MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-04-07. Krezubost nije u modi

Krezubost nije u modiIma li šta lepše od dečjeg osmeha? Još ako ga čine beli zdravi zubi, uživanje je tim veće. Kako smo, nažalost, nacija u kojoj veliki procenat stanovništva nema zdrave zube, jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka je formiranje dobrih navika vezanih za higijenu usta i zuba, kao i briga o njihovom zdravlju. Naš saradnik dr spec. Milan Kuljača, iz stomatološke ordinacije „Kuljača“, odgovorio nam je na najčešće dileme koje roditelji imaju u vezi s dečjim zubima.

Kakve su preporuke o nezi mlečnih zuba kod beba i dece?
Godinama se polemisalo kada je pravi momenat za početak pranja zuba kod dece. U savremenoj stomatologiji danas su svi saglasni da pranje zuba treba da počne sa nicanjem prvog mlečnog zuba. Čim on nikne, obično negde oko petog meseca, treba krenuti s večernjim pranjem zuba. Svakog dana, jednom dnevno, najbolje za vreme večernjeg kupanja, neophodno je detetu prati zube četkicom koja odgovara njegovom uzrastu. Takođe je bitno od prvog dana koristiti i dečju pastu za zube koja je bogata fluorom, a potpuno je neutralnog ukusa. Mališani stariji od godinu dana mogu da koriste dečje paste sa ukusom voća, takođe bogate fluorom.

Kakve četkice za pranje zuba se koriste kod tako male dece?
Četkica mora da bude najmanja moguća, njena radna površina treba da bude veoma mala, a dlake veoma mekane. Pranjem ovakvom četkicom roditelji ne peru samo taj jedan zubić, već i površine bezube gornje i donje vilice, pa na taj način masiraju i stimulišu desni za brži i lagodniji rast ostalih zubića. Kada dete napuni godinu dana, prelazi se na četkicu malo veće radne površine. Ona ima zadatak da za vreme pranja pokrije što veću površinu već izniklih mlečnih zuba. Kada dete napuni dve godine, počinje da se interesuje za pranje, i želi da i samo u tome učestvuje. Taj momenat roditelji moraju da iskoriste tako što će broj pranja zuba povećati na dva do tri puta dnevno. Veličinu i tvrdoću četkice neophodno je menjati srazmerno rastu i razvoju deteta. Ali, najvažnije je da se jedna četkica ne koristi više od 15 dana. Iz higijenskih razloga, posle tog vremenskog perioda, treba je zameniti novom.

A kakve paste treba koristiti?
Pasta za zube u periodu od nicanja prvih zuba pa do godinu dana mora da bude blaga, najbolje bez ikakvog ukusa. U periodu kada dete napuni godinu dana mogu da se koriste paste sa prijatnim, slatkastim ukusima. Bitno je da su bogate fluorom. Upotreba tabletica fluora kod dece danas je prevaziđena. Sve zaštitne minerale neophodne za dečije zube i kosti treba dati kroz odgovarajuću pastu za zube i pravilnu ishranu.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ipak, dosta dece ima problema s karijesom, a čest je i „cirkularni“ karijes, ili „karijes flašice“, kako ga zovu?
Posle prve godine života dete počinje da jede hranu sličnu hrani odraslih. Na taj način se povećava mogućnost da se mlečni zubići pokvare i zato roditelji moraju deci najmanje dva puta dnevno temeljno prati zube. Cirkularni karijes je, nažalost, sve rasprostranjeniji kod predškolske dece do šest godina. Iako je mnogo uzroka njegovog nastanka, najveću krivicu za cirkularni karijes snose roditelji.

Na koji način deca treba da se hrane kako bi se održalo zdravlje zuba?
Hrana bogata mesom i mlečnim proizvodima znatno pomaže pravilnom rastu i razvoju zuba. Žvakanje kvalitetne hrane pospešuje pravilan razvoj mišića žvakanja i razvoj vilica u celini. Roditelji su najčešće „krivci“ jer dozvoljavaju deci da uzimaju prekomerne količine slatkiša a da posle toga ne operu zube. To je posebno štetno pred spavanje. Izuzetno je važno temeljno sprovoditi pravilnu higijenu usta i zuba kod dece, zato nijedna malo komplikovanija intervencija na zubima realno nije moguć pre nego što dete napuni pet godina. Deca mlađeg uzrasta su vrlo teška za saradnju kada je popravljanje zuba u pitanju, što je i očekivano. Za svaki od ovih problema koji se javljaju isključivo treba kriviti roditelje i zato je bitno da oni budu upoznati sa tim šta treba da rade, ali i da stvaraju deci dobre navike.

I mlečni se popravljaju
Redovni pregledi kod dečjeg stomatologa se preporučuju od napunjene prve godine. Zabluda je da se mlečni zubi ne mogu popravljati, popravke na njima rade se od samog početka pa do sedme godine. Skoro svi mlečni zubi su do šeste godine „živi“ i osetljivi na bol izazvan karijesom. Tada obično erupcijom stalnog zametka zuba dolazi do resorpcije korena mlečnog zuba i gubitka njegovog vitaliteta. Ali, bez obzira na to, redovne posete su neophodne, u ritmu koji preporuči stomatolog.

„Zalivanje zubića“
Pojam takozvanog „zalivanja“ fisura na zubima predstavlja vrstu zaštite dubokih fisura na prvim stalnim zubima - šesticama, koje niču oko šeste godine. Prvi stalni molar - šestica ima veoma duboke fisure sa gornje strane zuba i te površine su veoma podložne karijesu. Ipak, treba napomenuti da ova zaštita nije doživotna i da se gubi oko dvanaeste godine, shodno rastu i razvoju zuba i vilica.

Izvor: Baby planeta

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-09-22.  | 

Prevencija od trovanja

Prevencija od trovanjaSve vrste lekova, vitamina i hemikalija držite pod ključem. Zapamtite da svi preparati za čišćenje, poliranje, narkotici, insekticidi, kozmetika, aceton ili bilo koji skidač laka za nokte i automobilski proizvodi predstavljaju potencijalnu opasnost po decu.

Sve preparate za čišćenje držite u originalnim pakovanjima. Nikako ih ne držite u flašama od soka, mleka ili vode. Posebno ne stavljajte benzin u flaše bilo kog proizvoda za piće.2010-08-13.  | 

Ujed stenice

Šta je stenica?
Stenica je mali krilati insekt koji se može naći u domovima širom sveta. Telo mu je spoljšteno i crvenkasto braon boje. Tokom dana se sakriva, a uveče izlazi u potrazi za hranom. Stenica ima posebnu supstancu u pljuvački koja sprečava zgrušavanje krvi dok jede.2010-12-20.  | 

Lekovi nisu „BOMBONE“

Lekovi nisu „BOMBONE“U zimsko vreme, kada se češće javljaju respiratorne infekcije, češće je i posezanje za lekovima bez recepta i na „svoju ruku“. Roditelji obično idu u krajnost, pa ili vode dete kod lekara i za najmanje curenje nosa, ili pak pokušavaju sami da ga leče, bilo "narodnim lekovima", bilo što mu sami daju lekove, bez konsultacije s doktorom. I jedno u drugo je pogrešno, a može da bude i štetno, kaže dr Danijela Milosavljević, stručni saradnik "Baby planete"2010-09-04.  | 

Glavobolja kod dece

Glavobolja kod deceKada se dete žali da ga boli glava, ima glavobolju.

Uzrokuju je:
- prehlada ili neko drugo virusno oboljenje
- visoka temperatura
- glad (mnoga deca dobiju glavobolju kasno popodne kad ogladne)
- napetost2009-04-06.  | 

Beličasta skrama na očima i oko očiju

Beličasta skrama na očima i oko očijuBeličasta skrama na očima ili oko očiju bebe, koju mame znaju da primete u porodilištu ili po dolasku kući može da zbuni i uplaši. Pojava ove skrame može da znači početak neke infekcije, uglavnom konjuktivitisa, ali najčešće je reč o prolaznoj pojavi koja ne zahteva lečenje. Skrama najčešće nestane nakon redovne higjenske obrade očiju, što podrazumeva blago brisanje okica sterilnom gazom na koju je nakapan rastvor troprocentne borne kiseline.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS