MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-10-14. Poremećaj prilagođavanja

Poremećaj prilagođavanjaPoremećaj prilagođavanja je prenaglašena reakcija na tešku situaciju. Kod dece u teške situacije spadaju smrt voljene osobe, razvod roditelja, odlazak u inostranstvo na školovanje ili ozbiljna bolest (njih samih ili nekoga koga vole). Ovaj tip mentalnog poremećaja je povezan sa stresom, a utiče na dečje misli, osećanja i ponašanje, što remeti svakodnevni život ne samo deteta već i cele porodice. Kod neke dece poremećaj nestaje sam od sebe, a kod neke traje duže od šest meseci i zahteva stručno lečenje.

Znaci i simptomi

Poremećaj prilagođavanjaPoremećaj prilagođavanja ima znake i simptome koji se odnose na osećanja i ponašanje. Počinju nakon teškog ili traumatičnog iskustva. Emotivni znaci i simptomi su tuga, apatija, zabrinutost, nervoza, osećaj beznadežnosti i suicidne misli. Bihejvioralni znaci i simptomi su plač, razlike u rutini spavanja, izostajanje iz škole i tuče. Ne ispoljavaju svi iste znake i simptome ili kombinacije istih.

Dijagnoza
Dijagnozu poremećaja daje stručno lice u oblasti mentalnog zdravlja. Emotivni i bihejvioralni znaci i simptomi treba da su počeli u toku tri meseca od teškog događaja, da su toliko jaki da remete svakodnevni život i da se znaci i simptomi ne popravljaju ni šest meseci nakon traume.

Tretman
Glavni tretman je savetovanje. Savetovanje se može predložiti individui ili celoj porodici. Za određenu decu se preporučuje plej terapija ili terapija igrom. U nekim situacijama se preporučuje i uzimanje lekova kako bi se izlečili simptomi poremećaja. Stručno lice koje uspostavi dijagnozu će takođe savetovati kojoj vrsti tretmana treba pribeći.

Živeti sa poremećajem prilagođavanja...
Porodica deteta ima veliki uticaj na uspeh tretmana. Pružanje ljubavi i podrške, verbalnog ohrabrenja, mogućnosti za porodične razgovore, ishrana zdravom hranom i redovno vežbanje su stvari koje može učiniti da se dete što pre oporavi. Standardno vreme odlaska u krevet i rutina spavanja su takođe jako bitni.

Poremećaj prilagođavanja se dešava kada deca treba da prođu kroz težak period dok su još mala. Tada su toliko preplavljena emocijama da u jednom trenutku postaju nesposobna da se nose sa istim. Ukoliko roditelji misle da je njihovo dete pogođeno nekim strašnim ili traumatskim događajem, da počinje pokazivati znake i simptome poremećaja, neka se odmah obrate lekaru.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2009-05-03.  | 

Posebne potrebe novorođenčadi za vitaminima

Posebne potrebe novorođenčadi za vitaminimaOptimalna ishrana donešenog novorođenčeta i odojčeta podrazumeva unos majčinog mleka ili, ako to nije moguće adaptirane formule kravljeg mleka. Majčino mleko obezbeđuje detetu sve vitamine osim vitamina D, dok u adaptiranim mlečnim formulama ima dovoljno svih vitamina, uključujući i vitamin D. Od navršenih četiri do šest meseci, deo potreba u vitaminima dete ostvaruje i ne mlečnom hranom.2010-12-20.  | 

Lekovi nisu „BOMBONE“

Lekovi nisu „BOMBONE“U zimsko vreme, kada se češće javljaju respiratorne infekcije, češće je i posezanje za lekovima bez recepta i na „svoju ruku“. Roditelji obično idu u krajnost, pa ili vode dete kod lekara i za najmanje curenje nosa, ili pak pokušavaju sami da ga leče, bilo "narodnim lekovima", bilo što mu sami daju lekove, bez konsultacije s doktorom. I jedno u drugo je pogrešno, a može da bude i štetno, kaže dr Danijela Milosavljević, stručni saradnik "Baby planete"2011-12-16.  | 

Šumovi na srcu

Šumovi na srcuŠumovi su zvuci koje pravi srce. Kretanje krvi kroz srce pravi zvuk. Doktor ga čuje kad postavi stetoskop na grudi. Tip zvuka koji pravi srce će pomoći lekaru da odredi da li postoji problem i ako postoji, koje je prirode.2009-02-12.  | 

Stiže grip

Stiže gripGrip vreba pred kraj zime. Postoje tri serološka tipa virusa koja izazivaju grip: tip A, B i C, kao i njihovi podtipovi. Bolest se obično javlja u manjim epidemijama. Infekcija se javlja zimi, a prenosi se kapljičastim putem, preko kijanja, govora, kašlja...

Dva do tri dana od infekcije nastaju simptomi: povišena temperatura, glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, suzenje očiju, kijavica, kašalj... Simptomi postepeno prolaze za pet do sedam dana, a potpuni oporavak traje još par dana.2012-08-08.  | 

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajeva

Gradska deca sklonija alergijama na hranu od dece iz ruralnih krajevaNajnovija studija je pokazala da deca odrasla u gradu imaju veće šanse za razvojem alergije na neku vrste hrane od dece iz seoske sredine.
 
Istraživači su analizirali podatke prikupljene od više od 38000 dece iz različitih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i zaključili da je 9,8% gradske dece alergično na neku vrstu hrane u odnosu na 6,2% alergične dece iz ruralne sredine.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS