MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-01-17. Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDeca se sa stresom bore kako na zdrav tako i na nezdrav način. Istraživanja su pokazala da, iako neće započeti razgovor o onome što ih muči, deca vole kada roditelji uvide da postoji problem i ponude pomoć za rešavanje istog.

Ipak, nije uvek lako znati šta učiniti za dete koje je pod velikim stresom. Evo nekoliko ideja:

Kada nešto primetite, recite naglas. Ako primetite da nešto muči Vaše dete, recite mu to. Ukoliko možete, imenujte osećanje koje doživljava u tom trenutku. („Čini mi se da si još ljut/a zbog onoga što se desilo na igralištu.“) Ovo ne zvuči kao optužba (kao što zvuči u slučaju da kažete „Šta je sad? Još uvek si ljut/a zbog toga?“) To je obično opažanje koje znači da ste zainteresovani da čujete više o detetovim brigama. Budite saosećajni i pokažite da Vam je stalo i da želite da razumete.

Slušajte šta Vam dete govori. Pitajte dete šta nije u redu. Slušajte pažljivo i smireno – izrazite zainteresovanost, strpljenje, otvorenost i brigu. Na sve načine pokušajte da izbegnete osudu, krivicu, popovanje ili da mu kažete šta je trebalo da uradi umesto toga. Ideja je da dete oseti kako neko sluša ono što ga muči. Pokušajte da saznate celu priču pitanjima „I, šta se onda desilo?“ Samo polako i smireno i dopustite detetu da odredi svoj tempo.

Kratko prokomentarišite osećanja koja mislite da je dete tada proživljavalo. Na primer, „To mora da je bilo jako uznemiravajuće.“, „Nije ni čudo što si bio/la ljut/a kada nisu hteli da te puste da učestvuješ u igri.“ ili „To ti se sigurno učinilo nepravednim.“ Na ovaj način pokazujete detetu da razumete šta je osećalo i zbog čega, kao i da Vam je stalo. Tako što oseća da ga razumete i slušate, dete se oseća podržanim što je posebno bitno u trenucima stresa.

Nazovite stvari svojim imenom. Mnoga deca još uvek ne znaju reči koje označavaju stanje ili osećanja koja doživljavaju. Ukoliko je dete ljuto ili frustrirano, koristite te reči kako biste mu pomogli da identifikuje osećanja po nazivu. Nazivanje osećanja svojim imenom pomaže deci da komuniciraju i razviju emocionalnu svest – sposobnost da prepoznaju svoja vlastita emotivna stanja. Oni klinci koji ovo mogu imaju manje šanse da dostignu tačku ključanja u ponašanju gde se jaka osećanja pokazuju kroz ponašanje umesto rečima.

Pomozite mu da smisli šta bi moglo učiniti. Ukoliko postoji određeni problem koji uzrokuje stres, zajedno razgovarajte o tome šta biste mogli učiniti. Ohrabrite dete da smisli nekoliko ideja. Možete početi, ali nikako ne obavljate ceo posao sami. Detetovo aktivno učešće će pospešiti međusobno poverenje. Podržite dobre ideje i učestvujte, npr. pitanjem „Kako misliš da će ovo funkcionisati?“

Saslušajte i nastavite dalje. Nekada je detetu potrebno samo da ga razumete, slušate i razgovarate sa njim i problem već počinje da jenjava. Nakon toga, pokušajte da promenite temu i pređete na nešto pozitivnije i opuštajuće. Pomozite mu da smisli nešto što će raditi od čega će mu biti bolje. Ne pridodajte problemu više pažnje nego što zaslužuje.

Ograničite stres tamo gde je moguće. Ako određene situacije uzrokuju stres, vidite šta možete učiniti da ih promenite. Na primer, ako previše vanškolskih aktivnosti utiču da dete nema vremena za domaći i to mu stvara stres, pomozite mu da se odrekne nekih kako bi imalo vremena za sve ono što želi.

Samo budite tu. Deca ne žele uvek da pričaju o onome što ih muči. Nekada je to u redu. Stavite im do znanja da ćete biti tu kada požele da razgovaraju sa nekim. Čak i kada im nije do priče, ne žele da ih roditelji ostave same. Pomoći ćete detetu da se oseća bolje samo svojim prisustvom – praveći mu društvo, provodeći vreme sa njim. Ako primetite da se loše oseća, da mu nije dan, a ne želi da govori o tome, smislite nešto što možete zajedno raditi – idite u šetnju, gledajte film zajedno, pecite kolače... Zar nije lepo znati koliko je Vaše prisustvo bitno?

Budite strpljivi. Kao roditelja Vas sigurno boli kada vidite da je dete nesrećno ili pod stresom, ali se oduprite potrebi da rešite svaki problem. Umesto toga, pomažite detetu, polako ali sigurno praveći od njega osobu koja zna da rešava svoje probleme – dete koje se uspešno nosi sa životnim okretima (kako dobrim tako i lošim), pretače osećanja u reči, ume da se smiri kada treba i odstupi na vreme da bi kasnije moglo opet da pokuša.

Roditelji ne mogu da reše svaki dečiji problem, ali ih mogu naučiti raznim strategijama kako da se nose sa bremenom i na taj način ih spreme da savladaju stres koji tek predstoji.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-27.  | 

Izlivi besa u javnosti

Izlivi besa u javnostiDečji izlivi besa su način da se oslobode nagomilane frustracije i ponekad straha koje ne mogu uvek da objasne rečima. Nemaju ih sva deca i ne ispoljavaju se kod svih na isti način, ali plač, vrištanje pa čak i udaranje, šutiranje ili bacanje stvari su zajednički i nimalo neuobičajeni . Javni izlivi besa mogu biti ponižavajući za roditelje i za decu školskog uzrasta koja se previše uzbude i izgube kontrolu pred odraslima i vršnjacima.2010-11-11.  | 

Kako da zadobijete poštovanje dece?

Kako da zadobijete poštovanje dece?Svi roditelji žele da ih deca poštoju, ali pravo poštovanje se dobija vremenom. Deca vole svoje roditelje i voleće ih čitavog života iako ih preterano ne poštuju. Imati ljubav i poštovanje je savršena kombinacija za koju se vredi boriti. Da bi zaradili poštovanje dece, roditelji treba da zapamte samo par stvari.2012-01-30.  | 

Razlozi koji se kriju iza dečijeg lošeg ponašanja

Razlozi koji se kriju iza dečijeg lošeg ponašanjaVerovatno Vam je veoma teško da poverujete u to, ali Vaš mališan se ne trudi da se loše ponaša. Samo se trudi da se što bolje snađe u ograničenjima koja su mu nametnuta.

Loše ponašanje kod dece uvek ima objašnjenje i Vaše dete nikako nije mali đavo. Istina je da su izlivi besa, udaranje, kontriranje roditeljima i kršenje pravila sasvim normalni za uzrast u kojem se dete nalazi.2010-11-10.  | 

Vreme je za čišćenje! Naučite svoje dete da pokupi igračke za sobom

Vreme je za čišćenje! Naučite svoje dete da pokupi igračke za sobomPosle zabavnog dana ispunjenog igrom, raspremanje se sigurno nalazi u vrhu liste stvari koje dete ne voli da radi. Ukoliko ne želite da se saplićete o razne igračke, autiće, kamiončiće, lutke itd., morate naučiti svoje dete da pokupi igračke za sobom.

Veoma je bitno u razvoju deteta da ima naviku da rasprema jer na taj način razvija osećaj odgovornosti. Kako dete u predškolskom uzrastu nauči da rasprema predstavlja osnovu za obavljanje kućnih poslova kada odraste. Ako uporno čistite za detetom, ono će očekivati da uvek bude tako. Evo nekoliko saveta kako da stvorite radne navike kod deteta.2010-11-09.  | 

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS