MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena


2009-04-23. Nega bebine kože

Nega bebine kože - novorodjenceAko je bebina koža crvena ili deluje upaljeno, to će prouzrokovati svrab, pa će beba biti vrlo uznemirena i plačljiva. Zato je pravilna nega bebine kože od velikog značaja.

Novorođenče

Tek rođenim bebama, nije potrebno svakodnevno kupanje, već jednom do dva puta nedeljno. Ali je obavezno da očistite oblast, koju pokrivaju pelene posle svakog presvlačenja, da biste sprečili pojavu osipa. Uklonite maramicom sve ostatke kake, a onda podignite bebine nožice i vatom, koju ste nakvasili prokuvanom i prohlađenom vodom, očistite sve kožne nabore potezima nadole.

Kada to završite, još vlažnijim komadom vate očistite celu oblast ispod pelene. Ako je devojčica činite to potezima ka naza, da biste sprečili prenošenje bakterija iz zadnjeg dela u vaginu. Pre nego što stavite pelenu, osušite joj guzu i prepone peškirom(tapkanjem) ili maramicom i pustite je neko vreme da bude bez odeće. Ako je beba sklona osipima, možete da koristite zaštitnu bebi kremu. Od kupanja do kupanja održavajte bebinu higjenu, tako što ćete joj prati lice, vrat, ruke i guzu, pri čemu ne morate skroz da je skidate. Koristite prokuvanu, prohlađenu vodu i komad vate. Osušite joj kožu nežnim tapkanjem peškirom, nemojte trljati jer bi to moglo da iritira kožu.

Kada je kupate, perite joj kosu, mekim nakvašenim peškirom i koristite vrlo malo bebi šampona. Komadom nakvašene vate operite joj lice. Nemojte mnogo da upotrbljavate sapune i kupke, ta sredstva bi mogla da joj isuše kožu. Nakon kupanja, osušite bebinu kožu blagim tapkanjem peškirom, naročito vodite računa o kožnim pregibima. Ako je bebina koža sklona isušivanju, možete je namazati bebi mlekom, da bi bila meka i dovoljno vlažna.

 

Odojče

Nega bebine kože - odojceKada beba počne da jede čvrstu hranu, da puzi, dira sve živo, tada je treba češće kupati, jer bakterije na njenoj koži mogu prouzrokovati infekciju. Dobro je to što bebe uglavnom obožavaju da se kupaju. Ali kupanje ne treba da traje dugo, jer voda može da dehidrira bebinu kožu. Kada se prstići na rukama i nogama smežuraju, to je uglavnom znak da se beba dugo zadržala u vodi. S obzirom da beba sada dolazi češće u kontakt sa prljavštinom, treba početi sa korišćenjem bebi sapuna i kupki, ali budite oprezni pri izboru jer oni mogu da „skinu“ zaštitna prirodna ulja sa površine kože. Budite pažljivi pri kupovini, kupujte samo ona sredstva koja su namenjena osetljivoj koži, a na kraju ih dobro isperite.

U ovom periodu je potrebna i pojačana higjena lica, vrata, ručica i guze, bar jednom dnevno. Obratite naročito pažnju na nabore vrata gde se nečistoća najviše skuplja i može da iritira kožu. Dobra vest je ta da u ovom periodu bebina koža je ojačala i sa lakoćom možete da koristite vlažne maramice, što znatno olakšava i ubrzava menjanje bebinih pelena.

 

Dete od godinu dana

Nega bebine kože - dete od godinu danaU ovom periodu može da se desi, i ako je mališan porastao, da odbija da se kupa. Ako to ne budete mogli da sporovodite jedan put dnevno, makar operite bar jednom dnevno najvažnije delove tela. Sredstva za kupanje za odrasle, još uvek su jaka za mališanovu kožu, ali sredstva za decu su uredu.

Sada je vreme da vašeg mališana naučite osnovama lične higjene, u koju prvo spada redovno pranje ruku. Za početak ga podsećajte na pranje ruku posle igre van kuće, korišćenja noše, pre i posle obroka. Vremenom će to postati navika. Sada kada je dete veće i pokretljivije, verovatno za vas će postati menjanje pelene napornije. Ipak, je izuzetno važno da češće menjate pelene da bi izbegli pojavu osipa.   

 

 

Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena
POGLEDAJTE JOS:


2008-07-07.  | 

Kako da naučite dete da pere ruke nakon korišćenja toaleta

Kako da naučite dete da pere ruke nakon korišćenja toaletaKada vaše dete bude došlo u taj uzrast da može samo da koristi nošu, trebalo bi da odmah počne i sa imitiranjem onogo što vi radite nakon korišćenja toaleta. Neka posmatra vašu uobičajenu rutinu koja uključuje i pranje ruku. Ako vidi da to i vi radite, verovatno će samo početi da povezuje pranje ruku sa vršenjem nužde. Postavite mu stoličicu da može da dohvati lavabo i pomozite mu oko vode i sapuna. Da biste ohrabrili ovakvo ponašanje, nagradite dete aplauzom ili zagrljajem. Odvojite nagradu za pranje ruku od one za korišćenje noše jer ako se snađe sa nošom, a zaboravi da opere ruke, ipak je nešto postignuto. Dajte svom detetu dobar razlog za pranje ruku.2007-01-19.  | 

Nega penisa kod beba

Citav penis cini cilindricna osovina sa zaobljenim krajem koji se zove glavic. Osovina i glavic su odvojeni zljebom koji se zoce sulcus. Na vrhu glavica je otvor, kroz koji prolazi semena tecnost i urin. Penis je pokriven slojem koze koji se naziva kozica.2009-03-03.  | 

Pelenski ojed

Pelenski ojed kod bebaGotovo svim bebama se s vremena na vreme „upali“ guza. Najčešći uzrok ovog osipa jeste iritacija kože urinom i kakom iz pelena. Koža postaje crvena, deluje upaljeno, a ponekad je suva ili osuta sitnim bubuljicama. Mnogi smatraju da je osip guze posledica izbijanja zubića, to nije tačno. Ovaj osip može da bude nuspojava proliva i vrlo retko, alergija na hranu.2005-11-16.  | 

Trljaj, trljaj, sve se pusi...

Neki od organa jos nisu dovoljno razvijeni, drugi su pak mnogo osetljiviji kod beba nego kod odrasle osobe. Tako je i sa bebinom kozom. Svi slojevi koze nisu potpuno razvijeni. Povrsinski roznati sloj se znatno razlikuje, dok je srednji sloj derm tri ipo puta tanji kod beba nego kod odrasle osobe. Kao takva ona je podlozna zapaljenjima i infekcijama, osipima i pojavi plikova. Zato je jedan od primarnih zadataka svake majke odrzavanje higijene, nega i zastita koze novorodjenceta.2011-04-22.  | 

Higijena

HigijenaHigijena je veoma bitna za svakoga ko vodi računa o deci i najefektniji je način da zaštitite sebe i druge od bolesti. Higijena se posebno odnosi na pranje ruku, ali i ostatka tela. Odnosi se i na to da ne kašljate i ne kijate po drugima, da ne bacate maramice i na taj način širite bacile, koristite zaštitu kada postoji mogućnost da se inficirate.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS