MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2011-01-24. Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?

Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?Program „Bejbi frendli“ mame doživljavaju kao „mučenje“ i sebe i bebe.  Nažalost, često su to lično iskusile, ili su od prijateljica čule kako su odmah posle porođaja, iscrpljene i umorne, morale same da se brinu o bebi, da su dane u porodilištu uglavnom provele u suzama. Nažalost, takva, uglavnom odomaćena praksa u našim porodilištima, nema veze s pravim „Bejbi frendli“ programom, koji se od 1991. primenjuje u mnogim svetskim porodilištima.

Program su uspostavili UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, s ciljem da se poveća procenat dojenja, koji je tada u gotovo svim zemljama razvijenog sveta bio alarmantno nizak. Iako smo sisari, prinuđeni smo da tu veštinu ponovo učimo, a jedan od načina da se podstakne dojenje je „Bejbi frendli “. Njegova osnova je program „10 koraka do uspešnog dojenja“, što je, u stvari, niz uputstava porodilištima kao da dobrom praksom od samog početka pomognu dojenje. Uz to, porodilištima je zabranjeno da dele besplatne uzorke adaptiranog mleka ili hrane bebe na flašicu, a dužna su da aktivno rade na uspostavljanju dojenja kroz:

10 koraka do uspešnog dojenja
1. Sva porodilišta, bolnice i domovi zdravlja moraju da imaju vidno istaknut program zaštite i promocije dojenja i da o njemu znaju svi zaposleni.
2. Svi zaposleni moraju da prođu obuku potrebnu za promociju dojenja i primenu ovog programa.
Tim stručnjaka koji čine akušer – ginekolog, babica i pedijatar:
3. Majkama moraju da pomognu da započnu dojenje najkasnije pola sata po porođaju, ako su i majka i beba dobro.
4. Dužan je da sve trudnice na vreme upozna sa prednostima dojenja i načinima kako da uspešno doje.
5. Treba da pookaže majkama u porodilištu kako da doje, kako da održe mleko ili reše probleme s dojenjem i kako da održe mleko čak i ako su razdvojene od bebe.
6. Novorođenčetu ne treba da dodaje nikakvo drugo mleko ni vodu, osim kada je to medicinski opravdano.
7. Treba da omogući majci i bebi zajednički boravak 24 sata dnevno, uz stručnu pomoć.
8. Treba da podstiče dojenje na zahtev novorođenčeta, a ne na „satnicu“.
9. Tregba da isključi flašice i laže varalice. U slučaju da se detetu daje adaptirano mleko, to se radi šoljicom, kašičicom ili specijalnim sistemima koji što više imitiraju dojenje.
10. Treba da podstiče osnivanje grupa za podršku dojenju i na njih upućuju majke po izlasku iz porodilišta.

Kakva je korist od svega toga:
- Dokazano je da je početak dojenja uspešniji što se ranije ostvari, idealno odmah po rođenju. Tek rođena beba u stanju je da sama dopuzi do dojke i krene da sisa! Prvo mleko, kolostrum, „prva je vakcina“ koju beba prima, jer je prepuno imunoglobulina i zaštitnih faktora.

- Kontakt „koža na kožu“ majke i deteta, prijatna atmosfera i stalno prisustvo majke, njenog mirisa, osim što osigurava lakši i lepši početak, olakšava novorođenčetu da se bolje adaptira na nagli prelaz iz majčinog stomaka u novu, nepoznatu sredinu.

- Majke dobijaju mnogo više samopouzdanja i vere da mogu da doje, i sprečavaju se mnogobrojni problemi s dojenjem koji mogu da se jave – mastitis, nepravilan položaj na dojci, neefikasno sisanje, nedovoljno mleka...

- Štiti se zdravlje bebe i majke, jer su brojna istraživanja pokazala da dojene bebe imaju mnogo bolji „zdravstveni karton“  nego one hranjene veštačkim mlekom. A kod majki je znatno smanjen rizik od nekih vrsta kancera, osteoporoze i drugih bolesti.

- Majka koja je stalno s detetom ima bolji uvid u njegove potrebe i oseća se kompetentnije i samopouzdanije.

- Ni ekonomska korist nije zanemarljiva, jer je adaptirano mleko veliki izdatak. A i sa stanovišta države i poslodavca ušteda je vidljiva, jer dojena deca su ređe bolesna, pa je i potreba za bolovanjem manja.


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

„Bejbi frendli“ nije:
- Insistiranje da beba bude kod majke, čak i ako se majka ne oseća dobro. U tom slučaju može se beba odneti dok se mama ne odmori, ali se izbegava njeno dohranjivanje.

- Prepuštanje celokupne brige o bebi (presvlačenje, dojenje, kupanje) majci. Poenta je da se majke obuče da ove stvari mogu da obavljaju samostalno kad dođu kući.

- Smanjivanje samopouzdanja majkama izjavama kako nemaju mleka, kako su im bradavice uvučene i slično. Osoblje je dužno da pomogne majkama oko dojenja i uputi ih na sve moguće probleme, ali i načine kako da ih prevaziđu.

- Višesatno čekanje da beba i mama budu zajedno, uprkos tome što su obe zdrave i nema medicinskih prepreka.

NAPOMENA: Drage buduće mame, imate sva prava na dostojanstven i primeren tretman tokom porođaja i nakon njega. Zato se naoružajte znanjem, saznajte koja su vaša prava i ne ustručavajte se da pitate sve što vas zanima. Uvek će se naći neko ko će želeti da vam izađe u susret i pomogne.

 

Tek nas čeka „reforma“ porodilišta
Mada je ovaj program 1995. godine uveden u većinu naših porodilišta, praksa nikada nije zaživela i on je zamro, ili se primenjivao nakaradno, čime je više odbijao porodilje nego što im je pomagao. To je potvrdio i izveštaj stranih evaluatorki, koje su boravile u našim porodilištima. Krajem 2009. Ministarstvo zdravlja formiralo je Radnu grupu, s ciljem da se ovaj program kao „Bejbi frendli plus“ ponovo uvede u porodilišta. Cela akcija je pod pokroviteljstvom UNICEF-a pa se nadamo da će se buduće mame u Srbiji konačno porađati u porodilištima koja su prijatelji beba, ali i mama.

Izvor: Baby planeta

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-21.  | 

Hemoroidi (Šuljevi)

Šta su hemoroidi?
Hemoroidi (Šuljevi)To su mali otoci ispunjeni krvlju koje izazivaju proširene vene. Nalaze se na samom ulazu u anus (unutrašnji hemoroidi), ali mogu izaći napolje (spoljašnji hemoroidi). Šuljevi nisu opasni.

Misli se da su zatvor i naprezanje prilikom odlaska u toalet glavni krivci za stvaranje hemoroida jer se tako opterećuju vene.2010-10-11.  | 

Saveti za mlade samohrane majke

Saveti za mlade samohrane majkeKo zna zbog čega se deca ponašaju tako kako se ponašaju? To je pitanje koje mame često postavljaju sebi, ali umesto da pronađu odgovor, služi im kao izgovor za nedolično ponašanje dece. Ako uviđate da se mališan ponaša na način koji Vas oslikava kao lošu mamu, ne oklevajte da pronađete najbolje načine da to promenite. Pitajte stručnjake za savet, razgovarajte da porodicom o disciplinskim metodama koje koristite... Tako što ćete biti aktivni po pitanju vaspitanja ne samo da ćete učiniti dobro svom detetu već ćete svima pokazati koliko se trudite da budete odlična mama, a to je vredno divljenja.2008-06-01.  | 

Seks nakon bebe

Pošto se sada vaš život okreće oko bebinih potreba i imate veoma zahtevan raspored, seksualnu intimnost i spontanost ćete teško postići ili će one potpuno nestati. Umor, suprugova ljubomora na intimnost između majke i deteta, zbunjenost i nervoza novopečene mame samo su neki od faktora koji doprinose oslabljenju seksualne veze između partnera. Novi roditelji moraju da ostanu seksualno povezani i da ne dozvole da ova radikalna promena porodice potpuno izbaci seksualnu intimnost iz njihovih života.2011-07-04.  | 

Šta reći kada neko i dalje misli da ste trudni nakon porođaja?

Šta reći kada neko i dalje misli da ste trudni nakon porođaja?Mnoge porodilje su se našle u situaciji kada nepoznata osoba misli da su još uvek trudne, a u stvari porođaj se desio nekoliko dana pre.

Gospođa u prodavnici pita „Dečak ili devojčica?“, radnik koji popravlja veš mašinu Vas ohrabruje kako je lepo imati bebu, a Vi ste se porodili pre nekoliko dana?

Vrlo lako se nađete u nezgodnoj situaciji i ne znate šta da odgovorite. Da li da budete direktni ili izokola kažete šta imate? Fini ili oštri? Odluka je na Vama, a mi Vam nudimo par saveta koji mogu pomoći.2009-03-29.  | 

5 saveta za mame

5 saveta za mameSigurno ste oduvek maštali o tome da budete supermama, koja u isto vreme radi, kuva, pere, pegla, poigra se sa decom, ide u kupovinu... I ako to izgleda kao nemoguće, verujte uz dobru organizaciju sve se može.

1. Posvetite se sebi. Ako po čitav dan radite i trčite kako biste sve obaveze ispunili na vreme, ubrzo ćete postati veoma umorni i nesrećni. Ukoliko želite da držite sve konce u svojim rukama, morate da budete u kondiciji, i fizički i mentalno. To znači da bar sat vremena u toku dana morate da odvojite za sebe.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS