti, a neretko se javljaju i posle četiri sata.

Ova vrsta šoka je neobična za bebe ispod 6 meseci, delom što nisu izložene mnogim alergenima, posebno onima iz hrane. Uopšteno, potrebno je da organizam bude izložen više od jedanput alergenu kako bi došlo do reakcije. Nekada je potrebno da dete napuni 2, 3 godine kako bi se određena alergija ispoljila. Ipak, ne smemo zanemariti činjenicu da se anafilaktički šok dešava i bebama koje nemaju ni mesec dana kao i starijoj deci koja prethodno nisu bila izložena nijednom poznatom alergenu.

Koje supstance će najverovatnije izazvati jaku reakciju?
Postoji dosta alergena, ali sledeći su najčešći:
- kikiriki, orašasti plodovi (orah, indijski orah), ljuskari (račići, škampi, jastog), riba, mleko i jaja su najčešći krivci mada bilo koja vrsta hrane može izazvati tešku alergijsku reakciju.
- lekovi na bazi penicilina (uključujući i najrasprostranjeniji lek- amoksicilin).
- ujedi insekata i pčela (posebno ako je u pitanju bumbar, pčela, osa, žuti mrav...).
- lateks (koji se često koristi u zdravstvene svrhe).
- dodaci i boje koji se stavljaju u hranu.

Šta da uradim ukoliko moje dete ima ozbiljnu alergijsku reakciju?
Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko dete ne može pravilno da diše ili se onesvesti. Stavite ga u ležeći položaj i podignite mu noge kako ne bi došlo do šoka. Pokušajte da ga smirite tako što ćete mu pričati, ali bitno je i da Vi ostanete pribrani.

Ukoliko je dete mlađe od 6 meseci, ne dajte mu antihistamin. Čak i ako je starije, ukoliko ima problema sa disanjem ili gutanjem, ne dajte mu ovaj lek jer može da se uguši.

Kada stigne hitna pomoć, detetu će pomoći na licu mesta tako što će mu dati injekciju koja će zaustaviti reakciju za nekoliko minuta.

Posle ukazane prve pomoći, lekari će dete odvesti u bolnicu gde će ga pregledati i posmatrati da li će nastupiti zakasnela reakcija. Lekari Vam mogu pomoći da utvrdite šta se tačno desilo i šta je izazvalo celu situaciju.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2007-06-17.  | 

Decje infekcije

Od svih decjih bolesti, oboljenja respiratornog sistema zauzimaju prvo mesto. Svaka mama treba da zna da postoje gornji i donji disajni organi. Kad detetu curi nos, grlo mu se zacrveni ili kaslje to je rec o infekciji gornjih disajnih organa.2009-11-19.  | 

Autizam – kako prepoznati znake?

Autizam – kako prepoznati znake?Bilo kakav znak autizma je dovoljan razlog da roditelji odvedu dete na kotrolu specijalisti stručnom za tu oblast. Autizam se može primetitii u nekoliko upozoravajućih znakova, a njih najranije obično primete roditelji. Rana dijagnoza je veoma bitna i može imati veliku ulogu u ublažavanju simptoma, ali roditelji često ignorišu prve znake. Procenjuje se da samo 50% dece sa ovim poremećajem dobije dijagnozu pre polaska u predškolsko.2009-03-08.  | 

8 načina da zaštitite svoje dete od alergije

8 načina da zaštitite svoje dete od alergijeU proseku, rizik od pojave alergijskih reakcija kod svakog deteta iznosi 15%. Ukoliko jedan od roditelja pati od alergije, taj rizik se povećava, a ako oba roditelja pate od nekog oblika alergije, mogućnost da dete oboli je još veča. Zato, pokušajte da zaštitite svoje dete.2011-10-18.  | 

Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?

Odbija da pije tečnost
Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?Ako dete povraća ili ima dijareju, najbitnije je da unosi u organizam dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo.

Ako Vaš mališan odbija da pije svoj omiljeni sok ili čaj, budite fleksibilni. Voćni sladoledi na dršku, poput Rumenka i sl., su odlična alternativa. Odličan su izvor potrebne tečnosti i mališani na njih gledaju kao na čast. Vidite da li je bol u grlu razlog zbog koga Vaše dete odbija da pije. Ako je to slučaj, dajte detetu lek protiv bolova koji je prepisao lekar ili preporučio farmaceut i nakon 30 do 60 minuta kada lek počne da deluje, dajte mu malo tečnosti.2012-03-28.  | 

Koliko je prenošljiv svrab kože?

Koliko je prenošljiv svrab kože? Svrab kože je gljivična infekcija. Izgleda kao osip- pojavljuju se krugovi na koži, a zaraženo mesto može svrbeti, biti crveno ili se perutati. Najpre se izleči centralni deo inficirane kože ostavljajući crveni prsten. Svrab kože se javlja i na glavi u vidu fleka na kojima se peruta koža i opada kosa.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS