MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-11-25. Kašalj

KašaljKašalj je česta pojava kod dece i predstavlja simptom neke infekcije, najčešće prehlade, ali može značiti i ozbiljniji poremećaj, posebno ako dete teško diše. Uobičajeni tretmani uključuju upotrebu ovlaživača vazduha, eliminisanje duvanskog dima i izloženosti drugim iritantima, krtakotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju kašalj ukoliko dete nema problema sa disanjem (posebno ako kašalj prekida san).
Kašalj- alergijski rinitis (polenska groznica) se odlikuje kašljanjem plus curenjem nosa, kongestijom, kijanjem, svrabom očiju i/ili vodnjikavim očima. Može biti sezonski.
- astma: deca koja imaju astmu često kašlju ili hriplju za vreme ili posle igre ili bilo koje fizičke aktivnosti. Takođe, izloženost hladnom vazduhu zna da bude pokretač kašlja koji je noću suv i neproduktivan.
- bronhiolitis: virusna infekcija koja izaziva hripanje, kašljanje, otežano disanje, posebno kod male dece. Obično nastaje posle nekoliko dana pošto je dete pokazalo prve simptome prehlade.
- bronhitis: virusna bolest koja počinje curenjem nosa i kašljanjem, koje se vidno pogorša kroz tri, četiri dana i tada dete razvija čest, neproduktivan, suv kašalj i kašljucanje. Kašalj će nastaviti da se pogoršava i može postati produktivan. Detetu će se pojaviti niska temperatura, a nivo energije će se znatno smanjiti. Simptomi se znatno popravljaju u narednih pet do deset dana. Bitno je napomenuti da bolesti uzrokovane virusima se ne mogu lečiti antibioticima jer ne reaguju na iste.
- kašalj varijanta astme: ovo je oblik astme gde deca kašlju, ali ne hriplju. Imaju neproduktivan kašalj koji se pogoršava noću, usled vežbanja ili izloženosti hladnom vazduhu, može biti sezonski, a stanje se poboljšava pomoću bronhodilatora, koji se inače koriste za tretiranje astme.
- gušobolja izaziva virus, a kašalj koji se pritom javlja dosta podseća na lavež. Obično počinje sredinom noći, posebno kod mlađe dece i može prouzrokovati otežano disanje.
- cistična fibroza: deca mogu imati hroničan kašalj, česte infekcije, slab rast i masnu stolicu jako neprijatnog mirisa.
- udisanje ili gutanje stranog tela: kašalj nastaje pošto se zagrcnemo nečim (hranom, vodom, itd.) Ultrazvukom se mogu otkriti metalni predmeti što je jako bitno jer na taj način (kada dete udiše i izdiše) se može videti da li u respiratornim putevima postoji neki predmet. Nekada je potrebno da specijalista pregleda dušnik kako bi video da li nešto postoji u njemu. Odmah pozovite hitnu pomoć ukoliko se dete davi i ne može da diše.
- iritacija: deca kašlju ako su im disajni putevi izloženi iritantima, posebno duvanskom dimu, smogu, jakim mirisima, itd.
- upala pluća može izazvati produktivan kašalj i oteženo disanje.
- psihogeni kašalj: hronični suv kašalj, kašljucanje koje prerasta u naviku, posebno kod adolescenata koji su izloženi velikom stresu. Kašalj prestaje tokom sna. Kratkotrajno korišćenje preparata koji ublažavaju isti može prekinuti naviku.
- refluks: kod dece koja imaju teži oblik gastroezofagealnog refluksa, čak i pljuvanje može pokrenuti kašalj i/ili krkljanje.
- upala sinusa: simptomi su: curenje nosa (sekret zelene ili žute boje) koje traje duže od 10 do 14 dana, kašalj koji može biti produktivan, a tu su i bolovi mišića lica, groznica i zadah iz usta.
- infekcija gornjeg dela respiratornog trakta: običnu prehladu prati curenje nosa (sekret može biti zelene ili žute boje), kašalj, temperatura, a traje oko deset dana.
- ostale infekcije: tuberkuloza (temperatura danju, noćno znojenje, gubitak kilograma), hripavac (magareći kašalj), mikoplazma...
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2008-04-14.  | 

Kada je groznica kod deteta ozbiljna?

Groznica kod male dece nije preterano ozbiljna stvar, ali ponekad može da bude opasna i da preraste u bolest. Vodite računa o sledećih pet simptoma koji mogu da dovedu do ozbiljnijih posledica kada su praćeni groznicom:2011-10-09.  | 

Koksaki virus

Koksaki virusKasno leto ili rana jesen... Još uvek nije sezona prehlada i gripa, ali dete je bolesno. Uzmite u obzir koksaki virus. Iako je veoma čest uzrok infekcija kod dece, posvećuje mu se malo pažnje. Glavni je krivac kada roditelji napuste lekarsku ordinaciju, a ne znaju koju bolest ima njihovo dete.2010-09-29.  | 

Vrtić, ispit za imunitet

Vrtić, ispit za imunitetJaslice i vrtić za mnoge roditelje su sinonim za često pobolevanje mališana, visoke temperature i neminovno odsustvo s posla. Tačno je da boravak u kolektivu prate razne infekcije, ali treba znati da u prve tri godine života dete i bez toga godišnje ima prosečno četiri do šest infekcija gornjih disajnih puteva. Njihova učestalost se smanjuje sa odrastanjem, kaže za „Baby planetu“ stručni saradnik dr  Danijela Milosavljević2010-12-08.  | 

Povrede kolena – zglobna hrskavica

Koji su tipovi povrede kolena?

Povrede kolena – zglobna hrskavicaU kolenu postoji nekoliko struktura: kolateralni ligamenti, meniskus, ukršteni ligamenti i zglobna hrskavica.

Ukoliko postoji povreda kolena, vrlo je moguće da je više struktura istovremeno povređeno.2011-04-14.  | 

Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS