MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-01-02. Ako je zima nije lav

Ako je zima nije lavUvek smo u dilemi kako obući dete pre nego ga pustimo napolje po zimi i snegu. Deca neizmerno uživaju u čarima zime i igrama na snegu, ali su istovremeno u tom periodu vrlo osetljivi na hladnoću. Hladnoća, vetar i sneg nose sa sobom i određene rizike od kojih ih moramo zaštititi. Za bolju zaštitu tokom zime najbolje je takozvano slojevito oblačenje. Nošenjem nekoliko tanje odevne garderobe, umesto jednog debelog i teškog, telo se mnogo bolje čuva od hladnoće. Vazduh je odličan izolator, pa tako vazdušni prostor između slojeva garderobe ima važnu ulogu u zaštiti od hladnoće.

Prvi sloj odela koji je do kože trebalo bi da brzo i efikasno prenese vlagu dalje od tela. Materijali koji to rade su polipropilen i svila, pa odeća koja je u neposrednom kontaktu sa kožom bi trbala da bude od takvih materijala. Pamuk upija vlagu, a ne udaljava je od kože, tako da u toku igre na snegu i hladnom vremenu vlaga zadržana u pamučnom sloju oko kože rashlađuje telo.

Srednji sloj odeće nastavlja da prenosi vlagu prema spoljašnjem sloju odeće. On nikako nesme da bude tesan. Broj odevne garderobe u tom srednjem sloju zavisi od spoljašnje temperature.

Na kraju poslednji sloj odeće treba da bude od nepromočivog materijala, dok sa unutrašnje strane može biti postavljen vunenim materijalom ili napunjen paperjem. Ovaj sloj treba da zaštiti telo od vetra i padavina( sneg, kiša).

Da se telo nebi rashladilo potrebne su i kapa, rukavice i šal kao i nepromočive čizme ili cipele. Dete uživa u igranju na snegu. Ali uvek se pitamo koliko i kad možemo dozvoliti deci da budu na snegu. Kod niskih temperatura na primer -10 stepeni, bolje je dete ostaviti u kući i naći neku zanimaciju. Tako treba postupiti i tokom onih dana kada pada sneg, kiša ili duva vetar. Ukoliko temperature nisu ekstremno niske, onda je za dete najbolje da bude napolju sredinom dana kada je dnevna temperatura najveća. Promrzline su najčešće na isturenim i nezaštićenim delovima tela kao što su nos, prsti, uši. Prvi znaci rashlađivanja su gubitak koordinacije i drhtavica, a prvi znaci promrzlina bledilo i hladnoća ugroženog dela tela. Boravak deteta napolju po hladnom vremenu se mora ograničiti. Kada je dečija garderoba mokra treba je odmah presvući, jer će vlažna garderoba brzo ohladiti organizam. Povremeno decu treba uvoditi u topao prostor i davati im tople napitke. Tako ćemo deci omogućiti da uživaju na snegu i njegovim čarima.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2009-02-16.  | 

Novorođenče i žutica

Novorođenče i žuticaPrisustvo fiziološke žutice vidljivo je golim okom kao specifično žućkasta boja kože i beonjača novorođenčeta, a izazvana je prekomernom koncentracijom bilirubina u krvi. Bilirubin je proizvod raspadanja nepotrebnih eritrocita i hemoglobina, prerađuje se u jetri i izbacuje se iz organizma uglavnom putem stolice. Svako novorođeno dete ima povišene vrednosti bilirubina, ali žutica se vidi tek kada su vrednosti bilirubina u krvi preko 80 mikromola po litru. Fiziološka žutica nije bolest, već manifestacija jednog procesa koji se dešava u telu novorođenčeta.2009-04-03.  | 

Moćni Ca za jake kosti

Moćni Ca za jake kostiDa bi se skelet deteta pravilno razvijao, veoma je važno da u njegovoj ishrani ima dovoljno namirnica bogatih kalcijumom...2011-10-13.  | 

Marfanov sindrom

Šta je Marfanov sindrom?
Marfanov sindromIme je dobio po francuskom pedijatru Antoanu Marfanu koji je 1896. otkrio da sindrom predstavlja genetski poremećaj vezivnog tkiva koje se nalazi svuda u telu. Na vezivno tkivo gledajte kao na „lepak“ koji objedinjuje sve organe, krvne sudove, kosti, zglobove i mišiće.

Kod obolelih od Marfanovog sindroma, „lepak“ je slabiji nego inače. To uzrokuje mnoge promene u organizmu, posebno srčane, vizuelne i koštane.2011-01-15.  | 

Bolesti koje se prenose preko dodira

Bolesti koje se prenose preko dodiraDodir nekada može doneti i više nego što očekujete – od vaški preko herpesa do impetiga. Ukoliko razumete načine na koje se bolesti prenose, lakše ćete ih sprečiti.

Bolest prenosiva putem dodira zahteva određeni kontakt kako bi se infekcija širila. Direktna prenosivost putem dodira zahteva direktan kontakt dve osobe (ili životinje). Kod indirektnog kontakta je potrebno da neki objekat ili stvar bude zaražen nečijim dodirom te se bolest na taj način prenosi dalje.2008-05-18.  | 

Pad

Kad god beba padne - sa kreveta, kauča, stolice, iz kreveca - morate da je detaljno pregledate zbog mogućih povreda, posebno ako je pala na glavu ili leđa. Proverite da li vaša beba ima neke ozbiljne povrede, da li je slomila neku kost, da li je zadobila potres mozga ili neku drugu unutrašnju povredu. Pad može biti veoma ozbiljna stvar ali pošto su bebine kosti meke, one se ne lome tako lako kao kod starije dece. Ako vam beba deluje u redu i ako se ponaša normalno, male su šanse da se ozbiljno povredila.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS