MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-11-02. Samopovređivanje

SamopovređivanjeSamopovređivanje je oblik ponašanja koji je najteže razumeti, ali mnoga deca ga praktikuju – seku se, prave opekotine, vuku za kosu ili truju. Pomoć je dostupna, ali pošto su deca tajnovita po tom pitanju može proći izvestan vremenski period pre nego što roditelji otkriju da je potrebna intervencija.

Opasno ponašanje

SamopovređivanjeMnoga deca i tinejdžeri učestvuju u visoko rizičnim i opasnim aktivnostima, ali se ne karakteriše svaka kao sklonost ka povredama. Korišćenje droga i konzumiranje alkohola, problemi u ishrani, nepromišljeno upravljanje automobilom i upražnjavanje nesigurnog seksa su sve visoko rizični vidovi ponašanja adolescenata, ali se ne smatraju samopovređujućim.

Pravi incidenti samopovređivanja su sledeći:
- dete se seče
- namerno se izgori ili opari
- grebe se noktima ili nekim drugim predmetima
- namerno udara o razne predmete
- samo sebi lomi kosti
- vuče se za kosu
- guta predmete ili pije otrovnu tečnost

Pokušajte da se nosite sa situacijom

Deca i tinejdžeri koji sebi nanose povrede kažu da to rade jer žele da otklone osećaje nervoze ili druge duševne bolove. Većina tvrdi da ne želi počiniti samoubistvo već traži olakšanje, iako privremeno, od osećanja koji ih uznemiravaju. Najvećem riziku su izložena deca koju maltretiraju drugi ili čija porodica prolazi kroz težak period.

Kako roditelji mogu pomoći?

Deca koja se samopovređuju su često uplašena reakcije drugih te su jako tajnovita povodom svojih postupaka. Ukoliko, pak, otkriju roditeljima svoju tajnu, jako je bitno da roditelji ostanu smireni i deci ponude pomoć pri pronalaženju zdravijeg načina u borbi protiv negativnih osećanja. Vrlo je bitno da zajedno pronalazite rešenja jer se takva deca obično osećaju bespomoćnim i traže priliku da povrate kontrolu nad svojim životom. Uverite ih da su voljena i recite im da Vam uvek sve mogu reći bez bojazni da će biti osuđena.

Potražite profesionalnu pomoć

Fizičke povrede, nastale tokom samopovređivanja, treba sanirati. Ukoliko su površne, roditelji mogu pružiti prvu pomoć, a ukoliko su ozbiljnije rane potrebna je lekarska pomoć. Kada rešite problem povreda potrebno je da se pozabavite emocionalnim problemima koji su uzrok opasnog ponašanja. Savetnik, psiholog ili psihijatar mogu pružiti odgovarajuću negu, pomažući deci da bolje razumeju svoje stanje i nauče adekvatne mehanizme koji će im omogućiti da se na pravi način izbore sa problemima.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-06-03.  | 

Verovali ili ne!

Verovali ili ne!Narodni običaji i verovanja o trudnoći, majkama i bebama...

O trudnicama
Za trudnicu su vezani mnogi narodni običaji i verovanja.

- Kada se žena tri večeri uzastopno pomokri na sekiru i sva tri jutra sekira bude zarđala, veruje se da je žena ostala u drugom stanju.
- Nije dobro da se trudnica kreća noću, da je ne bi pratile nečiste sile.
- Ne sme da izbacuje pepeo iz kuće.
- Trudnici treba udovoljiti na svaki zahtev u vezi sa hranom ili pićem jer ona hrani, kako kažu, dve duše.2010-09-06.  | 

Strah od predškolskog

Strah od predškolskogNeka deca bez problema prihvataju predškolsko. Nekima je potrebno vreme, ali najbitnije je da pustite svoje dete da se polako prilagodi novonastaloj situaciji. Važno je da pomognete detetu da se oslobodi svih strahova ukoliko ih ima.

Četvorogodišnje dete koje voli druženje i nije preterano vezano za roditelje odmah prihvata predškolsko bez ikakvog objašnjenja o kakvoj je ustanovi reč. Ipak, kod trogodišnjeg deteta može biti skroz suprotno jer je ono i dalje dosta privrženo roditeljima.2011-11-15.  | 

Putovati javnim prevozom

Putovati javnim prevozomDok se u prošlosti smatralo da javni prevoz nije pogodan za bebe, u nadi da ohrabre i izvuku ljude iz njihovih automobila, zastupnici prevoza vozom i autobusom su napravili pomake. Mnogi su počeli da prave izmene na  svojim vozilima i u uslugama kako bi bile prihvatljivije ljudima sa decom.2008-12-25.  | 

Pismo od Deda Mraza

Pismo od Deda Mraza Postoji puno načina kako možete da se zabavite vi i vaše dete za vreme novogodišnjih praznika. Da potstaknete detetovu maštu. Na primer da dete piše ili crta Deda Mrazu pismo, šta želi da dobije, jer je bilo dobro u protekloj godini. Koje će te vi „poslati“, a Deda Mraz „odgovoriti“ sa severnog pola. Evo jednog „Deda Mrazovog pisma upućenog“ devojčici od 4. godine i njenom malom bratu.

 2010-12-15.  | 

Bebina koža je zimi suva i svrbi

Bebina koža je zimi suva i svrbiToplota može dodatno da isuši bebinu kožu – to joj je najmanje potrebno, posebno ukoliko već ima ekcem što je slučaj kod 10% beba. Nekoliko mera opreza može sprečiti isušivanje kože.

Ograničite kupke na 10 minuta i koristite mlaku vodu. Sapun može iritirati kožu te je bolje koristiti blaga antialergijska sredstva bez boje i mirisa. Tapkanjem pokupite vodu sa bebe i onda joj stavite antialergijski losion ili kremu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS