MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2005-12-26. Dani posle porodjaja

Beba je tu! Uzbudjeni ste, srecni, uplaseni ali i veoma iscrpljeni. Grupa pozitivnih i negativnih emocija kruzi u vama, cak u celoj toj guzvi vi se cak pitate i kada cete ponovo uci u staru garderobu. Pojedini tecajevi za trudnice pripremaju vas za porodjaj, ali ne i za ono sto sledi posle porodjaja.

Sta ocekivati u prvih nekoliko nedelja posle porodjaja? Oseticete i fizicke i psihicke promene, pa evo kako se one manifestuju:

Kod fizickih promena dolazi do bola u grudima zbog naglog nadolaska mleka. Isto tako prva postporodjajna stolica obicno dolazi nakon tri do cetiri dana, a u slucaju da imate hemoroide stolica moze biti jako bolna. Ukoliko je prilikom porodjaja ucinjen rez izmedju vagine i anusa ili je doslo do cepanja tj. pucanja tog podrucja, koji su usiveni, savovi bi mogli da vam otezavaju sedenje ili hodanje. Mogu vam se dogoditi toplo – hladni talasi, i to nemojte da vas zacudi jer se vase telo prilagodjava na nove hormone. Rastezanje misica prilikom porodjaja moglo bi prouzrokovati nenamerno takozvano bezanje urina, sto bi se dogodilo kada se nasmejete ili kinete. Takodje nemojte da vas iznenade takozvani “post bolovi“, jer stezanje materice moze uzrokovati kontrakcije koje se povecavaju dok dojite dete ili ako uzimate terapiju za smanjivanje krvarenja. Sto se tice tezine, posle porodjaja najverovatnije cete izgubiti oko 5 kilograma, sto zavisi od tezine bebe, plodove vode i placente.

Sto se tice psihickih promena moramo naglasiti da oko 80 posto novih mama prolazi kroz perio tuge, razdrazljivosti, plakanja i anksioznosti nekoliko dana posle porodjaja. U pojedinim slucajevima mogu se javiti i ozbiljniji problemi kao sto su posporodjajna depresija ili postporodjajna psihoza. Medjutim, onih 80 posto prolaze kroz krizni period samo nekoliko dana sto je posledica hormonalnih promena, iscrpljenosti, prilagodjavanje promenama kao i osecajem da nemate vise kontrolu nad svojim zivotom i to sve dok se prilagodjavate na svoju bebu. Sto se tice ozbiljnijih problema, kod 10 do 20 posto zena javlja se postporodjajna depresija koja moze prouzrokovati promenu raspolozenja, osecaj krivice i dugotrajnu depresiju. Dete moze biti i nekoliko meseci staro, pa da se javi ovakvo stanje, mada  cesce se javlja kod zena u cijoj porodici postoje slucajevi depresivnog stanja. Kod postporodjajne psihoze moze biti ugrozen i vas zivot i zivot vase bebe. To je veoma retko stanje, ali jako tesko. Zene koje pate od ove vrste psihicke promene cesto zele da povrede sebe ili svoje dete. Prema tome ukoliko imate ovakva razmisljanja odmah se obratite lekaru.

Sto se tice seksualnog zivota Vi i vas partner mozete biti na potpuno razlicitim talasnim duzinama. Dok vi zudite za dobrim nocnim snom vas partner je mozda vec spreman da nastavi tamo gde ste stali pre dolaska deteta.

Kada smo vec govorili o promenama posle porodjaja, trebamo i reci nesto o procesu kada se sve vraca u normalu.

Vasem telu je bilo neophodno nekoliko meseci da se pripremi za rodjenje deteta, pa tako cemu trebati vremena da se i oporavi nakon porodjaja. Ukoliko ste imali porodjaj carskim rezom, oporavak bi trajao malo duze, a ukoliko je bio neocekivan, oporavak bi bio emotivno otezan. Ukoliko je prilikom porodjaja doslo do reza od vagine do anusa, i ako primetite da taj rez postaje crven ili natecen, obratite se lekaru da bi proverio da nije mozda doslo do infekcije. Pocnite sa laganim vezbama kako biste ubrzali oporavak. Jos jedan savet, pijte osam do deset casa vode dnevno jer je vasem telu neophodna tecnost. I na kraju nemojte voziti dok niste spremni da ucinite nagle pokrete kao i vezati zastitni pojas bez ikakve neprijatnosti.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2011-10-12.  | 

Da li postoji neka krema protiv strija koja stvarno deluje?

Da li postoji neka krema protiv strija koja stvarno deluje?Zar ne želimo svi da se pojavi neka čudotvorna krema koja uklanja podočnjake, bore i mrlje na koži, i naravno celulit?!

Šalu na stranu, genetika igra veliku ulogu u svemu i ne prebacujte svu krivicu samo na sebe. Imajte na umu da 75-90% trudnica dobije strije, a najbolji način da ih se otarasite je da ne dozvolite da se pojave. Kako? Koža mora da bude vlažna, vlažna i vlažna. Na tržištu postoji mnogo proizvoda, posebno namenjenih rastućim stomacima.2012-08-11.  | 

Lekari glasaju da se zabrani pušenje u kolima

Lekari glasaju da se zabrani pušenje u kolimaLekari, na godišnjem sastanku u Kardifu, su glasali da se zabrani konzumiranje cigareta u kolima. Jedan od vodećih doktora je rekao da je duvanski dim u zatvorenom prostoru, kao što je auto, toksična pretnja po zdravlje. Otkrio je da je duvanski dim koktel od preko 4 000 toksina, od kojih se za 50 pouzdano zna da izazivaju kancer.2011-03-13.  | 

Poslovne ili novčane brige?

Poslovne ili novčane brige?Previše radite? Nije novost da brige o poslu i finansijama crpe poslednje atome snage i volje. Ali, poslednje studije pokazuju da baš ove brige utiču na probleme pri spavanju. Rezultati pokazuju da skoro svaki treći čovek bar jedanput nedeljno ima probleme sa snom zbog problema ovog tipa. Svi koji su učestvovali u studiji su rekli da su posao i novac najveći uzroci nespavanja.2010-08-29.  | 

Da li ste udati za svog supruga ili posao?

Da li ste udati za svog supruga ili posao?Neki ljudi su dovoljno srećni i rade posao koji zaista vole. Ulažu dosta energije u rad da bi kasnije uživali u rezultatima. Rade dosta i sa oduševljenjem pričaju o svom poslu svakome ko želi da ih sluša. Često su vrlo iscrpljeni i nemaju snage ni za šta drugo pa čak ni za svog supružnika.

Za takve ljude se kaže da su venčani sa svojim poslom. Kako se ova izreka odnosi na njihov brak i partnera? Obično podrazumeva da je partner na drugom mestu, što je uspešan recept za propast braka. Iako ste jako zadovoljni poslom morate staviti brak na prvo mesto. Posao ne sme biti na uštrb Vašeg odnosa sa partnerom.2011-12-15.  | 

Da li se često budite noću?

Da li se često budite noću?Mnogo nas se budi noću, ali to traje toliko kratko da ne zapamtimo da smo se uopšte budili usled čega mislimo kako smo odmah zaspali. Ali, ako se ovo dešava više od pet puta u toku noći, onda možemo da računamo da smo izgubili oko sat vremena sna.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS