MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-09-25. Krvarenje iz nosa

Krvarenje iz nosaIzgleda strašnije nego što u stvari jeste, zar ne? Krvarenje iz nosa pravi haos (prlja odeću), čini da se osećamo nelagodno, ponekad čak i uplašeno, ali uglavnom nije ništa ozbiljno. Deci kreće krv iz nosa s vremena na vreme ili veoma često. Najčešće je to krvarenje u prednjem delu nosa, na zidu koji razdvaja dve strane (septum) i obično zahvata samo jednu nozdrvu. Nekada krvarenje kreće iz zadnjeg dela, ali to se dešava kod odraslih, ljudi koji imaju povišen krvni pritisak ili usled povrede nosa ili lica.

Šta uzrokuje krvarenje iz nosa?
Krvarenje iz nosaNajčešće se događa kada mali krvni sudovi unutar nosa puknu i počnu da krvare. Ovi krvni sudovi su veoma osetljivi, smešteni su blizu površine što ih čini veoma lakom metom za povrede. Neke od čestih povreda nastaju usled:

- čačkanja nosa ili guranja nekog predmeta u nos
- prehlade ili alergije, posebno ukoliko dete kija, kašlje i duva nos
- suvog, toplog vazduha u neprovetrenoj prostoriji (najčešće zimi); sve to utiče da unutrašnjost nosa ispuca, pojave se krastice i svrab.

Retko se dešava da spoljašnje povrede nosa, lica, glave izazovu krvarenje. U tom slučaju, obavezno idite lekaru. Sprečite ovakve tipove povreda tako što će Vaše dete nositi kacigu ukoliko vozi bicikl, rolere, skejt i učestvuje u bilo kojoj aktivnosti gde se može povrediti.

Ako detetu ide krv iz nosa...
Znate da morate odvesti dete kod lekara ukoliko je krvarenje posledica udarca. Ali, šta raditi ako krene samo od sebe? Pratite sledeća uputstva:

- Ne stavljajte dete u ležeći položaj. Neka sedi ili stoji.
- Koristite maramice ili peškir da obrišete krv.
- Nagnite detetu glavu napred (nikako pozadi jer tako krv može sići u grlo).
- Stegnite mu deo nosa koji je iznad kosti i neka diše na usta. Radite tako nekih 10 minuta bez prekida. Može Vam se učiniti da je baš dug period te je najbolje da imate nekoga ko meri vreme.
- Nos ne sme da se dira, trlja maramicom ili peškirom, duva – u suprotnom, krvarenje može biti obilnije.
- Ako krv ne stane nakon 10 minuta, pokušajte isti princip još 10 minuta. Ako ni to ne uspe onda dete odvedite lekaru.

Evo još nekih situacija u kojima morate potražiti lekarsku pomoć:

- Detetu se vrti u glavi, oseća malaksalost i malo fali da se onesvesti.
- Obilno krvarenje koje ne staje.
- Samo što je počelo da koristi novi lek.
- Ima još simptoma kao što su neobične modrice po telu.

Sprečavanje krvarenja iz nosa
Želite da smanjite krvarenje i stanete mu na put, ali ne znate kako. Recite detetu da ne sme čačkati nos niti gurati bilo kakve predmete u isti. Takođe, neka izbegava da snažno duva nos, a ako ima nazalne alergije, odvetite ga kod lekara. Ako alergije držite pod kontrolom, detetov nos neće biti zapušen i iziritiran.

Ako Vam se mališan požali da oseća kako mu je unutrašnjost nosa suva i da svrbi, usvojite i primenite bar jedan od sledećih predloga:

- Stavjajte mu morske kapi u nos, dva do tri puta dnevno.
- Stavite malu količinu gela, baziranog na vodi, na vrh štapića i nežno premažite unutrašnjost nosa. Budite pažljivi sa štapićem.
- Koristite osveživač prostora u sobi. On sprečava da se vazduh isuši i u tom slučaju su manje šanse da i nos bude suv. Jedan lekar je rekao da je osveživač prostora „odmor za nos“.
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-06-20.  | 

Preporučeni zaštitni faktor od sunčevih zraka je „previše nizak“

Preporučeni zaštitni faktor od sunčevih zraka je „previše nizak“Stručnjaci upozoravaju da krema sa zaštitnim faktorom 15, preporučena od strane Nacionalnog instituta za zdravlje i kliničku izuzetnost (NICE), u Londonu, nije dovoljno jaka i može izložiti kožu raznim rizicima. Ranije ove godine, stručnjaci sa tog instituta su objavili novo uputstvo o zaštiti od raka kože, koje tera ljude da stavljaju kremu za sunčanje.2011-10-13.  | 

Marfanov sindrom

Šta je Marfanov sindrom?
Marfanov sindromIme je dobio po francuskom pedijatru Antoanu Marfanu koji je 1896. otkrio da sindrom predstavlja genetski poremećaj vezivnog tkiva koje se nalazi svuda u telu. Na vezivno tkivo gledajte kao na „lepak“ koji objedinjuje sve organe, krvne sudove, kosti, zglobove i mišiće.

Kod obolelih od Marfanovog sindroma, „lepak“ je slabiji nego inače. To uzrokuje mnoge promene u organizmu, posebno srčane, vizuelne i koštane.2011-01-21.  | 

Zaštitite dete kada je hladno – simptomi promrzlina

Zaštitite dete kada je hladno – simptomi promrzlinaDeca su izložena povećanom riziku od promrzlina u odnosu na odrasle. Saznajte koji su simptomi i kada treba da budete zabrinuti i potražiti medicinsku pomoć.

Kako se približava hladno vreme, potrebno je pripremiti se i sačuvati dete od hladnoće. Čekanje autobusa ili igranje na snegu stvara mogućnost da dete dobije promrzline. Promrzlina je zamrznuta koža ili tkivo usled izloženosti ekstremno niskim temperaturama, obično ispod 0.2011-04-14.  | 

Gojaznost kod dece

Gojaznost kod deceGojaznost nastaje kao posledica prekomernog uzimanja hrane, ali i zbog nedostatka fizičkih aktivnosti ( iako je to retkost kod dece). Kakav god da je uzrok, neka deca imaju genetske predispozicije ka gojaznosti. Mogu jesti istu hranu kao i mršavija deca, ali u njihovom telu se više kalorija čuva kao masti.2011-05-21.  | 

Tikovi kod dece (grčevi)

Šta su tikovi?
Tikovi kod dece (grčevi)To su brzi, ponavljajući grčevi mišića – treptanje (migovi), grimase, mrštenje, okretanje glave u stranu ili sleganje ramenima. Većina tikova traje 1 sekundu. Obično se češće dešavaju kada je dete pod stresom. Kada je opušteno, tikovi nisu toliko česti. Takođe se dešavaju dok dete spava. Tikovi se tri puta češće dešavaju kod dečaka nego kod devojčica.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS