MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2010-08-10. Trovanje hranom

Trovanje hranomHrana u frižideru je imala čudan miris, ali mališan je ipak pojeo. Toliko je bio gladan da je nije ni podgrejao. Par sati kasnije je počelo da mu biva muka, kao da se talasi bola smenjuju u stomaku. Neko vreme bola nije bilo, ali se brzo vratio i čak je dete povraćalo.

Ovo dosta liči na znake trovanja hranom. Objasnite detetu da niko ne stavlja otrov u hranu, već su se bakterije razmnožile i one su krive zbog njegovog lošeg stanja. Trovanje može imati blaži oblik i trajati vrlo kratko ili može biti ozbiljnije. Najbolje rešenje je da saznate kako da izbegnete trovanje.

Šta je to trovanje hranom?
Trovanje hranomNastaje usled konzumiranja hrane koja sadrži bacile kao što su neke loše bakterije ili toksini, koji su otrovne supstance. Bakterije su svuda oko nas te blaži oblici trovanja hranom nisu neuobičajeni. Dešava se da dete ima bolove u stomaku i da povraća, a da roditelji to pripišu stomačnom virusu.

Verovatno mislite da rešenje problema leži u otklanjanju bakterija. Ali, nije moguće i ne biste želeli to da uradite čak ni kada biste mogli. One se nalaze svuda oko nas, čak i u hrani, i nekada nam mogu učiniti dobro. Zbunjujuće je, ali jedno je sigurno – bakterije u pokvarenoj hrani nisu dobre po zdravlje. Međutim, možete da naučite kako da izbegnete bacile u hrani.

Koji bacili su krivi?
Životinjska i sirova hrana kao i neoprano povrće imaju bacile koji uzrokuju trovanje. Ali, najveći uzrok je životinjska hrana –  meso, živina (piletina), svinjsko, jaja, mleko i ljuskari.

Neke od najčešćih bakterija su:

- salmonela
- listerija
- kampilobakterija
- ešerihija koli

Kako bi se izbeglo trovanje, ljudi moraju da pravilno spremaju, kuvaju i čuvaju hranu.

Da li imam trovanje?
Mogući simptomi su:

- uznemiren stomak ili mučnina
- grčevi u stomaku
- dijareja (moguće je da ima krvi u stolici)
- temperatura

Nekada se mučnina javlja nakon par sati, a nekada posle nekoliko dana. Ako je blaži slučaj u pitanju, dete neće biti dugo bolesno i ubrzo će se opet dobro osećati.

Teško je odrediti da li je u pitanju trovanje hranom ili nešto drugo. Vidite da li i drugi članovi porodice ili prijatelji imaju neke od simptoma. Ako imaju, onda je problem trovanje.

Jedna stvar je da dobijete trovanje u svojoj kući, a zamislite kako bi bilo da restoran služi pokvarenu hranu (sa otrovnim bacilima). Pošto se i to dešava, kada se desi, lekari intervenišu starajući se da svako iz tog restorana dobije adekvatnu medicinsku pomoć i negu.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-05.  | 

Komplikacije prehlade

Ukoliko kašljanje, kijanje i kongestija nisu prestali nakon nedelju do 10 dana, postoji mogućnost da beba ima neku drugu bolest.

Pneumonija (Upala pluća)

Komplikacije prehladeInfekcija nastaje kada se virus, koji je izazvao prehladu, nastani u plućima. Posumnjajte na upalu pluća ukoliko dete dobije temperaturu, a već je nedelju dana bolesno, kašalj se pogorša, žali se na bolove u grudima, čuje se hripanje dok diše ili ima bilo koji drugi problem sa disanjem, ako izgleda uzbuđeno i kao da nije sasvim svoje. Pneumonija se može desiti u bilo kom uzrastu, ali bebe i deca, koja imaju probleme sa plućima kao što je astma, su izložena većem riziku od ozbiljnih komplikacija.2011-07-08.  | 

Toplotni osip

Toplotni osip kod bebaToplotni osip se manifestuje u vidu crvenih sitnih tačkica na bebinom licu, vratu, pod pazuhom, i gornjem delu torzoa. Može svrbeti, izazvati nelagodnost, ali svakako izaziva mrzovoljnost.

Šta je uzrok?
Osip nastaje kada se bebine znojne žlezde zapuše, znoj ostaje ispod kože što dovodi do pojave crvenih tačkica. Toplotni osip najčešće nastaje leti i može se pogoršati nošenjem previše uskih i toplih stvari.2009-05-28.  | 

Mlečac ili soor (mlečica sor)

Mlečac ili soor (mlečica sor) Bele naslage u bebinim ustima, nije ozbiljan problem. Kako da prepoznate mlečac da biste na vreme počeli sa lečenjem.

Candida albicans jedna je od često prisutnih gljivica u organizmu žene. Ona se razvija na vlažnim i mračnim mestima, tako da su sluzokoža usta i vagine idealne podloge za njen nesmetan razvoj.2010-08-10.  | 

Trovanje hranom

Trovanje hranomHrana u frižideru je imala čudan miris, ali mališan je ipak pojeo. Toliko je bio gladan da je nije ni podgrejao. Par sati kasnije je počelo da mu biva muka, kao da se talasi bola smenjuju u stomaku. Neko vreme bola nije bilo, ali se brzo vratio i čak je dete povraćalo.

Ovo dosta liči na znake trovanja hranom. Objasnite detetu da niko ne stavlja otrov u hranu, već su se bakterije razmnožile i one su krive zbog njegovog lošeg stanja. Trovanje može imati blaži oblik i trajati vrlo kratko ili može biti ozbiljnije. Najbolje rešenje je da saznate kako da izbegnete trovanje.2010-11-12.  | 

Tortikolis (krivošija, krivi vrat)

Tortikolis (krivošija, krivi vrat)Kod tortikolisa, glava je nagnuta na jednu stranu, a lice je okrenuto na drugu. Dete ima kriv vrat od rođenja ili može nastati kasnije. Tortikolis nastaje usled zapaljenja limfnih sudova vrata, kod deformacije kičme ili lošeg držanja tela. Deformitet nastaje i zbog problema sa vidom (npr. dete ima diplopije), zgrčenih mišića vrata, ožiljaka na koži nastalih usled opekotina ili povreda. Čak i neke psihičke bolesti mogu biti uzrok, npr. histerični tortikolis i poremećaji nervne stimulacije mišića. Reumatske bolesti, povreda vrata i tuberkoloza takođe mogu biti uzrok.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS