MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-02-25. Uspostavljanje kućnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaBez pravila, deca ne mogu znati šta se očekuje od njih. Roditelji ih uspostavljaju iz više razloga – da članovi porodice budu bezbedni, da bi se stvari laganije odvijale i da nauče decu lepom ponašanju.

Uspostavljanje osnovnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaMnogi roditelji žele da nauče decu da se bolje snalaze u svetu, pomažući im da ostvare svoje najveće potencijale dok uče da se lepo slažu sa drugima. Socijalne veštine se najpre razvijaju kod kuće, kao što su samokontrola i osećaj odgovornosti. Najosnovnija pravila se ne menjaju i pratiće decu do adolescencije i dalje.

Decu treba naučiti da moraju odgovarati za svoje postupke i da imaju odgovornost da paze na druge dok pronalaze svoje mesto u društvu. Pravila koja zahtevaju osnovno poštovanje sebe i drugih predstavljaju stubove ranog detinjstva sa još detalja koji proizilaze iz tih pravila dok deca odrastaju.

Iako svaka porodica odlučuje koja pravila postoje u njihovoj kući, evo nekoliko saveta koji mogu svima poslužiti:

- Nema udaranja, guranja, šutiranja ili bilo kog drugog oblika ponašanja koji podrazumeva vrstu fizičkog maltretiranja.
- Zadirkivanje i maltretiranje druge dece su zabranjeni.
- Članovi porodice treba da pitaju ukoliko žele da pozajme nešto što nije njihovo i da se postaraju da vrate šta su uzeli u dogovoreno vreme i u istom izdanju.
- Deljenje i uzvraćanje usluga su prioritet za stvari koje su zajedničke.
- Nesuglasice se rešavaju mirnim putem. Nema dranja i vređanja.

Pravila se vremenom menjaju

Kako deca sazrevaju tako je potrebno uspostaviti nova pravila koja se odnose na njihovu nezavisnost. Dok su mala, ona su pod stalnim nadzorom roditelja, ali kada krenu u školu, mnogo više vremena provode sa vršnjacima te je stoga jako bitno ustanoviti određena pravila kako bi se deca prikladno ponašala kada roditelji nisu tu. Neka pravila se određuju iz bezbedonosnih razloga – da se voze prevoznim sredstvima koja imaju odgovarajuću opremu i da nikada ne razgovaraju sa strancima, dok se druga odnose na njihovu sposobnost da se izbore sa odgovornostima. Kućna pravila, zdrava ishrana i završavanje školskoh obaveza na vreme samo pomažu da deca nauče šta je disciplina.

Kada uđu u adolescentsko doba, moraju se uspostaviti nova pravila koja se odnose na pušenje, konzumiranje alkohola, upotrebu narkotika i vožnju auta bez vozačke dozvole. Sva ta parvila će im pomoći da se snađu u vrlo turbulentnim godinama. Danas su tinejdžeri suočeni sa mnogim teškim odlukama, a roditelji im mogu pomoći da donesu prave obezbeđujući set pravila po kojima obe generacije mogu živeti. Studije su pokazale da adolescenti vole pravila (iako to nikada ne bi priznali!) jer im pružaju mogućnost da izbegnu učestvovanje u rizičnim aktivnostima svaljujući krivicu na roditelje, „Stvarno bih, ali bi me roditelji ubili. Znaš kakvi su.“

Budite ujedinjeni

Bilo bi idealno kada bi roditelji zajedno osmišljali pravila i držali se kaznenih mera za nedolično ponašanje. Deca brzo uče i vrlo brzo će pronaći način da ne poštuju pravila tako što će okrenuti želje jednog roditelja protiv želja drugog. Iako je ovo jako bitno u svim porodicama, posebnu pažnju treba da obrate razvedeni roditelji jer je u tom slučaju deci mnogo lakše da se neprimereno ponašaju ne strahujući za posledice. Jako je bitno da se roditelji drže zajedno u svemu što se odnosi na vaspitanje dece.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-12-08.  | 

Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.2011-02-25.  | 

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životu

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životuDa li batine mogu pretvoriti Vaše dete u nasilnu osobu? Skorašnja istraživanja dokazuju da mogu i pružaju roditeljima mogućnost da dva puta razmisle da li će upotrebiti batine u disciplini dece. Ako udarite dete s vremena na vreme u 3. godini, već u 5. će pokazati znake agresivnog ponašanja.2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.

Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.2010-10-27.  | 

Izlivi besa u javnosti

Izlivi besa u javnostiDečji izlivi besa su način da se oslobode nagomilane frustracije i ponekad straha koje ne mogu uvek da objasne rečima. Nemaju ih sva deca i ne ispoljavaju se kod svih na isti način, ali plač, vrištanje pa čak i udaranje, šutiranje ili bacanje stvari su zajednički i nimalo neuobičajeni . Javni izlivi besa mogu biti ponižavajući za roditelje i za decu školskog uzrasta koja se previše uzbude i izgube kontrolu pred odraslima i vršnjacima.2010-10-22.  | 

Objasnite detetu šta očekujete od njega

Objasnite detetu šta očekujete od njegaMa koliko primamljivo zvučalo „jer sam ti tako rekla“, nije pošteno tražiti od deteta da nešto uradi, a da mu ne objasnite zašto želite da sledi Vaša uputstva. Iskoristite svaku priliku da porazgovarate sa njim o svojim očekivanjima prilagođenim njegovom uzrastu. Objasnite razloge, a razgovor završite pozitivnim tonom.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS