MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-12-21. Istraživanje i radoznalost idu zajedno

Istraživanje i radoznalost idu zajedno Bebe počinju da uče odmah po rođenju i poseduju urođenu radoznalost da saznaju kako funkcioniše svet koji ih okružuje. Radoznalost je želja za učenjem. To je žudnja za istraživanjem i otkrivanjem. Što je dete radoznalije, više uči. Negovanje dečije znatiželje je jedan od najbitnijih načina da mu pomognete da postane doživotni učenik. Roditelji ili staratelji ne moraju da čine ništa kako bi podstakli radoznalost kod deteta. Istraživanja pokazuju da detetova želja za učenjem dolazi iznutra, a ne kao posledica pritiska. Taj unutrašnji nagon ih motiviše da istražuju nova iskustva i kasnije ih vodi ka većim uspesima u školi.

Znatiželja je nešto sa čim se rađaju sve bebe. Dolaze na svet sa nagonom da saznaju kako svet funkcioniše:
- Beba prati očima zvuke, lica i interesantne predmete.
- Osmomesečna beba se igra sa zvečkom, a onda je stavi u usta da vidi šta sve taj predmet može.
- Dete uzme stolicu da dohvati telefon – „igračku“ koju obožava.
- Dvogodišnje dete kupi sve igračke i smeće po kući, stavlja ih u kesu jer želi da vidi kako je biti u tuđoj koži.

U nastavku sledi nekoliko saveta kako da negujete dečiju radoznalost.

Interesujte se za svet oko Vas. Izađite u šetnju i na glas razmišljajte o drveću, nebu, zvezdama... Neka dete vidi da Vi sami potencirate na želji da saznate više.

Pustite da Vas dete vodi. Ohrabrite prirodne interese. Deca mnogo više uče kroz aktivnosti koje im okupiraju pažnju i maštu. Ako dete voli muziku, često mu je puštajte, zajedno pravite i svirajte instrumente, igrajte zajedno. Ako voli bube, dajte mu lopatu i mrežu. Nađite knjige o bubama i čitajte mu.

Odgovarajte na pitanja jednostavno i jasno u skladu sa detetovim uzrastom. Na pitanje odakle dolaze bebe, sigurno nećete dati isti odgovor detetu od tri i trinaest godina. Nebitno kojeg je uzrasta, pre nego što odgovorite uvek najpre vidite šta ono misli. Petogodišnji dečak je pitao majku „Odakle sam došao?“ Ona je pokušala da mu odgovori i znojeći se, puckajući prstima, zamuckujući na svakoj drugoj reči objašnjavala reproduktivni proces. Upitno ju je gledao i na kraju rekao „Mislim, jesam li došao iz Beograda kao tata ili iz nekog drugog grada?“

Ukoliko nemate odgovor, recite tako. Neka deca znaju da se ne može na sve imati odgovor. Na ovakav način se stvara mogućnost da se sazna način pomoću koga se mogu pronaći odgovori. Odite sa detetom u biblioteku ili pozovite nekoga drugog ko možda zna.

Istraživanje i radoznalost idu zajedno Koristite biblioteku! Idite zajedno. Knjige su prozori u sve vrste svetova koji oduševljavaju radoznali um. Deca koja su izložena knjigama su im posvećenija kada porastu i bolje čitaju. Pustite ga da sam odabere koje knjige želi da čita. Studije su pokazale da nije bitno da li dete čita knjige o raketama ili stripove, bitno je da mu je pažnja zaokupljena i da voli da čita.

Stimulišite dete otvorenim pitanjima. To su pitanja koja nemaju pogrešan ili ispravan odgovor i ne može se odgovoriti sa „da“ ili „ne“. „Kako se osećaš povodom...“, „Šta misliš o tome...“, „Reci mi kakav je bio dan u školi.“ Ovakva pitanja podstiču dete da razvija svoje misli i ideje, pokazuje ljubav i interesovanje i otvoriće Vam prozor u njegov unutrašnji svet.

Stvorite interesantno okruženje. Bebe provode petinu budnog stanja zureći u nešto. Interesuje ih okruženje. Slike na zidu i normalne porodične aktivnosti su pririodno fascinantne. Dajte joj bezbedne igračke i predmete da istražuje. Menjajte ih redovno kako bebi ne bi dosadile.

Preusmeravajte, ne obeshrabljujte. Pokušajte da saznate šta detetu okupira pažnju ili koju veštinu pokušava da savlada i omogućite mu bezbedan i prihvatljiv način da istražuje. Na taj način mu omogućavate da nauči veštine potrebne za rešavanje problema, kreativne i prihvatljive načine da radi i dobije ono što želi.

 

Dozvolite mu da učestvuje u otvorenim aktivnostima. Za razliku od nekih igračaka koje su napravljene samo u jednu svrhu, materijali kao što su kutije, kocke, voda, pesak, šerpe i tiganji i svi umetnički materijali se mogu kreativno koristiti. Ne govorite detetu šta da radi sa materijalom, kako da ga koristi i šta na kraju treba da ispadne od njega. Dopustite da mu radoznalost bude vodič.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-11-15.  | 

Putovati javnim prevozom

Putovati javnim prevozomDok se u prošlosti smatralo da javni prevoz nije pogodan za bebe, u nadi da ohrabre i izvuku ljude iz njihovih automobila, zastupnici prevoza vozom i autobusom su napravili pomake. Mnogi su počeli da prave izmene na  svojim vozilima i u uslugama kako bi bile prihvatljivije ljudima sa decom.2011-07-14.  | 

Dete je jako zahtevno

Dete je jako zahtevnoBebe se razlikuju. Neke će biti mirne i ljupke, ležaće satima u krevecu gledajući u igračke koje vise sa plafona, a neke će plakati iz sveg glasa ukoliko niko nije pored njih. Ima dece koja ne žele nijedan trenutak da provedu sama već konstantno zahtevaju pažnju. Kada je nemaju, spremna su da plaču satima, ako treba, ali će je dobiti.2008-07-11.  | 

Kako da kućni poslovi postanu zabavni?

Kako da kućni poslovi postanu zabavni?Svaki roditelj zna da ako želite da vaše dete nešto zaista zamrzi, samo treba da kažete da to mora da uradi – ili inače! Da li će dete odbijati da uradi to što im kažemo ili će to uraditi voljno i veselo, zavisi najviše od motivacije. Spoljna motivacija (novac, slatkiši, duže vreme za igru) može sasvim dobro da funkcioniše na kratak period, kao kada želite da vaše dete očisti svoju sobu ili da uradi domaći zadatak. Ali ovo nije dobro rešenje na duže staze, zapravo, ovaj metod ima za posledicu da deca očekuju nagradu za sve što urade. Takođe, zadatak koji je dobio vidi kao neobavezan. Ako ne želi nagradu, neće vas ni poslušati. Ili još gore, počeće da pregovara sa vama oko nagrade.2009-08-02.  | 

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima1. Nakon što prestanete široko da povijate bebu,nemojte odmah u potpunosti da se odreknete tetra pelena, jer one su dobrodošle pri prvim pokušajima dohrane, jer njima tom prilikom možete obmotati bebu i na taj način zaštititi njenu odeću.2009-07-17.  | 

Nezgode na suncu

Nezgode na suncuAko vaše dete ne pije dovoljno vode dok boravi na suncu, njegov organizam može da dehidrira, a to može da izazove veoma neprijatne pojave.

1. Grčevi usled vrućine
Simptomi:
Bolno grčenje mišića, naročito u nogama. Koža deteta obično je vlažna, a moguća je i pojava blage groznice.
Savet: Smestite dete u hladovinu i dajte mu da pije vodu. Namažite bolno mest nekim gelom za masažu, pa mu nežno izmasirajte bolni mišić.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS