MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaRazno


2009-02-06. Oh taj san!

Oh taj san!Ima li načina da bebu naučite da spava?
Bebe nemaju potrebu da uče kako da spavaju, to dolazi samo po sebi. Postoje neka opšta, lako primenljiva pravila koja pomažu da se kod bebe formiraju dobre navike u vezi spavanja. Za to nikada nije rano, a ni kasno ukoliko treba da se promeni usvojena loša navika spavanja.

Gde i kako beba treba da spava?
Bebin krevetac, trebalo bi da bude u sobi sa roditeljima, ali ne tu da stoji za ukras, već da beba spava u njemu. Ne preporučuje se da beba spava sa roditeljima u krevetu. Trebalo bi da beba spava u svom krevetiću na boku ili na leđima, osim u nekim posebnim slučajevima kada to pedijatar savetuje.

Dušek za krevetac ne sme biti ni previše tvrd, ni previše mekan. Između stranica kreveca i dušeka ne sme biti praznog prostora. Zbog sigurnosti bebe, u krevetić ne treba stavljati plišane igračke, igračke sa trakama ili one koje imaju oštre ivice. Sobu u kojoj spava beba treba provetravati više puta u toku dana. Bebu ne treba pretopljavati, a svetlo u toku noći treba da bude prigušeno ili ugašeno.

Dozvoljene i ne dozvoljene radnje.
Uvek poštujte princip doslednosti kod uspavljivanja. Ponavljaje uvek iste rituale pre spavanja i započnite ih ranije: kupanje, hranjenje, čitanje priča, pevanje, igranje... Lako je za bebe prerano da registruju te zvukove- uspostavljanje uvek istih rituala dobra je navika za roditelje. Neće morati kasnije da pribegavaju kolicima ili ljuljama za uspavljivanje, ili da čak uspavljuju bebu vožnjom kolima, jer sve te vibracije tokom sna navode mozak da radi, tako da dete ne može utonuti u dubok san niti se dobro odmoriti. Kada beba dobije noćni obrok, odmah nakon podoja ili flašice treba da se varti u krevetić, a ne da zaspi u naručju, inače će sve češće tražiti noćne obroke, zbog društva. Nemojte bebu presvlačiti noću, osim ako nema stolicu. Ako je presvlačite, obavite to u polu mraku. Ako beba zaplače u snu pričekajte nekoliko sekundi pre nego što je podignete, možda će se sama umiriti. Ako beba zaspi s dudom, izvadite je čim zaspi.

Ritam spavanja
Sasvim male bebe pokušajte da uspavate sat vremena nakon hranjenja. Poželjno je da u svakom ciklusu hranjenja beba odspava, tj. ritam je: spavanje, obrok, budnost, spavanje... Pogrešno je premoriti bebu uveče pod pretpostavkom da će bolje spavati, jer kod premorenosti dolazi do frustracije, a onda očekujte plač koji traje između pet i deset minuta. To, svakako nije dobar način uspavljivanja. Dobar dnevni san pozitivno utiče na noćni i odmorno dete lakše će zaspati, bilo uveče, bilo preko dana.  Sve ove preporuke nekada, iz različitih razloga ne možete primeniti. Deca imaju i svoju individualnost za koju moramo imati sluha. Dragi roditelji kako vreme prolazi naspavaćete se i vi i vaša beba. Neprospavane noći biće prošlost, a nova pitanja i dileme tražiće i novo rešenje i odgovor.

Trenutni odeljak: Moja bebaRazno
POGLEDAJTE JOS:


2009-08-02.  | 

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima

Šest praktičnih saveta u prvim mesecima1. Nakon što prestanete široko da povijate bebu,nemojte odmah u potpunosti da se odreknete tetra pelena, jer one su dobrodošle pri prvim pokušajima dohrane, jer njima tom prilikom možete obmotati bebu i na taj način zaštititi njenu odeću.2009-07-17.  | 

Nezgode na suncu

Nezgode na suncuAko vaše dete ne pije dovoljno vode dok boravi na suncu, njegov organizam može da dehidrira, a to može da izazove veoma neprijatne pojave.

1. Grčevi usled vrućine
Simptomi:
Bolno grčenje mišića, naročito u nogama. Koža deteta obično je vlažna, a moguća je i pojava blage groznice.
Savet: Smestite dete u hladovinu i dajte mu da pije vodu. Namažite bolno mest nekim gelom za masažu, pa mu nežno izmasirajte bolni mišić.2011-10-27.  | 

Užina za decu

Užina za decuUžina, kao međuobrok, brine mnoge roditelje koji često pokušavaju da je ukinu. To nije potrebno niti je korisno. Deca ne mogu mnogo da pojedu tokom jednog obroka te je neophodno da jedu na svaka 3 sata. Ono što je bitno je da imate kontrolu nad vremenom predviđenim za užinu kao i vrstom hrane koja se konzumira.2010-12-07.  | 

Mit – Temperatura je loša za dete

Mit – Temperatura je loša za deteTemperatura sama po sebi nije štetna ni opasna, i ukoliko nije previsoka (iznad 40 stepeni), jako je mala verovatnoća da će izazvati oštećenje mozga ili druge probleme. Čak i febrilne konvulzije (napadi uzrokovani temperaturom) obično nisu opasni.2009-04-29.  | 

Kućni ljubimac - DA ili NE?

Kućni ljubimac - DA ili NE?Dete vam se već „popelo na glavu“ svojim zahtevom da mu pošto-poto nabavite kućnog ljubimca: hoće kucu ili macu, hrčka, papagaja, kornjaču... Vi to uporno odbijate jer znate na šta bi se svodilo. U početku će naravno biti oduševljeno ljubimcem, to će mu zaista biti glavna preokupacija, a zatim će mu dosaditi te će sve obaveze oko čišćenja za njim ili izvođenja u šetnju prepustiti vama. Razmislite još jednom, stvari ne moraju baš tako da izgledaju.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS