MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2009-02-06. Oh taj san!

Oh taj san!Ima li načina da bebu naučite da spava?
Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja.

Gde i kako beba treba da spava?
Bebin krevetac, trebalo bi da bude u sobi sa roditeljima, ali ne tu da stoji za ukras, već da beba spava u njemu. Ne preporučuje se da beba spava sa roditeljima u krevetu. Trebalo bi da beba spava u svom krevetiću na boku ili na leđima, osim u nekim posebnim slučajevima kada to pedijatar savetuje.

Dušek za krevetac ne sme biti ni previše tvrd, ni previše mekan. Između stranica kreveca i dušeka ne sme biti praznog prostora. Zbog sigurnosti bebe, u krevetić ne treba stavljati plišane igračke, igračke sa trakama ili one koje imaju oštre ivice. Sobu u kojoj spava beba treba provetravati više puta u toku dana. Bebu ne treba pretopljavati, a svetlo u toku noći treba da bude prigušeno ili ugašeno.

Dozvoljene i ne dozvoljene radnje.
Uvek poštujte princip doslednosti kod uspavljivanja. Ponavljaje uvek iste rituale pre spavanja i započnite ih ranije: kupanje, hranjenje, čitanje priča, pevanje, igranje... Lako je za bebe prerano da registruju te zvukove- uspostavljanje uvek istih rituala dobra je navika za roditelje. Neće morati kasnije da pribegavaju kolicima ili ljuljama za uspavljivanje, ili da čak uspavljuju bebu vožnjom kolima, jer sve te vibracije tokom sna navode mozak da radi, tako da dete ne može utonuti u dubok san niti se dobro odmoriti. Kada beba dobije noćni obrok, odmah nakon podoja ili flašice treba da se varti u krevetić, a ne da zaspi u naručju, inače će sve češće tražiti noćne obroke, zbog društva. Nemojte bebu presvlačiti noću, osim ako nema stolicu. Ako je presvlačite, obavite to u polu mraku. Ako beba zaplače u snu pričekajte nekoliko sekundi pre nego što je podignete, možda će se sama umiriti. Ako beba zaspi s dudom, izvadite je čim zaspi.

Ritam spavanja
Sasvim male bebe pokušajte da uspavate sat vremena nakon hranjenja. Poželjno je da u svakom ciklusu hranjenja beba odspava, tj. ritam je: spavanje, obrok, budnost, spavanje... Pogrešno je premoriti bebu uveče pod pretpostavkom da će bolje spavati, jer kod premorenosti dolazi do frustracije, a onda očekujte plač koji traje između pet i deset minuta. To, svakako nije dobar način uspavljivanja. Dobar dnevni san pozitivno utiče na noćni i odmorno dete lakše će zaspati, bilo uveče, bilo preko dana.  Sve ove preporuke nekada, iz različitih razloga ne možete primeniti. Deca imaju i svoju individualnost za koju moramo imati sluha. Dragi roditelji kako vreme prolazi naspavaćete se i vi i vaša beba. Neprospavane noći biće prošlost, a nova pitanja i dileme tražiće i novo rešenje i odgovor.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2011-01-29.  | 

Bebe obrađuju reči na gotovo isti način kao odrasli

Bebe obrađuju reči na gotovo isti način kao odrasliPrema novoj studiji, bebe koje napune godinu dana, iako ne umeju da pričaju, razumeju mnogo reči iz govora jer koriste iste strukture mozga za njihovo obrađivanje kao odrasli.2011-11-13.  | 

Top 5 najzdravijih dečijih navika

Top 5 najzdravijih dečijih navikaPostoje dobre i loše navike, ali ovih pet čuvaju zdravlje Vašeg mališana.

Činite sve što je u Vašoj moći da sprečite da se dete prehladi ili inficira – od uravnoteženih obroka do ribanja podova na kojima se igra. Ali to je samo pola bitke: dete mora da nauči samo da se čuva, a postoji puno toga čemu treba da ga naučite. Počnite od objašnjenja da su bacili odgovorni za onaj odvratan osećaj koji ima kada je bolesno. Takvi razgovori upućuju dete na zdrave navike. Biće potrebno da iznova i iznova pokazujete ove lekcije iz higijene, ali uskoro će im ući u trag – i početi da ih praktikuje (bar većim delom vremena). Sa kojim lekcijama treba početi?2009-03-01.  | 

Odomaćene fraze

Odomaćene frazePojedine fraze su postale toliko odomaćene da više ne razmišljamo koliko su istinite. Nema nikakvog pravila po kojem je „malo dete- mala briga, a veliko dete velika briga“ Svakom roditelju je naj veća briga period u kome se nalazi njegovo dete. Tako da svaka faza u odrastanju deteta ima svoje prednosti i mane, zamke, tajne, iskušenja...2012-01-19.  | 

Kako da zabavite dete?

Kako da zabavite dete?Nikada nije previše rano da ispliva na površinu najbitnije oružje svake mame, a to je umetnost zabavljanja i odvraćanja pažnje. Ako je beba nervozna jer je umorna, gladna, dosadno joj je ili je prosto namćorasta, nekada je i malo odvraćanje pažnje dovoljno za potpuni preokret ili kratko odlaganje lošeg rasoloženja. Razni trikovi Vam mogu pomoći kada želite da produžite interval između obroka i spavanja, kada čekate u redu kod pedijatra ili kada je dete mrzovoljno.2009-06-03.  | 

Verovali ili ne!

Verovali ili ne!Narodni običaji i verovanja o trudnoći, majkama i bebama...

O trudnicama
Za trudnicu su vezani mnogi narodni običaji i verovanja.

- Kada se žena tri večeri uzastopno pomokri na sekiru i sva tri jutra sekira bude zarđala, veruje se da je žena ostala u drugom stanju.
- Nije dobro da se trudnica kreća noću, da je ne bi pratile nečiste sile.
- Ne sme da izbacuje pepeo iz kuće.
- Trudnici treba udovoljiti na svaki zahtev u vezi sa hranom ili pićem jer ona hrani, kako kažu, dve duše.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS