MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2010-09-22. Jesenja alergija

Jesenja alergijaIako cveće više ne cveta, a vazduh je oštar i hladan, mnogim alergijama se ne odlazi ni tokom jeseni. Alergenti su malo drugačiji, ali mogu prouzrokovati nevolje kao polen tokom proleća i leta.

Šta uzrokuje jesenje alergije?
Muške biljke ispuštaju sićušne ćelije (polen) u vazduh kako bi se reprodukovale. Kada taj polen ili neki drugi izazivači alergije dospu u nos određene osobe, njen imuni sistem ih greškom registruje kao napadače i oslobađa antitela – supstance koje u normalnim slučajevima identifikuju i ubijaju bakterije, viruse i ostale sitne organizme koji uzrokuju bolest. Antitela napadaju alergente što dovodi do oslobađanja histamina u krvotok. Histamini uzrokuju curenje nosa, svrab očiju i ostale simptome alergije.

Jesenja alergijaTokom jeseni, ambrozija je najopasnija alergena biljka. Iako počinje da cveta u avgustu, proces se može produžiti do jesenjih meseci. Trećina ljudi alergičnih na prolećni polen je alergična i na ambroziju. Njen polen može putovati hiljadama kilometara na vetru što znači da iako ne raste u Vašem okruženju, može Vam zadati muke ako ste alergični na nju.

Buđ je drugi krivac jer se njene spore lako prenose vazduhom. Buđ se razvija u vlažnim područjima, kako napolju tako unutra. Gomile vlažnog lišća koje u jesen prekrivaju ulice i dvorišta su odlična podloga za nastanak buđi kao što su vlažni podrumi i kupatila kod kuće.

Grinje i paukoliki insekti su alergenti koji se nalaze u kući. Najviše ih ima tokom vlažnih letnjih meseci, ali se mogu uskomešati odmah pošto prvi put uključite peć. Pravo iz vazduha, grinje mogu dospeti do nosa izazivajući kijavicu, hripanje tokom disanja i curenje nosa.

Deca i jesenja alergija
Za decu početak školske godine može značiti i početak jesenje alergije. Grinje i buđ prosto cvetaju u školama. U prilog tome ide prašina od krede koja se prenosi vazduhom i uzrokuje hripanje kod dece koja boluju od astme. Uzimajući u obzir sve ove alergente nije ni čudo što su istraživači uočili da je najkritičniji period za pojavljivanje simptoma astme kraj septembra i početak oktobra.

Alergija na hranu se takođe mora uzeti u obzir kada govorimo o jesenjim alergijama. Polazak u školu znači deljenje kafeterije sa decom koja jedu kikiriki puter, jaja, mleko i ostalu hranu koja je iritirajuća – čak i po život opasna – za decu koja su alergična.

Koji su simptomi?
Simptomi izazvani ambrozijom, polenom ili buđi se nazivaju alergijski rinitis (polenska groznica). U te simptome spadaju:

- curenje nosa
- vodnjikave oči
- kijanje
- kašljanje
- svrab očiju i nosa
- tamni krugovi oko očiju

Ocobe koje su alergične na ambroziju mogu da razviju osećaj svraba u ustima i ždrelu – stanje koje se naziva Oralni sindrom alergije. Javlja se prilikom konzumiranja banana, krastavaca, lubenice i još po neke vrste voća ili povrća.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2010-08-06.  | 

Svi u morsku avanturu!

Svi u morsku avanturu! Mada na prvi pogled odlazak na letovanje s malom decom ne deluje kao dobra ideja, uz temeljnu pripremu, dobru organizaciju  i prilagođavanje potrebama vaših mališana, možete, ipak, imati nezaboravan doživljaj

Odlazak na porodično letovanje s malom decom? Kolica, gomila pelena, igračaka, garderobe, a umesto ludovanja do zore,  trčkaranje za decom po ceo dan? Ako brinete da li uopšte možete da priuštite sebi odmor na moru, ako imate bebu ili decu predškolskog uzrasta, pažljivo pročitajte tekst i situacija će vam biti mnogo jasnija. Saberite razloge  “za” i “protiv”, napravite plan i prilagodite letovanje vama i vašoj porodici.2011-01-04.  | 

Sezonski afektivni poremećaj (Zimska depresija)

Sezonski afektivni poremećaj (Zimska depresija)Izraz „zimska depresija“  i sezonski afektivni poremećaj opisuje oblik depresije koja se dešava tokom zimskih meseci. Pogađa više žene nego muškarce, a uočljivi simptomi su:

- pad raspoloženja koji počinje u toku jeseni ili zime;
- nedostatak energije;
- razdražljivost;
- prejedanje i gojenje (često postoji žudnja za slatkišima);
- gubitak interesovanja za druženje;
- više sna i povećana dnevna pospanost.2011-07-24.  | 

Dvanaest najčešćih grešaka u romantičnoj vezi

1. Iritacije koje izmaknu kontroli
Dvanaest najčešćih grešaka u romantičnoj veziZašto se žena iznervira kada muškarac ne podigne dasku na WC šolji kada izlazi iz kupatila, a on kada ona ne zna da protumači mapu ili novine izgledaju stare bar godinu dana kada završi sa čitanjem?

U dobroj vezi, ove stvari su toliko beznačajne i periferne u odnosu na ono što je stvarno bitno te ih je stoga najbolje ignorisati.

Pokušajte sebi reći da ste prava srećnica što imate takvu vezu i da su to samo male iritacije.2008-04-11.  | 

Kako da uvek imate dovoljnu količinu mleka za dojenje?

- Nije uvek sve onako kako se čini. Može da se desi da pomislite da veša beba ne dobija dovoljno mleka dojenjem, iako ga ima više nego dovoljno. Budite sigurni da imate dovoljno mleka za dojenje ako je vaša beba srećna, zdrava i živahna, ako normalno dobija na težini i ako se normalno razvija.2011-10-18.  | 

Nerealna očekivanja u braku

Nerealna očekivanja u brakuKakva je Vaša ideja o savršenom braku? Zamišljate li mladi par kako se šeta plažom držeći se za ruke dok sunce zalazi? Da li stvarate u glavi sliku omiljenog glumca i glumice kako odmaraju na jahti negde na Mediteranu? Je li zamišljate mamu i tatu kako stoje pored roštilja dok gomila deca juri oko njih? Možda zamišljate stariji par iz čijih očiju još uvek pršte varnice kada se pogledaju?
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS