MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-04-10. Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.

Oduzimajte privilegije na pravi način
Oduzimanje privilegijaOdnoseći se na metodu kao na formu disciplinovanja, najbolji način da dete lišite neke povlastice je da se ona odnosi na počinjeni „nestašluk“, učini se odmah i traje kratko vreme. Na primer, ako dete baca knjigu, oduzimanje iste tog popodneva je najefikasnije rešenje. Razlog tome je što se odnosi direktno na incident (u pitanju je knjiga), kratko traje i tako dobija na značajnosti, dešava se odmah (tako da dete razume vezu između disciplinovanja i svog ponašanja). Umesto prostog naglašavanja da je knjiga oduzeta na neko vreme, roditelji treba da objasne detetu zašto. Možete reći nešto nalik „Knjiga ti neće biti dostupna celo popodne kako bi ubuduće naučio/la da poštuješ svoje stvari.“ Trudite se da koristite rečnik prilagođen detetovom uzrastu kako ne bi došlo do dalje zabune ili frustracije.

Oduzimanje previše privilegija
Jedan od najmanje efikasnih načina upotrebljavanja ove metode je lišavanje prevelikog broja povlastica odjedanput. Neki roditelji upadnu u ovu zamku tokom onih dana kada deca čine nestašluk za nestašlukom. Malo će naučiti iz svega jer na kraju neće znati šta im je sve oduzeto i zbog čega. Lišavajte ih jednu po jednu bitnu privilegiju kako bi tačno znali šta se dešava.

Oduzimanje privilegija na veoma dug vremenski period
Mnogi roditelji će u trenutku besa reći da se privilegija oduzima na nedelju ili čak mesec dana. To treba izbegavati. Privilegije se oduzimaju na relevantan vremenski period, a za školarce nedelju dana je isuviše dugo. Iako su roditelji rešeni da istraju do kraja, deca uvek nađu nešto drugo čime će se zabavljati, a disciplinovanje tada gubi na smislu jer im privilegija više ne nedostaje. Čest rezultat ovakve situacije je da roditelji vrate oduzeto i samim tim pogaze svoju reč.

Oduzimanje privilegija se često dešava
Čak iako vodi računa o relevantnom vremenskom periodu, roditelj ne sme mnogo često pribegavati ovoj metodi. Često lišavanje povlastica će učiniti da dete oseća kako nema nikakvu kontrolu nad svojim svetom – posebno ako izgleda da za sve upada u nevolju, čak i kada diše. Sve to vodi ka frustraciji koja se kasnije manifestuje izlivima besa i agresivnim ponašanjem. Začarani krug lako počinje te roditelji treba da oduzimaju deci privilegije samo onda kada je to zaista neophodno.

Oduzimanje privilegija je metoda disciplinovanja koja se često pogrešno upotrebljava. Roditelji koji joj pribegavaju moraju biti na oprezi da ona decu uči nečemu inače vrlo lako može postati oblik kazne bez ikakve svrhe.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-27.  | 

Koliko je deci bitna rutina?

Koliko je deci bitna rutina?Dobro ustaljene navike i rutina na mnogo načina koriste deci. Danas su porodice jako zauzete, roditelji i deca idu u različitim pravcima kako bi ispunili svoje obaveze. Ipak, ustaljena rutina za osnovne stvari pomaže deci da razviju osećaj sigurnosti, što čini da se lepo ponašaju i budu smirenija.2011-04-10.  | 

Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.2012-01-30.  | 

Razlozi koji se kriju iza dečijeg lošeg ponašanja

Razlozi koji se kriju iza dečijeg lošeg ponašanjaVerovatno Vam je veoma teško da poverujete u to, ali Vaš mališan se ne trudi da se loše ponaša. Samo se trudi da se što bolje snađe u ograničenjima koja su mu nametnuta.

Loše ponašanje kod dece uvek ima objašnjenje i Vaše dete nikako nije mali đavo. Istina je da su izlivi besa, udaranje, kontriranje roditeljima i kršenje pravila sasvim normalni za uzrast u kojem se dete nalazi.2013-03-06.  | 

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS