MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-01-18. Pomozite deci da savladaju brige

Pomozite deci da savladaju brigeDeca ne moraju da plaćaju račune, spremaju ručak, brinu o kolima, ali isto kao odrasli imaju dnevni udeo u stvarima koje se ne odigravaju lagano. Ako se frustracije i razočaranja nagomilaju, dete može početi da brine.

Prirodno je da deca brinu s vremena na vreme i zbog razlika u ličnosti i temperamentu, neka deca brinu više od druge i obratno. Srećom, roditelji su tu da pomognu detetu da savlada brige i s lakoćom izađe na kraj sa svakodnevnim problemima. Deca koja ovladaju ovim veštinama, razvijaju osećaj sigurnosti i optimizma koji će im pomoći da savladaju sve promene u životu, bilo velike ili male.

Oko čega deca brinu?

Pomozite deci da savladaju brigeDečije brige su najčešće povezane i odnose se na uzrast i stanje u kome se nalaze.

Deca i školarci tipično brinu zbog ocena, testova, promena na telu, uklapanja u društvo, onaj promašen gol na utakmici i da li će upasti u tim. Tu su i socijalni problemi – društvo, pritisak vršnjaka, da li ih ostali zadirkuju, maltretiraju ili izostavljaju iz društva.

S obzirom da se počinju osećati kao deo sveta, deca pre puberteta mogu početi da brinu o događajima i temama koje čuju na vestima ili u školi. Razlozi brige mogu biti terorizam, rat, zagađenje, globalno zagrevanje, ugrožene životinjske vrste i prirodne katastrofe.

Kako biste pomogli deci da izađu na kraj sa onim što ih muči, treba da:

Saznate šta im je na umu: Budite dostupni i interesujte se za sve šta se dešava u školi, timu i u društvu. Iskoristite sve opuštene prilike da pitate šta se radi i kako ide. Dok slušate priče o svakodnevnim dešavanjima, obavezno pitajte šta misli i kako se oseća povodom svega što se desilo.

Ako Vam se čini da je dete zabrinuto zbog nečega, pitajte ga o čemu se radi. Ohrabrite dete da ono što ga muči pretoči u reči. Tražite ključne detalje i pažljivo slušajte. Nekada sama činjenica da sa Vama deli priču pomaže da se razjasne neke stvari.

Pokažete da Vam je stalo i da razumete. Interesovanje za detetove brige pokazuje da su Vam i one bitne, što detetu pomaže da se oseća podržanim i shvaćenim. Razuverljivi komentari pomažu – ali samo ako ga do kraja saslušate. Recite da razumete njegova osećanja i problem. Takođe slušajte i o optimističnim stvarima. Dajte dosta prostora i posvetite dovoljno vremena dobrim stvarima i dopustite da Vam deca kažu šta misle o uspehu, dostignućima i pozitivnim iskustvima.

Vodite decu ka rešenjima. Smanjićete brige tako što ćete naučiti decu da se konstruktivno bore sa izazovnim situacijama. Kada Vam dete kaže da ima problem, zajedno pronađite rešenje. Na primer, ako je dete zabrinuto zbog testa iz matematike, ponudite mu pomoć oko stvari koje mu nisu jasne.

Uzdržite se nagona da uskočite i rešite problem umesto deteta. Mnogo bolje rešenje je da zajedno razmislite o svemu i pronađete rešenje. Problem rešavajte SA decom, ne UMESTO njih. Tako što su aktivna, deca nauče kako sama da izađu na kraj sa problemom.

Držite stvari u perspektivi. Deca nekada brinu o stvarima koje su se desile. Tada nastupaju roditelji koji im nude da sagledaju širu sliku. Možda se Vaša ćerka vratila od frizera u suzama, ali Vi joj objasnite da će kosa opet porasti i smislite frizure koje bi mogla da nosi u međuvremenu. Ako se sin brine da li će dobiti ulogu u školskoj predstavi, podsetite ga da se predstave održavaju svake godine i ako ne dobije ovu ulogu, biće još prilika da pokaže svoj talenat. Ne umanjujte značaj koji određena stvar ima za njega, ne obazirući se na ishod, i pokažite koliko ste ponosni na njega što je probao i dao sve od sebe.

Ne umanjujući značaj detetovih osećanja, istaknite da su mnogi problemi privremeni i rešivi i da će doći bolji dani i druge mogućnosti kada će moći ponovo da pokuša. Naučite decu da probleme sagledavaju u perspektivi jer ćete im na taj način pomoći da ublaže brige, postanu snažniji, budu elastičniji i optimističniji da pokušaju ponovo. Podsetite ih da šta god da se dogodi, na kraju će sve biti u redu.

Napravite razliku. Nekada deca brinu o veoma bitnim stvarima – ratu, terorizmu ili gobalnom zagrevanju – koje čuju na vestima ili u školi. U ovakvim situacijama, pomoć roditelja se ogleda u davanju tačnih informacija i otklanjanja svih zabluda. Pokušajte da ih razuverite pričama šta rade odrasli po tim pitanjima i njihovim naporima da se sačuva svačija bezbednost.

Budite svesni da i Vaša reakcija prilično utiče na dete. Ukoliko izrazite bes i zabrinutost povodom stvari koje su iznad Vaše kontrole, vrlo je verovatno da će se i ono tako ponašati. Ali, ako koristite proaktivni pristup i pokažete pozitivnu razliku, dete će biti optimističnije i ohrabreno da uradi istu stvar. Stoga, potražite stvari koje biste mogli zajedno raditi i učiniti da razlika koju pravite bude pozitivna. Niste sposobni da zaustavite rat, ali se sigurno možete učlaniti u neku mirotvornu organizaciju koja pomaže deci u zaraćenim državama.

Ponudite razuverenje i utehu. Dosta je situacija kada su deca zabrinuta i jedino što im treba je uteha i razuverenje od strane roditelja. Može biti u obliku poljupca, zagrljaja, lepe reči ili vremena provedenog zajedno. Pomaže im da znaju ma šta da se desi, roditelj će uvek biti tu, pun ljubavi i podrške.

Nekada je deci potrebno da im roditelji pokažu kako da se okanu brige. Kada vidite da je vreme za to, ostavite problem iza tako što ćete uvesti neku veseliju temu u razgovor i samim tim će zavladati lepše raspoloženje.

Budite dobar uzor. Najupečatljivije lekcije koje deca uče su one koje sami pokazujemo. Vaš odgovor na brige će biti model ponašanja koji ćete preneti na svoju decu i njihovo rešavanje svakodnevnih izazova. Ukoliko ste ljuti i besni što je lista zadataka preduga za ponedeljak, dete će naučiti da je to prikladan odgovor na stres.

Umesto toga, gledajte sa vedrije strane i imajte pozitivne misli, bar kada govorite o brigama koje Vas more. Postavite dobar primer svojim reakcijama na probleme i prepreke. Reagovanje na optimističan način i sa poverenjem govori deci da su problemi trenutni i da je sutra novi dan. Imajte stav „Ja to mogu!“ i deca će učiniti isto.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.2011-01-23.  | 

Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologijaČak i roditelji koji ne koriste tehnike vaspitavanja kao što su kazne odlaska u ćošak, prirodne i logične posledice, odvraćanje pažnje, malo znaju o obrnutoj psihologiji.

Koristeći ovu tehniku, u cilju da deca već jedanput završe večeru, možete reći sledeće: „Kladim se da ne možete pojesti sav taj grašak za 30 sekundi!“ Isti pristup ćete primeniti kada ih pokušavate naučiti da vraćaju igračke na mesto, „Daj meni, ja ću. Verovatno ni ne znaš kako da ih sve uklopiš u kutiju.“2011-04-20.  | 

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školi

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školiKada deca pođu u školu još uvek su mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane roditelja ili braće i sestara. Verovatno ste ih ostavljali u jaslicama, obdaništu ili predškoskoj ustanovi kako bi im pomogli u socijalizaciji.2010-10-27.  | 

Koliko je deci bitna rutina?

Koliko je deci bitna rutina?Dobro ustaljene navike i rutina na mnogo načina koriste deci. Danas su porodice jako zauzete, roditelji i deca idu u različitim pravcima kako bi ispunili svoje obaveze. Ipak, ustaljena rutina za osnovne stvari pomaže deci da razviju osećaj sigurnosti, što čini da se lepo ponašaju i budu smirenija.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS