MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-10-05. Problemi sa suvom kožom

Kako koža postaje suva?
Problemi sa suvom kožomPreviše kupanja i sapuna otklanja prirodna ulja sa kože. To je glavni razlog zašto je koža suva. Suva klima samo pogoršava stanje. Problem nije toliko čest kod tinejdžera jer su njihove masne (lojne) žlezde aktivnije.

Suva i gruba koža sa bubuljičicama na poleđini ruku i zadnjem delu butina se naziva keratosis pilaris ili u narodu poznatija kao „guščija koža“. Suvi beli pečati po licu i rukama su simptomi pityriasis albe. Oba oboljenja nastaju zbog komlikacija usled trljanja suve kože sapunom. Suva mesta svrbe i to je jedan od glavnih simptoma suve kože.

Problemi sa suvom kožomPucanje kože se dešava uglavnom na tabanima, posebno petama i palčevima. Velike pukotine su bolne i povremeno krvare. Glavni uzrok je nošenje mokre obuće i čarapa ili ako se dosta pliva.

Procepi se mogu javiti na rukama dece koja često peru sudove, grickaju nokte ili sisaju palac. Deci, koja imaju naviku da oblizuju usne, iste mogu ispucati. Usne takođe mogu ispucati usled preteranog izlaganja suncu ili vetru.

Šta učiniti?
Sapun i kupanje
Ako dete ima suvu kožu, a još uvek nije u adolescentskom dobu, izbegavajte sve sapune, deterdžente i kupke. Ovi proizvodi uklanjaju prirodna ulja sa kože. Tuširajte dete običnom vodom, dva puta nedeljno. Sapun ne sme da pliva po kadi.

Za tinejdžere postoje posebni sapuni za suvu kožu. Sapun se ne koristi na mestima koja svrbe. Nije poželjno da se sapunjaju jer koža na poleđini ruku baš iz tog razloga postaje suva. Neka se dobro isperu.

Uljane kreme za suvu kožu
Kupite uljanu kremu i neka je dete koristi nekoliko puta dnevno stavljajući je na suva mesta koja svrbe, posebno nakon kupanja. Biće potrebno da nastavite sa ovim tretmanom i tokom zime.

Osveživač prostora
Kada počne duga i hladna zima, uključite osveživače prostora. Ako je u kući prisutan statički elektricitet, vazduh je veoma suv. Dete treba da nosi rukavice kada izađe napolje kako bi se sprečilo brzo isparavanje loja na rukama.

Ulja za kupanje
Nije korisno sipati ulje u kupku (u kadi) jer će veoma brzo otići niz slivnik, a kada ostaje vrlo klizava i opasna. Bolje je naneti ga odmah nakon kupanja. Bebina ulja nisu skupa, a sprečavaju gubitak vlažnosti kože kroz isparavanje.

Masti za napuklu kožu
Čak i duboki procepi, koji su problem godinama, se mogu izlečiti za oko 2 nedelje ukoliko se redovno mažu mašću, kao što je petrolejski gel. U slučaju da je pukotina na koži inficirana, obratite se lekaru. On će Vam verovatno prepisati neku mast (kremu) na bazi antibiotika. Za ispucale usne, česta primena labela i grožđane masti rešava problem.

Kada se obratiti lekaru?
To će te učiniti ako:

- ne dođe do poboljšanja nakon 2 nedelje
- iz pukotina izlazi gnoj
- imate dodatna pitanja i brige.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-24.  | 

Prehlade, alergije i infekcije sinusa

Prehlade, alergije i infekcije sinusaRoditelji se često pitaju da li je konstantno curenje nosa rezultat prehlade, alergije ili sinusne infekcije.2017-11-18.  | 

434

442006-11-03.  | 

Alergija

Drage mame i tate! Dobili ste novog clana porodice. Da bi se skelet vase bebe i misicni tonusi pluca pravilno razvijali, potrebno je maksimalno obratiti paznju na njeno zdravlje.  Osnovno je da svakodnevno provetravate prostoriju u kojoj beba spava. Potrebno je da u sobi ima dovoljno dnevne svetlosti i dovoljnog dotoka kiseonika.2009-02-12.  | 

Stiže grip

Stiže gripGrip vreba pred kraj zime. Postoje tri serološka tipa virusa koja izazivaju grip: tip A, B i C, kao i njihovi podtipovi. Bolest se obično javlja u manjim epidemijama. Infekcija se javlja zimi, a prenosi se kapljičastim putem, preko kijanja, govora, kašlja...

Dva do tri dana od infekcije nastaju simptomi: povišena temperatura, glavobolja, gubitak apetita, malaksalost, suzenje očiju, kijavica, kašalj... Simptomi postepeno prolaze za pet do sedam dana, a potpuni oporavak traje još par dana.2011-08-23.  | 

Ishrana dece koja su alergična na pšenicu

Izbegavajte sve vrste pšeničnih proizvoda
Ishrana dece koja su alergična na pšenicuU zemljama širom sveta, pšenica je jedan od najčešćih nutritivnih sastojaka. Stoga je jako teško spremati hranu koja ne sadrži pšenicu.

Ukoliko je dete alergično na pšenicu, mora izbegavati sve vrste pšeničnih proizvoda. Lista namirnica i hrane je podugačka, uključujući hleb, zemičke, čajno pecivo, kolače, kekseve, pahuljice, torte, paste, pice, palačinke, razne soseve i brzu hranu. Morate pažljivo čitati listu sastojaka jer mnogi proizvodi kao što su sladoled i kečap mogu sadržati tragove pšeničnog brašna.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS