MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-14. Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.

Gojaznost kod deceTelo čuva nove masti tako što povećava broj masnih ćelija ili širi već postojeće. Posebno je bitno da se kontroliše gojaznost kod dece jer se nove masne ćelije primarno formiraju u detinjstvu. Svako dodavanje većeg broja masnih ćelija otežava kasniju borbu odraslog sa kilogramima.

Prekomerna težina ne podrazumeva da je dete alavo ili lenjo. Šta više, mnoge studije su pokazale da gojazna deca ne jedu više od svojih vršnjaka i da troše više energije. Gojaznoj deci je potrebno da unose manje hrane, a da pojačaju fizičku aktivnost.

Raznovrsnost hormonskih poremećaja, uključujući probleme sa insulinom, hipotalamusom i hipofizom mogu izazvati ozbiljnu gojaznost. Dosta uticaja imaju i nasledni faktori (retki sindromi). Ako je težina Vašeg deteta odgovarajuća ili veća, a u familiji postoji istorija gojaznosti, vrlo je verovatno da će dete imati problema sa debljinom. Ipak, sa druge strane, postoji mogućnost da ne dođe do toga jer dete raste, razvija se i vremenom problemi sa viškom kilograma nestanu.

Sve je češća gojaznost kod dece i sve više čujemo kako deca pate od hipertenzije (povećanog krvnog pritiska) i diabetes mellitusa. Zna se da ove bolesti uzrokuju teške hronične probleme kod odraslih, a sada ih viđamo i kod dece. Iako još uvek postoji neslaganje sredine po pitanju lečenja deteta od povećanog krvnog pritiska i visokog nivoa holesterola, roditelji, čija su deca gojazna, se moraju konsultovati sa pedijatrom.

Gojaznost se teško leči pošto podrazumeva trajnu promenu načina ishrane i aktivnosti. Uspeh skoro uvek zahteva promenu u načinu ishrane cele porodice, a svi znamo da nam zdrava hrana i vežbanje čine samo dobro.

Najbolji način da prekinete povišen unos masne i visoko kalorične hrane je da pratite šta i u kojim količinama jede Vaše dete. Svi u porodici moraju znati šta su masti i koja hrana ih najviše sadrži (sir, puter, margarin, orasi, ulje, crveno meso, pržena hrana, brza hrana i sindviči). Umesto toga, voće i povrće i mahunarke treba da čine ishranu.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-08-30.  | 

Gubitak svesti (Sinkopa)

Šta je gubitak svesti?
Gubitak svesti (Sinkopa)To je sindrom definisan kao iznenadni, prolazni gubitak svesti koji nastaje usled poremećene perfuzije (protoka krvi) mozga i obično ne traje duže od 1 min. Četiri najčešća razloga za nastanak sinkope su iznenadni stres (npr. ako dete vidi tešku saobraćajnu nesreću), jak bol, dugo stajanje u mestu prilikom koga se kolena ne pomeraju i naglo ustajanje (naročito posle ležanja). Deca, koja se iz ovih razloga onesveste, brzo se oporave nakon nekoliko minuta ležanja.2011-04-14.  | 

Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.2007-01-07.  | 

Beba i priroda

Ukoliko odlucite da idete na izlet sa bebom znajte da ce vam biti neophodno sledeca oprema:2011-11-28.  | 

Šum na srcu

Šum na srcuMnogi roditelji kada čuju da im dete ima šum na srcu, postaju jako zabrinuti. Neki šumovi mogu značiti ozbiljnije probleme srca dok drugi ne predstavljaju nikakav problem. Mnogi misle da ono što čuju kad prislone glavu su otkucaji srca, ali to su zapravo zvuci srčanih zalistaka. Otkucaj srca- kontrakcija srčanog mišića dok ispumpava krv- je nečujan. U većini slučajeva, protok krvi kroz srce je takođe nečujan. Kada se, pak, čuje komešanje koje nastaje pri protoku krvi, onda se to zove šum.2011-11-23.  | 

Simptomi gripa

Simptomi gripa kod dece- Simptomi svih vrsta gripa su jako slični.
- Ukoliko imate grip, ostanite kod kuće, pratite upustva lekara i obratite pažnju na znake za čije pojavljivanje je potrebna hitna medicinska intervencija.
- U slučaju da brinete o bolesnoj osobi kod kuće, treba da zaštitite sebe, kao i ostale ukućane
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS