MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-01-24. Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?

Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?Program „Bejbi frendli“ mame doživljavaju kao „mučenje“ i sebe i bebe.  Nažalost, često su to lično iskusile, ili su od prijateljica čule kako su odmah posle porođaja, iscrpljene i umorne, morale same da se brinu o bebi, da su dane u porodilištu uglavnom provele u suzama. Nažalost, takva, uglavnom odomaćena praksa u našim porodilištima, nema veze s pravim „Bejbi frendli“ programom, koji se od 1991. primenjuje u mnogim svetskim porodilištima.

Program su uspostavili UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, s ciljem da se poveća procenat dojenja, koji je tada u gotovo svim zemljama razvijenog sveta bio alarmantno nizak. Iako smo sisari, prinuđeni smo da tu veštinu ponovo učimo, a jedan od načina da se podstakne dojenje je „Bejbi frendli “. Njegova osnova je program „10 koraka do uspešnog dojenja“, što je, u stvari, niz uputstava porodilištima kao da dobrom praksom od samog početka pomognu dojenje. Uz to, porodilištima je zabranjeno da dele besplatne uzorke adaptiranog mleka ili hrane bebe na flašicu, a dužna su da aktivno rade na uspostavljanju dojenja kroz:

10 koraka do uspešnog dojenja
1. Sva porodilišta, bolnice i domovi zdravlja moraju da imaju vidno istaknut program zaštite i promocije dojenja i da o njemu znaju svi zaposleni.
2. Svi zaposleni moraju da prođu obuku potrebnu za promociju dojenja i primenu ovog programa.
Tim stručnjaka koji čine akušer – ginekolog, babica i pedijatar:
3. Majkama moraju da pomognu da započnu dojenje najkasnije pola sata po porođaju, ako su i majka i beba dobro.
4. Dužan je da sve trudnice na vreme upozna sa prednostima dojenja i načinima kako da uspešno doje.
5. Treba da pookaže majkama u porodilištu kako da doje, kako da održe mleko ili reše probleme s dojenjem i kako da održe mleko čak i ako su razdvojene od bebe.
6. Novorođenčetu ne treba da dodaje nikakvo drugo mleko ni vodu, osim kada je to medicinski opravdano.
7. Treba da omogući majci i bebi zajednički boravak 24 sata dnevno, uz stručnu pomoć.
8. Treba da podstiče dojenje na zahtev novorođenčeta, a ne na „satnicu“.
9. Tregba da isključi flašice i laže varalice. U slučaju da se detetu daje adaptirano mleko, to se radi šoljicom, kašičicom ili specijalnim sistemima koji što više imitiraju dojenje.
10. Treba da podstiče osnivanje grupa za podršku dojenju i na njih upućuju majke po izlasku iz porodilišta.

Kakva je korist od svega toga:
- Dokazano je da je početak dojenja uspešniji što se ranije ostvari, idealno odmah po rođenju. Tek rođena beba u stanju je da sama dopuzi do dojke i krene da sisa! Prvo mleko, kolostrum, „prva je vakcina“ koju beba prima, jer je prepuno imunoglobulina i zaštitnih faktora.

- Kontakt „koža na kožu“ majke i deteta, prijatna atmosfera i stalno prisustvo majke, njenog mirisa, osim što osigurava lakši i lepši početak, olakšava novorođenčetu da se bolje adaptira na nagli prelaz iz majčinog stomaka u novu, nepoznatu sredinu.

- Majke dobijaju mnogo više samopouzdanja i vere da mogu da doje, i sprečavaju se mnogobrojni problemi s dojenjem koji mogu da se jave – mastitis, nepravilan položaj na dojci, neefikasno sisanje, nedovoljno mleka...

- Štiti se zdravlje bebe i majke, jer su brojna istraživanja pokazala da dojene bebe imaju mnogo bolji „zdravstveni karton“  nego one hranjene veštačkim mlekom. A kod majki je znatno smanjen rizik od nekih vrsta kancera, osteoporoze i drugih bolesti.

- Majka koja je stalno s detetom ima bolji uvid u njegove potrebe i oseća se kompetentnije i samopouzdanije.

- Ni ekonomska korist nije zanemarljiva, jer je adaptirano mleko veliki izdatak. A i sa stanovišta države i poslodavca ušteda je vidljiva, jer dojena deca su ređe bolesna, pa je i potreba za bolovanjem manja.


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

„Bejbi frendli“ nije:
- Insistiranje da beba bude kod majke, čak i ako se majka ne oseća dobro. U tom slučaju može se beba odneti dok se mama ne odmori, ali se izbegava njeno dohranjivanje.

- Prepuštanje celokupne brige o bebi (presvlačenje, dojenje, kupanje) majci. Poenta je da se majke obuče da ove stvari mogu da obavljaju samostalno kad dođu kući.

- Smanjivanje samopouzdanja majkama izjavama kako nemaju mleka, kako su im bradavice uvučene i slično. Osoblje je dužno da pomogne majkama oko dojenja i uputi ih na sve moguće probleme, ali i načine kako da ih prevaziđu.

- Višesatno čekanje da beba i mama budu zajedno, uprkos tome što su obe zdrave i nema medicinskih prepreka.

NAPOMENA: Drage buduće mame, imate sva prava na dostojanstven i primeren tretman tokom porođaja i nakon njega. Zato se naoružajte znanjem, saznajte koja su vaša prava i ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima. Uvek će se naći neko ko će želeti da vam izađe u susret i pomogne.

 

Tek nas čeka „reforma“ porodilišta
Mada je ovaj program 1995. godine uveden u većinu naših porodilišta, praksa nikada nije zaživela i on je zamro, ili se primenjivao nakaradno, čime je više odbijao porodilje nego što im je pomagao. To je potvrdio i izveštaj stranih evaluatorki, koje su boravile u našim porodilištima. Krajem 2009. Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu, s ciljem da se ovaj program kao „Bejbi frendli plus“ ponovo uvede u porodilišta. Cela akcija je pod pokroviteljstvom UNICEF-a pa se nadamo da će se buduće mame u Srbiji konačno porađati u porodilištima koja su prijatelji beba, ali i mama.

Izvor: Baby planeta

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2009-06-18.  | 

Neograničeno vreme za nežnosti

Neograničeno vreme za nežnostiNajveći deo svog života proveli ste bilo nastojeći da izbegnete trudnoću, bilo da začnete. Prvi put ste oslobođeni pritiska i zato ne propuštajte priliku. Prednost seksa u trudnoći je očigledna – možete to da radite bez brige. Povećano lučenje estrogena i progesterona učiniće grudi i vaginu osetljivijim, što će nekim ženama omogućiti da prvi put dostignu orgazam. Povećan protok krvi u predelu grlića materice pomoći će da lakše i brže doživite uzbuđenje i da zajednički uživate u laganom stišavanju emocija.2011-07-19.  | 

Česti odnosi nisu dobri samo za pravljenje bebe

Česti odnosi nisu dobri samo za pravljenje bebeUkoliko su planovi za začeće podigli Vaš seksualni život na viši nivo, zdravstvene povoljnosti mogu biti mnogo veće od pozitvnog rezultata testa na trudnoću.

Studije i istraživanja rađena prethodnih godina pokazuju da osobe koje često upražnjavaju seks žive duže, imaju zdravije srce i izložene su manjem riziku od nekoliko tipova kancera.2011-07-16.  | 

Nerodovan ciklus posle abortusa

Nerodovan ciklus posle abortusaMeseci posle abortusa su zaista teški, a još teže je onim ženama koje dodatno krvare. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo stanje. Moguće je da je u materici ostalo neko tkivo. Ako je to slučaj onda će krvarenje biti produženo, stvaraće se ugrušci, a neretko se pojavljuje bol.2010-10-14.  | 

Kako Vaše emotivno stanje utiče na dete?

Kako Vaše emotivno stanje utiče na dete?Možda ste oduvek samohrana majka, znali ste i pre nego što ste se odlučili na taj korak da ćete sami podizati dete ili ste od skoro sami i pokušavate da se izborite sa zahtevima roditeljstva.

Počnite da razgovarate
Roditelji misle kako deca ne mogu da razumeju osećanja odraslih, ali to nije nužno tačno. Ona znaju kada nešto nije u redu iako ne umeju to verbalno da iskažu. Najbolji način da odgovorite na svako pitanje je da budete iskreni. Odgovori treba da budu prilagođeni uzrastu deteta, ali imajte na umu da zadržavanje bitnih informacija ne podrazumeva uvek dobrobit deteta.2011-06-13.  | 

Izazovi samohranog roditeljstva

Izazovi samohranog roditeljstvaNigde nije lako biti samohrani roditelj, a čini se da je u Srbiji to posebno veliki izazov, bez obzira na to da li ste se u tom „statusu“ našli spletom okolnosti ili ličnom odlukom. I mada nisu neuobičajeni ni retki, na samohrane roditelje (naročito majke) okolina i dalje često gleda s podozrenjem. Ipak je napredak u odnosu na pre pola veka, kada je rađanje deteta van braka bilo velika sramota, očigledan, što ne znači da je samohranim majkama danas mnogo lakše
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS