MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Moja beba


2005-11-03. Nedonosce

Prema standardima Svetske zdravstevene organizacije nedonosenom decom smartaju se deca rodjena pre 37. nedelje trudnoce, koja imaju simptome nedonosceta: glava je relativno velika, savovi na lobanji su cesto otvoreni, teme je velikih dimenzija, potkozno masno tkivo je nedovoljno razvijeno. Deca rodjena s telesnom tezinom vecom od 500 grama i posle najmanje 22 nedelje trudnoce, smatraju se potencijalno vitalnom po standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Nedonesena beba je, od deteta rodjenog na vreme, manje prilagodjena zivotu van majcine utrobe. Samim tim sto je veca razlika koja nedostaje do normalnog termina, to je bebi teze da se adaptira na nove uslove zivota. Beba rodjena mnogo pre  odredjenog  vremena, verovatno nece biti u stanju da samostalno dise i zato ce je lekari  prikljuciti na aparat za vestacko disanje. Takva beba ce hranu dobijati preko specijalne sonde. Sistemi za disanje, varenje hrane, kardiovaskularni, nervni, kao i drugi sistemi takve dece, nedovoljno su razvijeni i zato im predstoji da prezive veliki broj medicinskih tretmana. Ako bebino stanje nije toliko tesko i nije joj potrebna reanimacija, ona ce biti smestena na odeljenje za intenzivnu negu. Tamo bebe borave u specijalno zagrejanim inkubatorima, jer ne mogu sama da regulisu temperaturu tela. Kako se bebi ne bi susila sluzokoza vlaznost vazduha,  na odeljenju, se odrzava na 60%. U inkubator se ubacuje zagrejani kiseonik, radi obezbedjivanja normalnog disanja. Kad dete nema specificne probleme sa zdravljem,   stabilno dobija na tezini, kad samo sisa tada se otpusta kuci. I pored toga, nedonoscetu,  su i u kucnoj nezi potrebni  izvesni,  posebni uslovi. Ako je beba otpustena iz porodilista znaci da sada moze samostalno da odrzava temperaturu svog tela i da pravilno reaguje na toplo i hladno. Medjutim, ako je u prohladnoj prostoriji, morace da trosi dragocene kalorije na odrzavanje telesne temperature, umesto na povecanje sopstvene tezine koja je novorodjencetu toliko potrebna. Zato temperatura vazduha  u sobi treba da bude oko 23 stepena. Dete takodje ne treba ni preterano utopljavati.

Trenutni odeljak: Moja beba
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-03.  | 

Nedonosce

Prema standardima Svetske zdravstevene organizacije nedonosenom decom smartaju se deca rodjena pre 37. nedelje trudnoce, koja imaju simptome nedonosceta: glava je relativno velika, savovi na lobanji su cesto otvoreni, teme je velikih dimenzija, potkozno masno tkivo je nedovoljno razvijeno. Deca rodjena s telesnom tezinom vecom od 500 grama i posle najmanje 22 nedelje trudnoce, smatraju se potencijalno vitalnom po standardima Svetske zdravstvene organizacije.2005-11-03.  | 

Stize beba?! Opremite je!

Kod nas se jos uvek neguje tradicija da se za bebu ne kupuju stvarcice dok se ne rodi. Ova tradicija potice iz davnih vremena kada malisani obicno nisu prezivljavali do svog prvog rodjendana... Medjutim, medicina je danas toliko napredovala da doktori uspevaju da spase malisane cak i u najbeznadeznijim situacijama.

S druge strane, roditelji koji zeljno iscekuju svog malisana, obicno kupuju stvari koje su im nepotrebne...2006-01-10.  | 

Dečji memorandum roditeljima

1. Nemojte me razmaziti. Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam.

2. Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa. Pokazujte gde mi je mesto.

3. Nemojte sa mnom na silu. To me uči da se jedino sila uvaĹľava. Radije ću reagovati na savet.       

4. Nemojte biti nedosledni. To me zbunjuje i tera me na to da pobegnem od svake obaveze.

5. Nemojte obećavati. MoĹľda nećete moći odrĹľati obećanje, pa ću izgubiti veru u vas.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Vaš biznis po najnižim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright © www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS