MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-02-25. Uspostavljanje kućnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaBez pravila, deca ne mogu znati šta se očekuje od njih. Roditelji ih uspostavljaju iz više razloga – da članovi porodice budu bezbedni, da bi se stvari laganije odvijale i da nauče decu lepom ponašanju.

Uspostavljanje osnovnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaMnogi roditelji žele da nauče decu da se bolje snalaze u svetu, pomažući im da ostvare svoje najveće potencijale dok uče da se lepo slažu sa drugima. Socijalne veštine se najpre razvijaju kod kuće, kao što su samokontrola i osećaj odgovornosti. Najosnovnija pravila se ne menjaju i pratiće decu do adolescencije i dalje.

Decu treba naučiti da moraju odgovarati za svoje postupke i da imaju odgovornost da paze na druge dok pronalaze svoje mesto u društvu. Pravila koja zahtevaju osnovno poštovanje sebe i drugih predstavljaju stubove ranog detinjstva sa još detalja koji proizilaze iz tih pravila dok deca odrastaju.

Iako svaka porodica odlučuje koja pravila postoje u njihovoj kući, evo nekoliko saveta koji mogu svima poslužiti:

- Nema udaranja, guranja, šutiranja ili bilo kog drugog oblika ponašanja koji podrazumeva vrstu fizičkog maltretiranja.
- Zadirkivanje i maltretiranje druge dece su zabranjeni.
- Članovi porodice treba da pitaju ukoliko žele da pozajme nešto što nije njihovo i da se postaraju da vrate šta su uzeli u dogovoreno vreme i u istom izdanju.
- Deljenje i uzvraćanje usluga su prioritet za stvari koje su zajedničke.
- Nesuglasice se rešavaju mirnim putem. Nema dranja i vređanja.

Pravila se vremenom menjaju

Kako deca sazrevaju tako je potrebno uspostaviti nova pravila koja se odnose na njihovu nezavisnost. Dok su mala, ona su pod stalnim nadzorom roditelja, ali kada krenu u školu, mnogo više vremena provode sa vršnjacima te je stoga jako bitno ustanoviti određena pravila kako bi se deca prikladno ponašala kada roditelji nisu tu. Neka pravila se određuju iz bezbedonosnih razloga – da se voze prevoznim sredstvima koja imaju odgovarajuću opremu i da nikada ne razgovaraju sa strancima, dok se druga odnose na njihovu sposobnost da se izbore sa odgovornostima. Kućna pravila, zdrava ishrana i završavanje školskoh obaveza na vreme samo pomažu da deca nauče šta je disciplina.

Kada uđu u adolescentsko doba, moraju se uspostaviti nova pravila koja se odnose na pušenje, konzumiranje alkohola, upotrebu narkotika i vožnju auta bez vozačke dozvole. Sva ta parvila će im pomoći da se snađu u vrlo turbulentnim godinama. Danas su tinejdžeri suočeni sa mnogim teškim odlukama, a roditelji im mogu pomoći da donesu prave obezbeđujući set pravila po kojima obe generacije mogu živeti. Studije su pokazale da adolescenti vole pravila (iako to nikada ne bi priznali!) jer im pružaju mogućnost da izbegnu učestvovanje u rizičnim aktivnostima svaljujući krivicu na roditelje, „Stvarno bih, ali bi me roditelji ubili. Znaš kakvi su.“

Budite ujedinjeni

Bilo bi idealno kada bi roditelji zajedno osmišljali pravila i držali se kaznenih mera za nedolično ponašanje. Deca brzo uče i vrlo brzo će pronaći način da ne poštuju pravila tako što će okrenuti želje jednog roditelja protiv želja drugog. Iako je ovo jako bitno u svim porodicama, posebnu pažnju treba da obrate razvedeni roditelji jer je u tom slučaju deci mnogo lakše da se neprimereno ponašaju ne strahujući za posledice. Jako je bitno da se roditelji drže zajedno u svemu što se odnosi na vaspitanje dece.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-02-25.  | 

Uspostavljanje kućnih pravila

Uspostavljanje kućnih pravilaBez pravila, deca ne mogu znati šta se očekuje od njih. Roditelji ih uspostavljaju iz više razloga – da članovi porodice budu bezbedni, da bi se stvari laganije odvijale i da nauče decu lepom ponašanju.2013-03-06.  | 

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?2011-01-17.  | 

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.2010-11-15.  | 

Kako sprečiti svađu među decom?

Kako sprečiti svađu među decom?Nekim danima (možda i svim) osećate se kao sudija na bokserskom meču. Počev od toga ko će da gleda koji program na televiziji preko ko koga prvi dira u kolima, čini Vam se da postoji beskrajan niz stvari oko kojih se deca mogu svađati. Rivalstvo među decom može biti žestoko, iritirajuće, ali bez obzira kojeg su uzrasta klinci, ono će postojati.2011-02-25.  | 

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životu

Batine izazivaju agresivnost kod dece kasnije u životuDa li batine mogu pretvoriti Vaše dete u nasilnu osobu? Skorašnja istraživanja dokazuju da mogu i pružaju roditeljima mogućnost da dva puta razmisle da li će upotrebiti batine u disciplini dece. Ako udarite dete s vremena na vreme u 3. godini, već u 5. će pokazati znake agresivnog ponašanja.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS