MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-30. Strah od neuspeha

Epidemija u detinjstvu

Strah od neuspehaStrah od neuspeha, kod dece u svetu, poprima epidemiološke razmere. Uzrokuje da deca osećaju iznurujuću nervozu pre testa, pre nego što se završi neka igra ili učestvovanje u priredbi. Posledica svega je da ih taj osećaj sprečava da daju sve od sebe, da ne rizikuju i, na kraju, da nikada ne ostvare kompletan uspeh.

Uzrok straha

Destruktivna percepcija neuspeha dolazi iz kulture. Savremeno društvo i kultura definišu neuspeh kao siromaštvo, anonimnost, nemoć, nepopularnost pa čak i kao fizički neprivlačan izgled. Televizija, filmovi pokazuju da gubitnike – štrebere, neprivlačne ljude, slabe sportiste – uvek zadirkuju, maltretiraju i odbacuju. Deci se prenosi poruka da će ih, ukoliko usledi neuspeh, vršnjaci odstraniti iz svog okruženja i proglasiti gubitnicima za ceo život!

Roditelji samo pogoršavaju stvari

Strah od neuspehaMnogi roditelji su pali pod uticaj današnje definicije neuspeha. U štetu koja se nanosi detetu samom mišlju o neuspehu, roditelji upliću svoju ljubav i odobravanje. Poruka koju deca dobijaju je „Neću te voleti ako imaš loše ocene.“ Neuspeh doživljavaju kao pretnju ličnom i društvenom statusu.

Žig koji nanosi neuspeh

U današnjoj kulturi ne postoji veći žig ili ljaga nego da ti prikače nalepnicu gubitnika. Reč „gubitnik“ u pojedinim društvima ima dublji smisao gde je biti gubitnik gore od smrti jer moraš da živiš sa činjenicom da si niko i ništa u životu.

Izbegavanje neuspeha

Deca mogu naučiti da izbegnu neuspeh na tri načina:

1. Ne upuštaju se u aktivnosti gde postoji šansa da neće uspeti. Ukoliko ne učestvuju, bezbedni su. Povreda, bolest, oštećena oprema, zaboravljen ili izgubljen materijal, očigledan nedostatak interesovanja i motivacije ili jednostavno odbijanje da se učestvuje su neki od uobičajenih načina koje mladi koriste kao izgovor pokušavajući da zadrže lično i društveno poštovanje.

2. Takođe mogu izbeći neuspeh tako što se neće pokazati u najboljem svetlu, ali imati izgovor, „Uradio/la bih to mnogo bolje, ali nije mi bilo ni do čega“ ili „Bilo bi to super, ali učiteljica nije bila fer.“ Iz razloga što svi ti neuspesi nisu njihova krivica, i niko ih ne može smatrati odgovornim za iste, roditelji moraju nastaviti da ih vole i prihvataju takvim kakvi jesu.

3. Mnoga deca nemaju taj luksuz odabira da ne učestvuju u nekoj aktivnosti i smišljaju izgovore jer je nemoguće ne ići u školu. Drugi način da se ograde od neuspeha je da pobegnu što dalje od njega tako što će postati uspešni. Ali, deca koja se vode nagonom bežanja su zaglavljena u procepu između neuspeha i pravog uspeha, nešto kao „sigurna zona“, gde ne postoji pretnja da nešto neće izvesti do kraja, ali su nevoljni da se dodatno potrude kako bi u potpunosti ostvarili uspeh.

Vrednost neuspeha

Neuspeh je neizbežan – i osnovni – deo života. On može da ojača motivaciju da se savladaju prepreke koje su uzrok neuspeha. Pokazuje šta nije valjalo tako da deca imaju priliku da to poprave u budućnosti. Neuspeh povezuje dečije delanje i posledice, što im pomaže da steknu vlasništvo nad svojim naporima. Takođe, deca uče bitne životne veštine, kao što su obavezivanje, strpljenje, odlučnost, odlučivanje i rešavanje problema. Pomaže da se pozitivno reaguje na frustraciju i razočaranje, koje će često iskusiti u jurenju svojih ciljeva. Neuspeh uči poniznosti i poštovanju prilika koje su se ukazale.

Naravno, previše poraza će obeshrabriti svakoga. Uspeh je jednako potreban za učvršćavanje motivacije, izgradnje samopouzdanja, jačanje napora i povećanje uživanja. U jurenju životnih ciljeva, deca treba da iskuse zdravu ravnotežu uspeha i neuspeha kako bi izvukli najbolje iz svojih napora.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-10.  | 

Beba i televizija

Beba i televizijaKoliko i šta beba gleda na televiziji ne treba da Vas brine dok ne napuni godinu dana i više. Do 9., 10. meseca, beba na televizoru ne vidi ništa drugo do mrlje sačinjene od jakih boja i svetla. Kod mnogih emisija, pa čak i onih za decu, slike se previše često menjaju i ne dozvoljavaju deci da se fokusiraju. Neka deca doživljavaju mrlje kao hipnotizirajuće, ali većina kao dosadne. Čak i pošto dete pokaže interes za televiziju, neće mu dugo držati pažnju. Na kraju krajeva, Vaše dete još uvek ima uzak krug vizuelne pažnje.2008-05-21.  | 

Letovanje sa bebom

Letovanje sa bebomRazmišljate o letovanju sa bebom? Dobra vest je da bez obzira što je vaša porodica mlada, to ne mora da vas spreči da zajedno putujete. Ipak veoma je važno izabrati pravu lokaciju. Izbegavajte najpopularnija turistička mesta i izaberite lokaciju koja je već okarakterisana kao „mirno, porodično mesto“. Naravno da možete sa vašom bebom na plažu, ali zabavni parkovi nisu preporučljivi dok vaše dete ne napuni 4 godine. Proverite da li mesto u kome ste rezervisali smeštaj može da vam obezbedi krevetac za bebu. Ne zaboravite da ponesete bebine omiljene stvarčice kao što je ćebence ili igračka. Ne oslanjajte se na to da ćete naći prikladnu zamenu usput.2010-09-06.  | 

Strah od predškolskog

Strah od predškolskogNeka deca bez problema prihvataju predškolsko. Nekima je potrebno vreme, ali najbitnije je da pustite svoje dete da se polako prilagodi novonastaloj situaciji. Važno je da pomognete detetu da se oslobodi svih strahova ukoliko ih ima.

Četvorogodišnje dete koje voli druženje i nije preterano vezano za roditelje odmah prihvata predškolsko bez ikakvog objašnjenja o kakvoj je ustanovi reč. Ipak, kod trogodišnjeg deteta može biti skroz suprotno jer je ono i dalje dosta privrženo roditeljima.2009-01-02.  | 

Cucla – varalica da ili ne

Cucla – varalica da ili neCucla za većinu roditelja predstavlja pravo spasenje. Kada dete plače, a nije bolesno, sito je i suvo, cucla će uglavnom biti ta koja će makar nakratko, omogućiti toliko priželjkivanu tišinu. Neki roditelji uopšte ne žele da bebi ponude cuclu ili je ponude isuviše kasno pa je beba ne prihvati. U koliko beba prvo počne da sisa palac, verovatno neće prihvatiti cuclu jer se već navikla na osećaj palca u ustima. Zato ako planirate da bebi dajete varalicu, naj bolje je u prvim nedeljama bebinog života.2010-12-15.  | 

Zimske brige: Napolju je ledeno!

Zimske brige: Napolju je ledeno!Bez obzira na to šta kažu ostali, u redu je izvesti bebu napolje kada je hladno, ali ne kada je ledeno i duva jak vetar. Deca ispod dve godine su podložnija hipotermiji i promrzlinama tako da morate biti obazrivi. Ako ste u nedoumici da li izaći ili ne, bolje je da ostanete unutra, posebo ako je dete mlađe od 6 meseci. Bebe nisu sposobne da regulišu temperaturu i vrlo lako mogu izgubiti toplotu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS