MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-26. Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.

Zateknite se tu kada dete radi nešto dobro
Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!To je jednostavno zapažanje, ali skoncentrisani da budemo „dobri“ roditelji, više obraćamo pažnju na negativne stvari. Najbolji način da motivišete svoje klince da se lepo ponašaju je da osmislite plan po kome ćete nagrađivati i potencirati lepo ophođenje. Pohvala i pažnja su vrlo jaka motivacija. Deca uče da će biti primećena i hvaljena ako se lepo ponašaju što će, za uzvrat, učvrstiti obrasce primerenog ponašanja.

Budite precizni kada hvalite dete
Nemojte samo reći „Bio/la si dobar/a danas.“ Pronađite jasne pokazatelje koji definišu prikladno i lepo ponašanje. „Lepo si se igrao/la sa sestrom danas, nisi bio/la sebičan/a.“ ili „Hvala što si se setio/la da pokupiš igračke za sobom.“ Na ovaj način opisujete deci kako želite i očekujete da se ponašaju. Objašnjenje lepog ponašanja im pomaže da razumeju cilj.

S vremena na vreme ih nagradite
Postoji razlika između nagrade i mita. Nagrada se nudi u slučajevima kada dete uhvatite da radi nešto dobro i sačekate da se akcija izvrši do kraja. „Danas nije bilo trčanja kroz market tako da ću ti kupiti nešto slatko.“ Mito se dešava pre dela „Ako budeš dobar/a danas u marketu, kupiću ti nešto slatko.“ Uviđate li razliku? Nagrada pomaže detetu da samo sebe motiviše da čini dobro dok u slučaju mita, neka stvar ili situacija, ga motiviše da čini dobro. I zapamtite, ako je neka stvar predmet motivacije, detetu će biti teško da se lepo ponaša jer će uvek postojati pretnja da će se lepo ponašanje pretvoriti u ružno. Deca, čiji su roditelji primenjivali sistem nagrađivanja, su sigurnija u sebe, pouzdanija, odgovornija i kreativnija.

Iskoristite proročanstvo koje se ispunjava samo od sebe
U suštini, deca postaju ono što im kažete da jesu. Ako detetu kažete da je fino, potrudiće se da bude fino. Ako joj kažete da je dobra devojčica, onda će se verovatno truditi da to i bude. A, ako joj kažete da je razmaženo derište, pokazaće Vam da ste u pravu. Deca shvataju reči odraslih zdravo za gotovo. Saslušaju šta imamo da kažemo i onda pronađu sebe u tom svetlu. Odigraće svaku ulogu koju im dodelimo. Kaže se da je dečji mozak kao banka – sve što stavite u nju, to dobijete nazad. Moramo da uložimo prikladne, ali istinite reči u malu banku. Naravno, to ne znači da joj treba reći da je dobra devojčica kada se ponaša kao derište već pronađite lepe stvari koje radi i neka Vas čuje kako o tome govorite. Reči roditelja poprilično često dovedu do emotivnog bankrota. Zašto ne iskoristiti priliku da se ulože samo zlatne reči?

Dobiće Vašu pažnju na ovaj ili onaj način. Teško je razumeti, ali nekoj deci, negativna pažnja pa čak i kazna, su mnogo bolji od nepažnje uopšte. Ako Vam ne mogu privući pažnju lepim ponašanjem, učiniće to ponašajući se skroz suprotno. Znači ključ je u tome da ne dozvolite da se deca bore za Vašu pažnju. Zateknite ih dok čine dobre stvari.

Lepe reči i nežni dodiri, zajedno sa ostalim gestovima ljubavi, kod dece razvijaju osećaj samopoštovanja i samokontrole. Posmatrajte i hvalite dete svaki put kada se lepo ponaša tokom dana i možda neće ni biti loših postupaka koje treba ispraviti. Takođe ga hvalite i za druge stvari sem za ponašanje. Divite se njegovom ručnom radu, recite mu kako se lepo smeje, a iznad svega ispunite mu dan poljupcima, zagrljajima i smehom.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-26.  | 

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.2011-08-23.  | 

Udaranje dece

Udaranje dece„Pljeskanje“ je uobičajen izraz za blago udaranje deteta u svrhu disciplinovanja. Mnogi roditelji to čine jer veruju da će na taj način odvratiti decu od lošeg ponašanja. Drugi na pljeskanje gledaju kao na vrstu zlostavljanja i odbijaju da ga primenjuju. Danas je to i dalje legalan čin, ali spada u veoma kontraverzne metode disciplinovanja.2011-04-10.  | 

Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.2011-01-28.  | 

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

Šta možete učiniti da pripremite svoje dete za dolazak bebe? Kako da prihvati svoju seku ili batu?

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?Ukoliko je dete malo, nije potrebna kompletna priprema, ali postoji dosta toga što  možete učiniti. Vodite ga u posetu kod prijatelja ili rođaka koji imaju bebu, čitajte mu knjige o dolasku beba na svet, recite mu da je u maminom stomaku nova beba, koja će mu biti bata ili seka i pokažite mu „sliku“ bebe ukoliko ste skorije bili na ultrazvuku.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS