MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-08-28. Uporni kašalj i laringitis

Uporni kašalj
Uporni kašaljVirus, napada i krlo koje tada otekne, što utiče na smanjenje bebeinog apetita, a sekret iz nosa uz direktno oštećenje sluznice virusom, često prouzrokuje uporan i dosadan kašalj. On često zbuni roditelje koji misle da mališan kašlje iz pluća i da se infeksija spustila na bronhije. Treba znati da se sekret ne spušta u pluća, jer na sluzokoži postoje ćelije koje imaju „dlačice“ koje „guraju“ sekret odozdo na gore.

Tako se sadržej iz bronhija vraća ka grlu i doprinosi da dete kašlje. Zbog toga se ovaj kašalj svrstava u nadražajni. Virus, a ne sekret, može da se naseli i u sluzokožu bronhija pa da „napravi“ bronhitis ili zapaljenje pluća. Srećom, najveći broj ovakvih virusa najviše „voli“ gornje disajne puteve. Razni čajevi i biljni sirupi protiv kašlja pomoćiće u izbacivanju sekreta iz grla.

Laringitis (upala glasnih žica)
Laringitis (upala glasnih žica)Veliki broj prolećnih virusa napada grkljan, uključujući i glasne žice. Tada nastaje zapaljenje laringitis, koje se manifestuje promuklim kašljem koji zvuči kao laveš. Laringitis se uglavnom javlja bez povišene temperature, ali ako se ona i pojavi, nikad ne prelazi 38,5 stepeni C. Ukoliko dete ipak dobije visoku temperaturu radi se o nekom drugom virusu. Tada je mališan klonuo, ne rado uzima hrani i tečnost, temeratura se teško skida, brzo „skače“ i prvih dana nema kašlja, a nosić lagano curi. Dešava se da se situacija otme kontroli i da se mališanovo zdravstveno stanje iskomplikuje. Tada pedijatri najčešće imaju posla sa zapaljenjem srednjeg uha, a kod starije dece i sa upalom sinusa.

Bolje sprečiti nego lečiti
Bolje sprečiti nego lečitiSa smenom godišnjih doba dolaze i mikroorganizmi, naročito kada temperatura vazduha počne da raste. Njih ne možete da izolujete iz vazduha, ali možete svog mališana da pripremite na njihov dolazak. Jačajte mališanov imunitet tako što ćete ga od malih nogu „filovati“ svežim voćem i povrćem, svežim prirodnim sokovima, integralnim (ne belim) žitaricama. Ovakvim načinom ishrane dete će u organizam uneti dovoljnu količinu minerala i vitamina. Izvodite mališana redovno u šetnju. Nemojte čekati samo sunčane i tople dane, uz adekvatnu odeću, i bebcu će prijati čist vazduh.  

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-04-07.  | 

Krezubost nije u modi

Krezubost nije u modiIma li šta lepše od dečjeg osmeha? Još ako ga čine beli zdravi zubi, uživanje je tim veće. Kako smo, nažalost, nacija u kojoj veliki procenat stanovništva nema zdrave zube, jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka je formiranje dobrih navika vezanih za higijenu usta i zuba, kao i briga o njihovom zdravlju. Naš saradnik dr spec. Milan Kuljača, iz stomatološke ordinacije „Kuljača“, odgovorio nam je na najčešće dileme koje roditelji imaju u vezi s dečjim zubima.2010-06-22.  | 

Ujed komarca

Šta je komarac?

Ujed komarcaKomarac je insekt koji se može naći u svakoj zemlji sveta. Postoji na hiljade različitih vrsta, različitih oblika i boja. Ženki komarca je potrebna krv kičmenjaka (životinje koje imaju kičmu) kako bi polagala jaja. Ima poseban deo na ustima kojim sisa krv, a pljuvačkom je razređuje kako bi pila krv. U stvari, zbog pljuvačke i svrbi mesto ujeda.2009-02-26.  | 

Pobedite dečije alergije

Pobedite dečije alergijeMnoga deca od najranijeg uzrasta pokazuju osetljivost ka mnogim alergenima, naročito onim koji „lebde“ u vazduhu.Rezultat te osetljivosti roditeljima je veoma poznat. Bronhije određenog broja dece su preosetljive na izvesne faktore iz čovekove okoline. Izlaganje tim pokretačima dovodi do sužavanja disajnih puteva usled grčenja glatkih misića koji okružuju disajne puteve, pa tako dolazi do otoka zida bronhija i otežanog disanja. Šta učiniti i kako pomoći detetu?2011-12-11.  | 

Nega zuba kod dece

Nega zuba kod deceZdravi zubi i desni su od ogromnog značaja za opšte zdravlje deteta. Odličan početak brige o zubima je pranje dva puta dnevno i korišćenje zubarskog konca.2011-12-14.  | 

Enterovirusi

EnterovirusiEnterovirusi su velika porodica virusa koja je odgovorna za mnoge infekcije kod dece. Ovi virusi žive u crevnom traktu, ali mogu da izazovu sijaset bolesti. Postoji više od 70 različitih sojeva, grupa A i B koksaki virusa, eho virusa, poliovirusa, hepatitis A i još nekoliko vrsta koje potpadaju pod ime enterovirusi. Iako ima mnogo vrsta, jednu bolest uzrokuje desetak njih. Mnoga deca vremenom postanu imuna na njih i problem se ne javlja više od jedanput.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS