MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena


2010-02-06. Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebu

Pamučne protiv pelena za jednokratnu upotrebuDa li koristiti pamučne ili pelene za jednokratnu upotrebu? Odavno, u nekoj dalekoj galaksiji svi su koristili pamučne pelene. Onda su se pelene za jednokratnu upotrebu pojavile na tržištu  i skoro se svako prebacio na njih do sredine osamdesetih. Kada su deponije postale preplavljene prljavim pelenama za jednokratnu upotrebu, čuvari zaštitne sredine su počeli da propagiraju upotrebu pamučnih pelena.

Ali, da li su pamučne pelene manje štetne po okolinu? Tačno je da pelene za jednokratnu upotrebu čine veliki deo smeća na deponijama. Sa druge strane i pranje pamučnih pelena izaziva glavobolje ekolozima. Pranje pelena iziskuje potrošnju velikih količina vode i električne energije, a i deterdženti koji se koriste zagađuju vodu. Dakle, strana koju ćete zauzeti po ovom pitanju zavisi od toga koje prednosti najviše cenite: udobnost, cenu ili komfor.

 

Nema sumnje da pelene za jednokratnu upotrebu zahtevaju manje muke. Kada se vaša beba upiški ili ukaki, samo skinete i bacite pelenu. Zbog tračica koje se nalaze sa strane jednokratnih pelena, mnogo ih je lakše stavljati i skidati od pamučnih pelena. Platnene pelene ćete morati sami da perete, a smrad, naročito pošto vaša beba počne da jede čvrstu hranu, može da bude neizdrživ. Takođe, pelene za jednokratnu upotrebu manje cure nego platnene pelene (naravno, ukoliko ih redovno menjate), tako da ako vaša beba nosi jednokratne, ređe ćete morati da joj menjate kompletnu garderobu, čaršave u krevecu ili na vašem krevetu.

 

Naravno, često se desi da roditelji ostanu bez pelena za jednokratnu upotrebu u najnezgodnijem trenutku, dok su pamučne pelene uvek tu. Ukoliko koristite pamučne, neće vam se desiti da u 20:55 h trčite u prodavnicu, da biste kupili pelene, dok se ne zatvori.

 

Ukoliko ste spremni na žrtvu svakodnevnog, ne baš prijatnog pranja pelena, definitivno ćete uštedeti dosta novca, jer su pamučne pelene značajno jeftinija opcija.

 

Bebe koje nose pamučne pelene ređe dobijaju ojed od beba koje nose pelene za jednokratnu upotrebu. Nije uvek lako proceniti koliko je pelena za jednokratnu upotrebu mokra i bebe koje ih nose su izložene dužem sedenju u sopstvenom urinu, a to je jedan od glavnih uzroka ojeda. Uvek možete da znate koliko je tačno mokra platnena pelena vaše bebe.

 

I na kraju, platnene pelene su verovatno udobnije vašim bebama. Ne možemo biti sigurni u to, ali da su jednokratne udobnije, zar ne bismo svi nosili papirni donji veš, umesto pamučnog? Probajte da protrljate obraz platnenom, a onda pelenom za jednokratnu upotrebu.

 

Koja vam se više dopada?

Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena
POGLEDAJTE JOS:


2009-03-03.  | 

Pelenski ojed

Pelenski ojed kod bebaGotovo svim bebama se s vremena na vreme „upali“ guza. Najčešći uzrok ovog osipa jeste iritacija kože urinom i kakom iz pelena. Koža postaje crvena, deluje upaljeno, a ponekad je suva ili osuta sitnim bubuljicama. Mnogi smatraju da je osip guze posledica izbijanja zubića, to nije tačno. Ovaj osip može da bude nuspojava proliva i vrlo retko, alergija na hranu.2005-11-16.  | 

Trljaj, trljaj, sve se pusi...

Neki od organa jos nisu dovoljno razvijeni, drugi su pak mnogo osetljiviji kod beba nego kod odrasle osobe. Tako je i sa bebinom kozom. Svi slojevi koze nisu potpuno razvijeni. Povrsinski roznati sloj se znatno razlikuje, dok je srednji sloj derm tri ipo puta tanji kod beba nego kod odrasle osobe. Kao takva ona je podlozna zapaljenjima i infekcijama, osipima i pojavi plikova. Zato je jedan od primarnih zadataka svake majke odrzavanje higijene, nega i zastita koze novorodjenceta.2008-04-16.  | 

Osip od pelena

Osip ne izgleda uvek isto, ali ako bebina guza izgleda iziritirano i crveno, velike su šanse da ima osip. Koža može biti osetljiva i vruća na dodir. Osip od pelena nekada može da bude jedva primetan – nekoliko crvenih tačkica na malom predelu tela – a nekada je prilično rasprostranjen sa osetljivim crvenim pečatima koji se šire do bebinog stomačića ili butina. Nema potrebe za panikom jer je suočavanje sa osipom od pelena uobičajen deo bebine nege, posebno u prvoj godini.2011-09-06.  | 

Vaške!

Vaške!Vaške su sićušni paraziti koji nemaju krila. Žive na ljudskoj glavi, u kosi, i hrane se vrlo malim količinama krvi koju isisavaju iz glave. Iako Vas sama pomisao na njih užasava, vaške predstavljaju ozbiljan problem među decom od 3 do 12 godina. Sa ovim problemom se češće susreću devojčice od dečaka.2008-07-04.  | 

Kako da iseckate bebine nokte

Kako da iseckate bebine nokteIako su bebini nokti mekši i elastičniji, nemojte se prevariti – veoma su oštri. Novorođenče nema potpunu kontrolu nad svojim udovima i lako može da se povredi ili da izgrebe vaše lice. Mali nokti na rukama rastu tako brzo da ćete možda morati da ih sečete nekoliko puta nedeljno. Nokti na nogama ne zahtevaju tako čest tretman. Najbolje vreme da iseckate bebine nokte je kada ona spava ili odmah nakon kupanja, kada su nokti najmekši. Pobrinite se da imate dovoljno svetlosti i koristite grickalicu ili makazice.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS