MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-04-10. Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.

Oduzimajte privilegije na pravi način
Oduzimanje privilegijaOdnoseći se na metodu kao na formu disciplinovanja, najbolji način da dete lišite neke povlastice je da se ona odnosi na počinjeni „nestašluk“, učini se odmah i traje kratko vreme. Na primer, ako dete baca knjigu, oduzimanje iste tog popodneva je najefikasnije rešenje. Razlog tome je što se odnosi direktno na incident (u pitanju je knjiga), kratko traje i tako dobija na značajnosti, dešava se odmah (tako da dete razume vezu između disciplinovanja i svog ponašanja). Umesto prostog naglašavanja da je knjiga oduzeta na neko vreme, roditelji treba da objasne detetu zašto. Možete reći nešto nalik „Knjiga ti neće biti dostupna celo popodne kako bi ubuduće naučio/la da poštuješ svoje stvari.“ Trudite se da koristite rečnik prilagođen detetovom uzrastu kako ne bi došlo do dalje zabune ili frustracije.

Oduzimanje previše privilegija
Jedan od najmanje efikasnih načina upotrebljavanja ove metode je lišavanje prevelikog broja povlastica odjedanput. Neki roditelji upadnu u ovu zamku tokom onih dana kada deca čine nestašluk za nestašlukom. Malo će naučiti iz svega jer na kraju neće znati šta im je sve oduzeto i zbog čega. Lišavajte ih jednu po jednu bitnu privilegiju kako bi tačno znali šta se dešava.

Oduzimanje privilegija na veoma dug vremenski period
Mnogi roditelji će u trenutku besa reći da se privilegija oduzima na nedelju ili čak mesec dana. To treba izbegavati. Privilegije se oduzimaju na relevantan vremenski period, a za školarce nedelju dana je isuviše dugo. Iako su roditelji rešeni da istraju do kraja, deca uvek nađu nešto drugo čime će se zabavljati, a disciplinovanje tada gubi na smislu jer im privilegija više ne nedostaje. Čest rezultat ovakve situacije je da roditelji vrate oduzeto i samim tim pogaze svoju reč.

Oduzimanje privilegija se često dešava
Čak iako vodi računa o relevantnom vremenskom periodu, roditelj ne sme mnogo često pribegavati ovoj metodi. Često lišavanje povlastica će učiniti da dete oseća kako nema nikakvu kontrolu nad svojim svetom – posebno ako izgleda da za sve upada u nevolju, čak i kada diše. Sve to vodi ka frustraciji koja se kasnije manifestuje izlivima besa i agresivnim ponašanjem. Začarani krug lako počinje te roditelji treba da oduzimaju deci privilegije samo onda kada je to zaista neophodno.

Oduzimanje privilegija je metoda disciplinovanja koja se često pogrešno upotrebljava. Roditelji koji joj pribegavaju moraju biti na oprezi da ona decu uči nečemu inače vrlo lako može postati oblik kazne bez ikakve svrhe.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-23.  | 

Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologijaČak i roditelji koji ne koriste tehnike vaspitavanja kao što su kazne odlaska u ćošak, prirodne i logične posledice, odvraćanje pažnje, malo znaju o obrnutoj psihologiji.

Koristeći ovu tehniku, u cilju da deca već jedanput završe večeru, možete reći sledeće: „Kladim se da ne možete pojesti sav taj grašak za 30 sekundi!“ Isti pristup ćete primeniti kada ih pokušavate naučiti da vraćaju igračke na mesto, „Daj meni, ja ću. Verovatno ni ne znaš kako da ih sve uklopiš u kutiju.“2011-08-27.  | 

Porodica ima jak uticaj na to da li i koliko piju tinejdžeri!

Porodica ima jak uticaj na to da li i koliko piju tinejdžeri!Porodica i prijatelji tinejdžera umaju ogroman uticaj na njihove navike u pijenju alkohola, kažu stručnjaci, koji su sproveli istraživanje u vezi sa ovom problematikom.

Anketirano je 5 700 mladih ljudi i otkriveno je da je 7 od 10 tinejdžera uzrasta od 13 do 14 godina konzumiralo alkohol, a 9 od 10 je to učinilo u uzrastu od 15 do 16 godina.2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.2010-12-20.  | 

Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.2011-01-18.  | 

Pomozite deci da savladaju brige

Pomozite deci da savladaju brigeDeca ne moraju da plaćaju račune, spremaju ručak, brinu o kolima, ali isto kao odrasli imaju dnevni udeo u stvarima koje se ne odigravaju lagano. Ako se frustracije i razočaranja nagomilaju, dete može početi da brine.

Prirodno je da deca brinu s vremena na vreme i zbog razlika u ličnosti i temperamentu, neka deca brinu više od druge i obratno. Srećom, roditelji su tu da pomognu detetu da savlada brige i s lakoćom izađe na kraj sa svakodnevnim problemima. Deca koja ovladaju ovim veštinama, razvijaju osećaj sigurnosti i optimizma koji će im pomoći da savladaju sve promene u životu, bilo velike ili male.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS