MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje


2009-01-02. Ako je zima nije lav

Ako je zima nije lavUvek smo u dilemi kako obući dete pre nego ga pustimo napolje po zimi i snegu. Deca neizmerno uživaju u čarima zime i igrama na snegu, ali su istovremeno u tom periodu vrlo osetljivi na hladnoću. Hladnoća, vetar i sneg nose sa sobom i određene rizike od kojih ih moramo zaštititi. Za bolju zaštitu tokom zime najbolje je takozvano slojevito oblačenje. Nošenjem nekoliko tanje odevne garderobe, umesto jednog debelog i teškog, telo se mnogo bolje čuva od hladnoće. Vazduh je odličan izolator, pa tako vazdušni prostor između slojeva garderobe ima važnu ulogu u zaštiti od hladnoće.

Prvi sloj odela koji je do kože trebalo bi da brzo i efikasno prenese vlagu dalje od tela. Materijali koji to rade su polipropilen i svila, pa odeća koja je u neposrednom kontaktu sa kožom bi trbala da bude od takvih materijala. Pamuk upija vlagu, a ne udaljava je od kože, tako da u toku igre na snegu i hladnom vremenu vlaga zadržana u pamučnom sloju oko kože rashlađuje telo.

Srednji sloj odeće nastavlja da prenosi vlagu prema spoljašnjem sloju odeće. On nikako nesme da bude tesan. Broj odevne garderobe u tom srednjem sloju zavisi od spoljašnje temperature.

Na kraju poslednji sloj odeće treba da bude od nepromočivog materijala, dok sa unutrašnje strane može biti postavljen vunenim materijalom ili napunjen paperjem. Ovaj sloj treba da zaštiti telo od vetra i padavina( sneg, kiša).

Da se telo nebi rashladilo potrebne su i kapa, rukavice i šal kao i nepromočive čizme ili cipele. Dete uživa u igranju na snegu. Ali uvek se pitamo koliko i kad možemo dozvoliti deci da budu na snegu. Kod niskih temperatura na primer -10 stepeni, bolje je dete ostaviti u kući i naći neku zanimaciju. Tako treba postupiti i tokom onih dana kada pada sneg, kiša ili duva vetar. Ukoliko temperature nisu ekstremno niske, onda je za dete najbolje da bude napolju sredinom dana kada je dnevna temperatura najveća. Promrzline su najčešće na isturenim i nezaštićenim delovima tela kao što su nos, prsti, uši. Prvi znaci rashlađivanja su gubitak koordinacije i drhtavica, a prvi znaci promrzlina bledilo i hladnoća ugroženog dela tela. Boravak deteta napolju po hladnom vremenu se mora ograničiti. Kada je dečija garderoba mokra treba je odmah presvući, jer će vlažna garderoba brzo ohladiti organizam. Povremeno decu treba uvoditi u topao prostor i davati im tople napitke. Tako ćemo deci omogućiti da uživaju na snegu i njegovim čarima.

Trenutni odeljak: Moja bebaZdravlje
POGLEDAJTE JOS:


2010-10-14.  | 

Poremećaj prilagođavanja

Poremećaj prilagođavanjaPoremećaj prilagođavanja je prenaglašena reakcija na tešku situaciju. Kod dece u teške situacije spadaju smrt voljene osobe, razvod roditelja, odlazak u inostranstvo na školovanje ili ozbiljna bolest (njih samih ili nekoga koga vole). Ovaj tip mentalnog poremećaja je povezan sa stresom, a utiče na dečje misli, osećanja i ponašanje, što remeti svakodnevni život ne samo deteta već i cele porodice. Kod neke dece poremećaj nestaje sam od sebe, a kod neke traje duže od šest meseci i zahteva stručno lečenje.2011-09-02.  | 

Grčići u stomaku

Grčići u stomakuMnoge bebe pate od grčića u stomaku, a sa njima i Vi. Grčevi obično kreću od 3. nedelje. Sve bebe plaču, ali one koje imaju grčeve će neumorno plakati najmanje tri sata nedeljno i to uglavnom uveče. Ovo je stresan period za celu porodicu, ali će proći kada beba napuni 3 meseca. U međuvremenu, postoji par stvari koje možete uraditi i olakšati joj nelagodnosti i intezitet bolova.2011-01-21.  | 

Uobičajene dečije bolesti

Simptomi

Uobičajene dečije bolestiCrvene tačkice ili plikovi koji veoma svrbe su rasuti po celom telu i dete ima umerenu temperaturu.

Tretman

Ne postoji nikakav poseban tretman. Temperaturu treba spuštati, povećati unos tečnosti, a da bi se izbegli ožiljci, ne treba se češati. Postoji tečni puder koji ublažava svrab.2008-05-13.  | 

Bebe koje malo spavaju mogu da imaju problema sa prekomernom težinom

Bebe kome malo spavajuDeca koja u proseku spavaju manje od 12 sati dnevno imaju duplo veći rizik da već do treće godine imaju povećanu telesnu težinu. Dokazano je i da je taj rizik još veći kod one dece koja pored toga što provode manje od 12 sati dnevno u spavanju, gledaju televiziju više od 2 sata dnevno.2009-03-22.  | 

Pomozite bebi da prebrodi prehladu

Pomozite bebi da prebrodi prehladuUkoliko dete ubrzano i otežano diše, odbija da jede i počinje da gubi na težini obavezno ga odvedite na pregled, jer navedeni simptomi mogu ukazati na ozbiljniji respiratorni problem, na opstrukciju ili upalu pluća. Imunitet beba nije dovoljno jak da se izbori s virusima, zbog čega ih zimi često muče prehlade. Zbog nosića koji curi, kijanja, povišene temperature ili kašlja zabrinuti roditelji često i usred noći jure kod pedijatra na pregled, i ako sa ovim problemima mogu i sami da se izbore kod kuće.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS