MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2010-12-29. Anoreksija

AnoreksijaAnoreksija je poremećaj u ishrani koji uglavnom pogađa devojke i žene mada se dešava da i muškarci pate od istog. Obično počinje u pubertetu.

Teško je proceniti koliko je anoreksija česta, ali istraživanja pokazuju da oko 1% srednjoškolki i studentkinja ima ovu bolest. Ne treba isključiti mogućnost da je procenat obolelih potcenjen.

Kako se karakteriše bolest?
Anoreksija- Telesna težina se održava na najmanje 15 procenata od normalne.
- Gubitak kilograma izaziva sama osoba tako što ne unosi masnu hranu, previše vežba, koristi laksative i diuretike ili namerno povraća.
- Postoji ogroman, čak obuzimajući, strah od gojenja, a oboleli su opsednuti oblikom i veličinom svog tela.
- Izmišljena su pravila koliko hrane je dozvoljeno uzeti i koliko je potrebno vežbati nakon određenih obroka.
- Oni koji pate od anoreksije teže da dostignu veoma nisku „idealnu“ težinu.
- Gubitak kilograma može izazvati poremećaj hormona i žene prestaju da imaju menstrualni ciklus.

Zašto neko ima anoreksiju?

Uzrok je nepoznat iako se smatra da podjednaku ulogu imaju nasledni i sociološki faktori. Bolest je zastupljenija u zapadnim zemljama i češće se prepoznaje kod žena određenih profesija, kao što su manekenstvo i balet. Pubertet i smrt člana porodice može da pokrene anoreksiju.

Takođe može postojati pritisak vršnjaka da se izgubi na težini, zlobni komentari koji teraju na dijete ili nerealna očekivanja kako bi žena trebalo da izgleda.

Koji su znaci i simptomi anoreksije?
- Gubitak kilograma 15% od normalne idealne težine nekoga istih godina i uzrasta.
- Prestanak ciklusa i zastoj u pubertetu.
- Namerno gubljenje kilograma. Metode uključuju pošćenje, unos veoma male količine hrane, preterano vežbanje, diuretike (lekovi od kojih više urinirate), laksative, dijetetske pilule ili namerno povraćanje. Nekada se obolele osobe same razbole kako bi izgubile na kilaži dok ostale vežbaju do iznemoglosti.
- Oboleli imaju uporan strah od gojenja, kao i osećaj da su debeli, iako je njihova težina mnogo manja u odnosu na nekoga njihovog uzrasta i godišta.
- Oboleli osećaju nadutost iako su uzeli jako malu količinu hrane.
- Mogu izgubiti interesovanje za druženje sa prijateljima.
- Ostale neželjene posledice su umor, osećaj hladnoće, zatvor i bol u stomaku.
- Neki pacijenti razviju i dodatne poremećaje kao što je bulimija.

Koliko traje?

Što pre se krene sa tretmanom, to su bolji izgledi za oporavak. Ipak, nekada traje mesecima ili godinama, a vrlo lako se može desiti da prođu godine dok se ne uspostavi normalna telesna težina.

Teška anoreksija
- Osobe koje se ne leče mogu postati hronično bolesne i umreti na kraju.
- Dugi periodi bez uzimanja adekvatne hrane mogu izazvati osteoporozu (krhke kosti) i oštećenja srca, jetre, bubrega i mozga.
- Anoreksija može sprečiti rast kod mladih osoba i izazvati teškoće u koncentraciji.
- Osobe sa anoreksijom mogu iskusiti mentalne probleme, kao što je depresija ili povećan rizik od samoubistva.

Kako se leči?

Tretman se razlikuje zavisno od individue i okolnosti. Ne postoji nijedan tretman koji efikasan u svim slučajevima.

Imaju za cilj da:
- vrate osobu na normalnu telesnu težinu.
- uspostave zdrave navike i obrasce u ishrani.
- leče sve fizičke komplikacije i mentalne probleme.
- promene misli, osećanja i verovanja što se tiče hrane i slike o telu.
- obezbede podršku porodice.

U nekim slučajevima je potrebno uzimanje lekova, posebno kada se radi o depresiji ili simptomima kompulsivnih bolesti. Moguć je tretman sa lekarom opšte prakse, ali neretko je potrebno konsultovati psihologa ili psihijatra kada je reč o poremećajima u ishrani.

Kada gubitak kilograma postane jako veliki i ozbiljan (od 20 do 25% manje od normalne težine), osoba se mora primiti u bolnicu. Tada se koriste individualna psihološka terapija, porodična terapija i lekovi, uglavnom antidepresivi.

Šta mogu učiniti obolele osobe da pomognu sebi?

Anoreksija je bolest koja predstavlja opasnost po život i treba otpočeti sa lečenjem što pre. Oboleli treba da potraže pomoć ili da budu ohrabreni na takav korak. Postoji dosta knjiga o anoreksiji, tuđih iskustava koja treba da služe kao primer ostalim mladim ljudima.
Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2012-08-11.  | 

Lekari glasaju da se zabrani pušenje u kolima

Lekari glasaju da se zabrani pušenje u kolimaLekari, na godišnjem sastanku u Kardifu, su glasali da se zabrani konzumiranje cigareta u kolima. Jedan od vodećih doktora je rekao da je duvanski dim u zatvorenom prostoru, kao što je auto, toksična pretnja po zdravlje. Otkrio je da je duvanski dim koktel od preko 4 000 toksina, od kojih se za 50 pouzdano zna da izazivaju kancer.2012-02-27.  | 

Kako dete da prestane da doji?

Kako dete da prestane da doji?Kada žena oseti da joj teško pada dojenje tada je vreme da prestane. To se uglavnom dešava posle godinu dana. U to vreme, dete dobija dovoljno tečnosti iz čvrste hrane te ne oklevajte da prestanete. Ipak, odviknuti dete je mnogo teže uraditi nego reći. Većina beba tečnost dobija iz mlečne formule ili putem dojenja, ali sve hranljive sastojke mogu dobiti iz čvrste hrane.2012-03-11.  | 

Počela sam da ćelavim otkad sam se porodila!

Počela sam da ćelavim otkad sam se porodila! Gubitak kose posle porođaja je veoma česta pojava, posebno u periodu između trećeg i devetog meseca. Razlog tome je što u toku trudnoće dolazi do promene u normalnom ciklusu rasta i opadanja kose, a rezultat je da se gubi mnogo manje kose nego inače.2005-11-03.  | 

Nega tela

Nega tela u toku trudnoce je jako bitna. Treba naglasiti da nega nije bitna samo u toku trudnoce vec i pre, bitno je stalno se negovati, a verujte mi da za to i nije potrebno toliko novca.

Sve mi znamo da danas na nasem trzistu, po parfimerijama, apotekama, pa cak i u bolje snabdevenim prodavnicama mozemo pronaci mnostvo razlicitih krema, losiona, mleka za telo, sprejeva.2011-10-12.  | 

Da li postoji neka krema protiv strija koja stvarno deluje?

Da li postoji neka krema protiv strija koja stvarno deluje?Zar ne želimo svi da se pojavi neka čudotvorna krema koja uklanja podočnjake, bore i mrlje na koži, i naravno celulit?!

Šalu na stranu, genetika igra veliku ulogu u svemu i ne prebacujte svu krivicu samo na sebe. Imajte na umu da 75-90% trudnica dobije strije, a najbolji način da ih se otarasite je da ne dozvolite da se pojave. Kako? Koža mora da bude vlažna, vlažna i vlažna. Na tržištu postoji mnogo proizvoda, posebno namenjenih rastućim stomacima.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS