MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-10-16. Preterana stidljivost kod dece

Preterana stidljivost kod deceSva deca budu stidljiva s vremena na vreme, ali neka deca su u tolikoj meri da ih takvo ponašanje sakati u socijalnim situacijama. Preterana stidljivost može loše uticati na odnos sa prijateljima ostavljajući dete samo i usamljeno sa osećajem da ne vredi ništa. Takva osećanja izazivaju određeno ponašanje koje je kao savršeno za ismejavanje i maltretiranje deteta. Načini na koje roditelji mogu pomoći jesu da na vreme prepoznaju da je stidljivost poprimila vrlo ozbiljne razmere, da pokušaju pomoći i kada uvide da stanje zahteva stručnu pomoć, obrate se psihologu.

Kako prepoznati preteranu stidljivost?
Preterana stidljivost kod deceStidljivost sprečava decu da budu potpuno aktivna u socijalnim situacijama. Naziv preterana stidljivost je nastao jer takvo ponašanje ili u velikoj meri utiče na detetovu socijalizaciju ili utiče do te mere da dete ne može da opšti sa drugim osobama. Uobičajeni znaci su da se dete ne odvaja od roditelja ili rođaka, plače kada se nađe u nečijem društvu ili pri samoj pomisli, povraća na pomisao socijalizacije, nemogućnost da održi kontakt očima sa bilo kim drugim osim članovima porodice, veoma nizak ton glasa dok priča ili ne priča uopšte i teška anksioznost kada naiđe na novu osobu ili situaciju. Često ovi simptomi dovode do tačke da se preterano stidljivo dete samo igra ili sa veoma poznatim individuama, a da svi ostali iz njegovog okruženja to primete.

Kako je ublažiti?
Postoji mnogo stvari koje roditelji mogu uraditi da ublaže preteranu stidljivost kod dece. Neki od lakih načina su da razgovarate sa detetom koliko je zabavno imati drugove, čitate knjige o stidljivosti i sklapanju prijateljstva, udeljujete mu komplimente i hvalite ga kada pokuša nešto novo pri odnosu sa drugim ljudima. Takođe je mnogo bitno da pitate dete čega se plaši i šta utiče da se oseća neprijatno u socijalnim situacijama. Iako je veoma teško, roditelji ga mogu suočiti sa situacijama koje ga plaše. Ovo se treba raditi polako, korak po korak dok dete ne počne da se oseća prijatnije.

Preterana stidljivost i stručna pomoć
Neka deca ne reaguju na neformalnu pomoć te je u tom slučaju bolje potražiti stručnu pomoć nego dopustiti da dete bude uplašeno, frustrirano i poniženo usled sopstvene nemogućnosti da se pridruži zabavi. Razgovarajte sa lekarom, recite mu o svim detaljima stanja, kada je počelo, koliko već traje, kakve efekte ima na detetov i porodični socijalni život i šta ste Vi učinili da pomognete. Ukoliko Vas lekar uputi kod specijaliste za mentalno zdravlje, ne paničite jer će upravo ti profesionalci reći da li dete ima fobiju ili bolest i najadekvatniji su u određivanju pravog tretmana. Možda će Vam biti teško da poverujete da detetu treba ova vrsta stručne pomoći, ali ako je ne potražite na vreme samo ćete pogoršati stvari.

Preterana stidljivost može imati razarajući uticaj na detetov život, kao i život cele porodice. Da bi dete bilo zdravije i srećnije roditelji treba da prepoznaju i pokušaju da tretiraju problem, ali i da znaju kada da se obrate lekaru za stručnu pomoć.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-08-02.  | 

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima1. Nakon što prestanete široko da povijate bebu,nemojte odmah u potpunosti da se odreknete tetra pelena, jer one su dobrodošle pri prvim pokušajima dohrane, jer njima tom prilikom možete obmotati bebu i na taj način zaštititi njenu odeću.2011-06-13.  | 

Kada dečaci vole da nose haljine

Kada dečaci vole da nose haljineUkoliko primetite da Vaš dečak voli da nosi sestrine haljine, ne paničite, to je siguran znak njegove kreativnosti na delu i ozbiljan pokazatelj da je postao majstor u oblačenju. Kao što se drugi dečaci oblače u vatrogasce i super heroje, tako i Vaš sin pripada onoj manjoj grupi momčića koji vole da oblače haljine, na taj način eksperimentišu i probaju kako je to imati drugačiji karakter i ličnost. Drugi faktor: Ako dečak provodi skoro sve vreme sa Vama i starijom sestrom, onda je normalno što želi da vidi kako je Vama, kako se osećate u ženskoj garderobi, želi da Vas kopira ili ga jednostavno zbunjuje zašto se pridev „lepo“ uglavnom odnosi na žene.2009-07-14.  | 

Letnje nezgode na plaži i bazenu

Deca leti uglavnom borave na otvorenom, odakle vrebaju mnoge opasnosti. Preduzmite preventivne mere, pre nego što se desi nezgoda!2011-03-21.  | 

Morate obezbediti kuću kada dete počne da puzi ili prohoda

Morate obezbediti kuću kada dete počne da puzi ili prohodaČim dete počne da se kreće po kući, neophodno je da učinite sve što je do Vas kako bi kuća bila bezbedno mesto za njuškanje i istraživanje.

Veoma je lako spakovati i skloniti dragocene vaze ili držače za sveće, ali ako hoćemo pravo, ne možete skloniti ili podignuti wc šolju (porculanski bunar nad kojim se zamišljaju želje) ili stepenište (koje deci predstavlja zid uz koji se treba peti). Zato je nabolje rešenje da sa obezbeđivanjem kuće počnete dok je pokretljivost deteta ograničena. Uz malo manevara, sprečićete modrice i čvoruge koje prate sve prve korake. Evo područja i mesta koja prete najvećim opasnostima.2011-01-31.  | 

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijal

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijalNova studija je pokazala da biti siromašan može sprečiti dete da razvije potpuni genetski potencijal mentalne sposobnosti.

Istraživači Teksaškog univerziteta u Ostinu su ispitali 750 blizanaca koji su polagali test kognitivne sposobnosti u 10. mesecu i 2. godini života. Tokom testova od dece se tražilo da povuku konopac kako bi zazvonilo zvono, da stave tri kocke u čašu i slažu slike.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS