MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-08-31. Izgradite svom detetu samopouzdanje

Izgradite svom detetu samopouzdanjeSvako dete ima jedinstvenu sliku o sebi, u velikoj meri oblikovanu porukama dobijenim iz komunikacije sa bitnim ljudima, posebno roditeljima. Dete se ne rađa sa tom slikom; ona se stvara od rođenja kroz iskustva.

Samopoštovanje je vrednosni sud koji osoba svrstava u sliku o sebi. Ovaj sud o vrednosti predstavlja jednu od glavnih uloga u rastu i razvoju deteta. Deca sa visokim samopoštovanjem i samopuzdanjem su produktivnija, sklonija avanturama i sigurnija u sebe. Malo je verovatno da će trpeti pritisak vršnjaka, frustraciju, čak i svoje nedostatke.

Izgradite svom detetu samopouzdanjeSledeći predlozi Vam mogu pomoći da izgradite samopouzdanje i osećaj vrednosti kod deteta.

Osećajte se dobro povodom svoje snage i postignuća
Način na koji prihvatate sebe se odražava i na detetovo viđenje o sebi jer se ono u ogromnoj meri poistovećuje sa Vama. Ako Vam je nivo samopouzdanja visok, pozitivan stav će doprineti da porodično okruženje karakteriše poverenje, kreativnost i radoznalost.

Očekivanja treba da budu realna
Realna očekivanja dovode do niza uspeha, što za uzvrat izgrađuje zdravo samopouzdanje. Nasuprot tome, nerazumno velika očekivanja roditelja šalju negativne poruke. Rezultat tome je da se mališani povlače u svoju frustraciju ili misle da moraju biti savršeni kako bi bili voljeni, što dovodi do gubitka samopouzdanja.

Kako biste uvideli da li su Vam iščekivanja prevelika, uporedite kakve rezultate želite od svog deteta sa ostalim roditeljima ili sa pedijatrom. Posebno povedite računa kada je prvo dete u pitanju.

Poštujte detetove jedinstvene kvalitete
Razmislite o očekivanjima koja su imali Vaši roditelji. Da li i Vi radite istu stvar iako dete ima skroz suprotan spektar potreba i talenata?

Vaš mališan se razlikuje od ostalih i treba biti bezuslovno voljen kao jedinka koja i jeste. Drugim rečima, nije dobro ni zdravo da ga upoređujete sa prijateljima, njegovom braćom ili sestrama ili Vama dok ste bili dete. Podstaknite samostalnost i poštujte pravo svog deteta da ostvari lični potencijal.

Hvalite napor, ne samo rezultat
Ukoliko dete ne uđe u školski tim, ne pobedi na nekom takmičenju ili ne igra glavnu ulogu u školskoj predstavi, podržite ga jer se trudi. Iako su pobede siguran razlog za slavlje, i manje očigledna dostignuća treba da budu zabeležena. Iako dete nije „prvo“, „najbolje“ niti „savršeno“ u određenom događaju ili aktivnosti, treba ga pohvaliti što se trudilo da dođe do prvog mesta.

S druge strane, ne preterujte ni sa „praznim komplimentima“. Ukoliko situacija to zahteva, potrebno je da date negativan komentar kako bi ispravili određenu grešku. Kada to činite, komentarišite detetovo ponašanje, a ne njega samog.

Na primer, umesto da kažete „Lenj/a si“, recite „Zabrinuta sam zbog tvojih ocena iz srpskog jezika. Šta možemo učiniti da se stanje popravi?“
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-10.  | 

Beba i televizija

Beba i televizijaKoliko i šta beba gleda na televiziji ne treba da Vas brine dok ne napuni godinu dana i više. Do 9., 10. meseca, beba na televizoru ne vidi ništa drugo do mrlje sačinjene od jakih boja i svetla. Kod mnogih emisija, pa čak i onih za decu, slike se previše često menjaju i ne dozvoljavaju deci da se fokusiraju. Neka deca doživljavaju mrlje kao hipnotizirajuće, ali većina kao dosadne. Čak i pošto dete pokaže interes za televiziju, neće mu dugo držati pažnju. Na kraju krajeva, Vaše dete još uvek ima uzak krug vizuelne pažnje.2009-04-05.  | 

Bezbedno u kuhinji

Bezbedno u kuhinjiPriprema hrane i kuvanje sa vašim detetom može biti sjajna zabava, edukacija i način za stvaranje posebnih veza. Ipak, pre nego što se udružite sa svojim mališanom u „kuvarski tim“, preduzmite sledeće mere bezbednosti:2009-07-25.  | 

Kampovanje sa decom

Kampovanje sa decomKampovanje može da bude u šatoru ili prikolici, ono je jeftino, ali nekomforno za decu. Ako je to vaš izbor, nije neophodno da znate kako se razapinje šator, niti ćete morati da se odreknete osnovnog komfora, struje ili udobnog krevete. U većini kampova možete da iznajmite već postavljene i dobro opremljene šatore ili kamp-prikolice. Današnji kampovi obično nude i dodatne sadržaje: restorane, igrališta za razne sportove, bazene... Ako imate šator ili kamp-prikolicu, a pri tom ste iskusni kamper, letovanje će vas koštati znatno manje, a prednost je to što na taj način možete da letujete na raznim mestima.2011-05-29.  | 

Zašto bebe vole ogledala?

Zašto bebe vole ogledala?U šta naovorođenče najviše voli da gleda? Igračku? Ne. Geometrijski oblik? Zapravo ne. Ono što najviše voli je ljudsko lice. Nije izbirljiva čije lice je u pitanju, te, zgrabite ogledalo i dopustite joj da zuri u svoje. Evo jednog vida zabave koji pomaže u njenom razvoju.2009-04-09.  | 

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterka

6 Stvari koje treba da zna vaša bebisiterkaIzbor prave osobe za ovaj posao može da bude veliko olakšanje i dragocena pomoć, ali samo pod uslovima da ste potpuno sigurni da će kod kuće biti sve u redu.

 

 
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS