MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-26. Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.

Zateknite se tu kada dete radi nešto dobro
Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!To je jednostavno zapažanje, ali skoncentrisani da budemo „dobri“ roditelji, više obraćamo pažnju na negativne stvari. Najbolji način da motivišete svoje klince da se lepo ponašaju je da osmislite plan po kome ćete nagrađivati i potencirati lepo ophođenje. Pohvala i pažnja su vrlo jaka motivacija. Deca uče da će biti primećena i hvaljena ako se lepo ponašaju što će, za uzvrat, učvrstiti obrasce primerenog ponašanja.

Budite precizni kada hvalite dete
Nemojte samo reći „Bio/la si dobar/a danas.“ Pronađite jasne pokazatelje koji definišu prikladno i lepo ponašanje. „Lepo si se igrao/la sa sestrom danas, nisi bio/la sebičan/a.“ ili „Hvala što si se setio/la da pokupiš igračke za sobom.“ Na ovaj način opisujete deci kako želite i očekujete da se ponašaju. Objašnjenje lepog ponašanja im pomaže da razumeju cilj.

S vremena na vreme ih nagradite
Postoji razlika između nagrade i mita. Nagrada se nudi u slučajevima kada dete uhvatite da radi nešto dobro i sačekate da se akcija izvrši do kraja. „Danas nije bilo trčanja kroz market tako da ću ti kupiti nešto slatko.“ Mito se dešava pre dela „Ako budeš dobar/a danas u marketu, kupiću ti nešto slatko.“ Uviđate li razliku? Nagrada pomaže detetu da samo sebe motiviše da čini dobro dok u slučaju mita, neka stvar ili situacija, ga motiviše da čini dobro. I zapamtite, ako je neka stvar predmet motivacije, detetu će biti teško da se lepo ponaša jer će uvek postojati pretnja da će se lepo ponašanje pretvoriti u ružno. Deca, čiji su roditelji primenjivali sistem nagrađivanja, su sigurnija u sebe, pouzdanija, odgovornija i kreativnija.

Iskoristite proročanstvo koje se ispunjava samo od sebe
U suštini, deca postaju ono što im kažete da jesu. Ako detetu kažete da je fino, potrudiće se da bude fino. Ako joj kažete da je dobra devojčica, onda će se verovatno truditi da to i bude. A, ako joj kažete da je razmaženo derište, pokazaće Vam da ste u pravu. Deca shvataju reči odraslih zdravo za gotovo. Saslušaju šta imamo da kažemo i onda pronađu sebe u tom svetlu. Odigraće svaku ulogu koju im dodelimo. Kaže se da je dečji mozak kao banka – sve što stavite u nju, to dobijete nazad. Moramo da uložimo prikladne, ali istinite reči u malu banku. Naravno, to ne znači da joj treba reći da je dobra devojčica kada se ponaša kao derište već pronađite lepe stvari koje radi i neka Vas čuje kako o tome govorite. Reči roditelja poprilično često dovedu do emotivnog bankrota. Zašto ne iskoristiti priliku da se ulože samo zlatne reči?

Dobiće Vašu pažnju na ovaj ili onaj način. Teško je razumeti, ali nekoj deci, negativna pažnja pa čak i kazna, su mnogo bolji od nepažnje uopšte. Ako Vam ne mogu privući pažnju lepim ponašanjem, učiniće to ponašajući se skroz suprotno. Znači ključ je u tome da ne dozvolite da se deca bore za Vašu pažnju. Zateknite ih dok čine dobre stvari.

Lepe reči i nežni dodiri, zajedno sa ostalim gestovima ljubavi, kod dece razvijaju osećaj samopoštovanja i samokontrole. Posmatrajte i hvalite dete svaki put kada se lepo ponaša tokom dana i možda neće ni biti loših postupaka koje treba ispraviti. Takođe ga hvalite i za druge stvari sem za ponašanje. Divite se njegovom ručnom radu, recite mu kako se lepo smeje, a iznad svega ispunite mu dan poljupcima, zagrljajima i smehom.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-02-18.  | 

Roditeljstvo je bitno

Roditeljstvo je bitnoVeoma je bitno kakav ste roditelj svom detetu. Iako okolina u velikoj meri utiče na dete, roditelji imaju mnogo veći uticaj na njegovo ponašanje i celokupni razvoj nego što misle. Bitno je da shvatite da, kakav tip roditelja odlučite da budete ide ruku pod ruku sa tipom osobe u kakvu će dete izrasti.2012-07-26.  | 

Tako neće moći

Tako neće moćiKada Vaše dete postane nepodnošljivo da li osećate da nemate kontrolu nad njim? Osećaj bespomoćnosti se može uvući pod kožu čak i najpredanijim roditeljima. 

Uobičajena reakcija roditelja čije dete je napravilo neku histeričnu scenu je brzo vraćanje u normalu. Ipak ukoliko se detetu ne skrene pažnja da se takvo ponašanje neće tolerisati nesumnjivo će se slične scene ponoviti.2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.2010-10-19.  | 

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?Dovoljno je teško izaći na kraj sa jednim detetom i njegovim neprimerenim ponašanjem, ali kada su deca u grupi, ružno ponašanje se širi poput požara. Imajući pod kontrolom decu koja prisustvuju ružnom ponašanju, ne samo da stajete na put frustraciji koja sledi već im pomažete da se ubuduće klone osoba koje se ne ponašaju kako. Fizičko odvajanje dece, razgovor o lošem ponašanju i incidentu, odvraćanje pažnje mogu pomoći deci da ostanu jaka i ne podlegnu lošem uticaju drugih.2010-11-08.  | 

Rivalstvo među blizancima

Rivalstvo među blizancimaIako je poznato da su blizanci jako vezani, može se desiti da postoji veliki rivalitet među njima.

Čini Vam se da je svaki udisaj borba za vazduh. Svaka izgovorena reč je povod za prepiranje. Svađaju se oko svega i svačega. Svađaju se oko toga ko će ući sa koje strane auta i ko će zatvoriti vrata. Čak se ujutru prepiru i oko toga ko treba da isključi alarm na satu.


Ako Vam je ova priča poznata onda morate razmisliti o tome da ih razdvojite kad pođu u predškolsko ili obdanište. Ali, problem je što i ako to uradite, oni čim stignu kući nastavljaju sa prepirkama. Pokušavaju da nadjačaju ovog drugog dok prepričavaju dogodovštine iz školice.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS