MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2005-12-26. Dani posle porodjaja

Beba je tu! Uzbudjeni ste, srecni, uplaseni ali i veoma iscrpljeni. Grupa pozitivnih i negativnih emocija kruzi u vama, cak u celoj toj guzvi vi se cak pitate i kada cete ponovo uci u staru garderobu. Pojedini tecajevi za trudnice pripremaju vas za porodjaj, ali ne i za ono sto sledi posle porodjaja.

Sta ocekivati u prvih nekoliko nedelja posle porodjaja? Oseticete i fizicke i psihicke promene, pa evo kako se one manifestuju:

Kod fizickih promena dolazi do bola u grudima zbog naglog nadolaska mleka. Isto tako prva postporodjajna stolica obicno dolazi nakon tri do cetiri dana, a u slucaju da imate hemoroide stolica moze biti jako bolna. Ukoliko je prilikom porodjaja ucinjen rez izmedju vagine i anusa ili je doslo do cepanja tj. pucanja tog podrucja, koji su usiveni, savovi bi mogli da vam otezavaju sedenje ili hodanje. Mogu vam se dogoditi toplo – hladni talasi, i to nemojte da vas zacudi jer se vase telo prilagodjava na nove hormone. Rastezanje misica prilikom porodjaja moglo bi prouzrokovati nenamerno takozvano bezanje urina, sto bi se dogodilo kada se nasmejete ili kinete. Takodje nemojte da vas iznenade takozvani “post bolovi“, jer stezanje materice moze uzrokovati kontrakcije koje se povecavaju dok dojite dete ili ako uzimate terapiju za smanjivanje krvarenja. Sto se tice tezine, posle porodjaja najverovatnije cete izgubiti oko 5 kilograma, sto zavisi od tezine bebe, plodove vode i placente.

Sto se tice psihickih promena moramo naglasiti da oko 80 posto novih mama prolazi kroz perio tuge, razdrazljivosti, plakanja i anksioznosti nekoliko dana posle porodjaja. U pojedinim slucajevima mogu se javiti i ozbiljniji problemi kao sto su posporodjajna depresija ili postporodjajna psihoza. Medjutim, onih 80 posto prolaze kroz krizni period samo nekoliko dana sto je posledica hormonalnih promena, iscrpljenosti, prilagodjavanje promenama kao i osecajem da nemate vise kontrolu nad svojim zivotom i to sve dok se prilagodjavate na svoju bebu. Sto se tice ozbiljnijih problema, kod 10 do 20 posto zena javlja se postporodjajna depresija koja moze prouzrokovati promenu raspolozenja, osecaj krivice i dugotrajnu depresiju. Dete moze biti i nekoliko meseci staro, pa da se javi ovakvo stanje, mada  cesce se javlja kod zena u cijoj porodici postoje slucajevi depresivnog stanja. Kod postporodjajne psihoze moze biti ugrozen i vas zivot i zivot vase bebe. To je veoma retko stanje, ali jako tesko. Zene koje pate od ove vrste psihicke promene cesto zele da povrede sebe ili svoje dete. Prema tome ukoliko imate ovakva razmisljanja odmah se obratite lekaru.

Sto se tice seksualnog zivota Vi i vas partner mozete biti na potpuno razlicitim talasnim duzinama. Dok vi zudite za dobrim nocnim snom vas partner je mozda vec spreman da nastavi tamo gde ste stali pre dolaska deteta.

Kada smo vec govorili o promenama posle porodjaja, trebamo i reci nesto o procesu kada se sve vraca u normalu.

Vasem telu je bilo neophodno nekoliko meseci da se pripremi za rodjenje deteta, pa tako cemu trebati vremena da se i oporavi nakon porodjaja. Ukoliko ste imali porodjaj carskim rezom, oporavak bi trajao malo duze, a ukoliko je bio neocekivan, oporavak bi bio emotivno otezan. Ukoliko je prilikom porodjaja doslo do reza od vagine do anusa, i ako primetite da taj rez postaje crven ili natecen, obratite se lekaru da bi proverio da nije mozda doslo do infekcije. Pocnite sa laganim vezbama kako biste ubrzali oporavak. Jos jedan savet, pijte osam do deset casa vode dnevno jer je vasem telu neophodna tecnost. I na kraju nemojte voziti dok niste spremni da ucinite nagle pokrete kao i vezati zastitni pojas bez ikakve neprijatnosti.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2012-04-29.  | 

Kada će opet krenuti menstruacija?

Kada će opet krenuti menstruacija?Svaka ĆŸena je drugačija kada je u pitanju vraćanje perioda posle porođaja. Normalno je da ĆŸena koja doji bebu nema krvarenje dok ne prestane ili značajno ga ne smanji.

Razlog leĆŸi u činjenici ĆĄto hormoni, uključeni u proces dojenja, potiskuju normalni menstrualni ciklus i sprečavaju ovulaciju.2011-06-23.  | 

Praćenje ciklusa

Praćenje ciklusaAko ste tip osobe koji voli da se prepusti stvarima i njihovom toku, samo jedite pravilno, dobro se odmarajte, imajte redovan seks i najverovatnije ćete za ĆĄest meseci, do godinu dana, ostati u drugom stanju.2012-02-26.  | 

Kako razvod utiče na dečake?

Kako razvod utiče na dečake?Postoji veliki broj istraĆŸivanja o dugoročnom uticaju razvoda na decu, a posebno na dečake. Neki stručnjaci su miĆĄljenja da razvod i ĆŸivot sa jednim roditeljem trajno oĆĄtećuje decu dok drugi smatraju da deca razvedenih ili rastavljenih roditelja ne trpe nikakve trajne posledice. Istina je, nesumnjivo, negde između ova dva miĆĄljenja.2010-12-27.  | 

Priprema grudi za dojenje

Priprema grudi za dojenjeVrlo malo je potrebno da učinite kako biste se pripremili za dojenje.

Trljanje bradavicama rukom ili peĆĄkirom se viĆĄe ne preporučuje. Otkriveno je da se na taj način otklanjaju supstance koje se stvaraju u trudnoći i nakon nje, a njihova svrha je da ĆĄtite grudi. Umesto trljanja, pokuĆĄajte sa neĆŸnom masaĆŸom. Na ovaj način će Vam postati prijatnije kada su VaĆĄe grudi u pitanju, a moĆŸe posluĆŸiti kasnije u slučaju da bude bilo potrebno da se izmuzate.2011-07-18.  | 

Da li Vam presuĆĄuje mleko?

Da li Vam presuĆĄuje mleko?Dojite bebu, a pre nekoliko dana ili meseci ste se vratili na posao. Primećujete da viĆĄe nemate mleka kao pre i da Vam grudi postaju mekĆĄe. Pitate se da li Vam mleko presuĆĄuje i da li postoje neki dodaci ishrani koji mogu osigurati da imate dovoljno mleka?
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Vaš biznis po najnižim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright © www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS