MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-11-25. Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Kašalj- alergijski rinitis (polenska groznica) se odlikuje kašljanjem plus curenjem nosa, kongestijom, kijanjem, svrabom očiju i/ili vodnjikavim očima. Može biti sezonski.
- astma: deca koja imaju astmu često kašlju ili hriplju za vreme ili posle igre ili bilo koje fizičke aktivnosti. Takođe, izloženost hladnom vazduhu zna da bude pokretač kašlja koji je noću suv i neproduktivan.
- bronhiolitis: virusna infekcija koja izaziva hripanje, kašljanje, otežano disanje, posebno kod male dece. Obično nastaje posle nekoliko dana pošto je dete pokazalo prve simptome prehlade.
- bronhitis: virusna bolest koja počinje curenjem nosa i kašljanjem, koje se vidno pogorša kroz tri, četiri dana i tada dete razvija čest, neproduktivan, suv kašalj i kašljucanje. Kašalj će nastaviti da se pogoršava i može postati produktivan. Detetu će se pojaviti niska temperatura, a nivo energije će se znatno smanjiti. Simptomi se znatno popravljaju u narednih pet do deset dana. Bitno je napomenuti da bolesti uzrokovane virusima se ne mogu lečiti antibioticima jer ne reaguju na iste.
- kašalj varijanta astme: ovo je oblik astme gde deca kašlju, ali ne hriplju. Imaju neproduktivan kašalj koji se pogoršava noću, usled vežbanja ili izloženosti hladnom vazduhu, može biti sezonski, a stanje se poboljšava pomoću bronhodilatora, koji se inače koriste za tretiranje astme.
- gušobolja izaziva virus, a kašalj koji se pritom javlja dosta podseća na lavež. Obično počinje sredinom noći, posebno kod mlađe dece i može prouzrokovati otežano disanje.
- cistična fibroza: deca mogu imati hroničan kašalj, česte infekcije, slab rast i masnu stolicu jako neprijatnog mirisa.
- udisanje ili gutanje stranog tela: kašalj nastaje pošto se zagrcnemo nečim (hranom, vodom, itd.) Ultrazvukom se mogu otkriti metalni predmeti što je jako bitno jer na taj način (kada dete udiše i izdiše) se može videti da li u respiratornim putevima postoji neki predmet. Nekada je potrebno da specijalista pregleda dušnik kako bi video da li nešto postoji u njemu. Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko se dete davi i ne može da diše.
- iritacija: deca kašlju ako su im disajni putevi izloženi iritantima, posebno duvanskom dimu, smogu, jakim mirisima, itd.
- upala pluća može izazvati produktivan kašalj i oteženo disanje.
- psihogeni kašalj: hronični suv kašalj, kašljucanje koje prerasta u naviku, posebno kod adolescenata koji su izloženi velikom stresu. Kašalj prestaje tokom sna. Kratkotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju isti može prekinuti naviku.
- refluks: kod dece koja imaju teži oblik gastroezofagealnog refluksa, čak i pljuvanje može pokrenuti kašalj i/ili krkljanje.
- upala sinusa: simptomi su: curenje nosa (sekret zelene ili žute boje) koje traje duže od 10 do 14 dana, kašalj koji može biti produktivan, a tu su i bolovi mišića lica, groznica i zadah iz usta.
- infekcija gornjeg dela respiratornog trakta: običnu prehladu prati curenje nosa (sekret može biti zelene ili žute boje), kašalj, temperatura, a traje oko deset dana.
- ostale infekcije: tuberkuloza (temperatura danju, noćno znojenje, gubitak kilograma), hripavac (magareći kašalj), mikoplazma...
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-04-21.  | 

Penicilinski šok

Šta je to anafilaktički šok?
Penicilinski šokTo je brza i ozbiljna alergijska reakcija koja je noćna mora svakom roditelju. Počinje tako što imuni sistem reaguje na bezazlene supstance kao da su ozbiljna pretnja za organizam. Ovo stanje podstiče oslobađanje histamina i ostalih hemikalija koje izazivaju veliki broj simptoma – neki od njih su opasni po život.2010-11-24.  | 

Prehlade, alergije i infekcije sinusa

Prehlade, alergije i infekcije sinusaRoditelji se često pitaju da li je konstantno curenje nosa rezultat prehlade, alergije ili sinusne infekcije.2010-12-08.  | 

Povrede kolena – zglobna hrskavica

Koji su tipovi povrede kolena?

Povrede kolena – zglobna hrskavicaU kolenu postoji nekoliko struktura: kolateralni ligamenti, meniskus, ukršteni ligamenti i zglobna hrskavica.

Ukoliko postoji povreda kolena, vrlo je moguće da je više struktura istovremeno povređeno.2006-11-21.  | 

Velike nadmorske visine i beba

Ako ste se uputili u predele visoko iznad nivoa mora, postoje odredjene mere predostroznosti koje treba da preduzmete. Suncevi zraci su intenzivniji na velikim nadmorskim visinama, pa zabog toga treba da budete posebno savesni u koriscenju zastitinih krema za suncanje i ogranicavanju vremena izlaganja suncu.2011-01-22.  | 

Da li je opasno uzimati nekoliko različitih lekova u isto vreme?

Šta je interakcija između lekova?

Da li je opasno uzimati nekoliko različitih lekova u isto vreme?Interakcije između lekova se dešavaju kada osoba uzima dva ili više različitih lekova.

Različiti lekovi se mogu uzimati zbog iste bolesti, npr. u slučaju angine, gde se koriste antibiotici i lekovi protiv bolova. Dešava se da osoba pati od dve različite bolesti u isto vreme, npr. gastritis i artritis za koje je potrebno uzimati lekove za neutralisanje kiseline i protiv zapaljenja.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS