MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-02. Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.

Opasno ponašanje

SamopovređivanjeMnoga deca i tinejdžeri učestvuju u visoko rizičnim i opasnim aktivnostima, ali se ne karakteriše svaka kao sklonost ka povredama. Korišćenje droga i konzumiranje alkohola, problemi u ishrani, nepromišljeno upravljanje automobilom i upražnjavanje nesigurnog seksa su sve visoko rizični vidovi ponašanja adolescenata, ali se ne smatraju samopovređujućim.

Pravi incidenti samopovređivanja su sledeći:
- dete se seče
- namerno se izgori ili opari
- grebe se noktima ili nekim drugim predmetima
- namerno udara o razne predmete
- samo sebi lomi kosti
- vuče se za kosu
- guta predmete ili pije otrovnu tečnost

Pokušajte da se nosite sa situacijom

Deca i tinejdžeri koji sebi nanose povrede kažu da to rade jer žele da otklone osećaje nervoze ili druge duševne bolove. Većina tvrdi da ne želi počiniti samoubistvo već traži olakšanje, iako privremeno, od osećanja koji ih uznemiravaju. Najvećem riziku su izložena deca koju maltretiraju drugi ili čija porodica prolazi kroz težak period.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca koja se samopovređuju su često uplašena reakcije drugih te su jako tajnovita povodom svojih postupaka. Ukoliko, pak, otkriju roditeljima svoju tajnu, jako je bitno da roditelji ostanu smireni i deci ponude pomoć pri pronalaženju zdravijeg načina u borbi protiv negativnih osećanja. Vrlo je bitno da zajedno pronalazite rešenja jer se takva deca obično osećaju bespomoćnim i traže priliku da povrate kontrolu nad svojim životom. Uverite ih da su voljena i recite im da Vam uvek sve mogu reći bez bojazni da će biti osuđena.

Potražite profesionalnu pomoć

Fizičke povrede, nastale tokom samopovređivanja, treba sanirati. Ukoliko su površne, roditelji mogu pružiti prvu pomoć, a ukoliko su ozbiljnije rane potrebna je lekarska pomoć. Kada rešite problem povreda potrebno je da se pozabavite emocionalnim problemima koji su uzrok opasnog ponašanja. Savetnik, psiholog ili psihijatar mogu pružiti odgovarajuću negu, pomažući deci da bolje razumeju svoje stanje i nauče adekvatne mehanizme koji će im omogućiti da se na pravi način izbore sa problemima.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-17.  | 

Igranje u snegu

Igranje u sneguDeca obožavaju igranje u snegu, a nama odraslima se skoro uvek smrznu noge. Bukvalno. Ne mora uvek biti tako. Nikada nije kasno imati srećno detinjstvo. Sledeći sneg iskoristite da budete kreativni, kako Vi tako i Vaša deca.

Figure od snega i ledeni zamkovi su ekvivalent peščanim zamkovima. Od peska i snega se mogu napraviti divna umetnička dela.2010-12-05.  | 

Crna čokolada leči dijareju?

Crna čokolada leči dijareju?Medicinska upotreba kakaoa u lečenju dečije dijareje i ostalih problemna sa crevima je bila česta među Majama i Astecima. Evropljani su počeli da pišu o ovome negde oko 1500., ali je praksa verovatno mnogo starija. Danas, u 21. veku se pojavila studija koja nudi naučna objašnjenja za ovu vrstu leka. Dijareja i dehidratacija su veliki problem na globalnom nivou. Godišnje od dijareje umre oko 2,5 miliona dece, najviše u zemljama u razvoju.2009-05-06.  | 

15 saveta za smanjenje bljuckanja

15 saveta za smanjenje bljuckanja1. Dojenje je odlična prevencija, dojene bebe manje bljuckaju.

2. Budite pažljivi dok beba potpuno ne završi sa obrokom, ne prekidajte dojenje da biste promenili dojku, jer to ponekad može da izazove bljuckanje.

3. Položaj na levom boku, dokazano redukuje bljuckanje (refluks), kao i položaj na trbuhu, ali ovaj se položaj savetuje samo kada je beba budna i pod nadzorom.2010-11-02.  | 

Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.2011-05-29.  | 

Zašto bebe vole ogledala?

Zašto bebe vole ogledala?U šta naovorođenče najviše voli da gleda? Igračku? Ne. Geometrijski oblik? Zapravo ne. Ono što najviše voli je ljudsko lice. Nije izbirljiva čije lice je u pitanju, te, zgrabite ogledalo i dopustite joj da zuri u svoje. Evo jednog vida zabave koji pomaže u njenom razvoju.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS