MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-10-20. Kada detetovi prijatelji postanu neprijatelji

Kada detetovi prijatelji postanu neprijateljiOno što najviše obraduje svakog roditelja je kada dete stekne nove prijatelje i ništa ga više ne rastuži nego kada prijatelj postane neprijatelj. Izgleda kao da se ova promena dešava u trenutku, ali obično nije tako. Postoje načini pomoću kojih roditelji mogu da opaze koji prijatelji se mogu pretvoriti u neprijatelje, kao i načini da pomognu svojim mališanima da što lakše podnesu svađe sa drugovima. Razgovor o završetku drugarastva i o tome kako treba da vole svoje neprijatelje pomaže deci da izađu na kraj sa teškom situacijom.

Uočite prijatelje koji mogu postati neprijatelji

Kada detetovi prijatelji postanu neprijateljiNeki prijatelji jednostavno nisu pravo društvo za Vaše dete, a takvi su obično oni koji se često ne slažu sa detetom, udaraju ga i zavide mu. Roditelji mogu da ih uoče iz ophođenja prema drugima. Ona deca koja osuđuju drugu („Ti si tako loš/a iz matematike, mora da si glup/a.“), koriste druge („Družim se sa Marijom samo zato što nas njena mama svakog dana vodi na sladoled.“), žele da dominiraju („Ćuti! Reći ću ti zašto ne volim čokoladu i nije bitno šta ti imaš da kažeš.“) i koja uvek naređuju („Ne, nećemo igrati fudbal jer ja ne volim fudbal već ćemo samo igrati košarku.“) su loši prijatelji koji na kraju mogu postati neprijatelji.

Pomozite detetu da preboli svađu sa drugom/drugaricom

Dečja osećanja su vrlo intezivna te najbolji drugovi koji se jadanput posvađaju mogu postati najgori neprijatelji. Kada su deca mala, a nikada pre se nisu posvađala ni sa kim, jedna svađa se može učiniti kao kraj daljeg druženja. Razgovarajte sa detetom o prepirci i objasnite mu da svako prijateljstvo i drugarstvo nailazi na prepreke, ali da sve dođe na svoje mesto. Ukoliko mislite da je prikladno, podelite sa detetom neku svoju priču i kako ste se na kraju Vi pomirili sa svojim prijateljem. Pitajte ga kako je završio svađu i da li može bilo šta da učini kako bi pokazao drugu/drugarici da mu je i dalje stalo. Podvucite da fizički odgovori na rasprave nikada nisu u redu, bez obzira o kakvoj se raspravi ili svađi radi i da je umesto toga mnogo bolje i efektnije probleme rešavati rečima.

Razgovarajte o završetku prijateljstva

Jednako bitno kao i pomoć da dete preboli svađu je da razgovarate o prijateljstvima koja se završe. Deca koja nisu imala iskustva sa svađama ne mogu da naprave razliku između prijateljstava koja se mogu sačuvati i onih za koje je bolje da se završe. Razgovarajte o načinima na koje dete razgovara sa osobom sa kojom nije u dobrim odnosima. Spremite mu adekvatne rečenice za obe situacije – kada treba da pokuša opet i kada je bolje da se drugarstvo završi. Neka kaže nešto nalik „Izvini, ali imam puno obaveza posle škole i stvarno nemam vremena danas da vozim rolere po parku. Obećavam da drugi put hoću.“ Kada je definitivno potrebno staviti tačku na sve, može reći „Žao mi je, ali pošto si rekla Ivani koliko me je strah od makaza, ne mogu više da ti verujem, a ne mogu da budem prijatelj sa nekim kome ne verujem.“ Ovu rečenicu koristite u slučaju ako suptilniji prilazi ne funkcionišu. Postarajte se da dete razume šta znači kraj prijateljstva i da ne završi ono koje zaslužuje drugu šansu.

Naučite dete da voli svoje neprijatelje

Dešava se da bez obzira kako dete okončalo odnos sa nekim, taj neko je uporno tu i ne želi da ode. Tada počinje da ga maltretira kako fizički tako i emocionalno. Diskutujte sa svojim detetom o razlozima usled kojih se neko tako ponaša i pomozite mu da shvati šta se zapravo krije iza takvog ponašanja i zašto bi ono trebalo i dalje da bude fino prema toj osobi. Ovo ne znači da dete treba da prihvati oblike lošeg i nasilničkog ponašanja. Ponavljajte mu da takvo ophođenje nije prihvatljivo ni pod kakvim okolnostima, razmotrite druge načine i kada treba odrasli da se umešaju.

Situacija kada detetov prijatelj postane neprijatelj može biti jako teška, zbunjujuća i bolna za sve koji su umešani. Kao roditelj možete uočiti decu koja mogu postati neprijatelji i potrebno je da preduzmete određene korake po tom pitanju. Nadamo se da će Vam naši saveti biti od pomoći.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-02-18.  | 

Roditeljstvo je bitno

Roditeljstvo je bitnoVeoma je bitno kakav ste roditelj svom detetu. Iako okolina u velikoj meri utiče na dete, roditelji imaju mnogo veći uticaj na njegovo ponašanje i celokupni razvoj nego što misle. Bitno je da shvatite da, kakav tip roditelja odlučite da budete ide ruku pod ruku sa tipom osobe u kakvu će dete izrasti.2013-03-06.  | 

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?

Šta mogu učiniti roditelji da spreče dete da ujeda?Ruku na srce, uopšte nije zabavno kada je u blizini dete koje ujeda. Iako to nije neprirodno ponašanje, nije prihvatljivo kod druge dece, a posebno kod drugih roditelja. Ova briga se obično javlja kad dete pođe u predškolsko i kada je vrlo malo. Šta roditelji mogu učiniti da umanje i iskorene ovaj problem?2010-10-19.  | 

Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“2010-10-21.  | 

Problemi u ponašanju i obrazovanje

Problemi u ponašanju i obrazovanjeMnogo je slučajeva kada vaspitači i profesori po prvi put skrenu pažnju roditeljima na ponašanje deteta. Deca koju je lako omesti, koja su nevoljna ili nisu u mogućnosti da sarađuju, prave probleme ne samo predavačima već i školskim drugovima. Roditelji nemirne dece treba da sarađuju sa profesorima i dečjim psihologom kako bi osmislili plan da ona izvuku najveću dobit iz obrazovanja.2011-08-13.  | 

Kažnjavanje dece

Kažnjavanje deceKažnjavanje je disciplinska tehnika koju roditelji najčešće koriste u vaspitavanju dece koja idu u školu. Iako se decenijama uveliko koristi, mnogi nisu upoznati sa detaljima tehnike. Iako se metoda kažnjavanja menja po potrebi od strane roditelja, postoje osnovne informacije koje svako treba da zna.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS