MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-14. Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.

Gojaznost kod deceTelo čuva nove masti tako što povećava broj masnih ćelija ili širi već postojeće. Posebno je bitno da se kontroliše gojaznost kod dece jer se nove masne ćelije primarno formiraju u detinjstvu. Svako dodavanje većeg broja masnih ćelija otežava kasniju borbu odraslog sa kilogramima.

Prekomerna težina ne podrazumeva da je dete alavo ili lenjo. Šta više, mnoge studije su pokazale da gojazna deca ne jedu više od svojih vršnjaka i da troše više energije. Gojaznoj deci je potrebno da unose manje hrane, a da pojačaju fizičku aktivnost.

Raznovrsnost hormonskih poremećaja, uključujući probleme sa insulinom, hipotalamusom i hipofizom mogu izazvati ozbiljnu gojaznost. Dosta uticaja imaju i nasledni faktori (retki sindromi). Ako je težina Vašeg deteta odgovarajuća ili veća, a u familiji postoji istorija gojaznosti, vrlo je verovatno da će dete imati problema sa debljinom. Ipak, sa druge strane, postoji mogućnost da ne dođe do toga jer dete raste, razvija se i vremenom problemi sa viškom kilograma nestanu.

Sve je češća gojaznost kod dece i sve više čujemo kako deca pate od hipertenzije (povećanog krvnog pritiska) i diabetes mellitusa. Zna se da ove bolesti uzrokuju teške hronične probleme kod odraslih, a sada ih viđamo i kod dece. Iako još uvek postoji neslaganje sredine po pitanju lečenja deteta od povećanog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola, roditelji, čija su deca gojazna, se moraju konsultovati sa pedijatrom.

Gojaznost se teško leči pošto podrazumeva trajnu promenu načina ishrane i aktivnosti. Uspeh skoro uvek zahteva promenu u načinu ishrane cele porodice, a svi znamo da nam zdrava hrana i vežbanje čine samo dobro.

Najbolji način da prekinete povišen unos masne i visoko kalorične hrane je da pratite šta i u kojim količinama jede Vaše dete. Svi u porodici moraju znati šta su masti i koja hrana ih najviše sadrži (sir, puter, margarin, orasi, ulje, crveno meso, pržena hrana, brza hrana i sindviči). Umesto toga, voće i povrće i mahunarke treba da čine ishranu.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2009-04-06.  | 

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?Sve su majke na neki način „opsednute“ izgledom bebine kake. Kada je ona O.K. mama je bezbrižna. Ali ako joj se promeni boja ili gustina odmah počinje da paniči. Evo šta treba da znete o ovom „fenomenu“... Niste prva mama koja se prenerazila sadržajem bebine pelene po povratku iz porodilišta.2011-10-18.  | 

Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?

Odbija da pije tečnost
Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?Ako dete povraća ili ima dijareju, najbitnije je da unosi u organizam dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo.

Ako Vaš mališan odbija da pije svoj omiljeni sok ili čaj, budite fleksibilni. Voćni sladoledi na dršku, poput Rumenka i sl., su odlična alternativa. Odličan su izvor potrebne tečnosti i mališani na njih gledaju kao na čast. Vidite da li je bol u grlu razlog zbog koga Vaše dete odbija da pije. Ako je to slučaj, dajte detetu lek protiv bolova koji je prepisao lekar ili preporučio farmaceut i nakon 30 do 60 minuta kada lek počne da deluje, dajte mu malo tečnosti.2006-11-21.  | 

Velike nadmorske visine i beba

Ako ste se uputili u predele visoko iznad nivoa mora, postoje odredjene mere predostroznosti koje treba da preduzmete. Suncevi zraci su intenzivniji na velikim nadmorskim visinama, pa zabog toga treba da budete posebno savesni u koriscenju zastitinih krema za suncanje i ogranicavanju vremena izlaganja suncu.2011-10-09.  | 

Koksaki virus

Koksaki virusKasno leto ili rana jesen... Još uvek nije sezona prehlada i gripa, ali dete je bolesno. Uzmite u obzir koksaki virus. Iako je veoma čest uzrok infekcija kod dece, posvećuje mu se malo pažnje. Glavni je krivac kada roditelji napuste lekarsku ordinaciju, a ne znaju koju bolest ima njihovo dete.2011-10-24.  | 

Akne kod beba

Akne kod bebaBeba ima akne od rođenja, a Vama smeta kako to izgleda? Razmišljate o načinima da ih uklonite?

Verujte, nestaće mada je nekada potrebno malo više vremena. Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje akne kod beba (koje se obično pojavljuju u drugoj, trećoj nedelji, mogu da traju i do četiri do šest meseci), ali najverovatnije su posledica Vaših hormona koji još uvek cirkulišu u bebinom sistemu. Te male mrlje se takođe mogu pripisati nezrelim znojnim žlezdama i porama koje se veoma lako zapuše.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS