MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-03-22. Pomozite bebi da prebrodi prehladu

Pomozite bebi da prebrodi prehladuUkoliko dete ubrzano i otežano diše, odbija da jede i počinje da gubi na težini obavezno ga odvedite na pregled, jer navedeni simptomi mogu ukazati na ozbiljniji respiratorni problem, na opstrukciju ili upalu pluća. Imunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, zbog čega ih zimi često muče prehlade. Zbog nosića koji curi, kijanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, i ako sa ovim problemima mogu i sami da se izbore kod kuće.

Ne prekidajte dojenje
Ukoliko beba ima lakšu respiratornu infekciju nemojte je voditi lekaru niti joj davati lekove, posebno ne antibiotike. Ovi lekovi joj neće pomoći, ali mogu da zakomplikuju i produže bolest.

Obolela beba treba da boravi u provetrenoj prostoriji u kojoj je temperatura 22- 25 stepeni i u kojoj se naravno ne puši. Detetu dajte što više tečnosti naročito ako ima povišenu temperaturu, kako ne bi dehidriralo. Često detetu nudite da nešto pojede, pošto će mu apetit oslabiti, jer organizam mora da se bori sa infekcijom, a ne da troši energiju na varenje hrane. Ne očekujte da će uvek prihvatiti hranu i naravno, ne paničite zbog toga. Ako imate bebu koja još sisa dojite je češće nego obično. Olakšajte detetu iskašljavanje tako što ćete ga presaviti preko kolena i lagano ga lupkati po leđima. I vlažan vazduh olakšava disanje, pa omogućite mališanu da udiše toplu paru iznad inhalatora, posude s toplom vodom ili pored kade u koju lije vruća voda. Čistite mu nosić. Detetu koje kašlje ili je prehlađeno što češće čistite nosić, posebno pre jela ili spavanja. Stvrdnutu sekret očistite štapićem koji ste ovlažili fizioliškim rastvorom. Dete koje ima temperaturu hladite sunđerom ili ga tuširajte mlakom, nikako hladnom vodom. Kada bolest prestane detetu svakodnevno dajte jedan dodatni obrok tokom narednih sedam dana. Smatra se da se dete potpuno oporavilo kada povrati težinu koju je imalo pre bolesti.

Prepoznajte upalu pluća
Ako dete odbija da jede i gubi na težini, ubrzano i otežano diše, obavezno ga odvedite na pregled, jer to mogu biti početni znaci teže respiratorne infekcije. Ubrzano disanje se javlja kao odgovor organizma na smanjenu količinu kiseonika u krvi, do čega dolazi tokom upale pluća. Otežano disanje je drugi pokazatelj da je došlo do upale pluća. Sve će vam biti jasno ako uočite vidljivo jasno uvlačenje donjeg dela grudnog koša. Naime, tokom normalnog udisanja grudni koš i abdomen se šire, a kod upale pluća dešava se suprotno - usled povećanog napora disajnih mišića, donji delovi grudnog koša se pri udisaju uvlače.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2008-12-11.  | 

Zapušen nosić

Zapušen nosićŠta raditi sa zapušenim nosićem? Bebe ne znaju da dišu na usta, pa će teže gutati hranu i uzimati vazduh, dok će veća deca disati na usta, što nije prirodan put. Isto tako, zapušen nos povećava rizik od upale srednjeg uha, jer kada je nos zapušen, zapuši se i Eustahijeva tuba koja je kraća kod dece, pa tako nastaje infekcija srednjeg uha.

 2005-11-16.  | 

Zdravlje

Od trenutka kada ste doneli odluku da postanete majka potrudite se da na vasoj trpezi budu samo prirodne namirnice. Pravilna ishrana, sveza hrana bogata vitaminima od posebne je vaznosti  jer pruza zastitu mami i detetu. Vodite racuna o zdravlju. Neophodno je i vazno da redovno posecujete lekara. Svaka analiza daje doktoru neophodne podatke o zdravlju buduce mame. Takodje ukazuje na odstupanja u zdravstvenom stanju sto je vrlo vazno za mamu, ali i za bebu. Analize omogucavaju da se preventivno deluje na moguce nedostatke, da se neka bolest spreci ili prekine u zacetku. Trudite se da izbegavate sve ono sto nepovoljno utice na vase zdravlje pogotovo zato sto time ugrozavate pored svoga jos jedan zivot. Klonite se alkohola i duvana.2011-01-21.  | 

Zaštitite dete kada je hladno – simptomi promrzlina

Zaštitite dete kada je hladno – simptomi promrzlinaDeca su izložena povećanom riziku od promrzlina u odnosu na odrasle. Saznajte koji su simptomi i kada treba da budete zabrinuti i potražiti medicinsku pomoć.

Kako se približava hladno vreme, potrebno je pripremiti se i sačuvati dete od hladnoće. Čekanje autobusa ili igranje na snegu stvara mogućnost da dete dobije promrzline. Promrzlina je zamrznuta koža ili tkivo usled izloženosti ekstremno niskim temperaturama, obično ispod 0.2010-11-26.  | 

Norvalk virus

Norvalk virusVerovatno niste čuli za norvalk virus, ali Vaše dete ga je imalo ili će ga imati. Nije u pitanju grip, ali kada ljudi govore o „stomačnom“ virusu misle na infekciju norvalk virusom.2006-11-21.  | 

Promrzline

Ukoliko vasoj bebi nos, usi, obrazi, prsti na rukama ili nogama postanu vrlo hladni i poprime belu ili zuckasto-sivu boju odmah reagujte. Ovo ukazuje na promrzline i moze imati opasne posledice. Ukoliko je napolju hladno, a beba provede vise vremena napolju, telesna temperature joj moze pasti ispod normalnog nivoa.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS