MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-20. Deca i krađa

Deca i krađaVeoma je uobičajeno za decu mlađu od šest godina da kradu jer još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest o ličnoj svojini. Zapravo, pre pete, šeste godine, dečiji pogled na svet je poprilično egocentričan i svodi se na „ono što hoću, to ima da dobijem“. To znači da ako želi igračku drugog deteta, samo će posegnuti za njom i uzeti je. Pošto su deca mala da bi razumela da ono što rade nije lepo, na roditeljima je i drugim odraslim osobama da ih nauče o privatnom vlasništvu, posedovanju, pozajmljivanju i krađi. Pošto napune šest godina, trebalo bi da znaju da se ne sme krasti. Ako se u tom dobu desi krađa, roditelji moraju da otkriju zašto dete krade i shodno tome ga disciplinuju kako bi ga podsetili da nije lepo krasti.

Mala deca i krađa

Deca i krađaMala deca kradu jer prosto žele tu stvar i ne znaju kako drugačije da je dobiju. Može uzeti drugaru plišanu igračku ili igračku u prodavnici samo zato što mu je zapala za oko. Kada se tako nešto desi roditelji treba da zapamte da mala deca ne znaju za drugačije. Nemaju predstavu o privatnom vlasništvu ili da određena stvar pripada nekom drugom te je razumnije da mu objasne i nauče ga umesto da ga kazne. Podsećajte ga da stvari pripadaju nekome „Ivan ima mnogo slatkog medu. Hajde da ga pitamo da li smemo da se igramo sa njegovim medom.“ Tako će početi da shvata koncept vlasništva i pozajmljivanja. Kada se desi da dete donese kući nešto što nije njegovo, recite mu nešto nalik sledećem „To je Ivanov meda i nedostajaće mu. Nije lepo što si ga uzeo/la bez njegove dozvole.“ Ovi razgovori treba da budu kratki i prosti kako bi dete razumelo suštinu.

Druga deca i krađa

Deca iznad 6 godina treba da razumeju da ne treba krasti, nije lepo i ne sme se, ali mnoga to čine. Postoji mnogo razloga: popustili su pod pritiskom vršnjaka, nemaju novca da kupe šta žele, videli su starije kako to rade, nikada ih roditelji nisu disciplinovali povodom krađa ili imaju skriveni mentalni ili emotivni problem koji ih tera na ovakvo ponašanje. Kada starije dete krade, roditelji treba da porazgovaraju sa njim zašto to radi. Ako se pozabavite problemom, veća je verovatnoća da se neće opet ponoviti. Ipak, roditelji treba da disciplinuju stariju decu svaki put kada nešto ukradu kako bi dobro zapamtila da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati.

Disciplina

Kako roditelj disciplinuje dete kada nešto ukrade je lična stvar, ali svaka metoda treba da ima za cilj da nauči da se to ne sme i ne valja raditi. Ukoliko je izvinjenje jedna od metoda povedite računa jer se deca često neiskreno izvinjavaju. Ukoliko dete uporno krade i Vi ne možete ništa da učinite po tom pitanju, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje i on će odrediti šta učiniti da se takvo ponašanje zaustavi.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-09.  | 

Pomozite detetu da stekne prijatelje

Pomozite detetu da stekne prijateljeDrugovi i drugarice su veoma bitan segment u detetovom odrastanju i zdravlju. Druženje sa prijateljima pomaže da deca nauče o odnosima sa drugim ljudima, kompromisu, socijalnim normama, donošenju odluka i još puno toga. Ako ima prijatelje oko sebe, detetu će se podići samopouzdanje, imaće motivaciju da učestvuje u školskim i vanškolskim aktivnostima, razviće veći osećaj za svoje talente, veštine i ličnost. Iako druženje donosi samo korist, nije svakom detetu lako sklopiti prijateljstvo. Ukoliko Vaše dete ima taj problem, moći ćete da mu pomognete tako što ćete razgovarati o prijateljstvima, prepoznati prepreke u izgradnji istih, diskutovati o potencijalnim drugarima i nameštati socijalne situacije.2010-10-27.  | 

Izlivi besa u javnosti

Izlivi besa u javnostiDečji izlivi besa su način da se oslobode nagomilane frustracije i ponekad straha koje ne mogu uvek da objasne rečima. Nemaju ih sva deca i ne ispoljavaju se kod svih na isti način, ali plač, vrištanje pa čak i udaranje, šutiranje ili bacanje stvari su zajednički i nimalo neuobičajeni . Javni izlivi besa mogu biti ponižavajući za roditelje i za decu školskog uzrasta koja se previše uzbude i izgube kontrolu pred odraslima i vršnjacima.2011-01-17.  | 

Naučite dete samokontroli

Naučite dete samokontroliKada dete počne da se ponaša van sebe u punom marketu, ili za vreme porodičnog prazničnog okupljanja, pa i kod kuće dok ste sami, to zna biti zaista frustrirajuće. Ali, roditelji mogu decu naučiti samokontroli i načinu da odgovore situaciji, a da se ne vode čistim impulsima.

Učenje samokontole je jedan od najbitnijih procesa u detinjstvu jer je to jedna od najbitnijih veština kasnije u životu.2011-04-10.  | 

Oduzimanje privilegija

Oduzimanje privilegijaMnogi roditelji kao metodu disciplinovanja biraju oduzimanje privilegija koje su deca uživala. Teoretski, to bi trebalo da ih nauči posledicama njihovih postupaka, ali u praksi se često pretvori u oblik kazne koji ne ukazuje deci kako se bolje mogu ponašati. U stvari, ova metoda se često zloupotrebljava i vraća se kao bumerang roditeljima koji oduzmu previše privilegija, liše decu istih na duže vreme ili se previše često služe ovim oblikom kažnjavanja.2010-10-19.  | 

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?

Kako reagovati kada se druga deca neprikladno ponašaju?Dovoljno je teško izaći na kraj sa jednim detetom i njegovim neprimerenim ponašanjem, ali kada su deca u grupi, ružno ponašanje se širi poput požara. Imajući pod kontrolom decu koja prisustvuju ružnom ponašanju, ne samo da stajete na put frustraciji koja sledi već im pomažete da se ubuduće klone osoba koje se ne ponašaju kako. Fizičko odvajanje dece, razgovor o lošem ponašanju i incidentu, odvraćanje pažnje mogu pomoći deci da ostanu jaka i ne podlegnu lošem uticaju drugih.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS