MojaBeba.com

portal za roditelje i trudnice

 

 

 

 

Kratak sadržaj
1. Trudnoca & Porodjaj
2. Moja beba
3. Kutak za mame
4. Kutak za tate
5. Pitajte strucnjake
6. Vasa iskustva
7. Saveti
8. Vesti & Obavestenja
9. Pisma citalaca
10. Promocija proizvoda
11. Pampers vesti
12. Maticne celije

Rent A Car Kragujevac

Pirotehnika Piro-Mania


 
POSLOVNI ADRESAR
 
auto oglasi


 

Pretraga sajta:

Loading
Trenutni odeljak: Kutak za tate


2006-07-07. Pet mitova o očinstvu

Uverenja i istine
Ako ste poput većine novopečenih očeva, verovatno imate i neke pretpostavke o kojima ne pričate o tome šta po vama znači biti otac. Te ideje su usađene u vašim iskustvima sa vašim ocem i u tome šta vi smatrate da okolina očekuje od oca. Na žalost, postoji malo izvora koji mogu da pomognu muškarcu da promisli o ovim temama ili testira te opšte mitove. Mada što više ispitujete i razumevate vaša neizgovorena očekivanja očinstva to su vam veće šanse da postanete otac kakav želite da budete.

Možda najveći mit od svih je onaj da postoji samo jedna definicija «dobrog oca». Ali očistvo nije fiksiran entitet. Posedujete moć da sami kreirate svoju verziju i da zadovoljite svoje i potrebe vaše porodice- i to možete stalno da radite. Od trudnoće i kroz prve godine očinstva, muškarci se menjaju i razvijaju jedinstveni identitet oca. Evo i pet drugih uverenja i istina koje se kriju iza njih.

Mit 1: Samo osećanja trudnice su važna
Telo vašeg partnera se menja tokom trudnoće i fokus na sam porođaj olakšava razmišljanje o tome kako su samo njena osećanja važna. Vaša briga za njeno fizičko i mentalno zdravlje je važna i sad i nakon bebinog rođenja, ali takođe su važna i vaša osećanja.

Lako je budućem tati da uzbuđeno priča o pozitivnim stvarima postajanja oca. Mnogo je teže dati glas podjednako važnim- i neizbežnim- osećanjima straha i zebnje. Hoću li se onesvestiti prilikom porođaja? Hoće li biti nekih komplikacija? Da li će se promeniti naš odnos nakon porođaja? Mogu li težiti za karijerom i biti otac kakav želim?

Vaš partner mora da zna za vaša osećanja. Mnogi muškarci drže svoje srahove od trudnoće i očinstva za sebe jer ne žele da opterećuju partnera dodatnim brigama. Ne plašite se da je opteretite. Mnoge žene žude za ovom vrstom interakcije, i znaju da očinstvo nosi izvesne izazove. Deljenje strahova sa vašim partnerom će vas zbližiti.

Takođe možete da potražite i druge buduće očeve, pročitajte dobru knjigu o očinstvu, i posetite grupe podrške. Slobodno dozvolite sebi ispoljavanje osećanja ranjivosti i uzbuđenja. Ako stalno igramo uloge snažnih muškaraca, gubimo dodir sa samim sobom. Ako svoje brige iskažete za vreme trudnoće i ranog roditeljstva, testirate mit po kome mi samo pratimo naše partnere tokom procesa.

Mit 2: Novorođenčadima u stvari ne trebaju očevi
Jaka veza između vašeg partnera i bebe- naročto ako doje- vam nameće razmišljanje da li ste potrebni vašoj bebi. Budite sigurni da joj trebate. Vi ste bitna osoba u njenom životu, i vaše prisustvo je teši i smiruje. Da bi ste se i vaša beba povezali, držite je, ljuljajte, gučite sa njom, ali sačekajte da prvo jede kako bi imali njenu punu pažnju. Preuzimanje bebe nakon jela takođe omogućava vašem partneru da nadoknadi energiju nakon dojenja.

Možete pomoći pri hranjenju bebe ukoliko vaš partner izmuza mleko u bočicu ili ako se odlučite da povremeno dopunite dojenje veštačkom hranom (formulom). Na indirektan način će te pomoći i vašoj bebi tako što će te pomoći vašem partneru po kući. Olakšavajući joj radnu normu je dobro za nju i omogućava joj više opuštajućeg vremena sa bebom. Zapamtite, vi pravite razliku u porodici.

Mit 3: Muškarci ne znaju da brinu o maloj deci
Ovo je velika laž koja sprečava očeve da imaju prvenstveno vezu sa bebom i stvaraju nepotrebnu uznemirenost majki koje misle da muškarci nisu sposobni da se brinu o novorođenima. Čak je i Dr Spok, noviji pedijatar i najprodavaniji autor, upozorio u svojoj prvoj knjizi da su muškarci podložni «trapavosti» oko beba. U sledećim izdanjima je promenio mišljenje, i vi možete, takođe. Sada znamo da otac može da bude detetov primarni brižnik (negovatelj). Roditeljstvo je posao koji se uči od svih, mama i tata. Ako provodite vreme sa vašom bebom razumeće te njene potrebe.

Mit 4: Muškarci koji se posvećuju deci ne mogu da uspeju na poslu
Muškarci se često uče da cene posao kao njihov primarni izvor vrednosti i samopoštovanja. Osnovna poruka društva je da muškarci koji se žrtvuju i biraju porodicu nad karijerom to rade zato što ne mogu da postignu uspeh na poslu. Ali mi se nalazimo na početku epske promene društvenih normi. Sve više muškaraca smatra roditeljstvo značajnim i da to podiže status očeva. Neki muškarci menjaju napredak u karijeri za vreme sa porodicom jer cene ispunjenje koje pronalaze u očinstvu, ne zato što ne mogu da se snađu na poslu. Muškarci više nego ikad smatraju da je biti dobar otac važno dostignuće u životu.

Mit 5: Suđeno vam je da budete kao vaš otac
Vaš otac će imati novo značenje kada postanete otac. Normalno je da se osvrnete na svoju istoriju i da pomislite, u dobru i zlu, da će te krenuti stopama vašeg starog. Ali vaš otac ne mora da bude vaš primarni uzor za ulogu roditelja. On je samo jedan primer toga kakav otac možete da postanete. Pogledajte i ostale koji su se brinuli o vama tokom života, uključujući i učitelje, kolege, prijatelje, ujake, braću itd i stvorite sopstveni identitet oca.

U mom istraživanju po svetu, nisam pronašao nijedan dokaz o jednom doslednom modelu očinstva. Različite kulture očinstvu prisupaju na različite načine. U stvari, u nekim afričkim kulturama. «otac» je grupa ljudi, ne pojedinac. Očinstvo se društveno formira, što znači da se prilagođava potrebama individualnih kultura. To je tačno ono što su naši očevi radili. Za njih, dobar otac je značilo da se porodici obezbedi dom, hrana i obrazovanje. Naši očevi sigurno nisu provodili toliko vremena sa nama koliko bi mi hteli sa našom decom. Ali oni su radili ono što su mislili da je najbolje za nas, zadovoljavajući vremenom i društvene i porodične potrebe.

Vi, takođe, morate da napravite izbore koji su najbolji za vašu porodicu. Probajte da sagledate očinstvo kao ulogu u koju srastate dok istražujete razne mogućnosti. Možete da iskoristite pozitivne stvari iz istorije vaše porodice i unesete ih u nove metode.

Kako da testirate pet mitova o očinstvu:

1.
Porazmislite malo o tome kako postajanje ocem utiče na vas. Podelite vaša osećanja sa partnerom i sa drugim novim ili budući očevima.
2.
Držite, ljuljajte, pričajte sa vašom bebom odmah po rođenju
3.
Naučite kako da menjate pelene, kupate, hranite vašu bebu, i budite deo njegovog života
4.
Razmislite koje ste kompromise u karijeri voljni da donesete dabi provodili vreme sa vašim detetom. Ovo je eksperiment koji se dešava tokom vremena.
5.
Uzmite ono što vam se najviše sviđa kod vašeg oca, kolega, učitelja, prijatelja  i rođaka kako bi stvorili vaš identitet oca. Svako ko je brinuo o vama može biti dobar uzor.

Trenutni odeljak: Kutak za tate
POGLEDAJTE JOS:


2010-02-21.  | 

Neki od strahova novopečenih očeva II deo

Kako da zabavim bebu?
Većina muškaraca ne voli da ostane nasamo sa bebom jer ne zna šta treba da čini ako je bebi dosadno. Jedan mladi tata je izjavio: „Najviše volim da čuvam svoju ćerkicu dok spava. Tad ništa ne traži.“ Lako je čuvati bebu dok „plovi“ carstvom snova, ali u svim drugim situacijama treba pokazati malo mašte i preduzimljivosti. Recimo da je vaša supruga poželela da prošeta sama i razgleda izloge, a vi ste ostali kod kuće da čuvate bebu.2011-09-07.  | 

Koliko je bitno reći „Žao mi je“?

Koliko je bitno reći „Žao mi je“?Postoji izreka koju koristimo kada pogrešimo: „Ljudski je grešiti.“ Njome kazujemo kako svi ljudi greše pa je u redu što smo i mi to učinili. I jeste u redu dokle god preuzimamo odgovornost za svoje nedelo. Rekavši „Izvini“, a ne misliti to ili ne činiti ništa da se popravi ponašanje može uzrokovati nedostatak poverenja. Reći „Žao mi je“ i priznati da nisi lepo postupio je prvi korak ka samopoboljšanju. Biti nesposoban da se izviniš je recept za nestabilan brak. Time što ćete reći „Žao mi je“, daćete svom braku dozu fleksibilnosti jer oboje pravite greške.2010-10-30.  | 

Očevi u toku trudnoće – njihove dužnosti

Očevi se brinu o svojim ženama kako bi one mogle da se brinu o bebi

Očevi u toku trudnoće – njihove dužnostiIstina je da su žene te koje zatrudne, ali njima je potrebna pomoć u toku trudnoće više nego što to možete da zamislite. Žena  koja ima jutarnju mučninu, na primer, ne može da kuva, da izbacuje đubre i da čisti kao pre. Ako ona preskoči jedan obrok, beba takođe preskače. Jednoj majci treba puno pomoći da nahrani bebu na vreme i da se brine o njoj. Trudnicama, koje moraju da leže kako bi održale trudnoću,  neophodno je puno ohrabrenja i podrške kako bi istrajale u tome i kako bi se beba zadržala u stomaku. Ženama, koje su umorne, isfrustrirane ili koje imaju neprekidne bolove u toku trudnoće, potrebna je velika podrška kako bi nastavile da se brinu o bebi na najbolji način. Očevi se brinu o bebama time što hrane, štite i brinu se o majkama.2011-03-15.  | 

Šta je uzrok sterilnosti kod muškaraca?

Šta je uzrok sterilnosti kod muškaraca? Dosta muškaraca danas nailazi na ovu teškoću. Problem sa njihovim sterilitetom predstavlja pozadinu polovine prijavljenih slučajeva svih vrsta neplodnosti.

Bitni su kako kvalitet tako i kvantitet sperme tj. spermatozoida. Muškarac je izložen riziku od steriliteta ukoliko je broj spermatozoida manji od 20 miliona na 1ml, a sterilan ukoliko je taj broj ispod 500 000.2011-12-22.  | 

Prosta, ali potpuna istina za novopečene tate ... i sve tate

Prosta, ali potpuna istina za novopečene tate ... i sve tate Mnogi novi očevi su zgranuti brojem promena koje moraju da naprave kako bi preuzeli svoju novu ulogu. Obično ne shvataju bitnu istinu o očinstvu i to je razumljivo. Postoji toliko očeva veterana koji je još uvek nisu prihvatili. Šta je prosta, ali potpuna istina? Ne radi se o Vama.
Cilibarske ogrlice za bebe

Reklamirajte Va biznis po najniim cenama u Srbiji. Popusti su svuda oko Vas, pronađite ih sa aplikacijom 'Lovac na popuste'.


TV Program

ExYu Radio stanice online

     

 

Copyright www.mojabeba.com  Sva prava zadrzana.   design by IMS