MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2011-01-24. Seksualna radoznalost kod male dece

Kada roditelj uhvati dečaka da se igra sa uhom i predelom oko, odmah krenu pitanja o ušnoj infekciji, ali kada ga zatekne da se igra sa penisom u erekciji, vrlo često se pomešaju osećanja nervoze, brige, krivice, srama, pitanja, kajanja – čak iako verujemo da je to normalno ponašanje.

Šta je seksualna radoznalost kod male dece?

Bebe će često dodirivati genitalije kao što dodiruju uši ili prste na nogama. Mala deca će početi da uviđaju kako su genitalije nešto posebno. Mnogo su zanimljivije i zabavnije od nožnih prstiju. Za neku decu, to postane prijatan oblik ponašanja za razliku od sisanja palca. Malo njih u toj meri uživa u svojoj novoj navici da ih ista odvlači od drugih aktivnosti.

Ako se vratimo korak nazad, normalno je što deca žele da istraže svoje telo. Kada noša postane fokus interesovanja, možemo očekivati da će decu zanimati koji i kakavi su to delovi tela koji su toliko dugo bili sakriveni u pelenama. Mnoga deca će spustiti ruke dole svaki put kada se ukaže prilika. Ovo istraživanje daje prijatne osećaje, čega smo svi svesni.

Ovakvo ponašanje se često naziva rana dečija masturbacija, ali naziv dovodi u zabludu. Ovo nije stimulacija genitalija praćena seksualnom fantazijom – to je još jedan izazov sa kojim ćete se suočiti kroz nekoliko godina.

Deca to rade samo zato što prija. Nesvesno zadovoljstvo!

Mnoga deca otpočnu istraživanja intimnih delova čim počnu više da liče na dečake ili devojčice nego na bebe. Većina, ako ne i sva, će oko druge godine uživati u ovakvom ponašanju.

Tek što počnemo da se prilagođavamo na činjenicu da više nisu bebe, nalazimo se ispred dečaka koji miluje svoj polni organ ili devojčice koja dodiruje svoj.

Do kada traje seksualna radoznalost?

Može trajati čitavo detinjstvo (pa i više) u određenom stepenu mada deca često izgube interes tokom vremena.

Kako se otkriva?

Igru sa genitalijama najčešće otkriju roditelji, rođaci, osobe koje brinu o detetu ili roditelji drugova. Ukoliko Vam se čini da je u pitanju opsesija, ili da jednostavno situacija nije primerena, razgovarajte sa pedijatrom. Možda će biti potrebno dodatno ispitivanje.

Igranje sa genitalijama je deo normalnog odrastanja, ali kod neke dece priroda ili stepen dodirivanja može asocirati na poteškoće u razvoju ili seksualno zlostavljanje.

Kako se tretira?

Direktno pokušavajući da zaustavite dete da se ne dira je bitka koju ne možete i nećete dobiti. Ne možete samo podići predmet njegovog interesovanja van domašaja. Ukoliko ga aktivno odvraćate od samoistraživanja ili ga kaznite zbog masturbacije, igranje sa genitalijama postaje zabranjeno voće.

Dve stvari se dešavaju kada nešto postane zabranjeno voće: voće će se probati čim se ukaže prilika i nikome se neće govoriti o tome. Naučiće da istraživanja o sebi kriju od Vas, a sramno skrivanje je ishod koji sigurno ne želite.

Ako mislite da bi se dodirivanje genitalija moglo smanjiti, kada zateknte dete da to radi, samo se pravite kao da ništa niste videli. Pokušajte da ga zabavite nekom novom aktivnošću. Ponašajte se što opuštenije. (Istrčavanje da uhvatite dah nije suptilno ni opušteno!) Onako kako delate mu pokazujete da su ono i njegovo telo u redu, ali da napolju postoji čitav svet koji treba otkriti i uživati u njemu.

Ako igranje sa genitalijama ostane ili postane sveobuzimajuća strast, umesto što pokušavate da dete odgovorite od toga, potražite razloge koji se kriju iza samog problema. Da li je dete napeto i potrebna mu je dodatna uteha? Da li ljudi preteruju sa svojim reakcijama i samim tim samo podstiču aktivnost? Da li postoji hronična infekcija donjeg dela urinarnog trakta ili gljivična infekcija? Postoji li dovoljno stimulacije ili je detetu dosadno? Pozabavite se sa uzrokom i vratićete ga na nivo entuzijazma koji dozvoljava i ostale aktivnosti.

Kako se može sprečiti?

Naš savet je da ne pokušavate sprečiti ovaj normalan deo razvijanja.

Jedna od jako bitnih odgovornosti roditelja je da nauče dete sve o zdravoj seksualnosti. Naravno, postoji dosta roditelja koji ne znaju šta se podrazumeva podovim terminom. Možda je njihova koncepcija cele teme u mnogome različita od današnje, ali kakva god da je sigurno ne želite čekati godine da biste razgovarali sa decom na tu temu. Bitno je da ih naučite da zdrava seksualnost nije prljava niti je jeftina.

Efikasan način da usvoje Vaše vrednosti i mišljenje je da komunikacija bude otvorena i da joj ne manjka poštovanja sa obe strane.

Sasvim iznenada, naši mališani se nalaze u uzburkanom dobu tj. adolescenciji. Samo ako smo održavali otvoren razgovor sa njima i uzajamno se poštovali, možemo im ponuditi ruku podrške kroz te kritične godine.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-04-29.  | 

Četvorogodišnje dete neće da spava u svom krevetu

Četvorogodišnje dete neće da spava u svom krevetuPrelazak iz porodičnog kreveta u svoj, u svoju spavaću sobu, predstavlja veliki korak za dete. Ako je do sada spavalo sa Vama u porodičnom krevetu, pružili ste mu predivnu, sigurnu okolinu gde je bilo okruženo ljubavlju. Sada je potrebno da se svi odreknete stare navike i prevazićete je sa što manje muke, mada će s početka biti teško.2009-07-17.  | 

Nezgode na suncu

Nezgode na suncuAko vaše dete ne pije dovoljno vode dok boravi na suncu, njegov organizam može da dehidrira, a to može da izazove veoma neprijatne pojave.

1. Grčevi usled vrućine
Simptomi:
Bolno grčenje mišića, naročito u nogama. Koža deteta obično je vlažna, a moguća je i pojava blage groznice.
Savet: Smestite dete u hladovinu i dajte mu da pije vodu. Namažite bolno mest nekim gelom za masažu, pa mu nežno izmasirajte bolni mišić.2011-10-27.  | 

Užina za decu

Užina za decuUžina, kao međuobrok, brine mnoge roditelje koji često pokušavaju da je ukinu. To nije potrebno niti je korisno. Deca ne mogu mnogo da pojedu tokom jednog obroka te je neophodno da jedu na svaka 3 sata. Ono što je bitno je da imate kontrolu nad vremenom predviđenim za užinu kao i vrstom hrane koja se konzumira.2013-01-15.  | 

Kako da ublažite detetov strah od lekara?

Kako da ublažite detetov strah od lekara?Nije ni čudo što se deca plaše lekara kada postoji tako mnogo odraslih koji su nervozni i uplašeni pri samoj pomisli na istog. Sledi nekoliko saveta kako da zajedno sa detetom pobedite taj strah.

1. Povedite dete kada Vi idete kod lekara
Kada mališan shvati da i odrasli idu kod čika Doktora, neće se osećati kao da je samo u svemu. Takođe će videti šta ga očekuje u ordinaciji i prilikom svoje posete više neće biti toliko nervozno.2011-10-10.  | 

Beba i televizija

Beba i televizijaKoliko i šta beba gleda na televiziji ne treba da Vas brine dok ne napuni godinu dana i više. Do 9., 10. meseca, beba na televizoru ne vidi ništa drugo do mrlje sačinjene od jakih boja i svetla. Kod mnogih emisija, pa čak i onih za decu, slike se previše često menjaju i ne dozvoljavaju deci da se fokusiraju. Neka deca doživljavaju mrlje kao hipnotizirajuće, ali većina kao dosadne. Čak i pošto dete pokaže interes za televiziju, neće mu dugo držati pažnju. Na kraju krajeva, Vaše dete još uvek ima uzak krug vizuelne pažnje.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS