MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-14. Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.

Gojaznost kod deceTelo čuva nove masti tako što povećava broj masnih ćelija ili širi već postojeće. Posebno je bitno da se kontroliše gojaznost kod dece jer se nove masne ćelije primarno formiraju u detinjstvu. Svako dodavanje većeg broja masnih ćelija otežava kasniju borbu odraslog sa kilogramima.

Prekomerna težina ne podrazumeva da je dete alavo ili lenjo. Šta više, mnoge studije su pokazale da gojazna deca ne jedu više od svojih vršnjaka i da troše više energije. Gojaznoj deci je potrebno da unose manje hrane, a da pojačaju fizičku aktivnost.

Raznovrsnost hormonskih poremećaja, uključujući probleme sa insulinom, hipotalamusom i hipofizom mogu izazvati ozbiljnu gojaznost. Dosta uticaja imaju i nasledni faktori (retki sindromi). Ako je težina Vašeg deteta odgovarajuća ili veća, a u familiji postoji istorija gojaznosti, vrlo je verovatno da će dete imati problema sa debljinom. Ipak, sa druge strane, postoji mogućnost da ne dođe do toga jer dete raste, razvija se i vremenom problemi sa viškom kilograma nestanu.

Sve je češća gojaznost kod dece i sve više čujemo kako deca pate od hipertenzije (povećanog krvnog pritiska) i diabetes mellitusa. Zna se da ove bolesti uzrokuju teške hronične probleme kod odraslih, a sada ih viđamo i kod dece. Iako još uvek postoji neslaganje sredine po pitanju lečenja deteta od povećanog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola, roditelji, čija su deca gojazna, se moraju konsultovati sa pedijatrom.

Gojaznost se teško leči pošto podrazumeva trajnu promenu načina ishrane i aktivnosti. Uspeh skoro uvek zahteva promenu u načinu ishrane cele porodice, a svi znamo da nam zdrava hrana i vežbanje čine samo dobro.

Najbolji način da prekinete povišen unos masne i visoko kalorične hrane je da pratite šta i u kojim količinama jede Vaše dete. Svi u porodici moraju znati šta su masti i koja hrana ih najviše sadrži (sir, puter, margarin, orasi, ulje, crveno meso, pržena hrana, brza hrana i sindviči). Umesto toga, voće i povrće i mahunarke treba da čine ishranu.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-23.  | 

Prehlada ili grip? Kako znati razliku

Prehlada ili grip? Kako znati razlikuSimptomi koji nastaju tokom virusnih oboljenja su često pokušaj organizma da se reši virusa i štetu svede na minimum. Kijanjem se izbacuje virus iz nosa, kašljanjem iz pluća i grla, povraćanjem iz stomaka i dijarejom iz creva. Temperatura sprečava širenje virusa. Tema virusnih oboljenja će uvek biti nekako zbunjujuća jer postoji vrlo mali broj simptoma kojima telo može odgovoriti na veliki i raznovrstan broj virusa. Iako simptomi prehlade i gripa mogu biti vrlo slični, razlike među njima su bitne.2010-11-25.  | 

Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).2008-06-20.  | 

Sisanje palca

Sisanje palcaMališani imaju naviku da sisaju palac jer ih to smiruje. Vaše dete je verovatno to radilo dok je još bilo u materici i usavršilo je ovu radnju kao novorođenče. Sada sisa palac kada je umorno, uplašeno, bolesno, kada mu je dosadno ili kada mora da se prilagodi promenama kao što je polazak u predškolsko ili dugo putovanje. Moguće i da mu sisanje palca pomaže da zaspi. Ne brinite zbog ovoga. Većina dece može slobodno da sisa palac i to neće oštetiti njihove zube ili vilicu, sve dok ne počnu da se pojavljuju stalni zubi (negde oko šeste godine).2012-08-08.  | 

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajeva

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajevaNajnovija studija je pokazala da deca odrasla u gradu imaju veće šanse za razvojem alergije na neku vrste hrane od dece iz seoske sredine.
 
Istraživači su analizirali podatke prikupljene od više od 38000 dece iz različitih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i zaključili da je 9,8% gradske dece alergično na neku vrstu hrane u odnosu na 6,2% alergične dece iz ruralne sredine.2011-10-18.  | 

Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?

Odbija da pije tečnost
Šta uraditi ako dete odbija da pije tečnost kada je bolesno i povraća kada pije antibiotike?Ako dete povraća ili ima dijareju, najbitnije je da unosi u organizam dovoljno tečnosti kako ne bi dehidriralo.

Ako Vaš mališan odbija da pije svoj omiljeni sok ili čaj, budite fleksibilni. Voćni sladoledi na dršku, poput Rumenka i sl., su odlična alternativa. Odličan su izvor potrebne tečnosti i mališani na njih gledaju kao na čast. Vidite da li je bol u grlu razlog zbog koga Vaše dete odbija da pije. Ako je to slučaj, dajte detetu lek protiv bolova koji je prepisao lekar ili preporučio farmaceut i nakon 30 do 60 minuta kada lek počne da deluje, dajte mu malo tečnosti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS