MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2010-08-31. Izgradite svom detetu samopouzdanje

Izgradite svom detetu samopouzdanjeSvako dete ima jedinstvenu sliku o sebi, u velikoj meri oblikovanu porukama dobijenim iz komunikacije sa bitnim ljudima, posebno roditeljima. Dete se ne rađa sa tom slikom; ona se stvara od rođenja kroz iskustva.

Samopoštovanje je vrednosni sud koji osoba svrstava u sliku o sebi. Ovaj sud o vrednosti predstavlja jednu od glavnih uloga u rastu i razvoju deteta. Deca sa visokim samopoštovanjem i samopuzdanjem su produktivnija, sklonija avanturama i sigurnija u sebe. Malo je verovatno da će trpeti pritisak vršnjaka, frustraciju, čak i svoje nedostatke.

Izgradite svom detetu samopouzdanjeSledeći predlozi Vam mogu pomoći da izgradite samopouzdanje i osećaj vrednosti kod deteta.

Osećajte se dobro povodom svoje snage i postignuća
Način na koji prihvatate sebe se odražava i na detetovo viđenje o sebi jer se ono u ogromnoj meri poistovećuje sa Vama. Ako Vam je nivo samopouzdanja visok, pozitivan stav će doprineti da porodično okruženje karakteriše poverenje, kreativnost i radoznalost.

Očekivanja treba da budu realna
Realna očekivanja dovode do niza uspeha, što za uzvrat izgrađuje zdravo samopouzdanje. Nasuprot tome, nerazumno velika očekivanja roditelja šalju negativne poruke. Rezultat tome je da se mališani povlače u svoju frustraciju ili misle da moraju biti savršeni kako bi bili voljeni, što dovodi do gubitka samopouzdanja.

Kako biste uvideli da li su Vam iščekivanja prevelika, uporedite kakve rezultate želite od svog deteta sa ostalim roditeljima ili sa pedijatrom. Posebno povedite računa kada je prvo dete u pitanju.

Poštujte detetove jedinstvene kvalitete
Razmislite o očekivanjima koja su imali Vaši roditelji. Da li i Vi radite istu stvar iako dete ima skroz suprotan spektar potreba i talenata?

Vaš mališan se razlikuje od ostalih i treba biti bezuslovno voljen kao jedinka koja i jeste. Drugim rečima, nije dobro ni zdravo da ga upoređujete sa prijateljima, njegovom braćom ili sestrama ili Vama dok ste bili dete. Podstaknite samostalnost i poštujte pravo svog deteta da ostvari lični potencijal.

Hvalite napor, ne samo rezultat
Ukoliko dete ne uđe u školski tim, ne pobedi na nekom takmičenju ili ne igra glavnu ulogu u školskoj predstavi, podržite ga jer se trudi. Iako su pobede siguran razlog za slavlje, i manje očigledna dostignuća treba da budu zabeležena. Iako dete nije „prvo“, „najbolje“ niti „savršeno“ u određenom događaju ili aktivnosti, treba ga pohvaliti što se trudilo da dođe do prvog mesta.

S druge strane, ne preterujte ni sa „praznim komplimentima“. Ukoliko situacija to zahteva, potrebno je da date negativan komentar kako bi ispravili određenu grešku. Kada to činite, komentarišite detetovo ponašanje, a ne njega samog.

Na primer, umesto da kažete „Lenj/a si“, recite „Zabrinuta sam zbog tvojih ocena iz srpskog jezika. Šta možemo učiniti da se stanje popravi?“
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2010-12-05.  | 

Crna čokolada leči dijareju?

Crna čokolada leči dijareju?Medicinska upotreba kakaoa u lečenju dečije dijareje i ostalih problemna sa crevima je bila česta među Majama i Astecima. Evropljani su počeli da pišu o ovome negde oko 1500., ali je praksa verovatno mnogo starija. Danas, u 21. veku se pojavila studija koja nudi naučna objašnjenja za ovu vrstu leka. Dijareja i dehidratacija su veliki problem na globalnom nivou. Godišnje od dijareje umre oko 2,5 miliona dece, najviše u zemljama u razvoju.2011-01-31.  | 

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijal

Siromaštvo može biti prepreka da dete doživi pun genetski potencijalNova studija je pokazala da biti siromašan može sprečiti dete da razvije potpuni genetski potencijal mentalne sposobnosti.

Istraživači Teksaškog univerziteta u Ostinu su ispitali 750 blizanaca koji su polagali test kognitivne sposobnosti u 10. mesecu i 2. godini života. Tokom testova od dece se tražilo da povuku konopac kako bi zazvonilo zvono, da stave tri kocke u čašu i slažu slike.2011-12-06.  | 

Zabune o kofeinu

Zabune o kofeinuNe dozvoljavate svom detetu da pije energetska pića, posebno uveče jer mu kofein neće dozvoliti da zaspi, a ujutru čim ustanete posegnete za šoljom kafe. Šta je kofein uopšte?2009-02-06.  | 

Oh taj san!

Oh taj san!Ima li načina da bebu naučite da spava?
Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja.2009-08-13.  | 

Privatan smeštaj s doručkom

Privatan smeštaj s doručkomGlavna prednost privatnog smeštaja je što imate širok izbor usluga i cena, u zavisnosti od onoga šta želite ili koliko možete. Sve možete ugovoriti u napred, ali i onda kada stignete na odredište. Uz ovaj aranžman često je moguće uplatiti i drugi obrok na primer večeru.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS