MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-10-16. Preterana stidljivost kod dece

Preterana stidljivost kod deceSva deca budu stidljiva s vremena na vreme, ali neka deca su u tolikoj meri da ih takvo ponašanje sakati u socijalnim situacijama. Preterana stidljivost može loše uticati na odnos sa prijateljima ostavljajući dete samo i usamljeno sa osećajem da ne vredi ništa. Takva osećanja izazivaju određeno ponašanje koje je kao savršeno za ismejavanje i maltretiranje deteta. Načini na koje roditelji mogu pomoći jesu da na vreme prepoznaju da je stidljivost poprimila vrlo ozbiljne razmere, da pokušaju pomoći i kada uvide da stanje zahteva stručnu pomoć, obrate se psihologu.

Kako prepoznati preteranu stidljivost?
Preterana stidljivost kod deceStidljivost sprečava decu da budu potpuno aktivna u socijalnim situacijama. Naziv preterana stidljivost je nastao jer takvo ponašanje ili u velikoj meri utiče na detetovu socijalizaciju ili utiče do te mere da dete ne može da opšti sa drugim osobama. Uobičajeni znaci su da se dete ne odvaja od roditelja ili rođaka, plače kada se nađe u nečijem društvu ili pri samoj pomisli, povraća na pomisao socijalizacije, nemogućnost da održi kontakt očima sa bilo kim drugim osim članovima porodice, veoma nizak ton glasa dok priča ili ne priča uopšte i teška anksioznost kada naiđe na novu osobu ili situaciju. Često ovi simptomi dovode do tačke da se preterano stidljivo dete samo igra ili sa veoma poznatim individuama, a da svi ostali iz njegovog okruženja to primete.

Kako je ublažiti?
Postoji mnogo stvari koje roditelji mogu uraditi da ublaže preteranu stidljivost kod dece. Neki od lakih načina su da razgovarate sa detetom koliko je zabavno imati drugove, čitate knjige o stidljivosti i sklapanju prijateljstva, udeljujete mu komplimente i hvalite ga kada pokuša nešto novo pri odnosu sa drugim ljudima. Takođe je mnogo bitno da pitate dete čega se plaši i šta utiče da se oseća neprijatno u socijalnim situacijama. Iako je veoma teško, roditelji ga mogu suočiti sa situacijama koje ga plaše. Ovo se treba raditi polako, korak po korak dok dete ne počne da se oseća prijatnije.

Preterana stidljivost i stručna pomoć
Neka deca ne reaguju na neformalnu pomoć te je u tom slučaju bolje potražiti stručnu pomoć nego dopustiti da dete bude uplašeno, frustrirano i poniženo usled sopstvene nemogućnosti da se pridruži zabavi. Razgovarajte sa lekarom, recite mu o svim detaljima stanja, kada je počelo, koliko već traje, kakve efekte ima na detetov i porodični socijalni život i šta ste Vi učinili da pomognete. Ukoliko Vas lekar uputi kod specijaliste za mentalno zdravlje, ne paničite jer će upravo ti profesionalci reći da li dete ima fobiju ili bolest i najadekvatniji su u određivanju pravog tretmana. Možda će Vam biti teško da poverujete da detetu treba ova vrsta stručne pomoći, ali ako je ne potražite na vreme samo ćete pogoršati stvari.

Preterana stidljivost može imati razarajući uticaj na detetov život, kao i život cele porodice. Da bi dete bilo zdravije i srećnije roditelji treba da prepoznaju i pokušaju da tretiraju problem, ali i da znaju kada da se obrate lekaru za stručnu pomoć.
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-07-14.  | 

Letnje nezgode na plaži i bazenu

Deca leti uglavnom borave na otvorenom, odakle vrebaju mnoge opasnosti. Preduzmite preventivne mere, pre nego što se desi nezgoda!2009-03-28.  | 

Putovanje sa malim detetom

Putovanje sa malim detetomPlanirate putovanje sa malim detetom? Nemojte samo u poslednjem momentu nabacati stvari u kofer i sesti na njega da biste ga lakše zatvorili. Isplanirajte na vreme šta je potrebno da ponesete. Razmislite šta je potrebno da kupite u svom mestu, a šta možete tamo kuda idete. Teško je da ne ponesete sve što koristite. Planiranje je u tom slučaju neophodno, da se ne pretovarite prtljagom, a i da ne zaboravite ono bez čega se zaista ne može. Zato, preporučuje se da napravite spisak stvari jer će te tada moći u kratkom vremenskom roku da ih spakujete, bez straha da ćete nešto zaboraviti.2012-10-11.  | 

Deca i lekovi

Deca i lekoviDeca su izložena mnogim zaraznim bolestima kroz detinjstvo.

Većina infekcija je uzrokovana virusima, koji se ne mogu tretirati antibioticima. Ali, ako se misli da je infekcija nastala kao posledica delovanja bakterija, lekar će prepisati antibiotike. Veoma je teško na osnovu samog lekarskog pregleda utvrditi da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji.2010-12-07.  | 

Mit – Temperatura je loša za dete

Mit – Temperatura je loša za deteTemperatura sama po sebi nije štetna ni opasna, i ukoliko nije previsoka (iznad 40 stepeni), jako je mala verovatnoća da će izazvati oštećenje mozga ili druge probleme. Čak i febrilne konvulzije (napadi uzrokovani temperaturom) obično nisu opasni.2009-02-06.  | 

Oh taj san!

Oh taj san!Ima li načina da bebu naučite da spava?
Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS