MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-01-23. Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologijaČak i roditelji koji ne koriste tehnike vaspitavanja kao što su kazne odlaska u ćošak, prirodne i logične posledice, odvraćanje pažnje, malo znaju o obrnutoj psihologiji.

Koristeći ovu tehniku, u cilju da deca već jedanput završe večeru, možete reći sledeće: „Kladim se da ne možete pojesti sav taj grašak za 30 sekundi!“ Isti pristup ćete primeniti kada ih pokušavate naučiti da vraćaju igračke na mesto, „Daj meni, ja ću. Verovatno ni ne znaš kako da ih sve uklopiš u kutiju.“

Obrnuta psihologijaU suštini, detetu govorite da učini skroz suprotno od onoga što želite da učini.

Ovo se ne sme mešati sa težnjom da učinite obavljanje kućnih poslova što zabavnijim. Ako kažete „Hajde da vidimo ko može skloniti igračke za 5 minuta...“, onda to nije obrnuta psihologija jer detetu govorite da učini ono što želite da učini.

Jedna od tehnika koja je pokazala pozitivne rezultate je da „ohrabrite“ dete da uradi ono što silno želi. Na primer, možete ga uplašiti da ne prelazi samo ulicu tako što ćete reći „U redu. Idi. Samo ćete udariti kola...“

Da li obrnuta psihologija funkcioniše?

Roditelji koji koriste ovu tehniku, priznaju da može funkcionisati. Ali, da li ste tada dobar roditelj?

Ako mališan dobija loše ocene u školi, je l' pametno reći „To je u redu. Verovatno nisi dovoljno pametan/a da bi ocene bile bolje“?

Neka deca će posle ovakvih reči, zaista više raditi i dobiti bolje ocene, ali većina će pomisliti da nije pametna i prestaće da se trudi za bolje rezultate.

Dok koristite obrnutu psihologiju, ako uočite da najpre i više od svega manipulišete detetom, onda iznenada sve poprima negativan ton i ne izgleda kao dobro roditeljstvo. Ipak, disciplina treba da predstavlja učenje, zar ne?

Takođe, obrnuta psihologija ne funkcioniše uvek. Kada i pokaže rezultate, neka tradicionalna tehnika disciplinovanja bi dala isti ishod.

Korišćenje obrnute psihologije

Ako je već koristite, ne činite to često i ne koristite je ukoliko pogađa detetovo samopouzdanje ili budi osećaj krivice.

Na primer, ako dete ne želi da se kupa uveče, možete reći „U redu. Onda idemo pravo na spavanje.“ To bi trebalo da deluje jer deca će učiniti sve samo da ne idu rano u krevet.

Ukoliko ne želi da sedne na svoje sedište u kolima, recite „Nema problema. Onda ne idemo u park.“

Zašto su ovi primeri prikladniji od gore pomenutih? Iako pokušavate da privolite dete da uradi nešto što ne želi, i dalje mu ostavljate mogućnost izbora umesto da na negativan način manipulišete njime.

Koristeći čistu obrnutu psihologiju kod dece koja ne žele da se kupaju, roditelj bi trebalo da kaže nešto nalik „U redu, nemoj se kupati. Onda ćeš smrdeti i niko te neće voleti...“ ili „Razbolećeš se od bacila na koži i onda ćeš morati u bolnicu.“

Samo napred i koristite obrnutu psihologiju, sve dok nemate ništa protiv da kasnije plaćate godine i godine terapije koje će biti potrebne da se detetu vrati samopouzdanje i ispravi šteta koju ste naneli.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-20.  | 

Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.2011-05-05.  | 

Čemu televizija uči decu?

Čemu televizija uči decu?Šta deca mogu naučiti gledajući televiziju? Svaka televizijska stanica ima svoju vrednost. O čemu god da govori TV emisija, ona šalje jedva primetne poruke o rasi, etničkoj pripadnosti, polovima i društvenim klasama. Ove poruke su posebno bitne za decu jer se osnove za rasizam stvaraju u detinjstvu.2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.

Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.2010-11-08.  | 

Rivalstvo među blizancima

Rivalstvo među blizancimaIako je poznato da su blizanci jako vezani, može se desiti da postoji veliki rivalitet među njima.

Čini Vam se da je svaki udisaj borba za vazduh. Svaka izgovorena reč je povod za prepiranje. Svađaju se oko svega i svačega. Svađaju se oko toga ko će ući sa koje strane auta i ko će zatvoriti vrata. Čak se ujutru prepiru i oko toga ko treba da isključi alarm na satu.


Ako Vam je ova priča poznata onda morate razmisliti o tome da ih razdvojite kad pođu u predškolsko ili obdanište. Ali, problem je što i ako to uradite, oni čim stignu kući nastavljaju sa prepirkama. Pokušavaju da nadjačaju ovog drugog dok prepričavaju dogodovštine iz školice.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS