MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-11-25. Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Kašalj- alergijski rinitis (polenska groznica) se odlikuje kašljanjem plus curenjem nosa, kongestijom, kijanjem, svrabom očiju i/ili vodnjikavim očima. Može biti sezonski.
- astma: deca koja imaju astmu često kašlju ili hriplju za vreme ili posle igre ili bilo koje fizičke aktivnosti. Takođe, izloženost hladnom vazduhu zna da bude pokretač kašlja koji je noću suv i neproduktivan.
- bronhiolitis: virusna infekcija koja izaziva hripanje, kašljanje, otežano disanje, posebno kod male dece. Obično nastaje posle nekoliko dana pošto je dete pokazalo prve simptome prehlade.
- bronhitis: virusna bolest koja počinje curenjem nosa i kašljanjem, koje se vidno pogorša kroz tri, četiri dana i tada dete razvija čest, neproduktivan, suv kašalj i kašljucanje. Kašalj će nastaviti da se pogoršava i može postati produktivan. Detetu će se pojaviti niska temperatura, a nivo energije će se znatno smanjiti. Simptomi se znatno popravljaju u narednih pet do deset dana. Bitno je napomenuti da bolesti uzrokovane virusima se ne mogu lečiti antibioticima jer ne reaguju na iste.
- kašalj varijanta astme: ovo je oblik astme gde deca kašlju, ali ne hriplju. Imaju neproduktivan kašalj koji se pogoršava noću, usled vežbanja ili izloženosti hladnom vazduhu, može biti sezonski, a stanje se poboljšava pomoću bronhodilatora, koji se inače koriste za tretiranje astme.
- gušobolja izaziva virus, a kašalj koji se pritom javlja dosta podseća na lavež. Obično počinje sredinom noći, posebno kod mlađe dece i može prouzrokovati otežano disanje.
- cistična fibroza: deca mogu imati hroničan kašalj, česte infekcije, slab rast i masnu stolicu jako neprijatnog mirisa.
- udisanje ili gutanje stranog tela: kašalj nastaje pošto se zagrcnemo nečim (hranom, vodom, itd.) Ultrazvukom se mogu otkriti metalni predmeti što je jako bitno jer na taj način (kada dete udiše i izdiše) se može videti da li u respiratornim putevima postoji neki predmet. Nekada je potrebno da specijalista pregleda dušnik kako bi video da li nešto postoji u njemu. Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko se dete davi i ne može da diše.
- iritacija: deca kašlju ako su im disajni putevi izloženi iritantima, posebno duvanskom dimu, smogu, jakim mirisima, itd.
- upala pluća može izazvati produktivan kašalj i oteženo disanje.
- psihogeni kašalj: hronični suv kašalj, kašljucanje koje prerasta u naviku, posebno kod adolescenata koji su izloženi velikom stresu. Kašalj prestaje tokom sna. Kratkotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju isti može prekinuti naviku.
- refluks: kod dece koja imaju teži oblik gastroezofagealnog refluksa, čak i pljuvanje može pokrenuti kašalj i/ili krkljanje.
- upala sinusa: simptomi su: curenje nosa (sekret zelene ili žute boje) koje traje duže od 10 do 14 dana, kašalj koji može biti produktivan, a tu su i bolovi mišića lica, groznica i zadah iz usta.
- infekcija gornjeg dela respiratornog trakta: običnu prehladu prati curenje nosa (sekret može biti zelene ili žute boje), kašalj, temperatura, a traje oko deset dana.
- ostale infekcije: tuberkuloza (temperatura danju, noćno znojenje, gubitak kilograma), hripavac (magareći kašalj), mikoplazma...
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-24.  | 

Akne kod beba

Akne kod bebaBeba ima akne od rođenja, a Vama smeta kako to izgleda? Razmišljate o načinima da ih uklonite?

Verujte, nestaće mada je nekada potrebno malo više vremena. Niko sa sigurnošću ne zna šta uzrokuje akne kod beba (koje se obično pojavljuju u drugoj, trećoj nedelji, mogu da traju i do četiri do šest meseci), ali najverovatnije su posledica Vaših hormona koji još uvek cirkulišu u bebinom sistemu. Te male mrlje se takođe mogu pripisati nezrelim znojnim žlezdama i porama koje se veoma lako zapuše.2009-02-12.  | 

Stiže grip

Stiže gripGrip vreba pred kraj zime. Postoje tri serološka tipa virusa koja izazivaju grip: tip A, B i C, kao i njihovi podtipovi. Bolest se obično javlja u manjim epidemijama. Infekcija se javlja zimi, a prenosi se kapljičastim putem, preko kijanja, govora, kašlja...

Dva do tri dana od infekcije nastaju simptomi: povišena temperatura, glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, suzenje očiju, kijavica, kašalj... Simptomi postepeno prolaze za pet do sedam dana, a potpuni oporavak traje još par dana.2009-04-06.  | 

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?Sve su majke na neki način „opsednute“ izgledom bebine kake. Kada je ona O.K. mama je bezbrižna. Ali ako joj se promeni boja ili gustina odmah počinje da paniči. Evo šta treba da znete o ovom „fenomenu“... Niste prva mama koja se prenerazila sadržajem bebine pelene po povratku iz porodilišta.2009-11-19.  | 

Autizam – kako prepoznati znake?

Autizam – kako prepoznati znake?Bilo kakav znak autizma je dovoljan razlog da roditelji odvedu dete na kotrolu specijalisti stručnom za tu oblast. Autizam se može primetitii u nekoliko upozoravajućih znakova, a njih najranije obično primete roditelji. Rana dijagnoza je veoma bitna i može imati veliku ulogu u ublažavanju simptoma, ali roditelji često ignorišu prve znake. Procenjuje se da samo 50% dece sa ovim poremećajem dobije dijagnozu pre polaska u predškolsko.2011-07-02.  | 

Nekoliko saveta za sprečavanje trovanja

Saznajte koji su najčešći krivci
Nekoliko saveta za sprečavanje trovanja hemikalijamaMnogi proizvodi koji se koriste u kući su otrovni. To su deterdžent, lekovi i sredstva za suzbijanje insekata. Oni su opasni ako se progutaju, udahnu ili dođu u kontakt sa očima ili kožom. Česti primeri trovanja uključuju aspirin, lekove za smirenje, pilule za spavanje, gvožđe (dodatk ishrani), sredstva za čišćenje kuće, otrov za miševe i insekte, tečnost za pranje sudova, antifriz, gas, kerozin, ulje za lampe...
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS