MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2010-12-29. Anoreksija

AnoreksijaAnoreksija je poremećaj u ishrani koji uglavnom pogađa devojke i žene mada se dešava da i muškarci pate od istog. Obično počinje u pubertetu.

Teško je proceniti koliko je anoreksija česta, ali istraživanja pokazuju da oko 1% srednjoškolki i studentkinja ima ovu bolest. Ne treba isključiti mogućnost da je procenat obolelih potcenjen.

Kako se karakteriše bolest?
Anoreksija- Telesna težina se održava na najmanje 15 procenata od normalne.
- Gubitak kilograma izaziva sama osoba tako što ne unosi masnu hranu, previše vežba, koristi laksative i diuretike ili namerno povraća.
- Postoji ogroman, čak obuzimajući, strah od gojenja, a oboleli su opsednuti oblikom i veličinom svog tela.
- Izmišljena su pravila koliko hrane je dozvoljeno uzeti i koliko je potrebno vežbati nakon određenih obroka.
- Oni koji pate od anoreksije teže da dostignu veoma nisku „idealnu“ težinu.
- Gubitak kilograma može izazvati poremećaj hormona i žene prestaju da imaju menstrualni ciklus.

Zašto neko ima anoreksiju?

Uzrok je nepoznat iako se smatra da podjednaku ulogu imaju nasledni i sociološki faktori. Bolest je zastupljenija u zapadnim zemljama i češće se prepoznaje kod žena određenih profesija, kao što su manekenstvo i balet. Pubertet i smrt člana porodice može da pokrene anoreksiju.

Takođe može postojati pritisak vršnjaka da se izgubi na težini, zlobni komentari koji teraju na dijete ili nerealna očekivanja kako bi žena trebalo da izgleda.

Koji su znaci i simptomi anoreksije?
- Gubitak kilograma 15% od normalne idealne težine nekoga istih godina i uzrasta.
- Prestanak ciklusa i zastoj u pubertetu.
- Namerno gubljenje kilograma. Metode uključuju pošćenje, unos veoma male količine hrane, preterano vežbanje, diuretike (lekovi od kojih više urinirate), laksative, dijetetske pilule ili namerno povraćanje. Nekada se obolele osobe same razbole kako bi izgubile na kilaži dok ostale vežbaju do iznemoglosti.
- Oboleli imaju uporan strah od gojenja, kao i osećaj da su debeli, iako je njihova težina mnogo manja u odnosu na nekoga njihovog uzrasta i godišta.
- Oboleli osećaju nadutost iako su uzeli jako malu količinu hrane.
- Mogu izgubiti interesovanje za druženje sa prijateljima.
- Ostale neželjene posledice su umor, osećaj hladnoće, zatvor i bol u stomaku.
- Neki pacijenti razviju i dodatne poremećaje kao što je bulimija.

Koliko traje?

Što pre se krene sa tretmanom, to su bolji izgledi za oporavak. Ipak, nekada traje mesecima ili godinama, a vrlo lako se može desiti da prođu godine dok se ne uspostavi normalna telesna težina.

Teška anoreksija
- Osobe koje se ne leče mogu postati hronično bolesne i umreti na kraju.
- Dugi periodi bez uzimanja adekvatne hrane mogu izazvati osteoporozu (krhke kosti) i oštećenja srca, jetre, bubrega i mozga.
- Anoreksija može sprečiti rast kod mladih osoba i izazvati teškoće u koncentraciji.
- Osobe sa anoreksijom mogu iskusiti mentalne probleme, kao što je depresija ili povećan rizik od samoubistva.

Kako se leči?

Tretman se razlikuje zavisno od individue i okolnosti. Ne postoji nijedan tretman koji efikasan u svim slučajevima.

Imaju za cilj da:
- vrate osobu na normalnu telesnu težinu.
- uspostave zdrave navike i obrasce u ishrani.
- leče sve fizičke komplikacije i mentalne probleme.
- promene misli, osećanja i verovanja što se tiče hrane i slike o telu.
- obezbede podršku porodice.

U nekim slučajevima je potrebno uzimanje lekova, posebno kada se radi o depresiji ili simptomima kompulsivnih bolesti. Moguć je tretman sa lekarom opšte prakse, ali neretko je potrebno konsultovati psihologa ili psihijatra kada je reč o poremećajima u ishrani.

Kada gubitak kilograma postane jako veliki i ozbiljan (od 20 do 25% manje od normalne težine), osoba se mora primiti u bolnicu. Tada se koriste individualna psihološka terapija, porodična terapija i lekovi, uglavnom antidepresivi.

Šta mogu učiniti obolele osobe da pomognu sebi?

Anoreksija je bolest koja predstavlja opasnost po život i treba otpočeti sa lečenjem što pre. Oboleli treba da potraže pomoć ili da budu ohrabreni na takav korak. Postoji dosta knjiga o anoreksiji, tuđih iskustava koja treba da služe kao primer ostalim mladim ljudima.
Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-09-08.  | 

Gde Vam prolazi vreme?

Gde Vam prolazi vreme?U poslednje vreme se čini da ste kao dva broda koja se mimoilaze. Obično ste sa decom ili u nabavci ili na poslu i na kraju dana nemate snage ni za šta. Do pre šest meseci ste odlazili sa supugom negde za vikend, ali ta obnova odnosa je trajala svega nedelju, dve. Sada ste se vratili starom gunđanju, zaboravljate jedno drugo i Vaš brak. Da se pomučite i uradite nešto lepo za njega, se čini kao isuviše veliki napor.2011-06-13.  | 

Kako izaći na kraj sa rodaznalim rođacima?

Kako izaći na kraj sa rodaznalim rođacima?Sigurno Vam se desilo da ste na nekom porodičnom skupu i da jedan rođak/rođaka ili više njih žele da znaju Vaše planove za budućnost, a posebno kada će beba.

Velika porodična okupljanja mogu biti veoma zabavna, ali mogu biti i pomalo stresna- uvek postoji ljubopitljiva tetka, strina ili neki rođak (ili njih pet) koji žele da razgovaraju sa Vama o Vašim planovima, kako bi bili u toku. Stoga i ne treba da Vas začudi ukoliko Vaš partner i Vi budete suočeni sa pitanjima o planovima za trudnoću. Vas dvoje ćete moći da se suočite sa inkvizicijom ukoliko budete složni- imajte pripremljene strategije kada dobronamerna, ali radoznala rođaka počne da Vas bombarduje pitanjima.2011-12-15.  | 

Da li se često budite noću?

Da li se često budite noću?Mnogo nas se budi noću, ali to traje toliko kratko da ne zapamtimo da smo se uopšte budili usled čega mislimo kako smo odmah zaspali. Ali, ako se ovo dešava više od pet puta u toku noći, onda možemo da računamo da smo izgubili oko sat vremena sna.2011-01-24.  | 

Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?

Da li je „Bejbi frendli“ prijatelj mama?Program „Bejbi frendli“ mame doživljavaju kao „mučenje“ i sebe i bebe.  Nažalost, često su to lično iskusile, ili su od prijateljica čule kako su odmah posle porođaja, iscrpljene i umorne, morale same da se brinu o bebi, da su dane u porodilištu uglavnom provele u suzama. Nažalost, takva, uglavnom odomaćena praksa u našim porodilištima, nema veze s pravim „Bejbi frendli“ programom, koji se od 1991. primenjuje u mnogim svetskim porodilištima.2008-05-03.  | 

Strije

Strije u trudnociStrije su veoma česte u trudnoći, oko 50-90% trudnica ih dobije. Najčešće se pojavljuju na stomaku nakon šestog meseca trudnoće kada se koža isteže da bi se prilagodila brzom rastu stomaka zbog bebe koja se još brže razvija. Neke žene imaju strije i na zadnjici, butinama, nadlakticama, donjem delu leđa ili na grudima. Strije su uglavnom u obliku malih crvenih, ružičastih, ljubičastih ili tamno braon linija. Najprimetnije su u početku, ali nakon porođaja, strije polako gube boju i postaju srebrnkaste.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS