MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-03-22. Pomozite bebi da prebrodi prehladu

Pomozite bebi da prebrodi prehladuUkoliko dete ubrzano i otežano diše, odbija da jede i počinje da gubi na težini obavezno ga odvedite na pregled, jer navedeni simptomi mogu ukazati na ozbiljniji respiratorni problem, na opstrukciju ili upalu pluća. Imunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, zbog čega ih zimi često muče prehlade. Zbog nosića koji curi, kijanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, i ako sa ovim problemima mogu i sami da se izbore kod kuće.

Ne prekidajte dojenje
Ukoliko beba ima lakšu respiratornu infekciju nemojte je voditi lekaru niti joj davati lekove, posebno ne antibiotike. Ovi lekovi joj neće pomoći, ali mogu da zakomplikuju i produže bolest.

Obolela beba treba da boravi u provetrenoj prostoriji u kojoj je temperatura 22- 25 stepeni i u kojoj se naravno ne puši. Detetu dajte što više tečnosti naročito ako ima povišenu temperaturu, kako ne bi dehidriralo. Često detetu nudite da nešto pojede, pošto će mu apetit oslabiti, jer organizam mora da se bori sa infekcijom, a ne da troši energiju na varenje hrane. Ne očekujte da će uvek prihvatiti hranu i naravno, ne paničite zbog toga. Ako imate bebu koja još sisa dojite je češće nego obično. Olakšajte detetu iskašljavanje tako što ćete ga presaviti preko kolena i lagano ga lupkati po leđima. I vlažan vazduh olakšava disanje, pa omogućite mališanu da udiše toplu paru iznad inhalatora, posude s toplom vodom ili pored kade u koju lije vruća voda. Čistite mu nosić. Detetu koje kašlje ili je prehlađeno što češće čistite nosić, posebno pre jela ili spavanja. Stvrdnutu sekret očistite štapićem koji ste ovlažili fizioliškim rastvorom. Dete koje ima temperaturu hladite sunđerom ili ga tuširajte mlakom, nikako hladnom vodom. Kada bolest prestane detetu svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tokom narednih sedam dana. Smatra se da se dete potpuno oporavilo kada povrati težinu koju je imalo pre bolesti.

Prepoznajte upalu pluća
Ako dete odbija da jede i gubi na težini, ubrzano i otežano diše, obavezno ga odvedite na pregled, jer to mogu biti početni znaci teže respiratorne infekcije. Ubrzano disanje se javlja kao odgovor organizma na smanjenu količinu kiseonika u krvi, do čega dolazi tokom upale pluća. Otežano disanje je drugi pokazatelj da je došlo do upale pluća. Sve će vam biti jasno ako uočite vidljivo jasno uvlačenje donjeg dela grudnog koša. Naime, tokom normalnog udisanja grudni koš i abdomen se šire, a kod upale pluća dešava se suprotno - usled povećanog napora disajnih mišića, donji delovi grudnog koša se pri udisaju uvlače.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-11-29.  | 

Grčevi nastaju usled...

Grčevi nastaju usled...Nije poznato šta izaziva grčeve, ali predstavljaju bol u stomaku, misli se da su alergija na mlečnu formulu, gvožđe u formuli ili su jednostavno gasovi u pitanju. Poznato je da bebe prolaze kroz uzburkan period krajem dana, koji počinje nakon dve, tri nedelje i grčevi mogu biti njihov „izduvni ventil“ ili nošenje sa normalnim stimulusima tokom dana. Postoji mogućnost da su bebe, koje imaju grčeve, osetljivije na normalnu svakodnevnu stimulaciju. Takođe je poznato da nemaju nezgodan temperament i nisu preosetljivi kada odrastu.2012-03-28.  | 

Koliko je prenošljiv svrab kože?

Koliko je prenošljiv svrab kože? Svrab kože je gljivična infekcija. Izgleda kao osip- pojavljuju se krugovi na koži, a zaraženo mesto može svrbeti, biti crveno ili se perutati. Najpre se izleči centralni deo inficirane kože ostavljajući crveni prsten. Svrab kože se javlja i na glavi u vidu fleka na kojima se peruta koža i opada kosa.2012-07-20.  | 

Zaštita bebe od vrućine

Zaštita bebe od vrućineVreli dani mogu biti jako rizični za male bebe na koje vrućina utiče može jako negativno da utiče. Važno je zaštiti ih od pregrejavanja.2011-11-26.  | 

Ravna stopala (Ravni tabani)

Ravna stopala (Ravni tabani)Ravna stopala, ili pes planus, nemaju normalan luk. Dete kada stoji, celim stopalom se oslanja na zemlju. Ravni tabani ne predstavljaju uvek problem. Pre 3. godine sva deca imaju ravna stopala. Luk unutar stopala ne počinje da se razvija do 3. godine.

Nakon tog perioda, dete može imati dva tipa ravnih stopala: fleksibilne ili rigidne.2009-04-09.  | 

Sedam najčešćih simptoma lošeg vida

Sedam najčešćih simptoma lošeg vidaJedino roditelji mogu da uoče da sasvim malo dete ima problema sa vidom. Da nešto nije u redu, može se vrlo lako zaključiti iz mališanovog ponašanja:

 

 
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS