MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Saveti


2006-08-31. Buduca majka

Ovo je vreme razmisljanja i planiranja trudnoce. U svakom slucaju preporucuje se da izbegavate pusenje, alcohol, kao i uzimanje stetnih lekova. Ovo se posebno odnosi na hronicne bolesti (epilepsija), gde  potencijalno stetne lekove treba zameniti jos pre trudnoce za manje stetne ili one koji nisu stetni uopste.

Medju stetne lekove svakako se ne ubraja vitamin folna kiselina, koju  zapravo treba uzimati vec od trenutka pojave zelje za trudnocom: folna kiselina naime sprecava nastanak odredjenih anomalija, pre svega ostecenja nervne cevi  embriona.

Pusenje moze biti uzrok nastanka promena na krvnim sudovima, odnosno resicama posteljice koji ce ogranicavati dotok kiseonika detetu. Ovo moze uticati na rast jos nerodjenog deteta, ali i uzrokovati prevremeni porodjaj ili komplikacije prilikom samog porodjaja. Iz istog razloga se preporucuje izbegavanje cak i pasivnog pusenja ili boravljenje u zadimljenjim prostorijama.

Trudnoca, porodjaj i roditeljstvo duboko ce uticati na vase odnose u porodici, posebno sa partnerom. Vreme pre trudnoce treba iskoristiti za razgovor sa partnerom o promenama koje slede i izazovima koji se mogu javiti. Vreme je da se suocite sa eventualnim suprotnim ili ambivalentnim osecanjima: osecanjima dvoumljenja ili nesigurnosti.

Savet
Obratite paznju na svoju ishranu. Visak, kao i manjak kilograma mogu uticati na reprodukcijsku sposobnost. Pokusajte pre trudnoce da ostvarite i zadrzite priblizno idealnu tezinu. Trudnoca nije vreme za drznje dijete.

Ukoliko u istoriji porodice postoje nasledne bolesti, kao sto su, npr. hemofilija ili cisticna fibrozna bolest, razmislite pre trudnoce o genetickom savetovalistu.

Ne bi ste smeli zatrudneti dok ne prodju 3 meseca nakon prelezane rubeole!

Trenutni odeljak: Saveti
POGLEDAJTE JOS:


2005-11-16.  | 

Stara i nova pravila

Neka pravila koja su ranije vazila za period trudnoce nemora da znaci da su i danas na snazi. Onog momenta kada saznate sa ste u drugom stanju, i kada to kazete jednom krugu ljudi svi ce vam davati neke savete. Naravno svi dobri saveti su dobrodosli ali se od nekih i klonite.2005-12-11.  | 

Babice kazu i uce

Ovaj clanak smo napisali tako sto smo se posavetovali sa jednom od babica koje obavljaju svoj posao na jednom od reona grada Kragujevca.

Za mnoge mlade mame, kao i prvorotke za sami pocetak i prvi kontakt sa bebom kod kuce babice predstavljaju prvu pomoc.2006-07-18.  | 

Nekoliko saveta kako da se odmorite i naspavate pored bebe

Dobili ste bebu i nikada u zivotu niste bili umorniji nego sada. Sigurno ste vec culi za onaj poznati savet: Dremajte, dok beba spava, ostavite prljave sudove, i ne brinite za prljav ves, i to ce na kraju doci na red. Medjutim, istina je da vam je u toku veceg broj dana ovo vreme potrebno da biste se pobrinuli za sve kucne i ostale poslove. Pa, koji je to savet koji stvarno mozete primeniti kako biste se odmorili i naspavali?2007-03-05.  | 

Prakticni roditelji

Kada dete napuni tri godine, noci bi trebalo da provodi u svojoj sobi. U vecini slucajeva, dete se nece protiviti, vec ce samo traziti svoj kutak.  Naime, u tom uzrastu dete je vec dovoljno zrelo da ce podsecanje na to da je samo biti dobar mamac da pristane da spava u svojoj sobi.  2006-04-27.  | 

Sto pre na pregled

Specijalista ortopedske hirurgije Ljubomir Georgijevic savetuje i uci nas.

Posle cetvrtog meseca trudnoce plod pokazuje veliku potrebu za kretanjem. On brzo raste, tesno mu je, zbog toga nogama i rukama gura i tegli matericu kako bi sebi napravio zivotni prostor. Ako su zglobne caure normalne cvrstine, svako pokretanje nozica ploda produbljuje nerazvijenu casicu. U suprotnom, kada su pokreti ograniceni, casica se ne dubi vec siri, a samim tim dete se radja sa displazijom kuka, navodi strucnjak.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Vaš biznis po najnižim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright © www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS