MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2010-10-14. Kako Vaše emotivno stanje utiče na dete?

Kako Vaše emotivno stanje utiče na dete?Možda ste oduvek samohrana majka, znali ste i pre nego što ste se odlučili na taj korak da ćete sami podizati dete ili ste od skoro sami i pokušavate da se izborite sa zahtevima roditeljstva.

Počnite da razgovarate
Roditelji misle kako deca ne mogu da razumeju osećanja odraslih, ali to nije nužno tačno. Ona znaju kada nešto nije u redu iako ne umeju to verbalno da iskažu. Najbolji način da odgovorite na svako pitanje je da budete iskreni. Odgovori treba da budu prilagođeni uzrastu deteta, ali imajte na umu da zadržavanje bitnih informacija ne podrazumeva uvek dobrobit deteta.

Objasnite situaciju
Kako Vaše emotivno stanje utiče na dete?Najbolje što možete učiniti za svoje dete da izađe na kraj sa razvodom ili rastavljanjem je da ga pustite da priča. Pošto objasnite svoju odluku, recite mu da može pričati sa Vama o svojim osećanjima. Ako znaju da ćete uvek saslušati kako se osećaju povodom svega, manje je verovatno da će biti ljuti na Vas ili dopustiti da situacija utiče na druge segmente života, kao što je škola ili odnos sa prijateljima.

Očekujte promene u ponašanju
Obično se u sitacijama razvoda ili razdvajanja deca osećaju neželjeno i nevoljeno; često krive sebe zbog svega i misle kako su oni nešto uradili ili rekli što je dovelo do razilaženja roditelja. Veoma je bitno da ponavljate deci da ih tata i mama i dalje puno vole i da ni za šta nisu krivi. Deci je potrebno da znaju da su još uvek deo porodice i da se roditelji trude da budu u njihovim životima.

Budite iskreni i otvoreni prema njima
Ukoliko ste od skoro sami, bez partnera, a dete pohađa školu, obdanište, predškolsko ili jaslice, nastavnici i učitelji što pre treba da saznaju za to. Tako će moći da prate ponašanje i razumeju ako se dete drugačije ponaša nego inače.

Takođe ćete saznati da su svi oni obučeni da shvate kroz koliko težak period dete prolazi i pružiće Vam puno podrške. Mogu podržavati i savetovati dete, a da toga niste svesni, što Vam samo ide u korist.

Slušajte kad Vam se dete obraća. Možete uvideti da se drugačije ponaša pošto se vratilo iz posete ocu, a Vi morate saznati razlog. Umesto da ih ispitujete kako prekorače prag, sačekajte da dođu kod Vas jer sigurno hoće.

Zdravlje i dobrostanje deteta
To je prioritet i predstavlja nešto što radimo čak i nesvesno. Život zna da bude grozan kada ste prepušteni sami sebi, a stvari Vam lako izmaknu kontroli. Pre nego što postanete svesni, odlazak u krevet se pomerio za sat vremena kasnije  jer je večera toliko kasnila, a sve to jer ste proveli sat vremena pričajući telefonom. Naravno da treba izdvojiti vremena i za sebe, ali vreme obroka i odlaska u krevet treba biti svetinja.

Umorna deca su prgava, letargična i nekomunikativna. Takođe se više svađaju sa rođacima i drugovima i pre će da zakače neki virus ili bolest koja kruži po školi. Da bi stvari bile izbalansirane, potrebno je da svako veče zajedno večerate zdravu hranu, na vreme odete na spavanje, a preko dana puno šetate. Deca se lepše ponašaju i imaju više uspeha u školi kada su odmorna i dobrog zdravstvenog stanja, a Vi ćete biti bolji roditelj ako poštujete navedena pravila.

Budite iskreni i otvoreni prema detetu, ali ga ne opterećujte svojim brigama i stresnim situacijama. Nije pošteno da odrasli krive decu za svoje teškoće, a posebno je teško to ne činiti kada nemaju sa nekim drugim da pričaju.

Jako je bitno da deca znaju da uvek mogu razgovarati sa Vama – bilo da je reč o problemima u školi, sa roditeljima ili drugovima. Postarajte se da su svesni da sa Vama mogu pričati o čemu god žele u bilo koje doba dana ili noći.
Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-09-08.  | 

Gde Vam prolazi vreme?

Gde Vam prolazi vreme?U poslednje vreme se čini da ste kao dva broda koja se mimoilaze. Obično ste sa decom ili u nabavci ili na poslu i na kraju dana nemate snage ni za šta. Do pre šest meseci ste odlazili sa supugom negde za vikend, ali ta obnova odnosa je trajala svega nedelju, dve. Sada ste se vratili starom gunđanju, zaboravljate jedno drugo i Vaš brak. Da se pomučite i uradite nešto lepo za njega, se čini kao isuviše veliki napor.2006-07-07.  | 

Uspešne strategije za rad van kuće

Sve je veći broj različitih vidova posla: skraćeno radno vreme, puno radno vreme, podela posla, rad od kuće. A ipak većina nas radi van kuće, iako će se ravnoteža verovatno pomeriti pošto tehnološke prednosti čine opciju posla-od-kuće jevtinijom i efektivnijom.2011-03-12.  | 

Previše gledate televiziju?

Previše gledate televiziju?Umorni ste, dug dan je za Vama i jedva čekate da se opustite uz neku dobru emisiju na televizoru. Ali, da li ste znali da Vas može načiniti umornijim, kao i uticati na to koliko dobro/loše spavate i podrazumeva se da ćete ostati duže budni od onoga što ste planirali? Stručnjaci kažu da televizija, računar, kao i igranje igrica stimulišu mozak i stoga sprečavaju kvalitetan san. Čitanje, meditacija i vežbe poput joge imaju opuštajući efekat i pomažu organizmu da se spremi za spavanje.2011-11-11.  | 

Mame koje rađaju blizance žive duže

Mame koje rađaju blizance žive duže Prema novom istraživanju, majke koje rađaju blizance žive duže u odnosu na one koje rađaju jedno dete.

Istraživači sa univerziteta u Juti su analizirali živote oko 60 000 žena, rođenih u državi u 19. veku, koje su rodile jedno dete i živele oko 50 godina. Oko 4 500 majki je rodilo blizance i njihove šanse da umru u navedenim godinama su bile smanjene za 7, 6%.2011-07-20.  | 

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)

Alergija na sunce (fotosenzitivnost)Alergija na sunce je preterana reakcija kože na sunčeve zrake. Osobe alergične na sunce razviju tipičan crveni osip po svim delovima tela koji su bili izloženi sunčevim zracima. Retke su situacije kada se alergija manifestuje u obliku koprivnjače i plikova.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS