MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-11-11. Kako da zadobijete poštovanje dece?

Kako da zadobijete poštovanje dece?Svi roditelji žele da ih deca poštoju, ali pravo poštovanje se dobija vremenom. Deca vole svoje roditelje i voleće ih čitavog života iako ih preterano ne poštuju. Imati ljubav i poštovanje je savršena kombinacija za koju se vredi boriti. Da bi zaradili poštovanje dece, roditelji treba da zapamte samo par stvari.

Šta je vredno poštovanja?

Kako da zadobijete poštovanje dece?Da bi bili poštovani, roditelji najpre treba da razmisle šta oni poštuju kod drugih. Mnogi od nas su dovoljno srećni što poznaju nekoliko ljudi koje istinski poštuju. Tipično je da svi oni imaju nekoliko zajedničkoh osobina i slično se ponašaju što tera druge da se ugledaju na njih. Poštovanje se ne dobija novcem ili statusom već unutrašnjom sposobnošću da se prave zdravorazumske odluke i živi na način koji ne povređuje sebe ni druge.

Poštujte druge

Roditelji koji poštuju svoju decu će verovatno zadobiti njihovo poštovanje za uzvrat. Deca govore kako žele roditelje koji im sve dopuštaju, a u stvari ono što žele jesu roditelji koji brinu o njima i zbog toga uvode i pridržavaju se kućnih pravila. Veoma je bitno na koji način se predstavljaju pravila i kako roditelji tretiraju neizbežne greške dece. Vikanje, udaranje i omalovažavanje može primorati decu da se ponašaju po pravilima, ali ne iz poštovanja već iz straha. Roditelji čvrstog stava, koji su s druge strane brižni i pokazuju ljubav će naučiti svoju decu da se slično ponašaju i zadobiće njihovo poštovanje.

Oblici ponašanja kojima se zadobija poštovanje

Deca se ugledaju na roditelje i samim tim pokušavaju da se ponašaju kao oni. Kada roditelji pruže sliku pristojnog i odgovornog ponašanja, deca prave osnovu za ponašanje osobe koja žele da postanu. Potrebno je da detetu pružite pozitivne primere, a neke od ideja su:

- Budite fini prema ljudima i kad god možete pomozite im.
- Budite ispravni i pravedni kako prema deci tako i prema ostalima.
- Nikada ne očekujte više od drugog nego što očekujete od sebe.
- Budite pošteni i iskreni, ali nikada brutalno pošteni i iskreni.
- Učinite ono što je na Vama- u stvari učinite i više od toga.
- Priznajte kada pogrešite i zatražite oproštaj.
- Budite umereni u svemu.

Budite dostupni

Više od svega deca žele da znaju koliko su bitna roditeljima. Iako im uvek možete govoriti, mnogo se veći utisak ostavlja kada to i pokažete. Deca prosto cvetaju kada im poklonite dosta pažnje i vremena, a postavljanje porodice kao glavni prioritet je odličan način da im pokažete koliko ih volite. Njima je takođe potreban vodič te je bitno da im roditelji uvek budu blizu i dostupni. Deca, tokom odrastanja, neće uvek ceniti sve što činite za njih, ali ako ste im uvek dostupni i odnosite se prema njima sa puno ljubavi i poštovanja, odgajićete decu koja će Vas krajnje voleti i poštovati.

Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-26.  | 

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!

Uhvatite dete na delu ... dok radi nešto dobro!Verovali ili ne, svako dete – čak i najrazmaženije – uradi nešto dobro tokom dana. Doduše, kod neke dece je to teško uvideti, ali kao brižni roditelji puni ljubavi, moramo se potruditi da pronađemo.2011-04-20.  | 

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školi

Problemi sa sklapanjem prijateljstva u osnovnoj školiKada deca pođu u školu još uvek su mala i naviknuta na mnogo pažnje od strane roditelja ili braće i sestara. Verovatno ste ih ostavljali u jaslicama, obdaništu ili predškoskoj ustanovi kako bi im pomogli u socijalizaciji.2011-06-22.  | 

Naučite dete da se lepo ponaša za stolom

Naučite dete da se lepo ponaša za stolomDovoljno je teško spremiti obrok na vreme, okupiti sve članove porodice za istim stolom bez da razmišljate o manirima. U stvari, mnogo puta će Vam predstavljati dodatnu brigu jer, na kraju krajeva, dete jede kod kuće tako da maniri i nisu mnogo bitni.

Ali, dete neće uvek jesti kod kuće! Uskoro će jesti u školi, poželećete da porodično odete u restoran na ručak ili ćete otići na odmor koji podrazumeva da ćete skoro uvek jesti napolju. Podsticanje lepih manira za stolom sada, će smanjiti tenziju i prepiranje kasnije.2011-01-18.  | 

Pomozite deci da savladaju brige

Pomozite deci da savladaju brigeDeca ne moraju da plaćaju račune, spremaju ručak, brinu o kolima, ali isto kao odrasli imaju dnevni udeo u stvarima koje se ne odigravaju lagano. Ako se frustracije i razočaranja nagomilaju, dete može početi da brine.

Prirodno je da deca brinu s vremena na vreme i zbog razlika u ličnosti i temperamentu, neka deca brinu više od druge i obratno. Srećom, roditelji su tu da pomognu detetu da savlada brige i s lakoćom izađe na kraj sa svakodnevnim problemima. Deca koja ovladaju ovim veštinama, razvijaju osećaj sigurnosti i optimizma koji će im pomoći da savladaju sve promene u životu, bilo velike ili male.2011-06-19.  | 

Pohlepna deca

Pohlepna decaVaše dete želi da mu svašta kupite kada ste u nekoj radnji, od slatkiša preko igračaka do objekata koje nikako ne može da iskoristi? Kako sprečiti takvo ponašanje?

Moljakanje da se kupi sve što se vidi je bez sumnje nešto što može da pomeri svaki živac roditelju. Ali, nemojte previše brinuti je je takvo ponašanje normalno za decu uzrasta tri do pet godina, a ne pokazatelj da odgajate pohlepno dete. Mališanima je jednostavno veoma teško da kontrolišu svoje želje i impulse, da ne pominjemo razumevanje koncepta odloženog zadovoljstva. (Nekada je i odraslima teško.) Rezultat: Oni vide, hoće, mole. Kako se izboriti sa stalnim moljakanjem mališana da mu se kupi sve što poželi, a da drugi ne pomisle da je sebično.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS