MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2009-02-06. Oh taj san!

Oh taj san!Ima li načina da bebu naučite da spava?
Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja.

Gde i kako beba treba da spava?
Bebin krevetac, trebalo bi da bude u sobi sa roditeljima, ali ne tu da stoji za ukras, već da beba spava u njemu. Ne preporučuje se da beba spava sa roditeljima u krevetu. Trebalo bi da beba spava u svom krevetiću na boku ili na leđima, osim u nekim posebnim slučajevima kada to pedijatar savetuje.

Dušek za krevetac ne sme biti ni previše tvrd, ni previše mekan. Između stranica kreveca i dušeka ne sme biti praznog prostora. Zbog sigurnosti bebe, u krevetić ne treba stavljati plišane igračke, igračke sa trakama ili one koje imaju oštre ivice. Sobu u kojoj spava beba treba provetravati više puta u toku dana. Bebu ne treba pretopljavati, a svetlo u toku noći treba da bude prigušeno ili ugašeno.

Dozvoljene i ne dozvoljene radnje.
Uvek poštujte princip doslednosti kod uspavljivanja. Ponavljaje uvek iste rituale pre spavanja i započnite ih ranije: kupanje, hranjenje, čitanje priča, pevanje, igranje... Lako je za bebe prerano da registruju te zvukove- uspostavljanje uvek istih rituala dobra je navika za roditelje. Neće morati kasnije da pribegavaju kolicima ili ljuljama za uspavljivanje, ili da čak uspavljuju bebu vožnjom kolima, jer sve te vibracije tokom sna navode mozak da radi, tako da dete ne može utonuti u dubok san niti se dobro odmoriti. Kada beba dobije noćni obrok, odmah nakon podoja ili flašice treba da se varti u krevetić, a ne da zaspi u naručju, inače će sve češće tražiti noćne obroke, zbog društva. Nemojte bebu presvlačiti noću, osim ako nema stolicu. Ako je presvlačite, obavite to u polu mraku. Ako beba zaplače u snu pričekajte nekoliko sekundi pre nego što je podignete, možda će se sama umiriti. Ako beba zaspi s dudom, izvadite je čim zaspi.

Ritam spavanja
Sasvim male bebe pokušajte da uspavate sat vremena nakon hranjenja. Poželjno je da u svakom ciklusu hranjenja beba odspava, tj. ritam je: spavanje, obrok, budnost, spavanje... Pogrešno je premoriti bebu uveče pod pretpostavkom da će bolje spavati, jer kod premorenosti dolazi do frustracije, a onda očekujte plač koji traje između pet i deset minuta. To, svakako nije dobar način uspavljivanja. Dobar dnevni san pozitivno utiče na noćni i odmorno dete lakše će zaspati, bilo uveče, bilo preko dana.  Sve ove preporuke nekada, iz različitih razloga ne možete primeniti. Deca imaju i svoju individualnost za koju moramo imati sluha. Dragi roditelji kako vreme prolazi naspavaćete se i vi i vaša beba. Neprospavane noći biće prošlost, a nova pitanja i dileme tražiće i novo rešenje i odgovor.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-08-13.  | 

Putovanje automobilom

Deca do četiri godine
Putovanje automobilom- Najbolje je da spavaju tokom vožnje, koliko god je moguće, zato planirajte put u vreme kada dete i inače spava.
- Dajte mu njegovu najdražu igračku za spavanje.
- Kada je dete budno, pustite mu neku priču ili muziku, ili mu pričajte priče, pevajte zajedno s njim.
- Na bočna stakla pričvrstite štitnike za sunce, kao i igračkice koje će zabaviti dete.
- Dajte detetu sok u flašici iz koje se sigurno neće proliti.2010-12-21.  | 

Istraživanje i radoznalost idu zajedno

Istraživanje i radoznalost idu zajedno Bebe počinju da uče odmah po rođenju i poseduju urođenu radoznalost da saznaju kako funkcioniše svet koji ih okružuje. Radoznalost je želja za učenjem. To je žudnja za istraživanjem i otkrivanjem. Što je dete radoznalije, više uči. Negovanje dečije znatiželje je jedan od najbitnijih načina da mu pomognete da postane doživotni učenik. Roditelji ili staratelji ne moraju da čine ništa kako bi podstakli radoznalost kod deteta. Istraživanja pokazuju da detetova želja za učenjem dolazi iznutra, a ne kao posledica pritiska. Taj unutrašnji nagon ih motiviše da istražuju nova iskustva i kasnije ih vodi ka većim uspesima u školi.2011-05-29.  | 

Zašto bebe vole ogledala?

Zašto bebe vole ogledala?U šta naovorođenče najviše voli da gleda? Igračku? Ne. Geometrijski oblik? Zapravo ne. Ono što najviše voli je ljudsko lice. Nije izbirljiva čije lice je u pitanju, te, zgrabite ogledalo i dopustite joj da zuri u svoje. Evo jednog vida zabave koji pomaže u njenom razvoju.2010-10-09.  | 

Dete vuče druge za kosu

Dete vuče druge za kosuIako nije zabavno osobi koja je „napadnuta“, decu često oduševljava ideja da druge vuku za kosu. To nije neminovno agresivan čin i zaista postoji mnogo razloga zašto deca čupaju za kosu. Koji god da je, dete koje vuče za kosu se treba odmah disciplinovati i podsetiti da je takvo ponašanje neprimereno i neprihvatljivo.2009-07-17.  | 

Nezgode na suncu

Nezgode na suncuAko vaše dete ne pije dovoljno vode dok boravi na suncu, njegov organizam može da dehidrira, a to može da izazove veoma neprijatne pojave.

1. Grčevi usled vrućine
Simptomi:
Bolno grčenje mišića, naročito u nogama. Koža deteta obično je vlažna, a moguća je i pojava blage groznice.
Savet: Smestite dete u hladovinu i dajte mu da pije vodu. Namažite bolno mest nekim gelom za masažu, pa mu nežno izmasirajte bolni mišić.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS