MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2011-01-17. Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDeca se sa stresom bore kako na zdrav tako i na nezdrav način. Istraživanja su pokazala da, iako neće započeti razgovor o onome što ih muči, deca vole kada roditelji uvide da postoji problem i ponude pomoć za rešavanje istog.

Ipak, nije uvek lako znati šta učiniti za dete koje je pod velikim stresom. Evo nekoliko ideja:

Kada nešto primetite, recite naglas. Ako primetite da nešto muči Vaše dete, recite mu to. Ukoliko možete, imenujte osećanje koje doživljava u tom trenutku. („Čini mi se da si još ljut/a zbog onoga što se desilo na igralištu.“) Ovo ne zvuči kao optužba (kao što zvuči u slučaju da kažete „Šta je sad? Još uvek si ljut/a zbog toga?“) To je obično opažanje koje znači da ste zainteresovani da čujete više o detetovim brigama. Budite saosećajni i pokažite da Vam je stalo i da želite da razumete.

Slušajte šta Vam dete govori. Pitajte dete šta nije u redu. Slušajte pažljivo i smireno – izrazite zainteresovanost, strpljenje, otvorenost i brigu. Na sve načine pokušajte da izbegnete osudu, krivicu, popovanje ili da mu kažete šta je trebalo da uradi umesto toga. Ideja je da dete oseti kako neko sluša ono što ga muči. Pokušajte da saznate celu priču pitanjima „I, šta se onda desilo?“ Samo polako i smireno i dopustite detetu da odredi svoj tempo.

Kratko prokomentarišite osećanja koja mislite da je dete tada proživljavalo. Na primer, „To mora da je bilo jako uznemiravajuće.“, „Nije ni čudo što si bio/la ljut/a kada nisu hteli da te puste da učestvuješ u igri.“ ili „To ti se sigurno učinilo nepravednim.“ Na ovaj način pokazujete detetu da razumete šta je osećalo i zbog čega, kao i da Vam je stalo. Tako što oseća da ga razumete i slušate, dete se oseća podržanim što je posebno bitno u trenucima stresa.

Nazovite stvari svojim imenom. Mnoga deca još uvek ne znaju reči koje označavaju stanje ili osećanja koja doživljavaju. Ukoliko je dete ljuto ili frustrirano, koristite te reči kako biste mu pomogli da identifikuje osećanja po nazivu. Nazivanje osećanja svojim imenom pomaže deci da komuniciraju i razviju emocionalnu svest – sposobnost da prepoznaju svoja vlastita emotivna stanja. Oni klinci koji ovo mogu imaju manje šanse da dostignu tačku ključanja u ponašanju gde se jaka osećanja pokazuju kroz ponašanje umesto rečima.

Pomozite mu da smisli šta bi moglo učiniti. Ukoliko postoji određeni problem koji uzrokuje stres, zajedno razgovarajte o tome šta biste mogli učiniti. Ohrabrite dete da smisli nekoliko ideja. Možete početi, ali nikako ne obavljate ceo posao sami. Detetovo aktivno učešće će pospešiti međusobno poverenje. Podržite dobre ideje i učestvujte, npr. pitanjem „Kako misliš da će ovo funkcionisati?“

Saslušajte i nastavite dalje. Nekada je detetu potrebno samo da ga razumete, slušate i razgovarate sa njim i problem već počinje da jenjava. Nakon toga, pokušajte da promenite temu i pređete na nešto pozitivnije i opuštajuće. Pomozite mu da smisli nešto što će raditi od čega će mu biti bolje. Ne pridodajte problemu više pažnje nego što zaslužuje.

Ograničite stres tamo gde je moguće. Ako određene situacije uzrokuju stres, vidite šta možete učiniti da ih promenite. Na primer, ako previše vanškolskih aktivnosti utiču da dete nema vremena za domaći i to mu stvara stres, pomozite mu da se odrekne nekih kako bi imalo vremena za sve ono što želi.

Samo budite tu. Deca ne žele uvek da pričaju o onome što ih muči. Nekada je to u redu. Stavite im do znanja da ćete biti tu kada požele da razgovaraju sa nekim. Čak i kada im nije do priče, ne žele da ih roditelji ostave same. Pomoći ćete detetu da se oseća bolje samo svojim prisustvom – praveći mu društvo, provodeći vreme sa njim. Ako primetite da se loše oseća, da mu nije dan, a ne želi da govori o tome, smislite nešto što možete zajedno raditi – idite u šetnju, gledajte film zajedno, pecite kolače... Zar nije lepo znati koliko je Vaše prisustvo bitno?

Budite strpljivi. Kao roditelja Vas sigurno boli kada vidite da je dete nesrećno ili pod stresom, ali se oduprite potrebi da rešite svaki problem. Umesto toga, pomažite detetu, polako ali sigurno praveći od njega osobu koja zna da rešava svoje probleme – dete koje se uspešno nosi sa životnim okretima (kako dobrim tako i lošim), pretače osećanja u reči, ume da se smiri kada treba i odstupi na vreme da bi kasnije moglo opet da pokuša.

Roditelji ne mogu da reše svaki dečiji problem, ali ih mogu naučiti raznim strategijama kako da se nose sa bremenom i na taj način ih spreme da savladaju stres koji tek predstoji.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-20.  | 

Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.2010-11-09.  | 

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.2010-10-19.  | 

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?Dovoljno je teško izaći na kraj sa jednim detetom i njegovim neprimerenim ponašanjem, ali kada su deca u grupi, ružno ponašanje se širi poput požara. Imajući pod kontrolom decu koja prisustvuju ružnom ponašanju, ne samo da stajete na put frustraciji koja sledi već im pomažete da se ubuduće klone osoba koje se ne ponašaju kako. Fizičko odvajanje dece, razgovor o lošem ponašanju i incidentu, odvraćanje pažnje mogu pomoći deci da ostanu jaka i ne podlegnu lošem uticaju drugih.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.2011-11-17.  | 

Kada deca psuju

Kada deca psujuMože Vas prilično šokirati kada čujete Vaše dete da psuje. Pitate se gde i od koga je čulo tako nešto i da li razume šta govori. Način na koji reagujete prvi put kada čujete dete da psuje uticaće na njegovo psovanje u budućnosti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS