MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-09-25. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosaIzgleda strašnije nego što u stvari jeste, zar ne? Krvarenje iz nosa pravi haos (prlja odeću), čini da se osećamo nelagodno, ponekad čak i uplašeno, ali uglavnom nije ništa ozbiljno. Deci kreće krv iz nosa s vremena na vreme ili veoma često. Najčešće je to krvarenje u prednjem delu nosa, na zidu koji razdvaja dve strane (septum) i obično zahvata samo jednu nozdrvu. Nekada krvarenje kreće iz zadnjeg dela, ali to se dešava kod odraslih, ljudi koji imaju povišen krvni pritisak ili usled povrede nosa ili lica.

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa?
Krvarenje iz nosaNajčešće se događa kada mali krvni sudovi unutar nosa puknu i počnu da krvare. Ovi krvni sudovi su veoma osetljivi, smešteni su blizu površine što ih čini veoma lakom metom za povrede. Neke od čestih povreda nastaju usled:

- čačkanja nosa ili guranja nekog predmeta u nos
- prehlade ili alergije, posebno ukoliko dete kija, kašlje i duva nos
- suvog, toplog vazduha u neprovetrenoj prostoriji (najčešće zimi); sve to utiče da unutrašnjost nosa ispuca, pojave se krastice i svrab.

Retko se dešava da spoljašnje povrede nosa, lica, glave izazovu krvarenje. U tom slučaju, obavezno idite lekaru. Sprečite ovakve tipove povreda tako što će Vaše dete nositi kacigu ukoliko vozi bicikl, rolere, skejt i učestvuje u bilo kojoj aktivnosti gde se može povrediti.

Ako detetu ide krv iz nosa...
Znate da morate odvesti dete kod lekara ukoliko je krvarenje posledica udarca. Ali, šta raditi ako krene samo od sebe? Pratite sledeća uputstva:

- Ne stavljajte dete u ležeći položaj. Neka sedi ili stoji.
- Koristite maramice ili peškir da obrišete krv.
- Nagnite detetu glavu napred (nikako pozadi jer tako krv može sići u grlo).
- Stegnite mu deo nosa koji je iznad kosti i neka diše na usta. Radite tako nekih 10 minuta bez prekida. Može Vam se učiniti da je baš dug period te je najbolje da imate nekoga ko meri vreme.
- Nos ne sme da se dira, trlja maramicom ili peškirom, duva – u suprotnom, krvarenje može biti obilnije.
- Ako krv ne stane nakon 10 minuta, pokušajte isti princip još 10 minuta. Ako ni to ne uspe onda dete odvedite lekaru.

Evo još nekih situacija u kojima morate potražiti lekarsku pomoć:

- Detetu se vrti u glavi, oseća malaksalost i malo fali da se onesvesti.
- Obilno krvarenje koje ne staje.
- Samo što je počelo da koristi novi lek.
- Ima još simptoma kao što su neobične modrice po telu.

Sprečavanje krvarenja iz nosa
Želite da smanjite krvarenje i stanete mu na put, ali ne znate kako. Recite detetu da ne sme čačkati nos niti gurati bilo kakve predmete u isti. Takođe, neka izbegava da snažno duva nos, a ako ima nazalne alergije, odvetite ga kod lekara. Ako alergije držite pod kontrolom, detetov nos neće biti zapušen i iziritiran.

Ako Vam se mališan požali da oseća kako mu je unutrašnjost nosa suva i da svrbi, usvojite i primenite bar jedan od sledećih predloga:

- Stavjajte mu morske kapi u nos, dva do tri puta dnevno.
- Stavite malu količinu gela, baziranog na vodi, na vrh štapića i nežno premažite unutrašnjost nosa. Budite pažljivi sa štapićem.
- Koristite osveživač prostora u sobi. On sprečava da se vazduh isuši i u tom slučaju su manje šanse da i nos bude suv. Jedan lekar je rekao da je osveživač prostora „odmor za nos“.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-08-17.  | 

Šta su rozeole i da li su prenošljive?

Šta su rozeole i da li su prenošljive?Rozeole su vrlo često virusno oboljenje, ali se razlikuju od virusa koji uzrokuje boginje. Bolest se javlja u najmlađem životnom uzrastu od 6 meseci do 3 godine tokom sva četiri godišnja doba. Deca imaju veoma visoku temperaturu do 40°C koja nakon 2-4 dana naglo spada. Iako je u pitanju visoka temperartura, dete se oseća prilično dobro, ima apetit, a klinički nalaz je uredan.2011-01-13.  | 

Da li dete može da „preraste“ astmu?

Da li dete može da „preraste“ astmu?Ne postoje tačne godine u detinjstvu kada se pojavljuje astma. Može se desiti vrlo rano, oko druge godine ili kasnije oko šeste, sedme. Ono što deci najviše smeta je što ih sprečava da se bave sportskim aktivnostima koje vole. Ipak, dobra vest je da astma vremenom može nestati ili poprimiti mnogo blaži oblik.2009-02-23.  | 

Vitamini u pedijatriji

Vitamini u pedijatrijiVitamini su složena organska jedinjenja od izuzetnog značaja za brojne procese u ljudskom organizmu. Ime im potiče od latinske reči vita, vitae, što znači život. Prvu supstancu ove vrste, vitamin B1, otkrio je 1912. godine Kazimir Funk, poljski biohemičar. U narednom periodu otkriveni su i ostali vitamini, ukupno njih 20, koji se, prema rastvorljivosti dele na one koji su rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) i one koje se rastvaraju u mastima (liposolubilni). U hidrosolubilne vitamine spadaju vitamini B-kompleksa i vitamin C, a u liposolubilne A, D, E i K.2011-09-05.  | 

Povreda nosa

Povreda nosaKada Vas neko udari u nos, obično pođe krv, nos poplavi i naduje se. U većini slučajeva ne dođe do preloma. Čak i da dođe, snimanje ne pomaže zbog otoka. Poželjno je da se sačeka 5 dana da spadne otok, a potom otići kod lekara ukoliko se primeti nešto drugačije u vezi sa nosem. Ako je u pitanju blag prelom, zahvat je najbolje uraditi nakon nekoliko dana, a ako je ozbiljan prelom, zahvat se radi istog dana.2008-05-13.  | 

Bebe koje malo spavaju mogu da imaju problema sa prekomernom težinom

Bebe kome malo spavajuDeca koja u proseku spavaju manje od 12 sati dnevno imaju duplo veći rizik da već do treće godine imaju povećanu telesnu težinu. Dokazano je i da je taj rizik još veći kod one dece koja pored toga što provode manje od 12 sati dnevno u spavanju, gledaju televiziju više od 2 sata dnevno.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS