MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za tate


2008-04-14. Greške novopečenog tate

Od kritikovanja supruge do ćutanja o vašim osećanjima, ima mnogo grešaka koje prave novopečene ili buduće tate. Evo nekoliko od njih i par predloga kako da prelazak u roditeljstvo protekne glatko.

     - Jedan od sigurnih načina da upadnete u raspravu, pogotovo ako je u sred noći, je da kritikujete ono što vaša supruga radi. Po svaku cenu recite ako mislite da će povrediti dete (to važi i za suprugu). Ako vam se ne sviđa ono što radi, sačekajte jutro ili kada je vaša supruga naspavana jer će te tako moći da porazgovarate o problemu mirno. Pažljivo birajte pristup. Na kraju krajeva, možda je ona zaista u pravu, ili ste oboje u pravu što je često u roditeljstvu. I naravno da oboje želite najbolje za vašu bebu.

-
Kada postanete tata, nešto najgore što možete da uradite je da sedite i pustite suprugu da obavi sav posao. Tako samo postavljate temelj za mnoge probleme. Probajte da razgovarate sa njom o tome šta treba da se uradi i budite vi taj koji će prvi pokrenuti ovaj razgovor. U većini slučajeva žena je ta koja insistira na razgovoru. Ako vidi da ste zainteresovani, ceniće vaše mišljenje još više i utešiće je saznanje da u ovome nije sama. Ako čekate predugo da se uključite, vaša supruga će se verovatno  naljutiti.

-
Niste vi u drugom stanju. Vi nemate hormone koji neprestano divljaju. Morate da obratite pažnju na drastične, a ponekad čak i vrlo diskretne promene na vašoj supruzi. Pripazite na znake depresije ili uznemirenosti koji su iznad onoga što se smatra normalnim u periodima koji menjaju život. Istraživanja su pokazala da depresija kod žena može da se pojavi i u toku trudnoće, ne samo nakon što se beba rodi. Takođe imajte na umu da se postporođajna depresija može manifestovati i kao napad panike.

-
Ako primetite da je vaša supruga uznemirena ili potištena, najlakše je okrenuti glavu. Priđite joj i pitajte je šta nije u redu. Ali ne insistirajte previše ako ona ne želi da priča o tome. Time što ste je pitali dali ste joj do znanja da vam je stalo.

-
I muškarci imaju osećanja, strahove i zebnje. Kada je reč o porođaju, najviše brinu o finansijskim problemima vezanim za dolazak bebe. Muškarci imaju običaj da ćute o svojim strahovima jer će u suprotnom preopteretiti suprugu koja već ima dovoljno briga. Važno je da podelite svoja osećanja. Na taj način ćete se još više zbližiti sa suprugom, a i ona će znati da nije jedina uznemirena zbog svega. Razgovorom ćete prebroditi svaku prepreku zajedno.

-
Buduće tate treba da vode evidenciju o vremenu. Tata mora da zna tačno u kom periodu trudnoce je supruga, a ne samo kada joj je termin. Uzmite papir i olovku i pokrenite razgovor sa vašom suprugom o tome šta ona očekuje od vas da uradite do trenutka kada će beba doći na svet. Vi predložite neke svoje ideje. Kada treba okrečiti sobu za bebu? Gde treba kupiti nameštaj? Da li ima nešto u kući što treba da popravite pre nego što mališan stigne? Vi inicirajte  ove poslove da se vaša supruga ne bi osećala kao zanovetalo.

-
Prepustiti se stereotipu tate koji ne zna da promeni pelenu ili da nahrani bebu na flašicu je očajna situacija za sve i najverovatnije će jako uznemiriti vašu suprugu. Ponudite se da pomognete oko bebe, a reći da ne znate kako nije dovoljno dobar izgovor. Edukujte se. Bebe ne dolaze na svet sa priručnikom. Ni majke ne znaju sve odjednom. Obično su one te koje čitaju i uče iz knjiga, časopisa, a tate bi trebalo da rade isto to.

-
Jedna od čestih pritužbi žena je da muškarci čvrsto spavaju. a da se žene bude na svaki šum. Ponekad je to tačno, ali češće to uopšte nije slučaj. Tate moraju da odrade svoj deo buđenja noću. Ako vaša supruga doji bebu, podstaknite je da ispumpa mleko u flašicu kako biste joj omogućili da spava. Ako postoji problem oko flašice i dojenja, onda bi tate trebalo da se angažuju oko kućnih poslova i čišćenja. Dozvolite vašoj supruzi da se odmori. Ako prihvatite da igrate aktivnu ulogu u odgajanju vaše bebe, to će vas itekako zbližiti sa suprugom ali i sa vašim mališanom.

Trenutni odeljak: Kutak za tate
POGLEDAJTE JOS:


2011-11-19.  | 

Mora se znati ko je glavni u kući

Mora se znati ko je glavni u kućiOčevi, koji sa svojom decom uspostave drugarski odnos, su sigurno najsrećniji očevi na svetu. Radost rvanja na podu, tuče jastucima, duge šetnje kada se samo držite za ruke i razgovarate o vetru, se ne može uporediti ni sa čim. Ipak, stvari se nekada izmaknu kontroli i tata pređe na drugu stranu gde je prvo najbolji drug detetu, pa tek otac. Važnoje da se napravi razlika- Očevi su odrasli, a ne deca.2011-07-28.  | 

Kako da se osetim sposobnijim u ulozi oca?

Kako da se osetim sposobnijim u ulozi oca?Tate su veoma nesigurne, posebno kada je reč o prvom detetu. Cela situacija im je nepoznata, a pritom odrastaju u ubeđenju da je majka ta koja se brine o detetu i da je jedina koja ga može smiriti. Kada uzme bebu, a ona počne da plače, odmah je daje majki. Pogrešno! Mama možda brže umiri bebu, ali sve što je naučila, naučila je kroz vežbu.2009-01-11.  | 

7 strahova koji očekuju budućeg tatu

7 strahova koji očekuju budućeg tatuČinjenica je, da je trudnoća stanje koje je direktno vezano za ženu. Ali, i muškarci su u ovom periodu prilično izloženi stresu, nedoumicama, preispitivanjima... Lako nerado i retko pričaju o svojim strahovima, činjenica je da ni njima nije lako. Priznajte da ste u ovih nekoliko meseci uživanja i „uživanja“ u drugom stanju bar jednom pozavideli svom mužu ili bolje reći celom muškom rodu. Njemu nikada nije muka i ne povraća, nedobija kilograme protiv svoje volje, može da spava na stomaku i da se prevrće do mile volje, ne trči svaki čas da piški, i ne mora da se porađa.2011-11-24.  | 

Očevi u poznim godinama

Očevi u poznim godinamaU poslednje vreme sve više viđamo i slušamo o  muškarcima koji postaju očevi u kasnim godinama. U protekle 3 decenije određeni faktori su doprineli ovom trendu:

- Parovi se kasnije venčavaju, odlažu rođenje bebe;
- Dosta muškaraca se odluči da osnuje porodicu tek kada se nađe u drugom braku;
- Duži životni vek utiče na odluke muškaraca kada da imaju decu.2010-06-03.  | 

Uloga oca u savremenoj porodici

Uloga oca u savremenoj porodici Kakva je uloga oca u savremenoj porodici? U modernom svetu gde se preferira zajednički život u odnosu na brak, a ljudi se odlučuju da budu samohrani roditelji umesto da zajedno učestvuju u uzgoju deteta, da li je uopšte bitno očevo prisustvo?

Majke su nežne, brižne i sigurno je da su jedinstvena figura u detetovom životu. Ali, i očevi su jako bitni. Kada je reč o igri, postoji više verbalnog i fizičkog kontakta između oca i deteta nego majke i deteta. Nije začuđujuće da kada mališan poraste, tata mu bude pogodniji drugar za igranje od mame.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS