MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-03-30. Kako da pomognete detetu ako ga maltretiraju druga deca?

Kako da pomognete detetu ako ga maltretiraju druga deca?Odrasli treba veoma ozbiljno da shvate problem maltretiranja dece. Škole, predškolske ustanove i roditelji treba da zajedničkim snagama rade na efektnom suzbijanju maltretiranja, a ne da ostave na detetu da se samo izbori sa tim.

Kako da pomognete detetu ako ga maltretiraju druga deca?Maltretiranje utiče poražavajuće na samopuzdanje i samopoštovanje Vašeg deteta. Potrebno je da dete dobija puno ljubavi i podrške i kod kuće i kada se susretne sa ovim problemom. Neophodno je da zna da će se preduzeti neke mere kako bi se sprečilo dalje maltretiranje. Ovo podrazumeva da ćete dete podržavati kod kuće i razgovarati sa upravom škole ili predškolskog o tome gde nastaje i kako sprečiti maltretiranje.

Razgovarajte sa upravom škole ili predškolske ustanove
Potražite pomoć od škole što je pre moguće. Škole vrlo ozbiljno shvataju ovaj problem, a učiteljice i vaspitačice umeju da ga prepoznaju i savladaju. Pomoći će Vam da zaustavite maltretiranje.

Naći ćete se u iskušenju da kontaktirate roditelje i dete koje maltretira Vaše dete, ali ovo bi moglo samo pogoršati situaciju. Uvek je sigurnije da sarađujete sa upravom škole ili predškolskog nego da stvar uzmete u svoje ruke. Zajedno ćete proceniti situaciju. Škola se najpre fokusira kako da zaštiti žrtvu, a onda na promeni ponašanja kod deteta koje maltretira i odvraćanje drugih da to čine. Njihovi predlozi zavise od okolnosti pod kojima se dešava maltretiranje i svih onih koji su umešani. Kada upisujete dete u predškolsko ili školu proverite da li postoje neki pravilnik o ovom problemu.

Ako maltretiranje ne prestane ...
- Zapamtite da je sigurnije da nastavite sarađivati sa školom nego da sami preduzmete mere.
- Obavestite školu o daljim incidentima.
- Zapisujte kada, kako i zašto je nastao novi incident.
- Razgovarajte sa direktorom.
- Potražite profesionalnu pomoć.

Potrebno je vreme da se promeni ponašanje kod nekoga te nećete videti rezultate preko noći. Ipak, nastavite da obaveštavate školu ako se maltretiranje ponavlja. Ako niste zadovoljni rezultatima, tražite da vidite kakvi su koraci preduzeti za suzbijanje problema. Smatrate da škola ne može izaći na kraj sa tim problemom, potražite drugu školu koja ima strožiji pravilnik u vezi sa maltretiranjem dece.

Podržavajte dete kod kuće
Pružajte detetu pažnju i ljubav koliko god možete. Podršku mu pružate tako što ga slušate, razgovarate sa njim i dajete mu savete kako da se uspešno bori sa problemom. Ako Vaše dete maltretiraju, uvek treba da se umešate. Opremite ga instrukcijama kako da se izbori sa predstojećim problemima koji su vezani za negativno društveno ponašanje. Na taj način pomažete društveni razvoj Vašeg deteta. Objasnite načine i ideje pomoću kojih se može zaustaviti maltretiranje. Tako će se dete osećati sigurnije i manje bespomoćno.

Neke od ideja su:
- da dete ignoriše situaciju i skloni se
- kaže detetu koje ga maltretira da prestane
- izbegava mesta gde se okupljaju oni koji maltretiraju
- zatraži podršku od drugova
- uvek bude u društvu više ljudi
- kaže učiteljici ili vaspitačici.

Takođe može pomoći ako kažete detetu zašto druga deca maltretiraju. Istraživanja pokazuju da:
- imaju previše samopouzdanja
- kopiraju članove porodice ili drugove
- žele da budu prihvaćeni u društvu
- pokušavaju da prevaziđu slabo razvijene društvene sposobnosti i sposobnosti rešavanja problema
- im je dosadno ili nemaju razvijen osećaj empatije.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-20.  | 

Kada detetovi prijatelji postanu neprijatelji

Kada detetovi prijatelji postanu neprijateljiOno što najviše obraduje svakog roditelja je kada dete stekne nove prijatelje i ništa ga više ne rastuži nego kada prijatelj postane neprijatelj. Izgleda kao da se ova promena dešava u trenutku, ali obično nije tako. Postoje načini pomoću kojih roditelji mogu da opaze koji prijatelji se mogu pretvoriti u neprijatelje, kao i načini da pomognu svojim mališanima da što lakše podnesu svađe sa drugovima. Razgovor o završetku drugarastva i o tome kako treba da vole svoje neprijatelje pomaže deci da izađu na kraj sa teškom situacijom.2011-11-17.  | 

Kada deca psuju

Kada deca psujuMože Vas prilično šokirati kada čujete Vaše dete da psuje. Pitate se gde i od koga je čulo tako nešto i da li razume šta govori. Način na koji reagujete prvi put kada čujete dete da psuje uticaće na njegovo psovanje u budućnosti.2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.

Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.2010-12-20.  | 

Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS