MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-01-23. Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologijaČak i roditelji koji ne koriste tehnike vaspitavanja kao što su kazne odlaska u ćošak, prirodne i logične posledice, odvraćanje pažnje, malo znaju o obrnutoj psihologiji.

Koristeći ovu tehniku, u cilju da deca već jedanput završe večeru, možete reći sledeće: „Kladim se da ne možete pojesti sav taj grašak za 30 sekundi!“ Isti pristup ćete primeniti kada ih pokušavate naučiti da vraćaju igračke na mesto, „Daj meni, ja ću. Verovatno ni ne znaš kako da ih sve uklopiš u kutiju.“

Obrnuta psihologijaU suštini, detetu govorite da učini skroz suprotno od onoga što želite da učini.

Ovo se ne sme mešati sa težnjom da učinite obavljanje kućnih poslova što zabavnijim. Ako kažete „Hajde da vidimo ko može skloniti igračke za 5 minuta...“, onda to nije obrnuta psihologija jer detetu govorite da učini ono što želite da učini.

Jedna od tehnika koja je pokazala pozitivne rezultate je da „ohrabrite“ dete da uradi ono što silno želi. Na primer, možete ga uplašiti da ne prelazi samo ulicu tako što ćete reći „U redu. Idi. Samo ćete udariti kola...“

Da li obrnuta psihologija funkcioniše?

Roditelji koji koriste ovu tehniku, priznaju da može funkcionisati. Ali, da li ste tada dobar roditelj?

Ako mališan dobija loše ocene u školi, je l' pametno reći „To je u redu. Verovatno nisi dovoljno pametan/a da bi ocene bile bolje“?

Neka deca će posle ovakvih reči, zaista više raditi i dobiti bolje ocene, ali većina će pomisliti da nije pametna i prestaće da se trudi za bolje rezultate.

Dok koristite obrnutu psihologiju, ako uočite da najpre i više od svega manipulišete detetom, onda iznenada sve poprima negativan ton i ne izgleda kao dobro roditeljstvo. Ipak, disciplina treba da predstavlja učenje, zar ne?

Takođe, obrnuta psihologija ne funkcioniše uvek. Kada i pokaže rezultate, neka tradicionalna tehnika disciplinovanja bi dala isti ishod.

Korišćenje obrnute psihologije

Ako je već koristite, ne činite to često i ne koristite je ukoliko pogađa detetovo samopouzdanje ili budi osećaj krivice.

Na primer, ako dete ne želi da se kupa uveče, možete reći „U redu. Onda idemo pravo na spavanje.“ To bi trebalo da deluje jer deca će učiniti sve samo da ne idu rano u krevet.

Ukoliko ne želi da sedne na svoje sedište u kolima, recite „Nema problema. Onda ne idemo u park.“

Zašto su ovi primeri prikladniji od gore pomenutih? Iako pokušavate da privolite dete da uradi nešto što ne želi, i dalje mu ostavljate mogućnost izbora umesto da na negativan način manipulišete njime.

Koristeći čistu obrnutu psihologiju kod dece koja ne žele da se kupaju, roditelj bi trebalo da kaže nešto nalik „U redu, nemoj se kupati. Onda ćeš smrdeti i niko te neće voleti...“ ili „Razbolećeš se od bacila na koži i onda ćeš morati u bolnicu.“

Samo napred i koristite obrnutu psihologiju, sve dok nemate ništa protiv da kasnije plaćate godine i godine terapije koje će biti potrebne da se detetu vrati samopouzdanje i ispravi šteta koju ste naneli.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-01.  | 

Deca i njihovi agresivni nastupi

Deca i njihovi agresivni nastupiDeca počinju da pokazuju agresiju oko drugog rodjendana. Ispadi su najčešći u ovom uzrastu jer deca ne samo da su svesna da su nezavisna već mogu sama da hodaju gde god hoće i pričaju šta god hoće. Iako još uvek istražuju svet oko sebe, postaju svesna da mogu kontrolisati svoje okruženje i često se koriste agresivnim nastupima ukoliko im se uskrati ova kontrola. Deca se tako ponašaju kada su van sebe, frustrirana i željna pažnje. Umesto da svoja osećanja iskazuju rečima, ona šutiraju, udaraju, ujedaju, vrište i bacaju stvari kako bi ostale obavestila o svojim osećanjima.2011-11-28.  | 

Deca i samodisciplina

Deca i samodisciplinaKrajnji cilj u vaspitavanju dece je da ih naučite pravilnom ponašanju kako bi došli do tačke gde mogu sami upravljati svojim ponašanjem i praviti razumne izbore. Roditelji koji svoje mališane naoružaju veštinama za samokontrolu će odgajiti dete spremno da lako nađe svoje mesto u društvu.2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.

Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.2010-10-22.  | 

Objasnite detetu šta očekujete od njega

Objasnite detetu šta očekujete od njegaMa koliko primamljivo zvučalo „jer sam ti tako rekla“, nije pošteno tražiti od deteta da nešto uradi, a da mu ne objasnite zašto želite da sledi Vaša uputstva. Iskoristite svaku priliku da porazgovarate sa njim o svojim očekivanjima prilagođenim njegovom uzrastu. Objasnite razloge, a razgovor završite pozitivnim tonom.2011-01-14.  | 

Moje dete krade

Moje dete kradeVaše dete radi domaće zadatke na vreme, pomaže Vam da rasklonite sto posle jela, čak Vam pomaže oko čišćenja kuće vikendom. Da li je moguće da to isto dete krade?

Pre nego što reagujete, pomoći će Vam saznanje o tome zašto deca kradu i gde naći pomoć.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS