MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-03-22. Pomozite bebi da prebrodi prehladu

Pomozite bebi da prebrodi prehladuUkoliko dete ubrzano i otežano diše, odbija da jede i počinje da gubi na težini obavezno ga odvedite na pregled, jer navedeni simptomi mogu ukazati na ozbiljniji respiratorni problem, na opstrukciju ili upalu pluća. Imunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, zbog čega ih zimi često muče prehlade. Zbog nosića koji curi, kijanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, i ako sa ovim problemima mogu i sami da se izbore kod kuće.

Ne prekidajte dojenje
Ukoliko beba ima lakšu respiratornu infekciju nemojte je voditi lekaru niti joj davati lekove, posebno ne antibiotike. Ovi lekovi joj neće pomoći, ali mogu da zakomplikuju i produže bolest.

Obolela beba treba da boravi u provetrenoj prostoriji u kojoj je temperatura 22- 25 stepeni i u kojoj se naravno ne puši. Detetu dajte što više tečnosti naročito ako ima povišenu temperaturu, kako ne bi dehidriralo. Često detetu nudite da nešto pojede, pošto će mu apetit oslabiti, jer organizam mora da se bori sa infekcijom, a ne da troši energiju na varenje hrane. Ne očekujte da će uvek prihvatiti hranu i naravno, ne paničite zbog toga. Ako imate bebu koja još sisa dojite je češće nego obično. Olakšajte detetu iskašljavanje tako što ćete ga presaviti preko kolena i lagano ga lupkati po leđima. I vlažan vazduh olakšava disanje, pa omogućite mališanu da udiše toplu paru iznad inhalatora, posude s toplom vodom ili pored kade u koju lije vruća voda. Čistite mu nosić. Detetu koje kašlje ili je prehlađeno što češće čistite nosić, posebno pre jela ili spavanja. Stvrdnutu sekret očistite štapićem koji ste ovlažili fizioliškim rastvorom. Dete koje ima temperaturu hladite sunđerom ili ga tuširajte mlakom, nikako hladnom vodom. Kada bolest prestane detetu svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tokom narednih sedam dana. Smatra se da se dete potpuno oporavilo kada povrati težinu koju je imalo pre bolesti.

Prepoznajte upalu pluća
Ako dete odbija da jede i gubi na težini, ubrzano i otežano diše, obavezno ga odvedite na pregled, jer to mogu biti početni znaci teže respiratorne infekcije. Ubrzano disanje se javlja kao odgovor organizma na smanjenu količinu kiseonika u krvi, do čega dolazi tokom upale pluća. Otežano disanje je drugi pokazatelj da je došlo do upale pluća. Sve će vam biti jasno ako uočite vidljivo jasno uvlačenje donjeg dela grudnog koša. Naime, tokom normalnog udisanja grudni koš i abdomen se šire, a kod upale pluća dešava se suprotno - usled povećanog napora disajnih mišića, donji delovi grudnog koša se pri udisaju uvlače.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2011-02-24.  | 

Razrokost

RazrokostNormalno je da novorođenče ne može da pomera oči u istom pravcu tako da Vam se ponekad čini da mu se oči „razilaze“. Ipak, od šeste do osme nedelje, bebine oči treba da se zajedno pomeraju.2011-10-24.  | 

Gingivostomatitis

GingivostomatitisGingivostomatitis je infekcija koju uzrokuje virus herpesa. To je isti virus koji izaziva plikove usled groznice i prehlade, ali kada se osoba prvi put zarazi razvije klasične simptome herpesnog gingovostomatitisa. Najčešće se dešava kod dece uzrasta 6 meseci do 5 godina.2006-12-27.  | 

Boja bebine stolice

Prilikom menjanja pelena nakon dolaska kuci iz porodilista moze se desiti da boja stolice bude zelenkasto crna. To je supstanca koja se zove mekonijum i ona je postepeno punila bebina creva tokom boravka u materici.2009-06-25.  | 

Minerali zlata vredni

minerali_u_ishrani_bebaBAKAR je značajan za normalnu krvnu sliku (stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina) i druge biološke funkcije organizma, kao što su sinteza vezivnog tkiva, pigmentacija kože, mineralizacija, posebno osifikacionih jezgara (na primer, kukova) i apsorpcija gvožđa. Pileće meso sa kožicom, iznutrice, riba i leguminoze sadrže značajne količine bakra.2009-04-16.  | 

Stiže proleće a sa njim i virusi

Problemi sa nosićem i grlomMnogo je virusa koji „napadaju“ decu u najranijem uzrastu.


Problemi sa nosićem i grlom
Brojni prolećni virusi „vole“ da se „usele“ u sluzokožu organa za disanje. Oni tamo prodiru u unutrašnjos finih ćelija sluznice i uništavaju ih, stvarajući pritom ogromne količine sekreta koji bebe teže izbacuju jer ne umeju da istresu nos, pa im se sekret sliva niz grlo izazivajući širenje infekcije.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS