MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-12-14. Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?Iako je Deda Mraz mitska figura, njegova kreacija je delom zasnovana na postojanju istorijske ličnosti, hrišćanina Svetog Nikole, koji je živeo u 4. veku. Njegovi roditelji su bili hrišćani, ali kada su umrli nisu mu ostavili ništa u nasledstvo te je bio siromašan. Postao je sveštenik i bio poznat po samilosti i velikodušnosti. Pričalo se da je anonimno davao poklone. Bacao je ljudima kese novca ispred vrata (ili kroz dimnjak) pod okriljem noći kako ga niko ne bi primetio.

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?Kada je umro, ljudi su nastavili da veruju kako će se tokom noći spustiti svetac na zemlju i zameniti ljudske ponude poklonima – ali samo dobrim dečacima i devojčicama. Postoji dosta različitih verzija priče o Svetom Nikoli, ali svaka je inspiracija za veselog davaoca poklona obučenog u crveno, poznatijeg kao Deda Mraza.

Mnogi roditelji pomno razmišljaju da li da ispričaju svojoj deci priču o Deda Mrazu. S jedne strane, zahvaljujući njemu, Nova godina i Božić su magični, zabavni i nezaboravni, a sa druge strane Božić treba da bude o Isusu Hristu i svemu što nam je podario. Da li je priča o deki u crvenom opravdana ili je treba izbegavati?

Roditelji treba sami da odluče o tome, ali evo nekoliko stvari koje bi mogli da uzmu u obzir: Deca koja misle da poklone dobijaju od magičnog čoveka, čiji su izvori nepresušni, manje će ceniti ono što su dobila, kao i žrtvu njihovih roditelja da im to priušte. Pohlepa i materijalizam mogu baciti u senku praznik koji se slavi zarad ljubavi, davanja i obožavanja Boga. Deca roditelja kojima budžet ne dozvoljava kupovinu poklona mogu pomisliti da ih je Deda Mraz zaboravio, ili gore, smtra ih „lošim“ dečacima ili devojčicama.

Ono što više muči roditelje u priči o dekici koji se spušta niz dimnjak i ostavlja poklone, je da je to laž. Živimo u društvu u kome vlada mišljenje da je laganje iz opravdanih razloga prihvatljivo. Dokle god ne povređuje nekoga, onda je u redu. Međutim, ako se osvrnemo na Bibliju, ona ne prihvata laž ni iz jednog razloga. Naravno, pričanje deci da Deda Mraz postoji nije zlobna obmana, ali laž svakako jeste.

Iako ne tako često, deca kada saznaju istinu, osećaju se prevareno i obmanuto od strane svojih roditelja. Deca veruju da im roditelji uvek govore samo istinu i na njima je da opravdaju i nikada ne iznevere to poverenje. Ako se to desi, onda im neće verovati za mnogo bitnije stvari, kao što je istina o Isusu Hristu koga takođe ne mogu da vide.

Sve ovo ne podrazumeva da Deda Mraza treba u popunosti izostaviti iz novogodišnje priče. Deca se i dalje mogu igrati svih igara iako znaju da je u pitanju „pretvaranje“. Mogu da prave listu želja i slikaju se sa njim na nekoj priredbi obavezno sedeći mu u krilu. Ovo ih neće lišiti radosti praznika, a daće roditeljima mogućnost da im govore o Svetom Nikoli, koji je posvetio čitav svoj život pomažući i davajući drugima, i o Isusu Hristu, začetniku Hrišćanstva.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-08-13.  | 

Boravak u hotelu sa decom

Boravak u hotelu sa decomBoravak u hotelu donedavno je bio primeren samo odraslima. Poslednjih nekoliko godina manji hoteli (ili oni s manje zvezdica) pokušavaju da privuku porodice s decom, organizovanjem animatora za mališane, uređenjem igrališta sa spravama i sl.2011-01-31.  | 

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijal

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijalNova studija je pokazala da biti siromašan može sprečiti dete da razvije potpuni genetski potencijal mentalne sposobnosti.

Istraživači Teksaškog univerziteta u Ostinu su ispitali 750 blizanaca koji su polagali test kognitivne sposobnosti u 10. mesecu i 2. godini života. Tokom testova od dece se tražilo da povuku konopac kako bi zazvonilo zvono, da stave tri kocke u čašu i slažu slike.2009-05-06.  | 

15 saveta za smanjenje bljuckanja

15 saveta za smanjenje bljuckanja1. Dojenje je odlična prevencija, dojene bebe manje bljuckaju.

2. Budite pažljivi dok beba potpuno ne završi sa obrokom, ne prekidajte dojenje da biste promenili dojku, jer to ponekad može da izazove bljuckanje.

3. Položaj na levom boku, dokazano redukuje bljuckanje (refluks), kao i položaj na trbuhu, ali ovaj se položaj savetuje samo kada je beba budna i pod nadzorom.2011-05-06.  | 

Mit – Ako dete jede pahuljice, bolje će spavati noću

Mit – Ako dete jede pahuljice, bolje će spavati noćuOvo je jedan od čestih mitova koji naprosto nije tačan. Kada dete počne lepo da spava noću, to nema nikakave veze sa tim da li je i koliko je gladno tj. sito već sa razvojem i dobrom rutinom kada nauči da se samo uspava. Ne zaboravite da mnoga deca počinju spavati noću tek između 3-4 meseca.2009-08-13.  | 

Mamina lukavstva I deo

Mamina lukavstva I deoSituacija kada dete neće da ostane u prostoriji ako mama nije tu. Ponekad mama mora da izađe iz sobe – da promeša ručak ili da ode u kupatilo. I tada počinje vriska kao reakcija na mamino odsustvo.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS