MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za tate


2009-01-11. 7 strahova koji očekuju budućeg tatu

7 strahova koji očekuju budućeg tatuČinjenica je, da je trudnoća stanje koje je direktno vezano za ženu. Ali, i muškarci su u ovom periodu prilično izloženi stresu, nedoumicama, preispitivanjima... Lako nerado i retko pričaju o svojim strahovima, činjenica je da ni njima nije lako. Priznajte da ste u ovih nekoliko meseci uživanja i „uživanja“ u drugom stanju bar jednom pozavideli svom mužu ili bolje reći celom muškom rodu. Njemu nikada nije muka i ne povraća, nedobija kilograme protiv svoje volje, može da spava na stomaku i da se prevrće do mile volje, ne trči svaki čas da piški, i ne mora da se porađa.

Ako ovako posmatramo stvari može nam se učiniti da su muškarci pred određeni za uživanje, da nemaju toliko briga kao žene, da ih život baš mazi. Ali, iako mnogo toga govori u prilog ovim pretpostavkama, ipak nije tako. Činjenica je da je trudnoća stanje koje je direktno vezano za ženu. Ali, i muškarci su u ovom periodu prilično izloženi stresu, nedoumicama, preispitivanjima... Iako nerado i retko pričaju o svojim strahovima, činjenica je da ni njima nije lako. To što ne razgovaraju otvoreno sa svojim suprugama, ne znači da ne brinu o njima i njihovom budućem detetu. Naprotiv.

 Upoznajte se sa 7 najčešćih strahova budućih očeva. Možda ćete posle čitanja ovog teksta promeniti mišljenje o muškom rodu.

  1. Strah od nemoći

Najveći strah svakog muškarca potiče još iz praistorije, kada je jači pol bio zadužen za nabavljanje hrane za porodicu. Iako se od tada mnogo toga promenilo, ovaj strah je ostao prisutan duboko u njihovoj svesti, tako da se muškarci i dan danas pitaju: Hoću li moći da zaštitim i obezbedim svoju porodicu? U većini porodica, kada se rodi prvo dete, iznenada dođe do prelaska sa dve plate za dvoje na jednu platu za troje. To je veliki teret u današnje vreme. Otac mora da obezbedi finansijsku i emotivnu podršku. Ženi je potrebna njegova pomoć, jer prolazi kroz dramatične promene raspoloženja, a on mora da joj bude oslonac. I da zaradi dovoljno novca!

  1. Strah od porođajne sale

Više od 80% očeva se brine da neće moći da izdrži porođaj svoje žene. Plaše se padanja u nesvest, povraćanja ili muke kada vide sve te telesne izlučevine. Vaš muž će verovatno pristati da bude sa vama na porođaju da vas nebi razočarao, ali će se istovremeno plašiti da će mu pozliti. Bez obzira koliko to želite, nije na odmet da o tome dva puta razmislite. Ne ignorišite njegove strahove, posebno ako vam je ispričao kakav problem ima. S druge strane, možda mu uopšte neće biti muka, ali to ne možete znati ako ne probate. Preporučuje se čak i razgovor sa očevima koji su prošli kroz ovo iskustvo. Zanimljivo je da prvo šta očevi kažu kada izađu iz porođajne sale : Beba i moja žena su dobro, a sledeće: Nije mi bilo muka, sasvim sam dobro to podneo.

      3.Strah od očinstva


Oko polovine budućih očeva u nekom trenutku priznaje da pomišlja da oni nisu zaista očevi svoje dece. Kad ih pitate da li sumnjaju da njihova žena ima nekog drugog, oni su uvređeni i povređeni. Logika ne postoji. U pitanju je nešto sasvim drugo, a zasniva se na mišljenju muškaraca da su nepodobni. To objašnjavaju na sledeći način: suviše je veličanstveno, suviše božanski biti deo stvaranja života. Sigurno je neko drugi, bolji od mene to uradio.

      4.Strah od smrti


Kada ste deo života koji je tek započeo, ne možete izbeći razmišljanje o kraju života. Misli o sopstvenoj smrtnosti se razvijaju naširoko.Niste više najmlađa generacija, vaša zamena je stigla, ako sve bude kako treba, umrećete pre svog deteta. Za većinu mladih muškaraca koji misle da su besmrtni ili nepobedivi, ovo je velika promena. Ako se i bave opasnim poslom, sada smatraju da jednostavno više nemaju pravo da se izlože smrtnoj opasnosti. Ovako razmišljanje je veoma pozitivno( ukoliko je umereno), jer govori da je njihova odgovornost na mnogo višem nivou, i da sada zaista brinu o svojoj porodici.

       5. Strah od ugroženog zdravlja žene ili deteta


Rođenje deteta je lepo, ali i stresno iskustvo. Veliki broj muškaraca se plaši da najstrašnije može da se dogodi osobi koju vole najviše na svetu: mogu izgubiti bebu ili mogu izgubiti ženu i ostati sam da podiže svoje dete. Ovaj strah je opravdan i činjenicom da je rođenje nekada dovodilo u veliku opasnost život žene. Naime, u dvadesetim godinama prošlog veka glavni razlog smrti žena ispod 50 godina bilo je rađanje.

       6. Strahovi od loših odnosa


Muškarci se često plaše da će njihova žena voleti bebu više nego bilo koga drugog, i da će njih isključiti iz tog bliskog odnosa. U mnogim porodicama majka postaje pravi čuvar i svom mužu dopušta da vidi bebu samo onda kada ona misli da treba, a što je najzanimljivije, većina muškaraca se tako i ponaša. Otac mora jasno da stavi do znanja da je to i njegovo dete, i da ga oni zajedno podižu. Njemu je potrebno da sa bebom provede sam neko vreme, a ako mu se to ne dopusti, neće ni dolaziti kući misleći da za njega tamo nema mesta.

       7. Strahovi od „ženske medicine“


Muškarci nisu navikli na ustrojstvo ginekologije i akušerstva. Strano je, hladno, nešto što ne razumeju dobro. Čak i kao posmatrači mnogi muškarci se osećaju neprijatno i uzdržano kada su u blizini sobe za ginekološki pregled. Porođajne sale nisu napravljene tako da se muškarci osećaju udobno. Oni obično ne znaju mnogo o ženskom reproduktivnom sistemu. Za njh je to nešto što se događa „tamo dole“. Zato se treba pripremiti i napraviti zajednički plan o brizi koju želite da vam muž pruži.
Trenutni odeljak: Kutak za tate
POGLEDAJTE JOS:


2010-02-13.  | 

Neki od strahova novopečenih očeva I deo

Plašim se da uzmem bebu!
Ovaj stah nejčešći je među mladim očevima, naročito u slučaju prvorođenčeta. Pošto većina muškaraca do tada nije videla bebu staru svega dva tri dana, dožive „šok“ kad shvate koliko je mala i bespomoćna. Naravno, pre toga niko im nije objasnio da bebe nisu ni bespomoćne ni nejake, kao što to na prvi pogled izgleda. Da bi se uverili u to dovoljno je da posmatraju patronažnu sestu koja posećuje bebu prvih nekoliko dana nakon rođenja.2011-12-20.  | 

Na koje načine otac može postati značajniji deo porodice (nego što već jeste)?

Na koje načine otac može postati značajniji deo porodice (nego što već jeste)?1. Zdrav, pozitivan odnos pun poštovanja sa majkom deteta je prvi korak do srećne porodice. Deca su pod velikim uticajem svoje okoline i ponašaju se i rade ono što vide od drugih.

2. Provodite više vremena sa detetom. Pričajte sa njim i slušajte ga. Ako očekujete da Vas dete stvarno čuje, zaslužite to pravo tako što ćete ga uvek saslušati. Većina očeva razgovara sa decom tek kada nešto skrive.2012-04-14.  | 

Očinstvo je dečja igra

Očinstvo je dečja igraIstraživanja nastavljaju da dokazuju dobrobit koju deca imaju ako se igraju sa očevima. Ako roditelji neguju blizak odnos sa decom dok su manja, taj odnos postaje dublji i dugotrajniji kad odrastu. Najbolji indikator dugotrajnog odnosa dece sa očevima je u njihovoj osećajnoj igri uprkos igri sa majkama koje im obezbeđuju sigurnost od prvog dana. Očevi stvaraju takav odnos time što su osećajni, puni podrške i znaju da deci tokom igre postave lagane izazove.2006-06-18.  | 

Kako da budete savršen tata

Sad kad ste otac, svi će očekivati da se ponašate kao takav! Nekoliko lekcija o roditeljstvu može da pomogne, ali na žalost to nije uvek opcija. Sve je u praksi. Da bismo Vam pomogli već na početku, pitali smo grupu mama šta su one očekivale od svojih partnera u prvim danima.2007-05-01.  | 

Ljubav i posle dolaska bebe

Cesto se novi roditelji jako trude da ponovo uspostave fizicku i emotivnu bliskost koju su imali pre rodjenja deteta. Umor, obaveze i brige neprijatelj su erotske napetosti.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS