MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-02. Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.

Opasno ponašanje

SamopovređivanjeMnoga deca i tinejdžeri učestvuju u visoko rizičnim i opasnim aktivnostima, ali se ne karakteriše svaka kao sklonost ka povredama. Korišćenje droga i konzumiranje alkohola, problemi u ishrani, nepromišljeno upravljanje automobilom i upražnjavanje nesigurnog seksa su sve visoko rizični vidovi ponašanja adolescenata, ali se ne smatraju samopovređujućim.

Pravi incidenti samopovređivanja su sledeći:
- dete se seče
- namerno se izgori ili opari
- grebe se noktima ili nekim drugim predmetima
- namerno udara o razne predmete
- samo sebi lomi kosti
- vuče se za kosu
- guta predmete ili pije otrovnu tečnost

Pokušajte da se nosite sa situacijom

Deca i tinejdžeri koji sebi nanose povrede kažu da to rade jer žele da otklone osećaje nervoze ili druge duševne bolove. Većina tvrdi da ne želi počiniti samoubistvo već traži olakšanje, iako privremeno, od osećanja koji ih uznemiravaju. Najvećem riziku su izložena deca koju maltretiraju drugi ili čija porodica prolazi kroz težak period.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca koja se samopovređuju su često uplašena reakcije drugih te su jako tajnovita povodom svojih postupaka. Ukoliko, pak, otkriju roditeljima svoju tajnu, jako je bitno da roditelji ostanu smireni i deci ponude pomoć pri pronalaženju zdravijeg načina u borbi protiv negativnih osećanja. Vrlo je bitno da zajedno pronalazite rešenja jer se takva deca obično osećaju bespomoćnim i traže priliku da povrate kontrolu nad svojim životom. Uverite ih da su voljena i recite im da Vam uvek sve mogu reći bez bojazni da će biti osuđena.

Potražite profesionalnu pomoć

Fizičke povrede, nastale tokom samopovređivanja, treba sanirati. Ukoliko su površne, roditelji mogu pružiti prvu pomoć, a ukoliko su ozbiljnije rane potrebna je lekarska pomoć. Kada rešite problem povreda potrebno je da se pozabavite emocionalnim problemima koji su uzrok opasnog ponašanja. Savetnik, psiholog ili psihijatar mogu pružiti odgovarajuću negu, pomažući deci da bolje razumeju svoje stanje i nauče adekvatne mehanizme koji će im omogućiti da se na pravi način izbore sa problemima.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-04-29.  | 

Četvorogodišnje dete neće da spava u svom krevetu

Četvorogodišnje dete neće da spava u svom krevetuPrelazak iz porodičnog kreveta u svoj, u svoju spavaću sobu, predstavlja veliki korak za dete. Ako je do sada spavalo sa Vama u porodičnom krevetu, pružili ste mu predivnu, sigurnu okolinu gde je bilo okruženo ljubavlju. Sada je potrebno da se svi odreknete stare navike i prevazićete je sa što manje muke, mada će s početka biti teško.2009-07-01.  | 

Sunce je deci prijatelj ali i neprijatelj

Sunce je deci prijatelj ali i neprijateljNežna dečija koža je tanka i lako izgori na cuncu, što detetu može da donese niz neprijatnosti i zdravstvenih problema. Zato, pre nego što dete izložite suncu, pobrinite se za kvalitetnu zaštitu njegove kože.2011-02-19.  | 

Neprijatan zadah (Halitoza)

Neprijatan zadah (Halitoza)Mnogo odraslih osoba, s vremena na vreme oseti da ima neprijatan zadah iz usta mada se smatra da četvrtina popoulacije svakodnevno pati od halitoze.

Neprijatan zadah nastaje usled razlaganja proteina u ustima koje uzrokuju bakterije. Ipak, postoji još uzroka koji pogađaju disajne puteve, jednjak i stomak i izazivaju loš zadah.2010-12-14.  | 

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?

Šta roditelji treba da pričaju deci o Deda Mrazu?Iako je Deda Mraz mitska figura, njegova kreacija je delom zasnovana na postojanju istorijske ličnosti, hrišćanina Svetog Nikole, koji je živeo u 4. veku. Njegovi roditelji su bili hrišćani, ali kada su umrli nisu mu ostavili ništa u nasledstvo te je bio siromašan. Postao je sveštenik i bio poznat po samilosti i velikodušnosti. Pričalo se da je anonimno davao poklone. Bacao je ljudima kese novca ispred vrata (ili kroz dimnjak) pod okriljem noći kako ga niko ne bi primetio.2009-04-12.  | 

Bezbedna sredina

Bezbedna sredina za malisanePotrebno je da roditelji stvore bezbednu sredinu za njihovog mališana.

- Ako dete spava u maminom i tatinom krevetu i ostavljate ga samog tokom dana, najbolje je da stavite pored kreveta stolice, a na pod jastuke. Ako dete slučajno padne, neće se povrediti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS