MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-11-25. Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Kašalj- alergijski rinitis (polenska groznica) se odlikuje kašljanjem plus curenjem nosa, kongestijom, kijanjem, svrabom očiju i/ili vodnjikavim očima. Može biti sezonski.
- astma: deca koja imaju astmu često kašlju ili hriplju za vreme ili posle igre ili bilo koje fizičke aktivnosti. Takođe, izloženost hladnom vazduhu zna da bude pokretač kašlja koji je noću suv i neproduktivan.
- bronhiolitis: virusna infekcija koja izaziva hripanje, kašljanje, otežano disanje, posebno kod male dece. Obično nastaje posle nekoliko dana pošto je dete pokazalo prve simptome prehlade.
- bronhitis: virusna bolest koja počinje curenjem nosa i kašljanjem, koje se vidno pogorša kroz tri, četiri dana i tada dete razvija čest, neproduktivan, suv kašalj i kašljucanje. Kašalj će nastaviti da se pogoršava i može postati produktivan. Detetu će se pojaviti niska temperatura, a nivo energije će se znatno smanjiti. Simptomi se znatno popravljaju u narednih pet do deset dana. Bitno je napomenuti da bolesti uzrokovane virusima se ne mogu lečiti antibioticima jer ne reaguju na iste.
- kašalj varijanta astme: ovo je oblik astme gde deca kašlju, ali ne hriplju. Imaju neproduktivan kašalj koji se pogoršava noću, usled vežbanja ili izloženosti hladnom vazduhu, može biti sezonski, a stanje se poboljšava pomoću bronhodilatora, koji se inače koriste za tretiranje astme.
- gušobolja izaziva virus, a kašalj koji se pritom javlja dosta podseća na lavež. Obično počinje sredinom noći, posebno kod mlađe dece i može prouzrokovati otežano disanje.
- cistična fibroza: deca mogu imati hroničan kašalj, česte infekcije, slab rast i masnu stolicu jako neprijatnog mirisa.
- udisanje ili gutanje stranog tela: kašalj nastaje pošto se zagrcnemo nečim (hranom, vodom, itd.) Ultrazvukom se mogu otkriti metalni predmeti što je jako bitno jer na taj način (kada dete udiše i izdiše) se može videti da li u respiratornim putevima postoji neki predmet. Nekada je potrebno da specijalista pregleda dušnik kako bi video da li nešto postoji u njemu. Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko se dete davi i ne može da diše.
- iritacija: deca kašlju ako su im disajni putevi izloženi iritantima, posebno duvanskom dimu, smogu, jakim mirisima, itd.
- upala pluća može izazvati produktivan kašalj i oteženo disanje.
- psihogeni kašalj: hronični suv kašalj, kašljucanje koje prerasta u naviku, posebno kod adolescenata koji su izloženi velikom stresu. Kašalj prestaje tokom sna. Kratkotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju isti može prekinuti naviku.
- refluks: kod dece koja imaju teži oblik gastroezofagealnog refluksa, čak i pljuvanje može pokrenuti kašalj i/ili krkljanje.
- upala sinusa: simptomi su: curenje nosa (sekret zelene ili žute boje) koje traje duže od 10 do 14 dana, kašalj koji može biti produktivan, a tu su i bolovi mišića lica, groznica i zadah iz usta.
- infekcija gornjeg dela respiratornog trakta: običnu prehladu prati curenje nosa (sekret može biti zelene ili žute boje), kašalj, temperatura, a traje oko deset dana.
- ostale infekcije: tuberkuloza (temperatura danju, noćno znojenje, gubitak kilograma), hripavac (magareći kašalj), mikoplazma...
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-08-20.  | 

Šum na srcu

Šum na srcuMnogi roditelji kada čuju da im dete ima šum na srcu, postaju jako zabrinuti. Neki šumovi mogu značiti ozbiljnije probleme srca dok drugi ne predstavljaju nikakav problem. Mnogi misle da ono što čuju kad prislone glavu su otkucaji srca, ali to su zapravo zvuci srčanih zalistaka. Otkucaj srca- kontrakcija srčanog mišića dok ispumpava krv- je nečujan. U većini slučajeva, protok krvi kroz srce je takođe nečujan. Kada se, pak, čuje komešanje koje nastaje pri protoku krvi, onda se to zove šum.2011-04-07.  | 

Krezubost nije u modi

Krezubost nije u modiIma li šta lepše od dečjeg osmeha? Još ako ga čine beli zdravi zubi, uživanje je tim veće. Kako smo, nažalost, nacija u kojoj veliki procenat stanovništva nema zdrave zube, jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka je formiranje dobrih navika vezanih za higijenu usta i zuba, kao i briga o njihovom zdravlju. Naš saradnik dr spec. Milan Kuljača, iz stomatološke ordinacije „Kuljača“, odgovorio nam je na najčešće dileme koje roditelji imaju u vezi s dečjim zubima.2011-07-02.  | 

Nekoliko saveta za sprečavanje trovanja

Saznajte koji su najčešći krivci
Nekoliko saveta za sprečavanje trovanja hemikalijamaMnogi proizvodi koji se koriste u kući su otrovni. To su deterdžent, lekovi i sredstva za suzbijanje insekata. Oni su opasni ako se progutaju, udahnu ili dođu u kontakt sa očima ili kožom. Česti primeri trovanja uključuju aspirin, lekove za smirenje, pilule za spavanje, gvožđe (dodatk ishrani), sredstva za čišćenje kuće, otrov za miševe i insekte, tečnost za pranje sudova, antifriz, gas, kerozin, ulje za lampe...2009-04-03.  | 

Moćni Ca za jake kosti

Moćni Ca za jake kostiDa bi se skelet deteta pravilno razvijao, veoma je važno da u njegovoj ishrani ima dovoljno namirnica bogatih kalcijumom...2011-11-23.  | 

Simptomi gripa

Simptomi gripa kod dece- Simptomi svih vrsta gripa su jako slični.
- Ukoliko imate grip, ostanite kod kuće, pratite upustva lekara i obratite pažnju na znake za čije pojavljivanje je potrebna hitna medicinska intervencija.
- U slučaju da brinete o bolesnoj osobi kod kuće, treba da zaštitite sebe, kao i ostale ukućane
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS