MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za mame


2005-12-26. Dani posle porodjaja

Beba je tu! Uzbudjeni ste, srecni, uplaseni ali i veoma iscrpljeni. Grupa pozitivnih i negativnih emocija kruzi u vama, cak u celoj toj guzvi vi se cak pitate i kada cete ponovo uci u staru garderobu. Pojedini tecajevi za trudnice pripremaju vas za porodjaj, ali ne i za ono sto sledi posle porodjaja.

Sta ocekivati u prvih nekoliko nedelja posle porodjaja? Oseticete i fizicke i psihicke promene, pa evo kako se one manifestuju:

Kod fizickih promena dolazi do bola u grudima zbog naglog nadolaska mleka. Isto tako prva postporodjajna stolica obicno dolazi nakon tri do cetiri dana, a u slucaju da imate hemoroide stolica moze biti jako bolna. Ukoliko je prilikom porodjaja ucinjen rez izmedju vagine i anusa ili je doslo do cepanja tj. pucanja tog podrucja, koji su usiveni, savovi bi mogli da vam otezavaju sedenje ili hodanje. Mogu vam se dogoditi toplo – hladni talasi, i to nemojte da vas zacudi jer se vase telo prilagodjava na nove hormone. Rastezanje misica prilikom porodjaja moglo bi prouzrokovati nenamerno takozvano bezanje urina, sto bi se dogodilo kada se nasmejete ili kinete. Takodje nemojte da vas iznenade takozvani “post bolovi“, jer stezanje materice moze uzrokovati kontrakcije koje se povecavaju dok dojite dete ili ako uzimate terapiju za smanjivanje krvarenja. Sto se tice tezine, posle porodjaja najverovatnije cete izgubiti oko 5 kilograma, sto zavisi od tezine bebe, plodove vode i placente.

Sto se tice psihickih promena moramo naglasiti da oko 80 posto novih mama prolazi kroz perio tuge, razdrazljivosti, plakanja i anksioznosti nekoliko dana posle porodjaja. U pojedinim slucajevima mogu se javiti i ozbiljniji problemi kao sto su posporodjajna depresija ili postporodjajna psihoza. Medjutim, onih 80 posto prolaze kroz krizni period samo nekoliko dana sto je posledica hormonalnih promena, iscrpljenosti, prilagodjavanje promenama kao i osecajem da nemate vise kontrolu nad svojim zivotom i to sve dok se prilagodjavate na svoju bebu. Sto se tice ozbiljnijih problema, kod 10 do 20 posto zena javlja se postporodjajna depresija koja moze prouzrokovati promenu raspolozenja, osecaj krivice i dugotrajnu depresiju. Dete moze biti i nekoliko meseci staro, pa da se javi ovakvo stanje, mada  cesce se javlja kod zena u cijoj porodici postoje slucajevi depresivnog stanja. Kod postporodjajne psihoze moze biti ugrozen i vas zivot i zivot vase bebe. To je veoma retko stanje, ali jako tesko. Zene koje pate od ove vrste psihicke promene cesto zele da povrede sebe ili svoje dete. Prema tome ukoliko imate ovakva razmisljanja odmah se obratite lekaru.

Sto se tice seksualnog zivota Vi i vas partner mozete biti na potpuno razlicitim talasnim duzinama. Dok vi zudite za dobrim nocnim snom vas partner je mozda vec spreman da nastavi tamo gde ste stali pre dolaska deteta.

Kada smo vec govorili o promenama posle porodjaja, trebamo i reci nesto o procesu kada se sve vraca u normalu.

Vasem telu je bilo neophodno nekoliko meseci da se pripremi za rodjenje deteta, pa tako cemu trebati vremena da se i oporavi nakon porodjaja. Ukoliko ste imali porodjaj carskim rezom, oporavak bi trajao malo duze, a ukoliko je bio neocekivan, oporavak bi bio emotivno otezan. Ukoliko je prilikom porodjaja doslo do reza od vagine do anusa, i ako primetite da taj rez postaje crven ili natecen, obratite se lekaru da bi proverio da nije mozda doslo do infekcije. Pocnite sa laganim vezbama kako biste ubrzali oporavak. Jos jedan savet, pijte osam do deset casa vode dnevno jer je vasem telu neophodna tecnost. I na kraju nemojte voziti dok niste spremni da ucinite nagle pokrete kao i vezati zastitni pojas bez ikakve neprijatnosti.

Trenutni odeljak: Kutak za mame
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-28.  | 

Nega kose za vreme trudnoce

Da bi strucno napisali ovaj clanak i da bi vam dali prave savete konsultovali smo se sa vlasnikom frizerskog salona ROOT iz Kragujevca, koji nam je objasnio kako pravilno negovati kosu u toku trudnoce.2011-02-12.  | 

Bolovi u leđima posle porođaja

Bolovi u leđima posle porođajaTo je bol nalik ukočenosti koji Vam smeta pri oporavku posle porođaja.

Šta uzrokuje bol?

I dalje treba kriviti one hormone koji su oslabili zglobove i ligamente, zajedno sa zategnutim mišićima stomaka, koji su napravili haos Vašem stavu. Ne smemo da zaboravimo na silno guranje u porođajnoj sali, kao ni savijanje, ustajanje, ljuškanje koje sada non stop radite. Kasnije, ukoliko ne držite odraslu bebu kako treba, osetićete bolove u donjem delu kičme.2011-04-27.  | 

Zaposlene buduće mame: Kako da ostanete profesionalni ako se ne osećate dobro?

Zaposlene buduće mame: Kako da ostanete profesionalni ako se ne osećate dobro?Evo nekoliko opštih saveta kako da ostanete profesionalni u svom poslu ukoliko se ne osećate dobro ili isuviše nelagodno da nastavite rad sa saradnicima:

- Sedite pored vrata tokom svih sastanaka – formalnih i neformalnih – kako biste mogli lako da se iskradete ako bude bilo potrebe.2011-07-16.  | 

Nerodovan ciklus posle abortusa

Nerodovan ciklus posle abortusaMeseci posle abortusa su zaista teški, a još teže je onim ženama koje dodatno krvare. Postoji nekoliko mogućih razloga za ovo stanje. Moguće je da je u materici ostalo neko tkivo. Ako je to slučaj onda će krvarenje biti produženo, stvaraće se ugrušci, a neretko se pojavljuje bol.2011-06-08.  | 

Muž se plaši da vodi ljubav sa Vama

Muž se plaši da vodi ljubav sa VamaSuprug je nekada želeo uvek da vodi ljubav sa Vama, a sada se plaši da Vas dodirne? Ne znate šta da učinite po tom pitanju, posebno što ovih dana imate jaku želju za seksom? Čini Vam se da bi ovo vreme bilo idealno za oboje samo kada bi on uspeo da prevaziđe činjenicu da ste u drugom stanju?
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS