MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-11-25. Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Kašalj- alergijski rinitis (polenska groznica) se odlikuje kašljanjem plus curenjem nosa, kongestijom, kijanjem, svrabom očiju i/ili vodnjikavim očima. Može biti sezonski.
- astma: deca koja imaju astmu često kašlju ili hriplju za vreme ili posle igre ili bilo koje fizičke aktivnosti. Takođe, izloženost hladnom vazduhu zna da bude pokretač kašlja koji je noću suv i neproduktivan.
- bronhiolitis: virusna infekcija koja izaziva hripanje, kašljanje, otežano disanje, posebno kod male dece. Obično nastaje posle nekoliko dana pošto je dete pokazalo prve simptome prehlade.
- bronhitis: virusna bolest koja počinje curenjem nosa i kašljanjem, koje se vidno pogorša kroz tri, četiri dana i tada dete razvija čest, neproduktivan, suv kašalj i kašljucanje. Kašalj će nastaviti da se pogoršava i može postati produktivan. Detetu će se pojaviti niska temperatura, a nivo energije će se znatno smanjiti. Simptomi se znatno popravljaju u narednih pet do deset dana. Bitno je napomenuti da bolesti uzrokovane virusima se ne mogu lečiti antibioticima jer ne reaguju na iste.
- kašalj varijanta astme: ovo je oblik astme gde deca kašlju, ali ne hriplju. Imaju neproduktivan kašalj koji se pogoršava noću, usled vežbanja ili izloženosti hladnom vazduhu, može biti sezonski, a stanje se poboljšava pomoću bronhodilatora, koji se inače koriste za tretiranje astme.
- gušobolja izaziva virus, a kašalj koji se pritom javlja dosta podseća na lavež. Obično počinje sredinom noći, posebno kod mlađe dece i može prouzrokovati otežano disanje.
- cistična fibroza: deca mogu imati hroničan kašalj, česte infekcije, slab rast i masnu stolicu jako neprijatnog mirisa.
- udisanje ili gutanje stranog tela: kašalj nastaje pošto se zagrcnemo nečim (hranom, vodom, itd.) Ultrazvukom se mogu otkriti metalni predmeti što je jako bitno jer na taj način (kada dete udiše i izdiše) se može videti da li u respiratornim putevima postoji neki predmet. Nekada je potrebno da specijalista pregleda dušnik kako bi video da li nešto postoji u njemu. Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko se dete davi i ne može da diše.
- iritacija: deca kašlju ako su im disajni putevi izloženi iritantima, posebno duvanskom dimu, smogu, jakim mirisima, itd.
- upala pluća može izazvati produktivan kašalj i oteženo disanje.
- psihogeni kašalj: hronični suv kašalj, kašljucanje koje prerasta u naviku, posebno kod adolescenata koji su izloženi velikom stresu. Kašalj prestaje tokom sna. Kratkotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju isti može prekinuti naviku.
- refluks: kod dece koja imaju teži oblik gastroezofagealnog refluksa, čak i pljuvanje može pokrenuti kašalj i/ili krkljanje.
- upala sinusa: simptomi su: curenje nosa (sekret zelene ili žute boje) koje traje duže od 10 do 14 dana, kašalj koji može biti produktivan, a tu su i bolovi mišića lica, groznica i zadah iz usta.
- infekcija gornjeg dela respiratornog trakta: običnu prehladu prati curenje nosa (sekret može biti zelene ili žute boje), kašalj, temperatura, a traje oko deset dana.
- ostale infekcije: tuberkuloza (temperatura danju, noćno znojenje, gubitak kilograma), hripavac (magareći kašalj), mikoplazma...
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-12-09.  | 

Insomnia kod dece

Insomnia kod deceMnoga deca i tinejdžeri imaju problema sa spavanjem što uključuje poteškoće da zaspu i često buđenje noću. Nažalost, nenaspavanost utiče na raspoloženje i ponašanje kod dece u toku dana, a to vodi do problema u disciplini.
Kao i odrasli, deca koja pate od insomnie imaju problema da zaspu, često se bude ili jednostavno nisu odmorni kada ustanu.2013-03-02.  | 

Konjuktivitis

KonjuktivitisKonjuktivitis je upala konjuktive, prozirne sluznice koja prekriva beonjaču i unutrašnju površinu očnih kapaka.

Iako može biti alarmantne prirode- oko ekstremno crveno i lako se širi, konjuktivitis obično ne izaziva teža oštećenja očiju i vida. Ako Vaše dete ima sipmtome, obavezno odite lekaru. Neki tipovi konjuktivitisa nestaju sami od sebe, a neki moraju da se leče.2006-11-21.  | 

Ujedi insekata

U vecini slucajeva insekti su bezopasni. Medjutim, ujed i njihove zaoke uvek izazovu bol i otok. Ponekad mogu i da prenesu neku alergijsku reakciju. Zato se potrudite da svoju bebu zastitite od buba i njihovih ujeda kad god to mozete. Drzite bebu dalje od mesta gde se okupljaju pcele, ose, strslljeni ili bumbari.2010-10-05.  | 

Problemi sa suvom kožom

Kako koža postaje suva?
Problemi sa suvom kožomPreviše kupanja i sapuna otklanja prirodna ulja sa kože. To je glavni razlog zašto je koža suva. Suva klima samo pogoršava stanje. Problem nije toliko čest kod tinejdžera jer su njihove masne (lojne) žlezde aktivnije.

Suva i gruba koža sa bubuljičicama na poleđini ruku i zadnjem delu butina se naziva keratosis pilaris ili u narodu poznatija kao „guščija koža“. Suvi beli pečati po licu i rukama su simptomi pityriasis albe. Oba oboljenja nastaju zbog komlikacija usled trljanja suve kože sapunom. Suva mesta svrbe i to je jedan od glavnih simptoma suve kože.2011-07-06.  | 

Kako zaštititi bebinu kožu od sunčevih zraka?

Kako zaštititi bebinu kožu od sunčevih zraka?Konačno smo dočekali lepo vreme i zbavu koju ono nosi, ali da li je bebina koža zaštićena?

Kako biste zaštitili bebu od opekotina, potrebno je da se informišete o najsigurnijim načinima. Ako je beba mlađa od 6 meseci, neophodno joj je obući duge, lagane letnje pantalone i majicu dugih rukava (takođe laganu), kao i šešir koji štiti vrat. I pored svih ovih mera, roditelji moraju ograničiti izloženost suncu i redovno proveravati da li je bebama mnogo toplo. U slučaju da je bilo oblačno kada ste krenuli od kuće, a sada greje sunce (i nemate adekvatnu odeću), najbolje je potražiti hlad i sklonite se. Ako čak ni to nije moguće, lekari dozvoljavaju da joj namažete kremu sa zaštitnim faktorom najmanje 15 na nezaštićene površine, kao što su lice i ruke.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS