MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-02-26. Pobedite dečije alergije

Pobedite dečije alergijeMnoga deca od najranijeg uzrasta pokazuju osetljivost ka mnogim alergenima, naročito onim koji „lebde“ u vazduhu.Rezultat te osetljivosti roditeljima je veoma poznat. Bronhije određenog broja dece su preosetljive na izvesne faktore iz čovekove okoline. Izlaganje tim pokretačima dovodi do sužavanja disajnih puteva usled grčenja glatkih misića koji okružuju disajne puteve, pa tako dolazi do otoka zida bronhija i otežanog disanja. Šta učiniti i kako pomoći detetu?

Alergija, astma ili nešto treće?
Prema posojećim epidemiološkim podacima više od sto miliona ljudi na svetu boluje od astme i ne očekuje da se u bliskoj budućnosti taj broj smanji. Ako jedan od roditelja ima astmu, šansa da dete dobije bolest iznosi 1:4. Ako oba roditelja imaju astmu jedno od dvoje dece takođe će je imati. U pojavi astme nasledni faktor je veoma značajan, pošto je otkriveno više gena odgovornih za nastanak bolesti. Pored unutrašnjih (genetskih) faktora, pojavi bolesti doprinose i faktori sredine (spoljašnji) u kojoj čovek živi. Može se naslediti atopiska konstitucija, tj. tendencija pojave alergijskih manifestacija koje postoje u većini dece sa astmom. Ali, to ne znači da će dete biti alergično na iste alergene kao i njihovi roditelji. Naprimer, ako majka ima polensku kijavicu, njeno dete može biti alergično na životinjske dlake i sl. Ako su roditelji pušači povećava se rizik za dete. Kod 20-25% dece obolele od astme bar jedan roditelj je pušač. Takođe, prevremeno rođenje bebe može oštetiti njena pluća što povećava osetljivost za nastanak astme. Postojanje alergija, kao što su polenska kijavica, alergija na hranu ili ekcem u ranom uzrastu, obično pre treće godine, predstavljaju jednako važne faktore rizika. Slično je i sa teškim virusnim infekcijama u najsitnijim disajnim putevima, one se obično javljaju kod dece mlađe od dve godine.

Otežano disanje bez alergena
Tokom prve dve do tri godine života, dete može da ima napade odežanog disanja, ali ne kao reakciju na alergen, već samo onda kada ima nazeb. Mada je ova pojava najizraženija tokom prve tri godine života, može da se zadrži kao faktor otežanog disanja i u starijem uzrastu. Nije lako biti roditelj malog deteta koje se guši svaki put kada se prehladi, ali mu je ipak moguće pomoći. Ako je nazeb prouzrokovan bakterijom, tada se leči antibioticima. Međutim, većina prehlada je virusnog porekla i tada antibiotici ne pomažu. Ali, postoji rešenje! Pošto su mala deca prilično osetljiva na mnoge sastojke lekova koji se koriste za ublažavanje napada otežanog disanja, pametnije je pribeći nekoj od neškodljivih metoda. Jedna od njih je, svakako, akupunktura. Potražite savet pedijatra.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2012-07-20.  | 

Zaštita bebe od vrućine

Zaštita bebe od vrućineVreli dani mogu biti jako rizični za male bebe na koje vrućina utiče može jako negativno da utiče. Važno je zaštiti ih od pregrejavanja.2011-12-01.  | 

Problemi sa ušnim voskom (cerumenom)

Šta je ušni vosak?
Problemi sa ušnim voskom (cerumenom)Svako ima vosak u ušima. Normalna boja varira od svetlo žućkaste do tamno braon. Ušni vosak nije prljav niti predstavlja abnormalnu pojavu; šta više sadrži prirodne supstance koje ubijaju bacile. Takođe sklanja prašinu sa bubne opne i štiti sluzokožu ušnog kanala.

Ušni kanal je takav da se sam čisti. Ušni vosak se proizvodi u spoljnoj trećini ušnog kanala, a napred se pomera prilikom žvakanja i normalnog rasta sluzokože kanala. Svakog ili svakog drugog dana možete primetiti ušni vosak na početku kanala. Čak i da ne radite ništa, vosak će sam nestati. Jedino u slučaju blokade, najbolje je ušni vosak ne dirati. Ako ga vratite natrag u uho, što se obično dešava kada pokušate da očistite uvo, biće teže da vosak sam izađe.2006-11-21.  | 

Prehlada kod beba

Sa dolaskom hladnijih dana stizu i prvi zdravsteni problemi. Kijavica, smrcenje nosica, krcanje u nosicu. Nemoj da se uspaniciti odmah jer prehlade traju i do 2 nedelje. Ali naravno budite na oprezu i slusajte disanje bebe.2009-04-06.  | 

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?

Šta kaka govori o bebinom zdravlju?Sve su majke na neki način „opsednute“ izgledom bebine kake. Kada je ona O.K. mama je bezbrižna. Ali ako joj se promeni boja ili gustina odmah počinje da paniči. Evo šta treba da znete o ovom „fenomenu“... Niste prva mama koja se prenerazila sadržajem bebine pelene po povratku iz porodilišta.2008-06-25.  | 

Toplotni udar

Toplotni udar je stanje opasno po život i javlja se kada se telesna temperatura opasno poveća, a sposobnost tela da se rashladi se „isključi“. Bebe i deca su posebno izložena toplotnom udaru. Vaša beba bi mogla da dobije toplotni udar ako je dugo napolju, posebno ako dehidrira ili ako nosi pretoplu odeću. Vožnja u automobilu u kojem je vruće – ili ostavljanje deteta u parkiranom automobilu, što nikada ne bi trebalo da uradite – takođe povećava rizik.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS