MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Saveti


2006-07-24. Više od mame i tate

Ljubav, ljubav, ljubav. Ona pokreće svet. Ona stvara porodicu. Zašto onda izgleda da se Vaša ljubav ili Vaš ljubavni život kakav poznajete, rasprši poput bebinog pudera onog trenutka kad dobijete bebu? Da budemo iskreni, umorni ste, iscrpljeni, i postoje velike šanse da će Vam beba povratiti po ramenu dok je nosite.

Akušer i ginekolog, Laura Filojek McKain, objašnjava jedan drugi razlog zbog koga su mnoge nove mame izgubile osećaj za ljubav. «Bebe su zahtevne. Traže neprekidnu pažnju i dosta fizičkog kontakta. To može biti i psihički i fizički iscrpljujuće. Kad konačno imate trenutak za sebe, možda će Vam trebati odmor od fizičkog kontakta...»

Majke imaju i dodatan izazov suočavajući se sa veoma snažnim  fizičkim promenama i hormonalnim poremećajima dok se njihovo telo vraća u stanje pre trudnoće.

Živi pesak
Sa dobijanjem bebe sve se menja, uključujući i Vaš odnos sa partnerom. Iako je podizanje bebe najveće životno iskustvo, ono takođe može i najbolje veze da izloži pritisku. U početku, u iscrpljujućim danima roditeljstva, lako postajete obuzeti Vašim fascinirajućim novorođenčetom da svi ostali delovi Vašeg života bivaju zanemareni. Kada Vam je dovoljno teško da uglavite tuširanje u svakodnevnu rutinu, deluje skoro nemoguće razmišljati o nečemu drugom osim o bebi.

Dobre vesti su da su hormonski poremećaji, fizička premorenost i zaslepljujuća opsesija Vašom bebom (pa, bar samo hormonski poremećaji i fizička premorenost) privremeni. Ali u međuvremenu, kako da održavate bliskost sa svojim partnerom? I zašto je to važno?

Stavljanje braka u prvi plan
Statistike pokazuju da više od 50% mladih roditelja doživljavaju smanjenu bračnu satisfakciju nakon rođenja deteta, sa skoro 1/3 svih razvoda koji se dese u prvih pet godina detetovog života. Slično opadanje je primećeno i sa rađanjem svakog sledećeg deteta. Da li to znači da su deca štetna za brak? Ne. To znači, međutim, da mnogi roditelji razvijaju nezdrave odnose nakon rođenja dece.

Prepreka, zbog Vaše zaslepljujuće opsesije vašom decom, je tendencija zanemarivanja ostalih aspekata života, što uključuje i Vašeg partnera. Bez komunikacije i timskog rada, mame će se osećati iscrpljeno i necenjeno, dok je tatama ostavljeno osećanje da su nepotrebni ljudi sem za kada je mamama potreban odmor ruku. Ništa od ovoga se ne preporučuje za bliskost. Nedostatak odnosa koji počinje kao jednostavan instinkt za preživljavanjem može prerasti u naviku kada bebe prohodaju ili krenu u školu i počnu da postavljaju nove zahteve. U nedostatku stalnih, svesnih čuvanja, roditelji mogu da se odalje a da čak i ne shvataju šta se dešava dok ne bude kasno.

Nadzor kaže
Alyson Shapiro, doktorski student na Univerzitetu u Vašingtonu, i renomirani bračni istraživač, John Gottman, doktor, pronašli su tri suštinska koncepta koji uspešno pomažu parovima da pređu od partnera do roditelja u njihovoj studiji, «Beba i brak: faktori za identifikaciju koji odbijaju smanjenje bračne satisfakcije nakon rođenja prve bebe», u  Dnevniku Porodične Psihologije (tom 14, br. 1)

-
Građenje ljubavi i naklonosti ka Vašem partneru
-
Biti svestan toga šta se dešava u životu Vašeg supružnika i odgovoriti na to
-
Pristupanje problemima kao nečemu nad čim imate potpunu kontrolu i kao nešto što možete da zajedno rešite kao par
-
Polako se zabavljajte i gradite vezu

Borite se sa stresom Vašeg partnera koristeći postporođajni period za intimnost sa Vašim partnerom. Mislite da je bebi-siter luksuz? Razmislite ponovo. Srećan brak = srećni roditelji. Negujući Vašu vezu, direktno utičete na buduću sreću i blagostanje Vašeg deteta.

Zakažite datum sa Vašim partnerom kada ćete ponovo zapaliti ona osećanja koja su Vas spojila pre nego što ste postali roditelji. Još niste spremni da ostavite bebu? Ne morate. Unajmite sitera da zabavlja Vašeg malog i ostanite kući i provedite veče bez prekida sa svojim partnerom. Cilj nije da pobegnete od Vaše bebe, već da provedete kvalitetno vreme kao par.

Setite se stvari koje ste voleli da radite zajedno pre nego što ste postali roditelji. Smejte se zajedno. Vodite razgovor o nečemu drugom a ne samo o boji sadržaja poslednje bebine prljave pelene.

Najvažnije, odbacite sve unapred zamišljene predstave koje ste imali o životu sa Vašom novom bebom. U stvarnosti svakodnevnog života roditeljstvu često nedostaju blažene slike negovane medijima ili našim mislima. I roditeljstvo i veza su teški poslovi. Nerealna očekivanja o postojanju utopijske bebe će Vas sprečiti da vidite stvarnu radost roditeljstva, koje je, kao i samo rođenje deteta, podjednako lepo i u neredu.

Trenutni odeljak: Saveti
POGLEDAJTE JOS:


2006-01-22.  | 

Sta decu cini srecnom?

Dragi roditelji ili svi oni koji su na putu da to budu ili svi oni koji zele da budu roditelji, ovo je pravi kutak za Vas da procitate sta Vase dete, plod Vase ljubavi, cini srecnim!2006-01-30.  | 

Kada malisani pocinju sa ruznim recima, sta onda ?!

Evo par saveta i za mame i za tate, jer kada se to dogodi nemojte odmah da panicite!

Ako su reci koje Vase dete izgovara preterano nepristojne, nemojte da padnete u zamku i da burno reagujete na to, jer ce Vasa reakcija pojacati zelju deteta da koristi upravo te reci. Umesto toga, pronadjite nacine da eliminisete takve reci iz recnika Vaseg deteta, ali to ucinite da se dete ne postidi i da se ne stvori osecaj krivice kod njega.2005-12-11.  | 

Babice kazu i uce

Ovaj clanak smo napisali tako sto smo se posavetovali sa jednom od babica koje obavljaju svoj posao na jednom od reona grada Kragujevca.

Za mnoge mlade mame, kao i prvorotke za sami pocetak i prvi kontakt sa bebom kod kuce babice predstavljaju prvu pomoc.2006-07-24.  | 

Više od mame i tate

Ljubav, ljubav, ljubav. Ona pokreće svet. Ona stvara porodicu. Zašto onda izgleda da se Vaša ljubav ili Vaš ljubavni život kakav poznajete, rasprši poput bebinog pudera onog trenutka kad dobijete bebu? Da budemo iskreni, umorni ste, iscrpljeni, i postoje velike šanse da će Vam beba povratiti po ramenu dok je nosite.2006-05-10.  | 

7 znakova da vas vase dete voli

1. Vasa beba neprekidno gleda u vase oci – ona se zapravo trudi da zapamti vas lik. Vasa beba ne razume nista vise u vezi ovog sveta, ali ono sto sigurno zna jeste da ste vi veoma vazni za njega.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS