MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-02-25. Uspostavljanje kućnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaBez pravila, deca ne mogu znati šta se očekuje od njih. Roditelji ih uspostavljaju iz više razloga – da članovi porodice budu bezbedni, da bi se stvari laganije odvijale i da nauče decu lepom ponašanju.

Uspostavljanje osnovnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaMnogi roditelji žele da nauče decu da se bolje snalaze u svetu, pomažući im da ostvare svoje najveće potencijale dok uče da se lepo slažu sa drugima. Socijalne veštine se najpre razvijaju kod kuće, kao što su samokontrola i osećaj odgovornosti. Najosnovnija pravila se ne menjaju i pratiće decu do adolescencije i dalje.

Decu treba naučiti da moraju odgovarati za svoje postupke i da imaju odgovornost da paze na druge dok pronalaze svoje mesto u društvu. Pravila koja zahtevaju osnovno poštovanje sebe i drugih predstavljaju stubove ranog detinjstva sa još detalja koji proizilaze iz tih pravila dok deca odrastaju.

Iako svaka porodica odlučuje koja pravila postoje u njihovoj kući, evo nekoliko saveta koji mogu svima poslužiti:

- Nema udaranja, guranja, šutiranja ili bilo kog drugog oblika ponašanja koji podrazumeva vrstu fizičkog maltretiranja.
- Zadirkivanje i maltretiranje druge dece su zabranjeni.
- Članovi porodice treba da pitaju ukoliko žele da pozajme nešto što nije njihovo i da se postaraju da vrate šta su uzeli u dogovoreno vreme i u istom izdanju.
- Deljenje i uzvraćanje usluga su prioritet za stvari koje su zajedničke.
- Nesuglasice se rešavaju mirnim putem. Nema dranja i vređanja.

Pravila se vremenom menjaju

Kako deca sazrevaju tako je potrebno uspostaviti nova pravila koja se odnose na njihovu nezavisnost. Dok su mala, ona su pod stalnim nadzorom roditelja, ali kada krenu u školu, mnogo više vremena provode sa vršnjacima te je stoga jako bitno ustanoviti određena pravila kako bi se deca prikladno ponašala kada roditelji nisu tu. Neka pravila se određuju iz bezbedonosnih razloga – da se voze prevoznim sredstvima koja imaju odgovarajuću opremu i da nikada ne razgovaraju sa strancima, dok se druga odnose na njihovu sposobnost da se izbore sa odgovornostima. Kućna pravila, zdrava ishrana i završavanje školskoh obaveza na vreme samo pomažu da deca nauče šta je disciplina.

Kada uđu u adolescentsko doba, moraju se uspostaviti nova pravila koja se odnose na pušenje, konzumiranje alkohola, upotrebu narkotika i vožnju auta bez vozačke dozvole. Sva ta parvila će im pomoći da se snađu u vrlo turbulentnim godinama. Danas su tinejdžeri suočeni sa mnogim teškim odlukama, a roditelji im mogu pomoći da donesu prave obezbeđujući set pravila po kojima obe generacije mogu živeti. Studije su pokazale da adolescenti vole pravila (iako to nikada ne bi priznali!) jer im pružaju mogućnost da izbegnu učestvovanje u rizičnim aktivnostima svaljujući krivicu na roditelje, „Stvarno bih, ali bi me roditelji ubili. Znaš kakvi su.“

Budite ujedinjeni

Bilo bi idealno kada bi roditelji zajedno osmišljali pravila i držali se kaznenih mera za nedolično ponašanje. Deca brzo uče i vrlo brzo će pronaći način da ne poštuju pravila tako što će okrenuti želje jednog roditelja protiv želja drugog. Iako je ovo jako bitno u svim porodicama, posebnu pažnju treba da obrate razvedeni roditelji jer je u tom slučaju deci mnogo lakše da se neprimereno ponašaju ne strahujući za posledice. Jako je bitno da se roditelji drže zajedno u svemu što se odnosi na vaspitanje dece.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-26.  | 

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.2011-08-13.  | 

Kažnjavanje dece

Kažnjavanje deceKažnjavanje je disciplinska tehnika koju roditelji najčešće koriste u vaspitavanju dece koja idu u školu. Iako se decenijama uveliko koristi, mnogi nisu upoznati sa detaljima tehnike. Iako se metoda kažnjavanja menja po potrebi od strane roditelja, postoje osnovne informacije koje svako treba da zna.2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.2010-10-21.  | 

Problemi u ponašanju i obrazovanje

Problemi u ponašanju i obrazovanjeMnogo je slučajeva kada vaspitači i profesori po prvi put skrenu pažnju roditeljima na ponašanje deteta. Deca koju je lako omesti, koja su nevoljna ili nisu u mogućnosti da sarađuju, prave probleme ne samo predavačima već i školskim drugovima. Roditelji nemirne dece treba da sarađuju sa profesorima i dečjim psihologom kako bi osmislili plan da ona izvuku najveću dobit iz obrazovanja.2010-11-01.  | 

Deca i njihovi agresivni nastupi

Deca i njihovi agresivni nastupiDeca počinju da pokazuju agresiju oko drugog rodjendana. Ispadi su najčešći u ovom uzrastu jer deca ne samo da su svesna da su nezavisna već mogu sama da hodaju gde god hoće i pričaju šta god hoće. Iako još uvek istražuju svet oko sebe, postaju svesna da mogu kontrolisati svoje okruženje i često se koriste agresivnim nastupima ukoliko im se uskrati ova kontrola. Deca se tako ponašaju kada su van sebe, frustrirana i željna pažnje. Umesto da svoja osećanja iskazuju rečima, ona šutiraju, udaraju, ujedaju, vrište i bacaju stvari kako bi ostale obavestila o svojim osećanjima.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS