MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2011-01-26. Kako da ove zime sačuvate bebu od bolesti?

Kako da ove zime sačuvate bebu od bolesti?Dobro pitanje, pošto čim se spusti živa na termometru, virusi i prehlade počnu da zalaze u domaćinstva i škole. Kada bi samo postojao način koji garantuje da se Vaša beba neće razbolesti. Postoji li uopšte?

Ne postoji. Većina zimskih virusa se prenosi vazduhom tako da ukoliko beba udahne vazduh u blizini nekoga ko je bolestan, vrlo lako će se i ona zaraziti.

Kako da ove zime sačuvate bebu od bolesti?Ono što dodatno otežava celu situaciju je činjenica da se ovi virusi zarazni pre nego što se jave simptomi. To što sklanjate dete od nekoga ko kija, kašlje i ima zapušen nos ne znači da se beba nije već zarazila i da neće ubrzo razviti iste simptome. Nećete ga spasiti ni ubundavanjem jer su studije pokazale da izloženost hladnoći ili vlažnom vremenu ne povećava rizik od prehlade.

Ipak, to ne znači da treba da se predajete bez borbe. Postoji nekoliko prostih koraka koje možete preduzeti i pokušati da odagnate bacile i sprečite da se beba razboli ove zime.

Šta treba činiti?

Iako je praktično neizbežno da će beba imati nekoliko manjih prehlada ove zime ma koliko se trudili da ih izbegnete, neće biti na odmet da primenite nekoliko strategija.

Perite joj ruke, kao i sebi.

Redovno pranje ruku je najprostiji i najefikasniji način da se rešite bacila virusa i prehlade. Jako je bitno da operete ruke pošto joj zamenite pelenu, obrišete nosić i obavezno pre pripremanja jela.

Takođe je bitno da bebi redovno perete ruke, naročito pre jela (kada počne da jede čvrstu hranu) i kada dođe iz jaslica ili obdaništa.

Ne zaboravite na ostalu decu i njihovo pranje ruku, posebno ako su već bolesni. Nema potrebe da bacate novac na specijalne antibakterijske sapune pošto i običan skida bacile sa ruku.

Ukoliko je dete u obdaništu, proverite sa vaspitačicom da li i koliko ima bolesne dece.

Postarajte se da ustanova koju pohađa Vaše dete ima razumnu politiku kada su bolesna deca u pitanju. Većina zahteva da dete sa temperaturom, koje ima grip, povraća, ima dijareju ili infekciju očiju ostane kod kuće dok simptomi ne prođu.

Ako ste, pak, primetili da dolaze bolesna deca, vreme je da popričate sa upravom ustanove o pravilima. Iako su deca zarazna i pre nego što se pojave simptomi, sigurno ne želite da bilo ko kija i istresa nos blizu zdrave dece.

Vakcinišite dete.

Nakon 6 meseci, bebi je dozvoljeno da se vakciniše protiv gripa. Na ovaj način ćete zaštititi dete od nekih virusa i bakterija.

Učinite sve što je u Vašoj moći da podignete detetov imuni sistem.

Najbolji način da beba ima dobar imuni sistem je da je što duže dojite. Kada počne sa čvrstom hranom, Vaša odgovornost je da u organizam unosi zdravu hranu iz uravnotežene ishrane. Takođe je potrebno da dovoljno spava noću, a danju bude fizički aktivno.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-08-07.  | 

Bol u grudima

Šta je bol u grudima?
Bol u grudimaDete se može žaliti na bol u grudima. Najčešći razlog za kratkotrajni (akutni) bol je kašljucanje. Kašalj može da izazove osetljivost mišića u grudnom zidu, gornjem stomaku ili dijafragmi. Dešava se da bol nastane usled napornih vežbi, podizanja i bilo čega što podrazumeva rad gornjeg dela tela. Ovaj tip upale mišića se pogoršava pomeranjem ramena. Bolesti srca su retko uzroci bola u grudima kod dece.2006-11-21.  | 

Velike nadmorske visine i beba

Ako ste se uputili u predele visoko iznad nivoa mora, postoje odredjene mere predostroznosti koje treba da preduzmete. Suncevi zraci su intenzivniji na velikim nadmorskim visinama, pa zabog toga treba da budete posebno savesni u koriscenju zastitinih krema za suncanje i ogranicavanju vremena izlaganja suncu.2010-06-24.  | 

Ujed pauka crne udovice

Šta je pauk crna udovica?
Ujed pauka crne udoviceTo je jedna od otrovnih vrsta paukova. Pripada porodici paukova, koja pored istih uključuje krpelje, moljce i škorpije. Veličine je 1 cm do 1,5 cm i ima dugačke noge. Crne je boje i na stomaku ima jako crvene pege. Crna udovica i njeni srodnici se mogu naći bilo gde na tamnim i vlažnim mestima na zapadnoj hemisferi. Mreže pletu blizu tla u lišću, žbunju, travi, žitu, na kamenim zidovima, u baštama, ispod kamenja. Ako uđu u kuću, odlaze na tamna mesta kao što su uglovi ormara, garaže, skladište ili nameštaj, koji se ne koristi.2006-01-13.  | 

Ishrana i nega bolesnog deteta

Sve je u redu dok je vase dete zdravo, medjutim kada se razboli, zapusi mu se nosic, povisi temperatura ili dobije proliv potrebno je da tada dete posebno negujete i hranite.

Kod odojcadi i male dece kijavica je znak pocetka bolesti. Moze da se radi o nekom obolenju organa za disanje ili mozda pocetku druge decje zarazne bolesti. Kijavica koja tako bezazleno zvuci moze da ima jako ozbiljne posledice kao sto su bronhitis, upalu pluca, anginu, upalu srednjeg uha i drugo.2008-05-18.  | 

Pad

Kad god beba padne - sa kreveta, kauča, stolice, iz kreveca - morate da je detaljno pregledate zbog mogućih povreda, posebno ako je pala na glavu ili leđa. Proverite da li vaša beba ima neke ozbiljne povrede, da li je slomila neku kost, da li je zadobila potres mozga ili neku drugu unutrašnju povredu. Pad može biti veoma ozbiljna stvar ali pošto su bebine kosti meke, one se ne lome tako lako kao kod starije dece. Ako vam beba deluje u redu i ako se ponaša normalno, male su šanse da se ozbiljno povredila.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS