MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-04-10. Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.

Oduzimajte privilegije na pravi način
Oduzimanje privilegijaOdnoseći se na metodu kao na formu disciplinovanja, najbolji način da dete lišite neke povlastice je da se ona odnosi na počinjeni „nestašluk“, učini se odmah i traje kratko vreme. Na primer, ako dete baca knjigu, oduzimanje iste tog popodneva je najefikasnije rešenje. Razlog tome je što se odnosi direktno na incident (u pitanju je knjiga), kratko traje i tako dobija na značajnosti, dešava se odmah (tako da dete razume vezu između disciplinovanja i svog ponašanja). Umesto prostog naglašavanja da je knjiga oduzeta na neko vreme, roditelji treba da objasne detetu zašto. Možete reći nešto nalik „Knjiga ti neće biti dostupna celo popodne kako bi ubuduće naučio/la da poštuješ svoje stvari.“ Trudite se da koristite rečnik prilagođen detetovom uzrastu kako ne bi došlo do dalje zabune ili frustracije.

Oduzimanje previše privilegija
Jedan od najmanje efikasnih načina upotrebljavanja ove metode je lišavanje prevelikog broja povlastica odjedanput. Neki roditelji upadnu u ovu zamku tokom onih dana kada deca čine nestašluk za nestašlukom. Malo će naučiti iz svega jer na kraju neće znati šta im je sve oduzeto i zbog čega. Lišavajte ih jednu po jednu bitnu privilegiju kako bi tačno znali šta se dešava.

Oduzimanje privilegija na veoma dug vremenski period
Mnogi roditelji će u trenutku besa reći da se privilegija oduzima na nedelju ili čak mesec dana. To treba izbegavati. Privilegije se oduzimaju na relevantan vremenski period, a za školarce nedelju dana je isuviše dugo. Iako su roditelji rešeni da istraju do kraja, deca uvek nađu nešto drugo čime će se zabavljati, a disciplinovanje tada gubi na smislu jer im privilegija više ne nedostaje. Čest rezultat ovakve situacije je da roditelji vrate oduzeto i samim tim pogaze svoju reč.

Oduzimanje privilegija se često dešava
Čak iako vodi računa o relevantnom vremenskom periodu, roditelj ne sme mnogo često pribegavati ovoj metodi. Često lišavanje povlastica će učiniti da dete oseća kako nema nikakvu kontrolu nad svojim svetom – posebno ako izgleda da za sve upada u nevolju, čak i kada diše. Sve to vodi ka frustraciji koja se kasnije manifestuje izlivima besa i agresivnim ponašanjem. Začarani krug lako počinje te roditelji treba da oduzimaju deci privilegije samo onda kada je to zaista neophodno.

Oduzimanje privilegija je metoda disciplinovanja koja se često pogrešno upotrebljava. Roditelji koji joj pribegavaju moraju biti na oprezi da ona decu uči nečemu inače vrlo lako može postati oblik kazne bez ikakve svrhe.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-17.  | 

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.2010-11-01.  | 

Deca i njihovi agresivni nastupi

Deca i njihovi agresivni nastupiDeca počinju da pokazuju agresiju oko drugog rodjendana. Ispadi su najčešći u ovom uzrastu jer deca ne samo da su svesna da su nezavisna već mogu sama da hodaju gde god hoće i pričaju šta god hoće. Iako još uvek istražuju svet oko sebe, postaju svesna da mogu kontrolisati svoje okruženje i često se koriste agresivnim nastupima ukoliko im se uskrati ova kontrola. Deca se tako ponašaju kada su van sebe, frustrirana i željna pažnje. Umesto da svoja osećanja iskazuju rečima, ona šutiraju, udaraju, ujedaju, vrište i bacaju stvari kako bi ostale obavestila o svojim osećanjima.2011-08-13.  | 

Kažnjavanje dece

Kažnjavanje deceKažnjavanje je disciplinska tehnika koju roditelji najčešće koriste u vaspitavanju dece koja idu u školu. Iako se decenijama uveliko koristi, mnogi nisu upoznati sa detaljima tehnike. Iako se metoda kažnjavanja menja po potrebi od strane roditelja, postoje osnovne informacije koje svako treba da zna.2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS