MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Vesti & Obavestenja


2011-01-06. Badnji dan

Badnji danBadnji dan i Božić su nerazdvojni praznici, ne samo zato što dolaze odmah jedan posle drugog već i zbog običaja i verovanja koji ih spajaju. Badnji dan je takođe poslednji dan Božićnog posta, a dan koji mu prethodi je Tucindan.

Badnji dan je 6. januara, dan uoči Božića, a naziv je dobio po badnjaku koji se tog dana seče i uveče unosi u kuću. S obzirom da je to jedan od najstarijih praznika, dosta običaja se izgubilo ili zaboravilo. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, od sela do sela, ali postoji dosta zajedničkih elemenata.

Badnji danLoženje badnjaka uveče se odnosi na oganj i ognjište i na sam dom. Sama simbolika čina se odnosi na rađanje novog sunca jer je Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast se daje ognju zarad nove godine, a mnoštvo varnica koje se bacaju u nebo najavljuju mnogo roda i prinosa.

Već u ranu zoru, pucanjem iz pušaka se najavljuje odlazak po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, otac i najstariji sin, a od kuće kreću pre nego što izađe sunce. Zavisno od kraja, razlikuje se drvo koje se uzima za badnjak. U Istočnoj Srbiji je bitno da to bude cer, a u ostalim delovima zemlje hrast, negde čak i bukva.

Pre sečenja, drvetu se nazove „dobro jutro“, čestita mu se praznik i zamoli se da porodici donese zdravlje i sreću. Nakon toga se drvo posipa žitom ili mu se prinosi kolač, posebno umešen za tu priliku. Pošto se drvo ne sme dodirnuti golim rukama potrebno je da se stave rukavice. Drvo se zaseca sa istočne strane jer na tu stranu treba da padne. Onaj ko seče se trudi da ne muči drvo te pokušava da ga obori iz jednog ili najviše tri udarca. Ukoliko posle trećeg udarca, drvo nije oboreno, mora pokušati da ga obali rukama jer više udaraca nije dozvoljeno.

Od badnjaka se odvaja prvi iver. On po verovanju ima magičnu moć. Ne bi trebalo da iver padne na zemlju i zato je pored onog ko seče uvek još neko ko ga hvata. Ukoliko domaćin želi da mu stoka uvek bude na okupu, iver stavlja u štalu ili ga stavlja kod pčela kako im niko ne bi naudio. Postoji verovanje da iver potopljen u vodu ima isceliteljske moći i da su tu vodu pili bolesni kako bi ozdravili. Neki prvi iver stavljaju pod kvasac da sve u kući raste kao kvasac.

Kada se domaćin vrati iz šume, badnjak se prislanja uz kuću i čeka se prvi mrak da se unese. Najviše običaja se vezuje za Badnje veče.

Prvim sumrakom, domaćin izlazi napolje i uzima badnjak. Ostali čalnovi porodice ga čekaju u kući. Kuca na vrata, a ukućani pitaju ko je. On odgovara: „Badnjak vam dolazi u kuću“. Tada mu domaćica sa sitom u ruci, punom žita, otvara vrata. Bitno je da domaćin uđe u kuću desnom nogom. Tada pozdravlja ukućane rečima „Srećno vam Badnje veče“ na šta ukućani odgovaraju „Bog ti svako dobro dao i uvek sreće imao“ dok ga domaćica dočekuje tako što po njemu sipa žito iz sita.

Sa badnjakom u rukama, domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i deca idu za njim i pijuču kao pilići.

Kad se unese badnjak, domaćin i domaćica unose slamu preko koje stavljaju stonjak jer će se tu jesti. Stolice se iznose van kuće.

Pre nego što se zapali badnjak, potrebno ga je prethodno celivati, namazati medom pa tek onda staviti na ognjište. Tada se prema badnjaku svi ophode kao prema živom biću. Deca džaraju vatru (raspaljuju vatru grančicama) da bi nastalo pregršt varnica i iskri. Tada se govori „... koliko varnica toliko zdravlja, sreće, ljubavi, parica, pilića...“ i nabraja se sve i svako čije se blagostanje priželjkuje.

Posle završetka obreda, domaćin kadi ceo dom i večeru, pali sveću i pristupa se badnjoj večeri.
Trenutni odeljak: Vesti & Obavestenja
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-07.  | 

Božić

BožićBožić i Uskrs su dva najveća hrišćanska praznika. Božić je dan koji slavi rođenje Isusa Hrista, a kada se duh malog Isusa nalazi među ljudima, donosi im mir, sreću i praštanje. To je praznik koji traje tri dana, a ako se računa i Badnji dan kada se završava veliki zimski post, to je četvorodnevna svetkovima okrenuta porodici i domu. U našem narodu postoje mnogi crkveni, liturgijski i folklorni običaji koji daju posebnu lepotu i čar Božićnim danima.2006-08-03.  | 

"DOJITE S PONOSOM"

Udruženje ,,Roditelj" i Časopis ,,MAMA " obeležiće u nedelju, 6. avgusta 2006. godine Svetsku nedelju dojenja akcijom na Kalemegdanu u bašti Paviljona ,, Cvijeta Zuzorić¨.... Tim povodom organizatori akcije će pokušati prvi put u Srbiji da na jednom mestu okupe rekordan broj majki koje žele i mogu da svoju decu podoje izvan kuće, i tako organizovati najlepši zajednički ,,ručak" za bebe - majčino mleko!2011-01-06.  | 

Badnji dan

Badnji danBadnji dan i Božić su nerazdvojni praznici, ne samo zato što dolaze odmah jedan posle drugog već i zbog običaja i verovanja koji ih spajaju. Badnji dan je takođe poslednji dan Božićnog posta, a dan koji mu prethodi je Tucindan.

Badnji dan je 6. januara, dan uoči Božića, a naziv je dobio po badnjaku koji se tog dana seče i uveče unosi u kuću. S obzirom da je to jedan od najstarijih praznika, dosta običaja se izgubilo ili zaboravilo. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, od sela do sela, ali postoji dosta zajedničkih elemenata.2012-06-04.  | 

SVOJ DOM SREDI I OSVOJI CANDY

SVOJ DOM SREDI I OSVOJI CANDYDve godine uspešnog poslovanja obeležiće velikim nagradnim konkursom na svom portalu sredidom.com pod nazivom „SVOJ DOM SREDI I OSVOJI CANDY„
Poslovna jedinica nemačke agencije Concept Factory u Kragujevcu, na svom portalu sredidom.com (http://www.sredidom.com/nagradni-konkurs) i Facebook Fan Page-u sredidom.com, a u saradnji sa firmom Coridor, ekskluzivnim distributerom nemačkog brenda Candy, organizuje veliki nagradni konkurs: „SVOJ DOM SREDI I OSVOJI CANDY„2008-04-16.  | 

POKLONIJADA - Nase malo nekome znaci mnogo

Udruženje RODITELJ – >Novi Sad organizovat ce u subotu, 19. Aprila 2008. godine u KATOLIČKOJ PORTI  u trajanju od 16 do 19 časova, javnu akciju prikupljanja pomoći za osnovnu školu  "Jovan Popović" u Suseku i njenim odeljenjima u Svilošu, Grabovu, Banoštoru i Lugu, deci u Dečjoj sigurnoj kući, štićenicima Ženske sigurne kuće kao i porodicama sa velikim brojem dece.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS