MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-20. Deca i krađa

Deca i krađaVeoma je uobičajeno za decu mlađu od šest godina da kradu jer još uvek nemaju dovoljno razvijenu svest o ličnoj svojini. Zapravo, pre pete, šeste godine, dečiji pogled na svet je poprilično egocentričan i svodi se na „ono što hoću, to ima da dobijem“. To znači da ako želi igračku drugog deteta, samo će posegnuti za njom i uzeti je. Pošto su deca mala da bi razumela da ono što rade nije lepo, na roditeljima je i drugim odraslim osobama da ih nauče o privatnom vlasništvu, posedovanju, pozajmljivanju i krađi. Pošto napune šest godina, trebalo bi da znaju da se ne sme krasti. Ako se u tom dobu desi krađa, roditelji moraju da otkriju zašto dete krade i shodno tome ga disciplinuju kako bi ga podsetili da nije lepo krasti.

Mala deca i krađa

Deca i krađaMala deca kradu jer prosto žele tu stvar i ne znaju kako drugačije da je dobiju. Može uzeti drugaru plišanu igračku ili igračku u prodavnici samo zato što mu je zapala za oko. Kada se tako nešto desi roditelji treba da zapamte da mala deca ne znaju za drugačije. Nemaju predstavu o privatnom vlasništvu ili da određena stvar pripada nekom drugom te je razumnije da mu objasne i nauče ga umesto da ga kazne. Podsećajte ga da stvari pripadaju nekome „Ivan ima mnogo slatkog medu. Hajde da ga pitamo da li smemo da se igramo sa njegovim medom.“ Tako će početi da shvata koncept vlasništva i pozajmljivanja. Kada se desi da dete donese kući nešto što nije njegovo, recite mu nešto nalik sledećem „To je Ivanov meda i nedostajaće mu. Nije lepo što si ga uzeo/la bez njegove dozvole.“ Ovi razgovori treba da budu kratki i prosti kako bi dete razumelo suštinu.

Druga deca i krađa

Deca iznad 6 godina treba da razumeju da ne treba krasti, nije lepo i ne sme se, ali mnoga to čine. Postoji mnogo razloga: popustili su pod pritiskom vršnjaka, nemaju novca da kupe šta žele, videli su starije kako to rade, nikada ih roditelji nisu disciplinovali povodom krađa ili imaju skriveni mentalni ili emotivni problem koji ih tera na ovakvo ponašanje. Kada starije dete krade, roditelji treba da porazgovaraju sa njim zašto to radi. Ako se pozabavite problemom, veća je verovatnoća da se neće opet ponoviti. Ipak, roditelji treba da disciplinuju stariju decu svaki put kada nešto ukradu kako bi dobro zapamtila da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se neće tolerisati.

Disciplina

Kako roditelj disciplinuje dete kada nešto ukrade je lična stvar, ali svaka metoda treba da ima za cilj da nauči da se to ne sme i ne valja raditi. Ukoliko je izvinjenje jedna od metoda povedite računa jer se deca često neiskreno izvinjavaju. Ukoliko dete uporno krade i Vi ne možete ništa da učinite po tom pitanju, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje i on će odrediti šta učiniti da se takvo ponašanje zaustavi.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-22.  | 

Objasnite detetu šta očekujete od njega

Objasnite detetu šta očekujete od njegaMa koliko primamljivo zvučalo „jer sam ti tako rekla“, nije pošteno tražiti od deteta da nešto uradi, a da mu ne objasnite zašto želite da sledi Vaša uputstva. Iskoristite svaku priliku da porazgovarate sa njim o svojim očekivanjima prilagođenim njegovom uzrastu. Objasnite razloge, a razgovor završite pozitivnim tonom.2011-01-17.  | 

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresom

Pomozite deci da nauče kako da se nose sa stresomDetinjstvo se odraslima čini kao bezbrižno doba. Ali deca ipak osećaju i prolaze kroz stresne situacije. Škola i društveni život mogu stvoriti pritisak sa kojim se dete teško bori. Iako želite, ne možete ga sačuvati od stresa, ali mu možete pomoći da nauči nositi se sa istim i rešavati svakodnevne probleme.2011-08-13.  | 

Kažnjavanje dece

Kažnjavanje deceKažnjavanje je disciplinska tehnika koju roditelji najčešće koriste u vaspitavanju dece koja idu u školu. Iako se decenijama uveliko koristi, mnogi nisu upoznati sa detaljima tehnike. Iako se metoda kažnjavanja menja po potrebi od strane roditelja, postoje osnovne informacije koje svako treba da zna.2011-01-28.  | 

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?

Šta možete učiniti da pripremite svoje dete za dolazak bebe? Kako da prihvati svoju seku ili batu?

Kako pripremiti starije dete za dolazak bebe?Ukoliko je dete malo, nije potrebna kompletna priprema, ali postoji dosta toga što  možete učiniti. Vodite ga u posetu kod prijatelja ili rođaka koji imaju bebu, čitajte mu knjige o dolasku beba na svet, recite mu da je u maminom stomaku nova beba, koja će mu biti bata ili seka i pokažite mu „sliku“ bebe ukoliko ste skorije bili na ultrazvuku.2010-10-20.  | 

Kada detetovi prijatelji postanu neprijatelji

Kada detetovi prijatelji postanu neprijateljiOno što najviše obraduje svakog roditelja je kada dete stekne nove prijatelje i ništa ga više ne rastuži nego kada prijatelj postane neprijatelj. Izgleda kao da se ova promena dešava u trenutku, ali obično nije tako. Postoje načini pomoću kojih roditelji mogu da opaze koji prijatelji se mogu pretvoriti u neprijatelje, kao i načini da pomognu svojim mališanima da što lakše podnesu svađe sa drugovima. Razgovor o završetku drugarastva i o tome kako treba da vole svoje neprijatelje pomaže deci da izađu na kraj sa teškom situacijom.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS