MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-12-20. Loše ponašanje

Loše ponašanjeSvako dete se loše ponaša s vremena na vreme. To je uvek uznemiravajuće za roditelje jer žele da budu savršeni roditelji savršenoj deci!

Postoji mnogo razloga iz kojih se deca neprimereno ponašaju i mnogo načina da roditelji to poprave.

Neprikladno ponašanje podrazumeva:
- korišćenje ružnih reči;
- nasilničko ili agresivno ponašanje;
- uništavanje svojine;
- laganje;
- krađa;
- odbijanje saradnje na neophodnim zadacima, kao što je oblačenje ujutru, odlazak u krevet uveče ili rađenje domaćeg zadatka.

Nenamerno i namerno neprimereno ponašanje

Loše ponašanjeDeca se mogu loše ponašati slučajno ili namerno i veoma je bitno da razumete razliku:

Slučajno- Osmogodišnje dete gađa grudvom druga na grudvanju i povredi ga jer je u grudvi bio kamičak.

Namerno- Ukrade slatkiš iz obližnje prodavnice pošto ste pre dva dana odbili da mu date džeparac.

Zašto se deca loše ponašaju?

Nekada su uzroci lošeg ponašanja očigledni, a nekada skriveni. Neki od razloga mogu biti:

- impulsivnost i neiskustvo – Mnogo puta se desi da dete ne zna za bolje i zato pravi nestašluk. Na primer, osmogodišnje dete je bilo uzbuđeno i zabavljalo se (impulsivnost) i možda je isuviše mlado da razume da i najprostija akcija može biti opasna ukoliko se ne povede računa.
- ozlojeđenost i bes kod pravila – Niko ne voli da mu se govori šta da radi, pa ni deca, a opet, deci se konstantno govori šta da rade i na koji način istovremeno. Nije začuđujuće što se povremeno iz besa i ozlojeđenosti loše ponašaju. Na primer, Vaše trogodišnje dete može udariti drugara kada mu kažete da se igračke dele, a tinejdžer se može drati, psovati i zalupiti vratima jer mu neumorno ponavljate da očisti svoju sobu.
- ozlojeđenost i bes kod nepravde – Nekada svoje frustracije i bes iskalimo na deci. Deremo se na dete kako pravi buku, a u stvari smo iznervirani zbog nečega što se desilo na poslu. Svi to povremeno radimo, ali ako se počne dešavati često, dete će ljutito i besno odgovoriti na svoj način.
- frustracija usled prevelikog pritiska – Dešava se da decu pritiskamo da urade previše za premalo vremena. Ukoliko se dete uvek oseća kao da je pod pritiskom, počeće da odbija da nauči nove stvari i ići će mu loše u školi.
- strahovi: pravi ili umišljeni – Ako dete iznenada odbija da uradi nešto što je do nedavno radilo, razlog može biti stvarni ili umišljeni strah. Na primer, neće da se vozi autobusom jer je istim počelo da se vozi drugo dete koje ga maltretira (stvarni) ili se plaši da ode u krevet jer je tamo Baba Roga (umišljeni).

Šta možete učiniti?

Najbitnije je da budete strpljivi, ne gubite kontrolu i zapamtite da je ljubav mnogo uverljivija i ubedljivija od kazne. Ponašajte se smireno i razumno koliko god možete.


- Da li moje dete zna da je voljeno? Budite sigurni da dete zna da ga volite i ne boli kada mu to iznova pričate. Ljubav za uzvrat daje ljubav i mnogo je teže, kako detetu tako i odrslom, da povredi nekoga koga voli.
- Da li je nophodno da moje dete to uradi ili može da bira? Očigledno je da nekada ne možete dopustiti da dete samo bira. Opasno, destruktivno, nepošteno ili bezobrazno ponašanje se mora ispraviti, a deca moraju da nauče koje su granice. Ipak, ostavite neke razumne izbore deci – šta da obuku, šta da jedu za doručak (dokle god je njihov odabir zdrava hrana!) i kako da organizuju vreme za učenje i igru.
- Da li je dete to uradilo namerno? Ukoliko se naljutite na dete zbog nedoličnog ponašanja, a ono nije umelo bolje da odreaguje, načinićete više štete nego koristi. U slučaju osmogodišnjeg deteta i grudve, rešićete problem tako što ćete nezgodu iskoristiti da ga naučite osnovnim lekcijama o bezbednosti. Zapamtite da treba puno puta ponoviti ove lekcije pre nego što dete samo odmah pomisli na bezbednost, a da o istoj ne sluša od Vas.
- Ako izgubim kontrolu, da li ću pogoršati stvari? Pretpostavimo da Vaše trogodišnje dete ode do spavaće sobe i pokida nisku bisera, a pre toga je kažnjeno. Očigledno je besno i ako mu uzvratite istom merom, ući ćete u krug iz koga je teško izaći. Pokušajte da mu objasnite da razumete njegov bes i razloge iz kojih je ljuto i da ljutnju pretoči u reči. Zajedno osmislite kakva naknada je potrebna za načinjenu štetu.
- Naučite da koristite „odlazak u ćoše ili sobu“ kako bi se na taj način dete smirilo i povratilo staloženost. Dajte mu malo prostora, ali na zarad kazne već da stekne mogućnost da se povrati od svega. Možete ga poslati u njegovu sobu i ohrabriti da nešto pročita, igra se sa omiljenom igračkom dok se ne smiri. Kada se to desi, pokušajte zajedno da razgovarate o problemu.
- Da li je kazna preoštra? Ako kaznite dete kada ste mnogo ljuti, kasnije ćete pomisliti kako ste preterali. Verujte svojim osećajima. Zapamtite da promena mišljenja ne znači slabost po svaku cenu. Deca imaju osećaj za fer igru i ceniće promenu mišljenja koja ide u korist pravde.
- Obezbedite konstantne rutine. Deci je potrebna sigurnost koju obezbeđuju redovne rutine i događaji u stalnom okruženju. Sigurnost i stabilnost olakšavaju deci da se ponašaju dosledno i kooperativno.
- Dopustite male pauze u rutini kako ne bi prešla u dosadu. Kada se uspostavi rutina, dozvoljeno je prekršiti je s vremena na vreme iz opravdanih razloga. Ovako deca mogu da iskuse zabavu i raznovrsnost, a da se na kraju vrate u sigurnu luku poznatih rutina.
- Svako dete mora da zna da postoje granice. Postavljanje granica i tiho, ali uporno insistiranje na određenim standardima ponašanja deci daje osećaj sigurnosti i pomaže im da se osećaju bezbedno i zaštićeno.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-18.  | 

Pomozite deci da savladaju brige

Pomozite deci da savladaju brigeDeca ne moraju da plaćaju račune, spremaju ručak, brinu o kolima, ali isto kao odrasli imaju dnevni udeo u stvarima koje se ne odigravaju lagano. Ako se frustracije i razočaranja nagomilaju, dete može početi da brine.

Prirodno je da deca brinu s vremena na vreme i zbog razlika u ličnosti i temperamentu, neka deca brinu više od druge i obratno. Srećom, roditelji su tu da pomognu detetu da savlada brige i s lakoćom izađe na kraj sa svakodnevnim problemima. Deca koja ovladaju ovim veštinama, razvijaju osećaj sigurnosti i optimizma koji će im pomoći da savladaju sve promene u životu, bilo velike ili male.2011-12-08.  | 

Dete gubi dah

Dete gubi dahGledate kako Vaše dete iznenada gubi dah, čak i poplavi... To je zaista zastrašujuće. Na sreću, gubitak daha nije opasan. Za oko minut, dete će ponovo početi normalno da diše. Bebe ili deca obično gube dah kada plaču, kada su ljuta ili uznemirena i kada im se desi mala nezgoda i nađu se u šoku. Tada će plakati, onda duboko udahnuti i zadržati dah. Ne rade to namerno- čak se čini da zadržavaju dah kao posledicu ogromnog gneva.2010-10-19.  | 

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?Dovoljno je teško izaći na kraj sa jednim detetom i njegovim neprimerenim ponašanjem, ali kada su deca u grupi, ružno ponašanje se širi poput požara. Imajući pod kontrolom decu koja prisustvuju ružnom ponašanju, ne samo da stajete na put frustraciji koja sledi već im pomažete da se ubuduće klone osoba koje se ne ponašaju kako. Fizičko odvajanje dece, razgovor o lošem ponašanju i incidentu, odvraćanje pažnje mogu pomoći deci da ostanu jaka i ne podlegnu lošem uticaju drugih.2013-03-06.  | 

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?2011-01-17.  | 

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS