MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2010-12-29. Anoreksija

AnoreksijaAnoreksija je poremećaj u ishrani koji uglavnom pogađa devojke i žene mada se dešava da i muškarci pate od istog. Obično počinje u pubertetu.

Teško je proceniti koliko je anoreksija česta, ali istraživanja pokazuju da oko 1% srednjoškolki i studentkinja ima ovu bolest. Ne treba isključiti mogućnost da je procenat obolelih potcenjen.

Kako se karakteriše bolest?
Anoreksija- Telesna težina se održava na najmanje 15 procenata od normalne.
- Gubitak kilograma izaziva sama osoba tako što ne unosi masnu hranu, previše vežba, koristi laksative i diuretike ili namerno povraća.
- Postoji ogroman, čak obuzimajući, strah od gojenja, a oboleli su opsednuti oblikom i veličinom svog tela.
- Izmišljena su pravila koliko hrane je dozvoljeno uzeti i koliko je potrebno vežbati nakon određenih obroka.
- Oni koji pate od anoreksije teže da dostignu veoma nisku „idealnu“ težinu.
- Gubitak kilograma može izazvati poremećaj hormona i žene prestaju da imaju menstrualni ciklus.

Zašto neko ima anoreksiju?

Uzrok je nepoznat iako se smatra da podjednaku ulogu imaju nasledni i sociološki faktori. Bolest je zastupljenija u zapadnim zemljama i češće se prepoznaje kod žena određenih profesija, kao što su manekenstvo i balet. Pubertet i smrt člana porodice može da pokrene anoreksiju.

Takođe može postojati pritisak vršnjaka da se izgubi na težini, zlobni komentari koji teraju na dijete ili nerealna očekivanja kako bi žena trebalo da izgleda.

Koji su znaci i simptomi anoreksije?
- Gubitak kilograma 15% od normalne idealne težine nekoga istih godina i uzrasta.
- Prestanak ciklusa i zastoj u pubertetu.
- Namerno gubljenje kilograma. Metode uključuju pošćenje, unos veoma male količine hrane, preterano vežbanje, diuretike (lekovi od kojih više urinirate), laksative, dijetetske pilule ili namerno povraćanje. Nekada se obolele osobe same razbole kako bi izgubile na kilaži dok ostale vežbaju do iznemoglosti.
- Oboleli imaju uporan strah od gojenja, kao i osećaj da su debeli, iako je njihova težina mnogo manja u odnosu na nekoga njihovog uzrasta i godišta.
- Oboleli osećaju nadutost iako su uzeli jako malu količinu hrane.
- Mogu izgubiti interesovanje za druženje sa prijateljima.
- Ostale neželjene posledice su umor, osećaj hladnoće, zatvor i bol u stomaku.
- Neki pacijenti razviju i dodatne poremećaje kao što je bulimija.

Koliko traje?

Što pre se krene sa tretmanom, to su bolji izgledi za oporavak. Ipak, nekada traje mesecima ili godinama, a vrlo lako se može desiti da prođu godine dok se ne uspostavi normalna telesna težina.

Teška anoreksija
- Osobe koje se ne leče mogu postati hronično bolesne i umreti na kraju.
- Dugi periodi bez uzimanja adekvatne hrane mogu izazvati osteoporozu (krhke kosti) i oštećenja srca, jetre, bubrega i mozga.
- Anoreksija može sprečiti rast kod mladih osoba i izazvati teškoće u koncentraciji.
- Osobe sa anoreksijom mogu iskusiti mentalne probleme, kao što je depresija ili povećan rizik od samoubistva.

Kako se leči?

Tretman se razlikuje zavisno od individue i okolnosti. Ne postoji nijedan tretman koji efikasan u svim slučajevima.

Imaju za cilj da:
- vrate osobu na normalnu telesnu težinu.
- uspostave zdrave navike i obrasce u ishrani.
- leče sve fizičke komplikacije i mentalne probleme.
- promene misli, osećanja i verovanja što se tiče hrane i slike o telu.
- obezbede podršku porodice.

U nekim slučajevima je potrebno uzimanje lekova, posebno kada se radi o depresiji ili simptomima kompulsivnih bolesti. Moguć je tretman sa lekarom opšte prakse, ali neretko je potrebno konsultovati psihologa ili psihijatra kada je reč o poremećajima u ishrani.

Kada gubitak kilograma postane jako veliki i ozbiljan (od 20 do 25% manje od normalne težine), osoba se mora primiti u bolnicu. Tada se koriste individualna psihološka terapija, porodična terapija i lekovi, uglavnom antidepresivi.

Šta mogu učiniti obolele osobe da pomognu sebi?

Anoreksija je bolest koja predstavlja opasnost po život i treba otpočeti sa lečenjem što pre. Oboleli treba da potraže pomoć ili da budu ohrabreni na takav korak. Postoji dosta knjiga o anoreksiji, tuđih iskustava koja treba da služe kao primer ostalim mladim ljudima.
Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-03.  | 

Nega tela

Nega tela u toku trudnoce je jako bitna. Treba naglasiti da nega nije bitna samo u toku trudnoce vec i pre, bitno je stalno se negovati, a verujte mi da za to i nije potrebno toliko novca.

Sve mi znamo da danas na nasem trzistu, po parfimerijama, apotekama, pa cak i u bolje snabdevenim prodavnicama mozemo pronaci mnostvo razlicitih krema, losiona, mleka za telo, sprejeva.2011-05-09.  | 

Ljutnja i oproštaj

Ljutnja i oproštajPostoji stara izreka da je posle svađe sve slađe. Mislimo da ima istine u ovome. Razmislite o tome da li brzo planete ili je potrebno dosta da se prelije čaša, da li brzo opraštate ili Vam je potrebno mnogo vremena.

Imate kraći fitilj. Često Vas opisuju kao osobu preke naravi. Kako krupne stvari tako i sitnice Vas mogu dovesti do ludila. Mnogo je bolje ne dopuštati gnevu da Vas savlada kao ni sitnicama da Vam smetaju. Ako brzo planete, zapitajte se kada se to dešava sa razlogom i da li je opravdano. Smirite se tako što ćete duboko udahnuti ili otići u šetnju. Zapamtite da je Vaš cilj da savladate bes.2011-11-11.  | 

Mame koje rađaju blizance žive duže

Mame koje rađaju blizance žive duže Prema novom istraživanju, majke koje rađaju blizance žive duže u odnosu na one koje rađaju jedno dete.

Istraživači sa univerziteta u Juti su analizirali živote oko 60 000 žena, rođenih u državi u 19. veku, koje su rodile jedno dete i živele oko 50 godina. Oko 4 500 majki je rodilo blizance i njihove šanse da umru u navedenim godinama su bile smanjene za 7, 6%.2008-05-03.  | 

Strije

Strije u trudnociStrije su veoma česte u trudnoći, oko 50-90% trudnica ih dobije. Najčešće se pojavljuju na stomaku nakon šestog meseca trudnoće kada se koža isteže da bi se prilagodila brzom rastu stomaka zbog bebe koja se još brže razvija. Neke žene imaju strije i na zadnjici, butinama, nadlakticama, donjem delu leđa ili na grudima. Strije su uglavnom u obliku malih crvenih, ružičastih, ljubičastih ili tamno braon linija. Najprimetnije su u početku, ali nakon porođaja, strije polako gube boju i postaju srebrnkaste.2011-01-13.  | 

Da li su alergije nasledne?

Da li su alergije nasledne?Misleći najpre na zdravlje i dobrobit svog deteta, svaka majka ima po neku sumnju. Neke od tih sumnji su u vezi sa alergijama koje su vrlo prisutne. Da li majka alergična na penicilin može alergiju preneti na svoje dete?

Alergija na penicilin nije stanje koje će biti direktno preneto na dete samo zato što ga ima majka.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS