MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-02-19. Neprijatan zadah (Halitoza)

Neprijatan zadah (Halitoza)Mnogo odraslih osoba, s vremena na vreme oseti da ima neprijatan zadah iz usta mada se smatra da četvrtina popoulacije svakodnevno pati od halitoze.

Neprijatan zadah nastaje usled razlaganja proteina u ustima koje uzrokuju bakterije. Ipak, postoji još uzroka koji pogađaju disajne puteve, jednjak i stomak i izazivaju loš zadah.

Faktori koji pogađaju usta izazivajući neprijatan zadah:
Neprijatan zadah (Halitoza)- Kvar zuba.
- Bolest desni.
- Ostaci hrane među zubima.
- Suva usta.
- Preterana aktivnost bakterija na jeziku.
- Infekcija grla ili krajnika.
- Kijavica.

Faktori koji pogađaju disajne puteve izazivajući neprijatan zadah:
- Upala sinusa.
- Polipi.
- Suvoća.
- Strano telo.
- Ometen protok vazduha ili sluz.
- Bronhitis.
- Pneumonija.
- Bronhiektazije (dilatacija bronhija u plućima, obično nakon neke infekcije).

Faktori koji pogađaju jednjak i stomak izazivajući neprijatan zadah:
- Gastritis i gorušica.
- Ostaci hrane.

U retkim slučajevima, neprijatan zadah je bitan znak postojanja problema opšteg zdravlja te ga ne treba ignorisati. Najčešći uzrok je oralne prirode, tretman je moguć i dostupan i problem lako nestaje.

Kako se tretira loš zadah?

Kako je u najvećem broju slučajeva loš zadah posledica problema u ustima, od velike pomoći bi bila poseta zubaru. Ne pokušavajte da zamaskirate zadah pre posete zubaru – treba da bude što tipičniji.

Ukoliko je problem sa zubima i ostaticama hrane između istih, vrlo lako i brzo će se dete otarasiti lošeg zadaha. Ukoliko nije u pitanju oralni problem ili zubar ne može da ga ustanovi, potrebno je da odete kod lekara opšte prakse.

 

Šta možete učiniti za svoje dete i Vas?
- Održavajte visok nivo oralne i higijene zuba. Pored pranja zuba, bitno je koristiti zubarski konac kako bi se sprečilo zadržavanje hrane među zubima.
- Koristite sredstvo za čišćenje jezika i čistite jezik do samog korena.
- Koristite tečnost za ispiranje usta koju Vam preporuči zubar ili farmaceut. Najbolje vreme za njeno korišćenje je neposredno pre spavanja.
- Pijte dosta tečnosti, izbegavajte velike količine kafe.
- Očistite usta pošto jedete mlečne proizvode, ribu i meso.
- Žvaćite žvake bez šećera, posebno ako Vam se suše usta.
- Jedite sveže povrće bogato vlaknima.
- Redovno posećujte zubara i neka Vam očisti zube kad god je to potrebno.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-11-15.  | 

Putovati javnim prevozom

Putovati javnim prevozomDok se u prošlosti smatralo da javni prevoz nije pogodan za bebe, u nadi da ohrabre i izvuku ljude iz njihovih automobila, zastupnici prevoza vozom i autobusom su napravili pomake. Mnogi su počeli da prave izmene na  svojim vozilima i u uslugama kako bi bile prihvatljivije ljudima sa decom.2009-06-20.  | 

Kako se pripremiti za putovanje?

Kako se pripremiti za putovanje?Ako je beba mlađa od godinu dana, treba izbegavati putovanje. U slučaju da se ipak krene na put, uz bebu treba da bude njoj bliska osoba (poželjno je da to bude majka). Ukoiko se putuje sa bebom mlađom od šest meseci, bezbednije je ako je ona na ishrani majčinim mlekom. Putovanje treba da traje što kraće. Ako putovanje traje više sati, treba praviti češće pauze. Na put obavezno poneti prokuvanu ne zaslađenu vodu.2010-11-06.  | 

Bezazleni (funkcionalni) bolovi u stomaku

Bezazleni (funkcionalni) bolovi u stomakuDeca se veoma često žale na bolove u stomaku. Po nekim proračunima, od 10% do 15% dece će se žaliti na bolove u stomaku svake nedelje, čak i svakog dana.

Bol može biti akutan, što znači da se dešava iznenada ili hroničan ili dugoročni. Među faktorima koji određuju uzrok bola spadaju dijareja, zatvor, groznica i gubitak težine. Tačna lokacija bola je od velike pomoći, kao i koliko dugo bol traje, šta ga ublažava (posebno ukoliko ste detetu davali lekove bez recepta) i od čega se bol pojačava.

Deci sa akutnim bolovima se lako dijagnostikuje upala slepog creva, gastroenteritis ili zatvor.2009-03-01.  | 

Odomaćene fraze

Odomaćene frazePojedine fraze su postale toliko odomaćene da više ne razmišljamo koliko su istinite. Nema nikakvog pravila po kojem je „malo dete- mala briga, a veliko dete velika briga“ Svakom roditelju je naj veća briga period u kome se nalazi njegovo dete. Tako da svaka faza u odrastanju deteta ima svoje prednosti i mane, zamke, tajne, iskušenja...2010-10-18.  | 

Grickanje noktiju

Grickanje noktijuGrickanje noktiju je navika koja prati nervozu. Slično sisanju palca ili nošenju omiljene igračke, grickanje noktiju deci pruža osećaj lagodnosti i smirenosti. Mnoga deca vremenom prerastu ovu naviku, posebno kada drugi primete kako su im ruke ispucale i „ružne“. U međuvremenu, vršiti pritisak na dete da prestane neće dati rezultate te je bolje da ga roditelji podstaknu da više vodi računa o higijeni noktiju bez negativnih komentara.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS