MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena


2009-04-23. Nega bebine kože

Nega bebine kože - novorodjenceAko je bebina koža crvena ili deluje upaljeno, to će prouzrokovati svrab, pa će beba biti vrlo uznemirena i plačljiva. Zato je pravilna nega bebine kože od velikog značaja.

Novorođenče

Tek rođenim bebama, nije potrebno svakodnevno kupanje, već jednom do dva puta nedeljno. Ali je obavezno da očistite oblast, koju pokrivaju pelene posle svakog presvlačenja, da biste sprečili pojavu osipa. Uklonite maramicom sve ostatke kake, a onda podignite bebine nožice i vatom, koju ste nakvasili prokuvanom i prohlađenom vodom, očistite sve kožne nabore potezima nadole.

Kada to završite, još vlažnijim komadom vate očistite celu oblast ispod pelene. Ako je devojčica činite to potezima ka naza, da biste sprečili prenošenje bakterija iz zadnjeg dela u vaginu. Pre nego što stavite pelenu, osušite joj guzu i prepone peškirom(tapkanjem) ili maramicom i pustite je neko vreme da bude bez odeće. Ako je beba sklona osipima, možete da koristite zaštitnu bebi kremu. Od kupanja do kupanja održavajte bebinu higjenu, tako što ćete joj prati lice, vrat, ruke i guzu, pri čemu ne morate skroz da je skidate. Koristite prokuvanu, prohlađenu vodu i komad vate. Osušite joj kožu nežnim tapkanjem peškirom, nemojte trljati jer bi to moglo da iritira kožu.

Kada je kupate, perite joj kosu, mekim nakvašenim peškirom i koristite vrlo malo bebi šampona. Komadom nakvašene vate operite joj lice. Nemojte mnogo da upotrbljavate sapune i kupke, ta sredstva bi mogla da joj isuše kožu. Nakon kupanja, osušite bebinu kožu blagim tapkanjem peškirom, naročito vodite računa o kožnim pregibima. Ako je bebina koža sklona isušivanju, možete je namazati bebi mlekom, da bi bila meka i dovoljno vlažna.

 

Odojče

Nega bebine kože - odojceKada beba počne da jede čvrstu hranu, da puzi, dira sve živo, tada je treba češće kupati, jer bakterije na njenoj koži mogu prouzrokovati infekciju. Dobro je to što bebe uglavnom obožavaju da se kupaju. Ali kupanje ne treba da traje dugo, jer voda može da dehidrira bebinu kožu. Kada se prstići na rukama i nogama smežuraju, to je uglavnom znak da se beba dugo zadržala u vodi. S obzirom da beba sada dolazi češće u kontakt sa prljavštinom, treba početi sa korišćenjem bebi sapuna i kupki, ali budite oprezni pri izboru jer oni mogu da „skinu“ zaštitna prirodna ulja sa površine kože. Budite pažljivi pri kupovini, kupujte samo ona sredstva koja su namenjena osetljivoj koži, a na kraju ih dobro isperite.

U ovom periodu je potrebna i pojačana higjena lica, vrata, ručica i guze, bar jednom dnevno. Obratite naročito pažnju na nabore vrata gde se nečistoća najviše skuplja i može da iritira kožu. Dobra vest je ta da u ovom periodu bebina koža je ojačala i sa lakoćom možete da koristite vlažne maramice, što znatno olakšava i ubrzava menjanje bebinih pelena.

 

Dete od godinu dana

Nega bebine kože - dete od godinu danaU ovom periodu može da se desi, i ako je mališan porastao, da odbija da se kupa. Ako to ne budete mogli da sporovodite jedan put dnevno, makar operite bar jednom dnevno najvažnije delove tela. Sredstva za kupanje za odrasle, još uvek su jaka za mališanovu kožu, ali sredstva za decu su uredu.

Sada je vreme da vašeg mališana naučite osnovama lične higjene, u koju prvo spada redovno pranje ruku. Za početak ga podsećajte na pranje ruku posle igre van kuće, korišćenja noše, pre i posle obroka. Vremenom će to postati navika. Sada kada je dete veće i pokretljivije, verovatno za vas će postati menjanje pelene napornije. Ipak, je izuzetno važno da češće menjate pelene da bi izbegli pojavu osipa.   

 

 

Trenutni odeljak: Moja bebaHigijena
POGLEDAJTE JOS:


2009-03-24.  | 

Obrada pupka i kupanje

Obrada pupka i kupanjeKada beba stigne kući.


1. Priprema
Pre kupanja treba pripremiti, kadicu, bokal za polivanje, peškir, čistu presvlaku, kremu za negu i sapun.2009-04-23.  | 

Nega bebine kože

Nega bebine kože - novorodjenceAko je bebina koža crvena ili deluje upaljeno, to će prouzrokovati svrab, pa će beba biti vrlo uznemirena i plačljiva. Zato je pravilna nega bebine kože od velikog značaja.2008-10-27.  | 

Neugodan zadah iz usta

Zdrava deca (kao i odrasli) ponekad imaju loš zadah. Najčešći krivci mogu da budu:


- Suva usta (ako vaša beba diše na usta, npr. zato što joj je zapušen nos, bakterija u ustima može neometano da se razvija)

- Strani predmet (zrno graška, pasulja ili igračkica koju vaša beba može da ubaci, takođe može da izazove loš zadah. Ovo je posebno često kod beba do tri godine koje su poznate po stavljanu stvari tamo gde im nije mesto)2010-05-07.  | 

Nega zuba kod dece

Nega zuba kod deceRoditelji često misle da kvar zuba nastaje jer su deca lenja kada se radi o pranju zuba i čišćenju zubarskim koncem. Ovo je donekle tačno, ali malo ljudi zna da se kvar zuba, poznatiji kao karijes koga prouzrokuju posebni bacili, lako širi u porodici i da može trajati ceo život. Šta više, karijes je češći kod dece nego bilo koja druga hronična bolest uključujući astmu i dijabetes.2007-04-20.  | 

Nega zadnjice

Ovo je vazan deo svakodnevne nege, zato sto ga treba primenjivati kod svakog presvlacenja, jos brizljivije ukoliko je beba imala stolicu. Nega zadnjice se suvise cesto svodi na mazanje pomadom, mada joj upravo treba cesce pranje.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS