MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-02. Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.

Opasno ponašanje

SamopovređivanjeMnoga deca i tinejdžeri učestvuju u visoko rizičnim i opasnim aktivnostima, ali se ne karakteriše svaka kao sklonost ka povredama. Korišćenje droga i konzumiranje alkohola, problemi u ishrani, nepromišljeno upravljanje automobilom i upražnjavanje nesigurnog seksa su sve visoko rizični vidovi ponašanja adolescenata, ali se ne smatraju samopovređujućim.

Pravi incidenti samopovređivanja su sledeći:
- dete se seče
- namerno se izgori ili opari
- grebe se noktima ili nekim drugim predmetima
- namerno udara o razne predmete
- samo sebi lomi kosti
- vuče se za kosu
- guta predmete ili pije otrovnu tečnost

Pokušajte da se nosite sa situacijom

Deca i tinejdžeri koji sebi nanose povrede kažu da to rade jer žele da otklone osećaje nervoze ili druge duševne bolove. Većina tvrdi da ne želi počiniti samoubistvo već traži olakšanje, iako privremeno, od osećanja koji ih uznemiravaju. Najvećem riziku su izložena deca koju maltretiraju drugi ili čija porodica prolazi kroz težak period.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca koja se samopovređuju su često uplašena reakcije drugih te su jako tajnovita povodom svojih postupaka. Ukoliko, pak, otkriju roditeljima svoju tajnu, jako je bitno da roditelji ostanu smireni i deci ponude pomoć pri pronalaženju zdravijeg načina u borbi protiv negativnih osećanja. Vrlo je bitno da zajedno pronalazite rešenja jer se takva deca obično osećaju bespomoćnim i traže priliku da povrate kontrolu nad svojim životom. Uverite ih da su voljena i recite im da Vam uvek sve mogu reći bez bojazni da će biti osuđena.

Potražite profesionalnu pomoć

Fizičke povrede, nastale tokom samopovređivanja, treba sanirati. Ukoliko su površne, roditelji mogu pružiti prvu pomoć, a ukoliko su ozbiljnije rane potrebna je lekarska pomoć. Kada rešite problem povreda potrebno je da se pozabavite emocionalnim problemima koji su uzrok opasnog ponašanja. Savetnik, psiholog ili psihijatar mogu pružiti odgovarajuću negu, pomažući deci da bolje razumeju svoje stanje i nauče adekvatne mehanizme koji će im omogućiti da se na pravi način izbore sa problemima.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-08-22.  | 

Mamina lukavstva II deo

Neće ništa da jede
Mamina lukavstva II deoIma situacija kada dete okreće nosić od svega što mu mama ponudi da jede i ako je, u stvari, gladno. Verovatno je uzbuđeno, ili naprosto proverava vaše strpljenje. Na vaš uporan zahtev da pojede makar komadić hrane, vaše mezimče može i da prevrne tanjir.2008-06-13.  | 

Cucla i Vase dete

„Laža“ i vaše deteMnoga deca koriste „lažu“ da bi se smirili dok su još mali, ali i dok su u predškolskom uzrastu. „Laža“ može da služi i kao prelazni predmet – tj. nešto što oslobađa vaše dete stresa i pomaže mu da se prilagodi novim, nepoznatim situacijama kao što je polazak u obdanište. Iako nema razloga da zabranite „lažu“ dok je vaše dete još malo, ima veoma dobrih razloga da ga ohrabrujete da je uskoro odbaci.

 2008-12-07.  | 

Smeh kod kuće

Smeh kod kućeSada je neophodno uvesti što više smeha kod kuće. Danas, deca rastu u okruženju koje je puno napetosti i stresa. Očevi su opterećeni i zauzeti svojim radom. Majke pored posla imaju i puno obaveza kod kuće. Deca to vide i osećaju. Sve te stvari u svakodnevnom životu neostavljaju prostora za humor. Koji je neophodan za detedov normalan rast i razvoj.2009-05-06.  | 

15 saveta za smanjenje bljuckanja

15 saveta za smanjenje bljuckanja1. Dojenje je odlična prevencija, dojene bebe manje bljuckaju.

2. Budite pažljivi dok beba potpuno ne završi sa obrokom, ne prekidajte dojenje da biste promenili dojku, jer to ponekad može da izazove bljuckanje.

3. Položaj na levom boku, dokazano redukuje bljuckanje (refluks), kao i položaj na trbuhu, ali ovaj se položaj savetuje samo kada je beba budna i pod nadzorom.2010-12-07.  | 

Seksualno zlostavljanje

Seksualno zlostavljanjeSeksualno zlostavljanje podrazumeva svaku aktivnost sa detetom zarad seksualnog zadovoljenja odrasle osobe ili starijeg deteta (straijeg od 4 godine). Snažna potreba dece za ljubavlju i pažnjom od starijih ih čini ranjivim. Odrasli i starija deca imaju ogromnu moć u dečijim životima. Zloupotreba te moći (i detetovog poverenja) je ono što uzrokuje najveću štetu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS