MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje


2010-10-19. Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“

Naučite decu  izborima ponašanja

Budite model lepog ponašanjaNaučiti praviti dobre izbore u ponašanju je deo odrastanja, ali mnoga deca izvuku korist samo dok slušaju roditelje kada govore o istom. Na primer, kada roditelj kaže: „Kulturno je reći hvala posle jela“ ili „Nije lepo vikati u kući“, deca počinju da shvataju pravila pristojnog ponašanja. Ipak, treba voditi računa kod izjava kao što je „Mi u ovoj kući ne guramo ljude“ što deca mogu shvatiti kao da napolju ili u nekoj drugoj kući je taj postupak sasvim opravdan i poželjan.

Budite model lepog ponašanja

Kao dodatak priči o lepom ponašanju, roditelji treba da teže ponašati se u skladu sa tim. To podrazumeva sve – od „molim“ i „hvala“ preko sakupljanja knjiga i igrački, gašenja svetla kada napustite sobu do nepsovanja. Pravila lepog ponašanja treba praktikovati i van kuće – pridržati vrata nekome u tržnom centru, sačekti zeleno svetlo kada se prelazi ulicai strpljivo čekati u redu. Što deca više gledaju kako se njihovi roditelji prikladno ponašaju, to će im takvo ponašanje postajati normalno i najverovatnije će i sami početi da ga koriste.

Kako izgleda model neprikladnog ponašanja?

Postoje situacije kada se roditelji neprikladno ponašaju, ali niko nije savršen i to treba objasniti. Razgovarajte o tome zašto je takav vid ponašanja neželjen i šta je trebalo uraditi umesto toga. Ukoliko se roditelji ponašaju na način koji deca pokušavaju da izbegnu, kao što je psovanje, onda priznavanje problema i rešenost da se to popravi pomaže deci da uvide da su roditelji nekorektno reagovali. Jednostavno recite: „Mama neće jesti puding večeras jer je danas ostavila knjige po celoj sobi“ i na taj način ćete priznati da ste pogrešili i pokazati spremnost da ispravite svoje ponašanje što bi i dete uradilo na Vašem mestu. Kada ih učite lepom ponašanju, potrebno je da sve vreme igrate po pravilima i da se ne ponašate kao da ste „iznad zakona“. U suprotnom će samo naučiti da postoje različita pravila za svakoga, a ne da se svako ponaša na različit način.

Biti model lepog ponašanja je jako bitno za roditelje koji pokušavaju da nauče svoju decu lepom vaspitanju i kulturi. Kada se greške naprave i roditelji se neprikladno ponašaju, priznavanje greške i objašnjenje šta je loše u tome je podjednako važno.
Trenutni odeljak: Moja bebaVaspitanje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-14.  | 

Moje dete krade

Moje dete kradeVaše dete radi domaće zadatke na vreme, pomaže Vam da rasklonite sto posle jela, čak Vam pomaže oko čišćenja kuće vikendom. Da li je moguće da to isto dete krade?

Pre nego što reagujete, pomoći će Vam saznanje o tome zašto deca kradu i gde naći pomoć.2010-10-19.  | 

Budite model lepog ponašanja

Budite model lepog ponašanjaRoditelji nisu uvek svesni koliko se deca ugledaju na njih, a to se posebno odnosi na decu koja kopiraju njihovo ponašanje. Iako ne rade to sa namerom, oni uče decu kako da se ponašaju svakog trenutka, a deca uče šta se smatra prikladnim iz onoga što rade njihovi roditelji. Stoga se smatra da treba da budu model lepog ponašanja kroz svoje postupke, a ne da se pridržavaju izreke „Uradi kao što sam ti rekao/la, a ne kao što ja radim.“2011-01-23.  | 

Obrnuta psihologija

Obrnuta psihologijaČak i roditelji koji ne koriste tehnike vaspitavanja kao što su kazne odlaska u ćošak, prirodne i logične posledice, odvraćanje pažnje, malo znaju o obrnutoj psihologiji.

Koristeći ovu tehniku, u cilju da deca već jedanput završe večeru, možete reći sledeće: „Kladim se da ne možete pojesti sav taj grašak za 30 sekundi!“ Isti pristup ćete primeniti kada ih pokušavate naučiti da vraćaju igračke na mesto, „Daj meni, ja ću. Verovatno ni ne znaš kako da ih sve uklopiš u kutiju.“2010-10-21.  | 

Problemi u ponašanju i obrazovanje

Problemi u ponašanju i obrazovanjeMnogo je slučajeva kada vaspitači i profesori po prvi put skrenu pažnju roditeljima na ponašanje deteta. Deca koju je lako omesti, koja su nevoljna ili nisu u mogućnosti da sarađuju, prave probleme ne samo predavačima već i školskim drugovima. Roditelji nemirne dece treba da sarađuju sa profesorima i dečjim psihologom kako bi osmislili plan da ona izvuku najveću dobit iz obrazovanja.2011-05-05.  | 

Čemu televizija uči decu?

Čemu televizija uči decu?Šta deca mogu naučiti gledajući televiziju? Svaka televizijska stanica ima svoju vrednost. O čemu god da govori TV emisija, ona šalje jedva primetne poruke o rasi, etničkoj pripadnosti, polovima i društvenim klasama. Ove poruke su posebno bitne za decu jer se osnove za rasizam stvaraju u detinjstvu.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS