MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Pitajte strucnjake


2008-02-17. Kasnjenje ciklusa

Pitanje:
Postovani,

bila sam na redovnom ginekoloskom pregledu, gde mi je receno da nemam nijednu jedinu cistu. Izlozila sam zelju za bebom i doktor kaze da sam potpuno zdrava, a verujem da mi je i partner. Oboje smo mladi (26 i 28 god.), zivimo zdravo... Jedino se ja bavim stresnim poslom, jer sam na jednoj odgovornoj funkciji. Mozda bi to mogao da bude razlog sto nisam jos uvek ostala u drugom stanju. Ciklusi su mi prilicno neredovni i retki. Ove godine su bili na 32, 34, 44 dana, a sada je vec 43. dana i nisam dobila, a test za trudnocu je negativan...

Ne znam sta mi je ciniti... Inace, nemam nikakvih problema oko duzine ciklusa, kao ni ostalog...

Molim Vas da me posavetujete sta da radim....

 

Odgovor:
Jedan od najnezahvalnijih problema! Poremaćaj ciklusa može biti uzrokovan od puno razloga i potrebno ih je tražiti (nije tako komplikovano, ali malo „udari” po džepu). Uredan menstrualni ciklus ne znači menstrualno krvarenje svakog meseca na tačno taj dan i u toliko sati. Procenjuje se da zdrava žena ima menstruaciju svakog meseca u periodu između 28-34 dana. To ne znači da su one koje imaju menstruaciju na 39 dana neplodne, naopako, ali imaju sebi svojstveno vreme za krvarenje. Sigurno znate nekog ko ima dvoje, troje ili petoro dece, a ima neuredne cikluse. Ipak, treba proveriti. Ciste na jajnicima tj. policistični jajnici su čest problem. Dijagnostikuje se upravo UZ pregledom na kom se vide ciste (3-5. dana ciklusa se radi UZ) koje imaju svoj broj i veličinu, a daju specifičan izgled celom jajniku. Uz ovo postoji obično podatak o neurednim ciklusima (recimo, žena kaže da ima menstruaciju svega nekoliko puta godišnje) i izraženu maljavost (lice, leđa, grudi). Ovo se laboratorijski može relativno lako pokazati u klasičnim slučajevima kada se uradi 2-5. dana ciklusa LH, FSH uz testosteron, estradiol, progesteron. Radi sveobuhvatnosti poželjno je proveriti i tireoidnu žlezdu i prolaktin kao i testove za šećer odnosno insulinemiju.

Ja Vam u svakom slučaju ne preporučujem da odete kod ginekologa i da mu kažete:”ja sam došla da mi se uradi to, to, to.....”, jer na ovu bolest kod mladih osoba sa problemom steriliteta svaki ginekolog odmah pomisli, a sam dijagnostički i terapijski prilaz je manje-više standardizovan.

Što se stresa tiče, on ima uticaj na rad celog organizma i nastanak trudnoće. Predložite suprugu da Vas iznenadi nekim putovanjem u Pariz, na obalu Španije ili Grčke i da tamo zaboravite Vašu radnu funkciju.         

p.s. Bilo kakvo ispitivanje problema nastanka trudnoće tj. steriliteta, po pravilu se počinje pregledom sperme partnera!!!

 

Dr Dušan Vuleta

Spec. ginekologije i akušerstva, subspec. endokrinologije

 

Trenutni odeljak: Pitajte strucnjake
POGLEDAJTE JOS:


2006-06-03.  | 

Prvo vodjenje ljubavi posle porodjaja

Pitanje:
Pre mesec dana sam rodila bebu i nedavno smo moj muz i ja pokusali da vodimo ljubav po prvi put. Toliko me je bolelo da smo morali da prestanemo. Sada krvarim jos vise, a pojavio se i neugodan miris. Sta da radim?2008-02-17.  | 

Kasnjenje ciklusa

Pitanje:
Postovani,

bila sam na redovnom ginekoloskom pregledu, gde mi je receno da nemam nijednu jedinu cistu. Izlozila sam zelju za bebom i doktor kaze da sam potpuno zdrava, a verujem da mi je i partner. Oboje smo mladi (26 i 28 god.), zivimo zdravo... Jedino se ja bavim stresnim poslom, jer sam na jednoj odgovornoj funkciji. Mozda bi to mogao da bude razlog sto nisam jos uvek ostala u drugom stanju. Ciklusi su mi prilicno neredovni i retki. Ove godine su bili na 32, 34, 44 dana, a sada je vec 43. dana i nisam dobila, a test za trudnocu je negativan...2006-06-12.  | 

Hemoroidi i obilni ciklusi nakon trudnoce

Pitanje:
Imam veliki problem sa hemoroidima i to sa unutrasnjima. Uradjen mi je carski
rez jer su mi neke vrednosti opadale, posle 4 meseca porodjaja meni se pojavilo krvarenje u stolici a sada imam dosta obilne cikluse, ginekolog mi savetuje da uzimam pilule za kontracepciju jer one pomazu kod smanjenja ciklusa. Neznam sta da radim, kod drugog dr. nisam bila jer se plasim, cula sam da su ti pregledi dosta bolni. Sta mogu da koristim od lekova i sta mi savetujete, ne bih taj problem resavala hiruskim putem.2006-07-14.  | 

Sex i novopečeni otac

Pitanje:
Kako da vratim partneru raspoloženje?2006-07-14.  | 

Sex i novopečeni otac

Pitanje:
Dobili smo zeleno svetlo za seksualne odnose ali moj partner jednostavno nije za to (nije oduševljen time). Da li radim nešto pogrešno?
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS