MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-02. Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.

Opasno ponašanje

SamopovređivanjeMnoga deca i tinejdžeri učestvuju u visoko rizičnim i opasnim aktivnostima, ali se ne karakteriše svaka kao sklonost ka povredama. Korišćenje droga i konzumiranje alkohola, problemi u ishrani, nepromišljeno upravljanje automobilom i upražnjavanje nesigurnog seksa su sve visoko rizični vidovi ponašanja adolescenata, ali se ne smatraju samopovređujućim.

Pravi incidenti samopovređivanja su sledeći:
- dete se seče
- namerno se izgori ili opari
- grebe se noktima ili nekim drugim predmetima
- namerno udara o razne predmete
- samo sebi lomi kosti
- vuče se za kosu
- guta predmete ili pije otrovnu tečnost

Pokušajte da se nosite sa situacijom

Deca i tinejdžeri koji sebi nanose povrede kažu da to rade jer žele da otklone osećaje nervoze ili druge duševne bolove. Većina tvrdi da ne želi počiniti samoubistvo već traži olakšanje, iako privremeno, od osećanja koji ih uznemiravaju. Najvećem riziku su izložena deca koju maltretiraju drugi ili čija porodica prolazi kroz težak period.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca koja se samopovređuju su često uplašena reakcije drugih te su jako tajnovita povodom svojih postupaka. Ukoliko, pak, otkriju roditeljima svoju tajnu, jako je bitno da roditelji ostanu smireni i deci ponude pomoć pri pronalaženju zdravijeg načina u borbi protiv negativnih osećanja. Vrlo je bitno da zajedno pronalazite rešenja jer se takva deca obično osećaju bespomoćnim i traže priliku da povrate kontrolu nad svojim životom. Uverite ih da su voljena i recite im da Vam uvek sve mogu reći bez bojazni da će biti osuđena.

Potražite profesionalnu pomoć

Fizičke povrede, nastale tokom samopovređivanja, treba sanirati. Ukoliko su površne, roditelji mogu pružiti prvu pomoć, a ukoliko su ozbiljnije rane potrebna je lekarska pomoć. Kada rešite problem povreda potrebno je da se pozabavite emocionalnim problemima koji su uzrok opasnog ponašanja. Savetnik, psiholog ili psihijatar mogu pružiti odgovarajuću negu, pomažući deci da bolje razumeju svoje stanje i nauče adekvatne mehanizme koji će im omogućiti da se na pravi način izbore sa problemima.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-30.  | 

Deca veoma lako poveruju u ono što im se kaže

Deca veoma lako poveruju u ono što im se kažeMala deca izuzetno veruju onome što kažu odrasli iako im se predoči očigledan dokaz za suprotno, kažu istraživači studije sprovedene na ovu temu.

Možda je iznenađujuće mnogim roditeljma, ali trogodišnjaci više veruju informacijama koje im se kažu nego onima koje im se saopšte bez reči.2011-12-02.  | 

Problemi sa snom i ishranom

Problemi sa snom i ishranomVaše dete ne jede kako treba, isuviše je izbirljivo, jede samo par određenih namirnica, a uz to malo spava i budi se noću... Zabrinuti ste za njegovo zdravlje?

Dokle god dete dobija na težini, ishrana je najmanji problem. Mnogo je bitnije da popravite njegove navike vezane za spavanje. U 5. godini, dete treba da spava 11 sati svake noći. Ako se ne naspava dovoljno, može biti agresivno, umorno tokom celog dana, lako se iznervira i ima problema sa držanjem pažnje. Ukoliko je dete umorno i razdražljivo onda mu neće prijati nijedan obrok.2009-04-09.  | 

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterka

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterkaIzbor prave osobe za ovaj posao može da bude veliko olakšanje i dragocena pomoć, ali samo pod uslovima da ste potpuno sigurni da će kod kuće biti sve u redu.

 

 2010-10-16.  | 

Preterana stidljivost kod dece

Preterana stidljivost kod deceSva deca budu stidljiva s vremena na vreme, ali neka deca su u tolikoj meri da ih takvo ponašanje sakati u socijalnim situacijama. Preterana stidljivost može loše uticati na odnos sa prijateljima ostavljajući dete samo i usamljeno sa osećajem da ne vredi ništa. Takva osećanja izazivaju određeno ponašanje koje je kao savršeno za ismejavanje i maltretiranje deteta. Načini na koje roditelji mogu pomoći jesu da na vreme prepoznaju da je stidljivost poprimila vrlo ozbiljne razmere, da pokušaju pomoći i kada uvide da stanje zahteva stručnu pomoć, obrate se psihologu.2009-08-02.  | 

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima1. Nakon što prestanete široko da povijate bebu,nemojte odmah u potpunosti da se odreknete tetra pelena, jer one su dobrodošle pri prvim pokušajima dohrane, jer njima tom prilikom možete obmotati bebu i na taj način zaštititi njenu odeću.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS