MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-01-24. Seksualna radoznalost kod male dece

Kada roditelj uhvati dečaka da se igra sa uhom i predelom oko, odmah krenu pitanja o ušnoj infekciji, ali kada ga zatekne da se igra sa penisom u erekciji, vrlo često se pomešaju osećanja nervoze, brige, krivice, srama, pitanja, kajanja – čak iako verujemo da je to normalno ponašanje.

Šta je seksualna radoznalost kod male dece?

Bebe će često dodirivati genitalije kao što dodiruju uši ili prste na nogama. Mala deca će početi da uviđaju kako su genitalije nešto posebno. Mnogo su zanimljivije i zabavnije od nožnih prstiju. Za neku decu, to postane prijatan oblik ponašanja za razliku od sisanja palca. Malo njih u toj meri uživa u svojoj novoj navici da ih ista odvlači od drugih aktivnosti.

Ako se vratimo korak nazad, normalno je što deca žele da istraže svoje telo. Kada noša postane fokus interesovanja, možemo očekivati da će decu zanimati koji i kakavi su to delovi tela koji su toliko dugo bili sakriveni u pelenama. Mnoga deca će spustiti ruke dole svaki put kada se ukaže prilika. Ovo istraživanje daje prijatne osećaje, čega smo svi svesni.

Ovakvo ponašanje se često naziva rana dečija masturbacija, ali naziv dovodi u zabludu. Ovo nije stimulacija genitalija praćena seksualnom fantazijom – to je još jedan izazov sa kojim ćete se suočiti kroz nekoliko godina.

Deca to rade samo zato što prija. Nesvesno zadovoljstvo!

Mnoga deca otpočnu istraživanja intimnih delova čim počnu više da liče na dečake ili devojčice nego na bebe. Većina, ako ne i sva, će oko druge godine uživati u ovakvom ponašanju.

Tek što počnemo da se prilagođavamo na činjenicu da više nisu bebe, nalazimo se ispred dečaka koji miluje svoj polni organ ili devojčice koja dodiruje svoj.

Do kada traje seksualna radoznalost?

Može trajati čitavo detinjstvo (pa i više) u određenom stepenu mada deca često izgube interes tokom vremena.

Kako se otkriva?

Igru sa genitalijama najčešće otkriju roditelji, rođaci, osobe koje brinu o detetu ili roditelji drugova. Ukoliko Vam se čini da je u pitanju opsesija, ili da jednostavno situacija nije primerena, razgovarajte sa pedijatrom. Možda će biti potrebno dodatno ispitivanje.

Igranje sa genitalijama je deo normalnog odrastanja, ali kod neke dece priroda ili stepen dodirivanja može asocirati na poteškoće u razvoju ili seksualno zlostavljanje.

Kako se tretira?

Direktno pokušavajući da zaustavite dete da se ne dira je bitka koju ne možete i nećete dobiti. Ne možete samo podići predmet njegovog interesovanja van domašaja. Ukoliko ga aktivno odvraćate od samoistraživanja ili ga kaznite zbog masturbacije, igranje sa genitalijama postaje zabranjeno voće.

Dve stvari se dešavaju kada nešto postane zabranjeno voće: voće će se probati čim se ukaže prilika i nikome se neće govoriti o tome. Naučiće da istraživanja o sebi kriju od Vas, a sramno skrivanje je ishod koji sigurno ne želite.

Ako mislite da bi se dodirivanje genitalija moglo smanjiti, kada zateknte dete da to radi, samo se pravite kao da ništa niste videli. Pokušajte da ga zabavite nekom novom aktivnošću. Ponašajte se što opuštenije. (Istrčavanje da uhvatite dah nije suptilno ni opušteno!) Onako kako delate mu pokazujete da su ono i njegovo telo u redu, ali da napolju postoji čitav svet koji treba otkriti i uživati u njemu.

Ako igranje sa genitalijama ostane ili postane sveobuzimajuća strast, umesto što pokušavate da dete odgovorite od toga, potražite razloge koji se kriju iza samog problema. Da li je dete napeto i potrebna mu je dodatna uteha? Da li ljudi preteruju sa svojim reakcijama i samim tim samo podstiču aktivnost? Da li postoji hronična infekcija donjeg dela urinarnog trakta ili gljivična infekcija? Postoji li dovoljno stimulacije ili je detetu dosadno? Pozabavite se sa uzrokom i vratićete ga na nivo entuzijazma koji dozvoljava i ostale aktivnosti.

Kako se može sprečiti?

Naš savet je da ne pokušavate sprečiti ovaj normalan deo razvijanja.

Jedna od jako bitnih odgovornosti roditelja je da nauče dete sve o zdravoj seksualnosti. Naravno, postoji dosta roditelja koji ne znaju šta se podrazumeva podovim terminom. Možda je njihova koncepcija cele teme u mnogome različita od današnje, ali kakva god da je sigurno ne želite čekati godine da biste razgovarali sa decom na tu temu. Bitno je da ih naučite da zdrava seksualnost nije prljava niti je jeftina.

Efikasan način da usvoje Vaše vrednosti i mišljenje je da komunikacija bude otvorena i da joj ne manjka poštovanja sa obe strane.

Sasvim iznenada, naši mališani se nalaze u uzburkanom dobu tj. adolescenciji. Samo ako smo održavali otvoren razgovor sa njima i uzajamno se poštovali, možemo im ponuditi ruku podrške kroz te kritične godine.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-09.  | 

Dete vuče druge za kosu

Dete vuče druge za kosuIako nije zabavno osobi koja je „napadnuta“, decu često oduševljava ideja da druge vuku za kosu. To nije neminovno agresivan čin i zaista postoji mnogo razloga zašto deca čupaju za kosu. Koji god da je, dete koje vuče za kosu se treba odmah disciplinovati i podsetiti da je takvo ponašanje neprimereno i neprihvatljivo.2010-08-31.  | 

Izgradite svom detetu samopouzdanje

Izgradite svom detetu samopouzdanjeSvako dete ima jedinstvenu sliku o sebi, u velikoj meri oblikovanu porukama dobijenim iz komunikacije sa bitnim ljudima, posebno roditeljima. Dete se ne rađa sa tom slikom; ona se stvara od rođenja kroz iskustva.

Samopoštovanje je vrednosni sud koji osoba svrstava u sliku o sebi. Ovaj sud o vrednosti predstavlja jednu od glavnih uloga u rastu i razvoju deteta. Deca sa visokim samopoštovanjem i samopuzdanjem su produktivnija, sklonija avanturama i sigurnija u sebe. Malo je verovatno da će trpeti pritisak vršnjaka, frustraciju, čak i svoje nedostatke.2011-12-02.  | 

Problemi sa snom i ishranom

Problemi sa snom i ishranomVaše dete ne jede kako treba, isuviše je izbirljivo, jede samo par određenih namirnica, a uz to malo spava i budi se noću... Zabrinuti ste za njegovo zdravlje?

Dokle god dete dobija na težini, ishrana je najmanji problem. Mnogo je bitnije da popravite njegove navike vezane za spavanje. U 5. godini, dete treba da spava 11 sati svake noći. Ako se ne naspava dovoljno, može biti agresivno, umorno tokom celog dana, lako se iznervira i ima problema sa držanjem pažnje. Ukoliko je dete umorno i razdražljivo onda mu neće prijati nijedan obrok.2010-12-18.  | 

Kako oblačiti decu zimi?

Kako oblačiti decu zimi?Deca obožavaju zimske aktivnosti, bilo da je u pitanju sankanje, pravljenje snežnih kula, Sneška Belića ili otisaka u snegu. Nekada Vam se čini da bi najradije istrčali u majicama. Zarad njihovog zdravlja i bezbednosti, moraju biti pravilno obučena. Naučite kako da im oblačite odeću koja je topla i prijatna.

Dete nikada neće priznati da mu je hladno samo da bi ostalo napolju. Roditeljska obaveza je da mu obezbedi zimsku odeću.2010-11-28.  | 

Video igrice

Video igriceVideo igrice su veoma popularne. Broj dece, od 6 do 16 godina, koja ih svakodnevno igraju raste iz dana u dan.

Video igrice vs televizija

U poređenju sa gledanjem televizije, igranje igrica je bolja opcija pošto je u pitanju interaktivni vid zabave. Mozak Vašeg deteta treba da bude uključen i da aktivno radi.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS