MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 

 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Maticne celije


2011-03-30. Kako “Zubić vila” može spasiti život vašeg deteta

Kako “Zubić vila” može spasiti život vašeg detetaGubitak mlečnih zuba je značajan moment u životu deteta i mnogi roditelji žele da ga se sećaju. Deca „gube“ mlečne zube najčešće u periodu od pete do sedme  godine, mada do gubitka može doći i ranije usled povrede. Mnogi roditelji čuvaju ove zubiće kao uspomenu na taj period života njihove dece.

Kako “Zubić vila” može spasiti život vašeg detetaNaučnici su došli do saznanja da upravo ti mlečni zubi u periodu njihove biološke smene sa stalnim zubima predstavljaju izvor mezenhemalnih matičnih ćelija koje se mogu koristiti u tretmanima bolesti. Matične ćelije su u izvađenim mlečnim zubima prvi put otkrivene 2003. godine na Američkom institutu za dentalna i kraniofacijalna istraživanja (U.S. National Institute of Dental and Craniofacial Research).

Te ćelije se mogu deliti i formirati različite tipove ćelija, uključujući masno, nervno, koštano, mišićno tkivo, beta ćelije pankreasa, ćelije srčanog mišića...

Svaki mlečni zub sadrži oko 15 mezenhimalnih matičnih ćelija.

Poslednjih godina  razvoj medicine dovodi do sve veće primene ovih ćelija u terapijske svrhe. Spektar bolesti koje se ovim putem mogu lečiti je velik. Lečenje nekih bolesti je još uvek na nivou kliničkog testiranja dok se terapija za većinu bolesti uspešno sprovodi u istraživačkim centrima i na klinikama specijalizovanim za transplatacije matičnih ćelija širom sveta. I kod nas postoje planovi za otvaranje jednog takvog centra za koji je potpisan ugovor krajem 2010. godine,  koji će biti lociran u Kragujevcu.

Bolesti za koje za sada postoje terapijske procedure su sledeće:
- Regeneracija srčanog mišića posle infarkta miokarda
- Regeneracija mozga posle moždanog udara i trauma
- Regeneracija kičmene moždine posle trauma
- Regeneracija kostiju posle povreda i preloma
- Regeneracija hrskavice i ligamenata
- Lečenje osteoartritisa
- Implatacija novih zuba korisćenjem dentinskih ćelija
- Terapija karijesa na zubima
- Primena u maksilofascijalnoj hirurgiji
- Regeneracija tkiva lica i vilice
- Lečenje dijabetesa
- Lečenje neurodegenerativnih bolesti ( Parkinsonova bolest, Alchajmerova bolest, paralize)
- Lečenje bolesti mišićnog sistema ( mišićna distrofija)

U Srbiji se danas samo Nea Vita bavi krionizacijom matičnih ćelija iz mlečnih zuba.

Autor teksta: Aleksandra Busarac

Trenutni odeljak: Maticne celije
POGLEDAJTE JOS:


2011-03-30.  | 

Šta su matične ćelije?

Šta su matične ćelije?Veliku nadu nose buduće terapije koje se baziraju na potencijalu ovih ćelija. Matične ćelije se nalaze u skoro svim organima i predstavljaju regenerativnu moć našeg organizma. Postoje u pulpi zuba, koštanoj srži, masnom tkivu, srcu, jetri, pankreasu, posteljici... Razlika između ovih odraslih matičnih ćelija i onih koje se uzimaju iz pupčanika je njihova potentnost, odnosno mogućnost njihovog preobražaja u određenu vrstu ćelija.2017-11-18.  | 

56456dasdasdas

adasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdasadasdas adasdas2011-03-30.  | 

Kako “Zubić vila” može spasiti život vašeg deteta

Kako “Zubić vila” može spasiti život vašeg detetaGubitak mlečnih zuba je značajan moment u životu deteta i mnogi roditelji žele da ga se sećaju. Deca „gube“ mlečne zube najčešće u periodu od pete do sedme  godine, mada do gubitka može doći i ranije usled povrede. Mnogi roditelji čuvaju ove zubiće kao uspomenu na taj period života njihove dece.2011-03-30.  | 

Matične ćelije - Šta sa njima

Matične ćelije - Šta sa njimaMatične ćelije (engl. stem cells) su predmet brojnih istraživanja u domenu medicine i molekularne biologije. Naučnici širom sveta ispituju sposobnost ovih ćelija da obnove oštećeno tkivo.

Ono što buni ljude nije metod lečenja bolesti matičnim ćelijama nego način na koji se ćelije dobijene ekstrakcijom iz krvi pupčanika i pulpe zuba, gde se čuvaju i kolika je nadoknada za sve to.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS